Dítě po 40. Šly byste do toho?

7. pro 2022

Ano nebo ne? Záleží na konci a zdraví. Výchozí bod je, že síla je a zdraví taky. Šly byste do toho?

sayast
7. pro 2022

Ne

konidana
7. pro 2022

Už ne. Já měla limit 30, což jsem u prvního skoro stihla. Napadaly mne poslední dobou takové myšlenky, co by se stalo, kdybych ještě otěhotněla. Manžel by nebyl proti (přestože je mu dávno přes 50, ale rád by byl ještě jednou na rodičáku), ale já teda ani za zlatý prase. Už na to nemam tu sílu, a psychicky bych to už taky nedala, řešit puberťáka ještě znova za 15 let.

drep
7. pro 2022

Jo, klidně. Pokud budeme mít ještě jedno dítě, taky to bude okolo čtyřicítky

hasara33
7. pro 2022

Je-li to první, pak ano 🙂 ale má-li to být druhé, třetí....., tak ne. Po 40 už chci mít prostě klid a neřešit mléko, plíny, nočník apod.. 🤷‍♀️ a pak také nechci být pomalu v důchodu a dítě bude mít teprve po maturitě 🤷‍♀️

klokanka31
7. pro 2022

Ne

zuzineckah
7. pro 2022

Ne. Ale já mám tri děti

makovice88
7. pro 2022

Ne

ellyem
7. pro 2022

Ne. Začala jsem brzy, abych měla do 30 odrozeno a klid. Ve 40 chci ležet na dovolené s drinkem v ruce a ne lítat za děckama. Moje máma měla 42, když se stala babičkou, moje babička 40. Zdraví sice být může, ale energie určitě ne.

kelerub
7. pro 2022

Ano. První dítě se mi narodilo ve 39. Teď mi táhne na 42 a po novém roce chceme zkusit sourozence 👍🍀🍀🍀
Válet se na dovolené s drinkem v ruce, jak píše někdo nahoře, jsem mohla celé mládí.

gbp
7. pro 2022

je to individualni. ja mozna i jo...mamka mela segru ve 39 letech a uplne je to s tatkou ozvilo a zvedlo z gauce 😄 ale nevim, jak se budu cejtit ve 40, chtela sem stihnout deti do 35. ted mi bude 34 a mam dve, takze zatim jsem spokojena. ale uvudime, co zivot prinese... ☺️

areh
7. pro 2022

Sama za sebe říkám ne. Ale mám už 2 děti a znamenalo by to třetí, které nemám v plánu. Ale kdyby to přišlo, těžko říct jak bych se rozhodla. Nicméně. Sestřenka měla první dítě ve 40 letech. Sama říká, že by bylo lepší mít ho, když by byla mladší - nemá už tolik energie na blbnutí a podobně, ale zvládá to skvělě.

sayast
7. pro 2022

Ja si umim představit dite ve 40 nebo po. Co si neumim predstavit je puberta na prahu 60 . Preji si i byt funkcni babicka, to se pak dohromady neslucuje

marselina
7. pro 2022

Je mi 42 a mame 10ti měsíční miminko a nemenila bych.
Starší synové 17 a 14 let.
Užívám si malého úplně jinak a daleko víc než kluky před xy rokama.

ele_nka
7. pro 2022

Jako dítě staršího rodiče říkám jedno velké NE! Dětství není takový problém, ale puberta kdy tvým rodičům začnou umírat kamarádi je peklo.

me_druhe_ja
7. pro 2022

@ellyem To je takové necitlivé vůči ženským, co neměly takové štěstí jako ty. Ne každý najde správného partnera po dvacítce, který by navíc chtěl děti. A taky ne každý má po 20 zázemí a aspoň nějaké finance. A v neposlední řadě: jsou ženy, co nemůžou roky otěhotnět.

me_druhe_ja
7. pro 2022

Něco jiného ti napíše žena, co neměla štěstí na chlapi a nebo nemůže otěhotnět a něco jiného ti napíše druhá, co ve 20 potkala svou životní lásku a otěhotnění na první dobrou.
Já bych do toho šla v případě, že bych byla zdravá a neměla ještě děti.

irmamala
7. pro 2022

Kdyby to mělo být první dítě, tak ano. Sice to není ideální, ale pořád lepší, než nemít žádné. Ale pokud by mělo být další, tak ne. V 50-ti budu mít dospělé děti a ráda bych zase začala žít 😀

glimmer
7. pro 2022

Sama za sebe říkám ne. Já osobně už bych do toho nešla - už jsem zvyklá na určitou svobodu (děti mají 12 a 10 let), kterou mám, když jsou děti odrostlé. Ale rozhodně neodsuzuji žádnou ženu, která si dítě po 40 pořídí, ať už je to dítě první nebo x-té v pořadí.

