Cervikální hlen - ovulace. Dá se podle toho poznat?

juliiiie
19. lis 2020

Ahoj holky, kontrolujete ovulaci díky cervikalniho hlenu?
Dá se pravděpodobně rozpoznat? Jsem dnes 10DC, bazalni teplota 36,4 a hlen kluzky, bělavý a je ho docela dost 🤷🏼‍♀️ Na ovulaci je to podle mě docela brzy díky te bazalky, ale merim teprve první měsíc tak proto se ptám na zkušenosti ? Mockrát díky

leniczka23
19. lis 2020

@juliiiie já bych se podle hlenu řídit nemohla, mám ho i 5 dní před ovulací. Řid se spíš tou teplotou ☺️

madbetka
19. lis 2020

Symptotermální metoda se tak jmenuje proto, že kombinuje měření teploty s dalšími symptomy, obvykle právě se sledováním hlenu. Hlen se objevuje nějakou dobu před ovulací, ale mění se jeho konzistenci, barva, množství. Ovulaci značí průhledný tažný hlen, který připomíná vaječný bílek. Bělavý ještě nebývá ten nejvíc plodný.
Já ovulaci poznám celkem bezpečně i jen podle něj, ale vím, jak se mi hlen v průběhu cyklu mění. Je ale potřeba to kombinovat s teplotou, aby bylo potvrzení ovulace jisté.

Jinak jedna samotná teplota bez souvislosti s ostatními nám nic neřekne. Je jedno, jak je vysoká, je důležité, jak je vysoká vzhledem k ostatním. I u toho hlenu je důležitý jeho vývoj.

juliiiie
autor
19. lis 2020

@madbetka moc děkuji za zprávu, já vím, ze nestačí jen jedna teplota, psala jsem jen tu dnešní, ale zatím os poslední MS je ta má teplota plus minus stejně něco málo přes 36 . Jinak cyklus mívám 28 dni, ale ten poslední jsem měla 31 dni, tudíž usuzuji, ze ovulace přijde později.. a skrz toho hlenu jsem právě chtěla poradit, zda se muže měnit ikdyz třeba ovulace vůbec nepřijde nebo naopak

madbetka
19. lis 2020

@juliiiie Určitě může. Plodný hlen se může objevit klidně i víckrát za cyklus, tělo se třeba na ovulaci chystá, ale pak k ní nedojde - to ukáže až teplota 🙂

juliiiie
autor
19. lis 2020

@madbetka ahaaa..takhle 🙏 super, děkuji moc

priefi
19. lis 2020

@juliiiie mrkni na můj profil, tam je odkaz na ukázku čípku a hlenu během cyklu. Ale upozorňuji, že některé dámy byly z fotek pohoršené

juliiiie
autor
20. lis 2020

@priefi hledala jsem, ale nemůžu najít, můžeš mi prosím hodit odkaz sem? Díky

nicoltom
22. lis 2020

@priefi tyjo klikla jsem na tvuj odkaz a zrovna u toho jedna a v pulce sem musela odlozit 🙈🤣 zajimave,predstavivala sem si to trosku jjnak ale jo poucne 👍😁

nicoltom
22. lis 2020

@juliiiie ja mam zatim jen dva grafy kdy prvni bez ovulace a druhy uz by ovulace mela byt probehnuta ale ja treba podle hlenu bych to nepoznala,nemam ho nijak vyrazny 🤷‍♀️ Ted probehla ovulace po peti mesicich kdy ted mesic uzivam Drmek tak uvidim jesti tomu tak bude i pristi mesic...

priefi
23. lis 2020

@nicoltom mno... Nedivím se 😅

jade85
23. lis 2020

Ženy, můžu se sem přidat s dotazem? Může ovulace naopak proběhnout bez toho klasického bílkového hlenu? Teplotu neměřím (asi už fakt začnu), ale měla jsem všechny ostatní pro mě typické příznaky a fakt si myslím, že proběhla, ale hlen byl celý cyklus spíš vodový nebo do lehce mléčný 🤔

jade85
23. lis 2020

@priefi děkuji moc za ten odkaz s fotkama, hodně zajímavé a poučné! 🙂

leniczka23
23. lis 2020

@jade85 ano může 😊

priefi
23. lis 2020

@jade85 nemáš zač 😉 člověk má aspoň představu, jak to má cca vypadat a co se asi tak děje. Co se týče hlenu, měla jsem ho ukázkový, vždy jsem poznala, co se kdy děje. Poslední 4 cykly ale blbne 😅 se takže ovu poznám hlavně na základě nepříjemných pocitů. Pokud chceš vědět přesněji, kdy je ovu, je třeba kombinovat bazální teplotu, vzhled hlenu a stav čípku. V době ovulace je čípek vysoko a je měkký. Mimo ovulaci je nízko a je tvrdý (krátce před ovu se zvedá a měkne)

jade85
23. lis 2020

@priefi já vím, já se k tomu měření pořád nemůžu dokopat! Furt si říkám, že tenhle cyklus už konečně otěhotním a do STM se pak pustím po druhém porodu jako do antikoncepční metody a furt nic 😃 tak si říkám, že bych měla teda začít se STM na podporu otěhotnění, ale trochu se bojím, že jak se budu moc sledovat, tak neotěhotním už vůbec 🤔

priefi
23. lis 2020

@jade85 to chápu. Já se taky chystám, že se musím stm v budoucnu naučit jako podpůrnou antikoncepční metodu 😉