Potřebovala bych slyšet zkušenosti těch žen, které mají 3 děti tak, že navazovala rodičákem na rodičák. 🙏
Mladší už má přes 2 roky, takže nastal čas, kdy je potřeba přemýšlet o tom, zda se vrátit do práce nebo se začít snažit o mimi. S manželem jsme se od začátku bavili o velké rodině, až 4 nebo 5 dětí. Od toho jsme upustili skrz finance, místo, čas, auta a já zejména kvůli sobě. Manžel by to třetí moc chtěl a vím, že by nad tím celý život přemýšlel. Jen já si jistá, že to všechno zvládnu znovu. Porody jsem neměla ani trochu hezké, po prvním jsem měla i poporodní deprese řešené léky. A už jen ty 2 děti umí dát pěkně zabrat,mám pocit, že se vůbec nezastavím. Děti jsou nerozlučné, pořád spolu, ale mezi objetím a fackou je u nich tenká hranice 😀 I to těhotenství s dětmi je náročné, člověk je unavený, rozlámaný a ani si nemůže odpočinout. To všechno mě dost odrazuje od dalšího dítěte. Vlastně si ani neumím představit, kde bych vzala prostor a čas na další. Přemýšlím, jestli bychom jim tím třetím spíš neuškodili. Bylo by tak málo času a tak těžké spravedlivě rozdělit lásku a čas mezi 3.
Jaké to je se dvěmi vs třemi? Podle čeho jste se rozhodovali?
Tri deti jsou masakralni mazec. To je ma zkusenost 😅 Samozrejme, ze to “nejak” das, vzdycky to mama da, ze jo. A az se to maly narodi, tak ho samozrejme budes milovat a nevymnenila bys ho za nic na svete. Ale to, co popisujes ted, se tak 3x zintenzivni. Nescetnekrat za den budes mit pocit, ze se potrebujes minimalne rozctvrtit. Nejstarsi decko bude resit nejaky jeho problem, prostredni ti bude vypravet, jak bylo ve skolce a mimino bude rvat, ptz je odlozene. Do toho se ti bude pripalovat na plotne obed, v hlave musis myslet, ze uz mas v pracce tri hodiny vyprane pradlo a o bordelu kolem ani nemluvim. A samozrejme finance jsou taky hodne znat. Ja jsem docela optimisticky clovek, ale DOBRE si to rozmysli ☝🏼😅
@marimanta pohodicka 🤣👍🏼 obdivuji te! ❤️
Mám tři, poslední dva mají rozdíl necelé 3 roky. Je to pohoda, to třetí už proste zapadlo 🙂 nevidím rozdíl mezi tím, ze se tu perou dvě a nebo tři :D první dvě těhotenství jsem měla celkem náročné, velké nevolnosti, krvácení, u druhého sem si i par dni polezela v nemocnici, klidové režimy, mezitím sem prodělala u dva potraty a třetí tehotnestvi bylo za odměnu 🙂 nemusi to tak mít samozřejmě každý, ale jak sem se bala nějakého hororu a jak to pak budu řešit, až budu zas upoutana na lůžko, tak to bylo v pohodě, ještě v den porodu sem litala s detma venku. Nijak se neomezujeme, i s kojencem sme jezdili normálně na výlety, dovolené, starší mají školku, školu,i časově náročné kroužky, pro mě skoro žádná změna, jen sebou proste vozim kočárek :D dvě a tři není takovy rozdíl. Přechod z jednoho na dvě byl větší masakr. Jedine co sme museli řešit bylo větší auto, aby se vešly 3 autosedačky, ale to je fakt asi jedinny problém, na který jsme se třemi dětmi narazili :D
Já mám sice jen dvě ale jsem že 4 dětí... A osobně, dvě mi stačí. Naši si dost makli aby nám dali hezký život, aby si nikdo nepřišel dost ochuzen atd. Co se týče jejich života takž jejich osobní život úplně vymizel což jsem pochopila až teď v dospělosti kdy vidím, že nemají žádné koníčky, žádné přátele, žádný jiný smysl života. Mají nás... My s manželem máme děti dvě...3r, 1mes. A řekli jsme si že nám to stačí. Rádi cestujeme, máme rádi i svůj čas. Dětem dáváme vše aby měli krásný život. Ale představa, že bude další dítě mě moc neláká... Kupovat větší auta, trochu se opět omezit, méně dovolených a cestování, víc práce. Ve svém životě mám i jiné cíle... Dodělávám si vysokou, sportuju a chtěla bych jednou najít práci co mě bude bavit a bude mít smysl. 😉 ale každý musí vědět co od života chce.
