Druhý potomek. Kdy?

titina12
12. zář 2022

Ahojte holky je to zvláštní otázka a vím že káždý to máme jinak ale kdy druhé mimi? Naší princezně bude teď rok a ráda bych aby měla parťáka/parťačku tak přemýšlím kdy 😄

jaja01k
12. zář 2022

@titina12 My jsme chtěli malý věkový rozdíl. Po narození prvního jsme se rozhodli, že s druhým nebudeme na nic čekat. Výsledek je rozdíl 13 měsíců. Za mě ideál, ale to už nestihnete 😄

panihk
12. zář 2022

Mám mezi prvníma dvěma 2 roky a pak za další 4 třetí, takže tam je rozdíl 4 a 6 let. A všechno super. 🙂 Ti první dva jsou od začátku supr parťáci a teď se starají a zvládnou krásně postarat o tu třetí. 🙂

jako_mala_holka
12. zář 2022

Já chtěla původně rozdíl aspoň 5 let, pak jsem nechtěla druhé vůbec a nakonec mě to chytlo docela brzy a malý se narodí, když dceři bude 2,5r 😄 teď to osobně vidím tak, že lepší bude asi fakt menší rozdíl (cca ty 3 roky - někdo má i menší, ale tohle je pro mě tak to minimum zhruba), tak snad se nepletu 😄 ale může to být hodně individuální a člověk ani navíc neví, kdy se zadaří, dcera nám třeba trvala skoro rok a druhé bylo napoprvé 🙂

vladienka
12. zář 2022

Mam medzi holkami necele 3 rok a sme s tym moc spokojni. Neboli ziadne velke dramy, prva uz bola relativne samostatna, sla potom do skolky, mala som cas na mladsiu a partacky su velke, lubia sa, biju sa, vsetko tak ako ma byt 😁

sigyn
12. zář 2022

Mně to přijde nějak takhle:
lépe pro sourozence < 3 roky > lépe pro rodiče

sirinfirst
12. zář 2022

Mám 2,5 mezi první a druhým a přijde mi to ideální, dcera už byla celkem samostatná, ale pořád si jsou ještě celkem blízko. Třetí máme pak po 4,5 letech, takže od nejstarší o 7, pro mne je to snazší, ale myslím, že už od sebe jsou daleko a nejmladší už bude vyšoupnutá. Uvidíme..

treasurka
12. zář 2022

My máme jak malý (rok a půl), tak velký (4 roky) rozdíl, a ten malý mi přijde lepší.

misaa56
12. zář 2022

My jsme chtěli rozdíl rok a půl ale to nevyšlo.
Za měsíc čekáme druhé a to synovi budou skoro 2 roky a 4 měsíce ☺️

95newmommy2020
12. zář 2022

Tak mě přijde nejlepší mít první dítě, být doma 2 až 2,5 roku jít pracovat a vydělat si a za 2-4 roky druhé. Takže rozdíl zhruba těch 4,5-7 let. Připadá mi třeba psycho zůstat 5,6 let doma v kuse, to bych asi umřela.

martt
12. zář 2022

@titina12 Chtěli jsme věkový rozdíl zhruba 3 roky a na konec jsou kluci od sebe 5 let .

bereni
12. zář 2022

@titina12 5-6 let rozdil. Ted to vidim u deti, ze jak cekame miminko tak jsou vyspelejsi a je to na pohodu a nemusim resit jak kamaradka co bude mit rozdil 2 a ctvrt roku - hlidani (maly ji nevydrzi nikde pres noc a uz ted ma vitr z porodu, takze tatinek ani asi nebude u porodu..), zarleni, peci..mam pocit, ze jsem se zkratka dceri tech 5 let venovala a dala jsi vse, nemusela jsem delit pozornost mezi miminecko a maly ditko.

aspie83
12. zář 2022

@titina12 mám kluky neplánovaně necelých 20 měsíců od sebe, byl to šok a jsem nakonec opravdu ráda ☺️ je to sice kolikrát dost náročné, ale už začínají být parťáci a celkově se bude líp třeba plánovat společný program apod., než kdyby mezi sebou měli velký rozdíl a každý byl vývojově někde jinde 😉

me_druhe_ja
12. zář 2022

Mám rozdíl neplánovaně 15m a jak to tak vidím, tak ideální rozdíl tak 4-5 let. 🙂
Ale každej jsme jinej, každýmu vyhovuje něco jiného. A všechno má svoje výhody a nevýhody.
A ve finále se všechno nějak dá zvládnout. 🙂

mysh_me
12. zář 2022

@95newmommy2020 Me zase pripada psycho, jit po 2,5 letech zpatky do prace, znovu se do vseho dostavat a o neco se tam snazit, kdyz se stejne za rok zase zacnu snazit o dalsi dite a vzapeti vypadnu na dalsi rodicak... k cemu jsou ty dva roky v praci? Kdyz uz clovek kvuli detem prerusi karieru, absolvuje to vypadnuti mimo pracovni svet a pak vse co obnasi navrat do nej, prijde mi lepsi delat to jen jednou. Navic pokud zena nezacala s detmi brzy, ale sla klasickou cestou nejdriv vystudovat-pracovat-vytvorit zazemi a chce vice deti, tak nema uplne roky nazbyt aby se vracela do prace jen tak na skok...