camillaq
7. pro 2022

Já mám dvě děti, je mi 38 let, chtěla bych aspoň na rok do práce a pak ještě třetí miminko. Takže pokud to vyjde podle mých představ, třetí dítě budu mít ve 40 letech. Záleží na tom, jak se kdo cítí.

veruuu_kubesovic
7. pro 2022

@ellyem mám 36 a energie mám na rozdávání 🤔 a 3 je prostě stále v plánu...
Já teda děti brzo mít nechtěla, ve 20 letech tlačit kočárek v dnešní době to bylo pro mě docela sci-fi, že bych to chtěla zažívat 🤣

veruuu_kubesovic
7. pro 2022

Jasně proč ne?

ellyem
7. pro 2022

@veruuu_kubesovic Já osobně si nedovedu představit, že mi je 46, mám poměrně malé děcko a do toho řeším třeba ještě menopauzu. Tchyni je teď skoro 48 a je s ní k nevydržení 😂. Já děti mít brzo nechtěla, měla jsem úplně jiné plány a dítě nejdřív ve 30, ale nakonec se stalo a miluju to být mladá máma, neměnila bych ani na vteřinu 🙂. Dítě mě nijak neomezuje, dělám všechno, co jsem měla v plánu. Ale on každý reaguje podle toho, jak to má v životě nastavené. Takže za mě dítě ve 40 ne, ale jsou lidé, kteří do toho v pohodě půjdou... třeba taková Vendula Svobodová 😀.

veruuu_kubesovic
7. pro 2022

@ellyem
Ono zase je důležité mít v tomhle "rozum" a zase paní Pizingerova je v tomhle extrém, tam postrádám soudnost, ale taky kdo z nás je hvězdou showbyznysu?

nita1984
7. pro 2022

@ellyem a ja osobně si nedovedu představit, ze je mi 20, všichni kamarádi řeší kariéru, koníčky a ja plenky. Kdybych se měla rozhodnout znovu, znovu bych si pořídila děti plánované po 30. Navíc partner se kterým jsem byla 5 let od 24 do 29 rozhodne nebyl ten pravý a jsem fakt rada, ze mám děti až s kvalitním mužem po dostatečně dlouhém vztahu s vlastním domem a fungující firmou, takže nemusím řešit jestli mi děti vezmou do školky, ani kam se vrátím po rodicaku do práce. Každé má svoje a nic není dobře ani špatně

ellyem
7. pro 2022

@nita1984 Tak mně je 24 a mám kolem sebe kamarádky, které jsou už vdané a mají rodinu, popř. jsou těhotné, takže nevyčnívám 😄. Ale přesně jak píšeš, nic není dobře ani špatně, každý to svoje 🙂.

klokanka31
7. pro 2022

Já u téhle otázky koukám nejen na zdraví (svoje i případného dítěte protože je pak větší šance na různé vady), ale i na energii (v 25 jsem klidně ponocovala celou noc, dneska v 34 už jsem ráda když jdu spát co nejdřív), ale taky myslím na to, aby se člověk vůbec dožil dospělosti dítěte (jasně, nikdy si nemůžeme být jistí v jakémkoliv věku, ale čím víc nám je, tím se riziko zvyšuje).

jjasmina
7. pro 2022

Ne

cherie24
7. pro 2022

Tak asi záleží na tom, jak se kdo cítí, kolik má energie, ale pro to dítě mi to přijde takové horší. Ať už pak kvůli vnoučatům, pomoci. Jako stará babka asi těžko dětem pomůžu a budu hlídat vnoučata. 🤷 Sama vidím rozdíl v tom, že nás měli rodiče před 30 a ségru pak ve 37 a prostě to vyžití ať už sport, výlety, bylo úplně jinde, než je teďka s nejmladší ségrou. Ale zas chápu, že ne každý najde správného partnera tak, aby měl do 30 ti splněnou svou biologickou potřebu nebo si třeba po rozvodu/rozchodu najde partnera, který děti ještě nemá. Tak proč ne. 🙂 Ale třeba naši známí, co už měli 2 děti doma (obě spolu), se ještě někdy ve 44 letech a chlap už přes 50, rozhodli pro třetí. Děti už pomalu dospělý, přirozeně jim to nešlo, ale pojišťovna už v tomto věku nehradí nic. No vyšlo je to snad na 300 tisíc, několik pokusů než to vyšlo. To mi třeba přijde totálně mimo. 🤦

nita1984
7. pro 2022

@cherie24 ja nevím, moji máme je necelých 60 let a ještě chodí do práce. Takže o žádném hlídání nemůže být řeč. Kdyby byla o par let starší, byla by v důchodu a hlídat by mohla. A to ja nejsem zrovna mladá maminka.

jako_mala_holka
7. pro 2022

Ne, já mám osobní hranici do 35, teď je mi 31 a za dva týdny se mi narodí druhé dítě, takže budu mít hotovo, další už v plánu není... Manželovi je 33, pro nás oba je to akorát, jak věkově, tak konečným počtem dětí... Těším se, že "už to budu mít za sebou" 😄