Cerkláž čípku. Před těhotenstvím nebo v jeho průběhu?

milixx
23. zář 2021

Ahoj holky,
minulý rok se mi po pěti potratech narodilo ve 40+1 TT úžasné miminko. Výrazně k tomu přispěla i v 18TT provedená akutní cerkláž (Apolinář, dr. Koucký). Po jejím provedení jsem ale prakticky čtyři měsíce plně proležela. Byl to jeden velký stres, ale vyplatil se 🙂
Ráda bych ještě jedno miminko. S mojí anamnézou je další cerkláž jasná, nicméně s malým dítětem si tak klidový režim, jako byl předtím, neumím představit…
Když jsem byla naposledy u Apolináře, dr. Koucký mi řekl, že existuje i možnost PREKONCEPČNÍ cerkláže - že před těhotenstvím se cerkláž udělá nějak laparoskopicky - a že to má skvělé výsledky.
Tak jsem Vás chtěla poprosit: nemáte s tím někdo jakoukoli zkušenost? Nebo máte zkušenost s opakováním klasické cerkláže v průběhu dalšího těhotenství? Prosím, podělte se 🙂
Děkuji.

megara
1. pro 2021

@milixx nevím jestli je tvůj dotaz aktuální,ale i tak ti odpovím. V roce 2016 jsem přišla o dvojčátka z našeho 3 IVF, i přes provedenou cerkláž v naší Českolipské nemocnici,prostě jsem se začala otvírat, a pak se malý prořízli i tím stehem, a nešlo to zastavit. Vzhledem k tomu že nebyla nalezena příčina, a byla tady obava z možného opakování, navrhl mi MUDr. Darebný, z centra asistované reprodukce v Podolí, cerkláž provedenou laparoskopicky zevnitř. Vše proběhlo laparoskopicky naprosto v pohodě, a za 2 měsíce jsem mohla do dalšího IVF, a máme z něj syna. První den jsem nastoupila, druhý den provedli zákrok, třetí jsem jela v doprovodu domu. Samozřejmě musíš počítat s porodem císařským řezem. Těhotenstvím proběhlo v naprostém pořádku, žádný náznak nějakého otevření, prostě nic.