uzivatelkapetra
13. zář 2022

@95newmommy2020 a já to mám stejně, teď je to dva roky, co jsem se vracela do práce a jsem (neplánovaně) těhotná. Děti budou mít rozdíl 4,5 roku a doufám, že to bude fajn. Díky práci bude MD zase o něco vyšší než před těmi čtyřmi lety, odpočinula jsem si od té mateřské izolace a jsem připravena to zase dva roky vydržet🙂

g_m
13. zář 2022

Mame rozdíl 22m a je to super! Maji k sobe blízko a i kdyz je to chlapecek a holcicka, tak si hodne hraji spolu. Prvni rok byl narocky, ale ted uz je zo jen lepsi 🙂

crutela
13. zář 2022

@titina12 Ahoj, mám věkový rozdíl 2 roky, jako byl to silenej zahul, protoze starsi dcera byla fakt poklad. Za mě rozhodně treba rozdíl 4 roky.

hani_na
13. zář 2022

@titina12 To je zrovna takové téma, kde každý to má nějak a bude tvrdit, že tak je to nejlepší. Mám teď čerstvě kluky od sebe 26 měsíců a zatím žiju, ale den nemá hluchá místa, je pořád co dělat. Je to i o tom, co to starší dítě umí, já jela hodně na samostatnost a teď vidím, jak se mi to vyplatilo. Včera jsem šla poprvé na delší procházku s miminkem a říkala jsem si, že nechápu, na co jsem si s jedním dítětem kdy stěžovala😁

ellyem
13. zář 2022

My chceme rozdíl 3-4 roky, takže ještě máme 2 roky čas 😀.

goovana
13. zář 2022

@titina12 mám mezi dětmi rozdíl 20 měsíců a neměnila bych

inssomnia
13. zář 2022

@titina12 chtela jsem co nejmenší rozdíl, ale nakonec to vyšlo na 3r a 2m, což je pro mě taková hranice mezi 'vychovávám sourozence' a 'vychovávám 2 jedináčky'
Dcera si za tu dobu hodně zvykla, že je většina věcí po jejím, a i když se druhátko má narodit až za měsíc, tak už to těhotenství zvládá dost špatně. Uvědomuje si, co všechno se změní, a dost se to podepsalo na našem vztahu. Fakt mě mrzí, že to nevyšlo aspoň o rok dřív, kdy by pro ni ta změna byla mnohem snazší. Po každém miminu se sápe, ale sourozence už předem odmítá.
Výhoda je, že teď nastoupila do školky, takže budu mít mnohem snazší poslední týdny těhotenství a šestinedělí. Ono si to nějak sedne, ale chtěla jsem to jinak.

95newmommy2020
13. zář 2022

@mysh_me Uznávam i tvuj pohled, ale byt v kuse doma tolik let vkuse je opravdu pro některé náročnější než si jít odpočinout do práce a načerpat nové síly na další MD/RD. Plus ten větší věkový rozdíl je taky pohodlnější než batole a miminko.
Každopádně tohle je hrozně individuální. Někomu to vyhovuje zase naopak.

ankaa25
19. zář 2022

@titina12 já mám holčičku je jí 6 let a až teď čekám další Mimi 😁😁😁mám ztrách jak to bude rozdíl bude dost ..ale s manželem jsme řekli tady to druhý a hned další 😁😁😁když se to povede 😁😁

felis
25. zář 2022

@titina12 jestli se můžu přidat k diskuzi... Podle mě je tona vnitřním nastavení rodičů, jak to chtějí. Taky jsem chtěla mít děti po sobě, ale místo druhého jsem měla rozvod 🤣 nakonec jsem ráda, že jsem si dceru užila, máme spolu paradni vztah. Teď se s partnerem, který není otec dcery, snažíme o dítě a kdyby se tento měsíc zadařilo, tak je mezi mými dětmi rozdíl 15 let a 8 měsíců. A je mi to úplně putna 😄 budu mít dva jedináčky a o tom, jestli k sobě najdou cestu bude o nich, já budu jen dělat průvodce... myslím, že věkový rozdíl je jen jeden z aspektů pro šťastný sourozenecký vztah.
No a já? Dostudovala jsem za těch 15 let dvě školy, vyrostla jsem profesně i lidsky a po vztahových nezdarech mám vedle sebe opravdového Muže.

veroniquecz
25. zář 2022

@95newmommy2020 mám to přesně tak a je to super 👍👍

veroniquecz
25. zář 2022

@mysh_me a někdo to proste potřebuje… Nedovedu si představit byt 6-8 let doma, bych se zblaznila. Ja pracovala mezi dětmi 3 roky a bylo to fajn, půl úvazek, čas na ditko, já si psychicky odpocinula v práci a taky se něco nasetrilo. A věc druhá - ne zda jde vše naplánovat, takže někdy, když se druhé nedaří, tak se stejně byt na chvíli vracet do práce musíš. Takže proč hned odsuzovat….

veroniquecz
25. zář 2022

@mysh_me jinak skrze ty roky - pokud nezačínáš ve 40, tak vše v klidu i s návratem lze stihnout ;)

veroniquecz
25. zář 2022

@inssomnia to, ze děti co jsou od sebe o více jak 3 roky jsou dva jedinacci je fakt hloupost a porad dokola omylana….

lenatko91
25. zář 2022

Chtěla jsem rozdíl 2-3 roky kvůli rodičáku a tak.. teď jsem ráda, že od sebe budou skoro 3 a půl roku

inssomnia
25. zář 2022

@veroniquecz já mám všechny sourozence o hodně starší - takže o pozornost rodičů jsme se dělili, ale já byla jako dítě pořád sama nebo s někým dospělým. Tohle jsem pro svoje děti nechtěla.
Taky jsme vyrostli v úplně jiných podmínkách, máme jiné zážitky z dětství atd. I když se máme rádi, tak společné dětství jsme vlastně nezažili.
Neříkám, že to tak musí vnímat všichni, ale viděla jsem dost případů, abych si udělala (subjektivní) názor.