Někomu nestačí ani 5 děti a pro někoho je moc i jedno.
Někdo zvládá levou zadní Klapzubovu jedenáctku a jinej je na praskach z jednoho dítěte.
Každý dítě je jiné, každý dospělý je jiný, každý má jiné zázemí, jiné finance, jinou podporu....takže v tomto případě ti asi zkušenosti jiných moc nepomůžou. 🙈
Cekam ctvrte,nemenila bych ❤️
ANO!
Resili jsme samo ty sedacky a casto logistiku (nase deti chodi kazdy do jine skoly na ruznych koncich prahy a tak), financne narocnejsi, to je jasne, prostorove (treba kdyz ma kazdy kolo a tak…nebo botnik - jenpres leto 15bot je docela dost 🤣 a vsechno je dimenzovane na 2+2 - jako rodinne vstupenky apod.) ale to jsou vsechno malicherne drobnosti, stoji to za to!
@exbordelar noooo, když jich máš pět a dva odjedou, je to sakra znát 😀 😀 😀
Nasim je 5,4 a 2 roky a rekla bych to takhle - potrebuju hodne pomoci od rodiny, manzel je s nejmladsim doma a ja chodim do prace, abych se nezcvokla 😄 Jsou super, sikovni a pomerne hodni, ale je to hodne narocne, nemas ani chvilku volna od probuzeni do usnuti a casto ani v noci. Ani nevim, jak jsme se rozhodovali, v tu chvili jsem mela asi pocit, ze to bude pohoda 😄 Oba jsme s muzem chteli 3 deti, bylo mi cerstve 30 tak jsem se citila fit, takove to ted nebo nikdy. Zvladame to dobre, ale je to muj limit a nekdy jsem uz za nim…
Mam tri deti (2 roky a 3 roky od sebe) a zas tak strasne to nebylo. Ted jsou vetsi a je to lepsi (taky se hadaji, dokazou se pohadat o vzduch v aute), ale kazdemu se venuji, chodim do prace a vse se zvlada. I financne. Klidne bych mela deti 4.
@marge_s Covece, v CR mi prijde, ze je dost rodinnych vstupu 2+3, takze za nas super.
Mám dvě a mne to bohatě stačí.Dalši bych nedala....
@marge_s teda ještě sem se nesetkala, ze by někde měli vstup jen 2+2, všude kam sme přišli mají o par korun dražší i 2+3. V tomhle ohledu už to třetí není žádná překážka, ani finančně. Ani třeba ubytování na dovolené sme nikdy neměli problém sehnat pro 2+3.
@krisstina93 tak to jsme asi nemeli stesti, ale fakt je, ze mame zkusenosti spis z rakouska 🤭 tak to se omlouvam za zavadejici info
@marge_s Jako letos jsme byli v Polsku a tam jsem taky cumela, ze maji vstupne 2+2, tam bych spis predvidala to 2+3, prece jen si myslim, ze maji vicepocetne rodiny. U nas je to fakt skoro vsude 2+3.
Rozhodovali jsme se stejně, hlavní byl také prostor a jestli bude dostatek sil. Mně se už moc nechtělo, mám 2 hodně divoké a nespolupracující kluky 6 a 2,5 let. Manžel mě nakonec ukecal 😀, že toho budeme litovat a kvůli věku už jsem to moc odkládat taky nemohla. Za pár dní mám termín porodu, takže Ti ještě neřeknu, jak náročné je mít 3 děti blízko po sobě. Museli jsme pořídit větší auto, kam se vejdou 3 autosedačky a nakonec i sourozenecký kočár (dá se přidat sedátko), protože ten menší není moc chodící a já neřídím, tak abych se dostala se starším do školky a mohla na čas dojít k doktorce. Jednou se budeme muset přestěhovat do většího, jsme v menším panelákovém 3kk. Těhotenství bylo nejnáročnější, bylo mi nejvíc špatně, od dětí jsem chytala jednu nemoc za druhou, měla 3 krát antibiotika, ale nějak jsem to zvládla. Hlídání babiček skoro nemám, manžel může dělat občas homeoffice. Po porodu uvidíme, snad mě z nich netrefí 😀.
@exbordelar kamaradka tvrdi,ze 3 deti jsou masakr a to ona zrovna neni prepecliva matka,umi se od spousta veci odprostit.Tvrdi 2 deti narocny,3 masakr
Máme tři. Poslední a prostřední jsou blizko u sebe.
Teď premyslime, jestli čtvrté. 😅
Jako občas je to náročné, ale za mě dvě a tři už rozdíl není😅
Jedine, kde jsme to zatím opravdu pocítili byla dovolená, tam by se ruce navíc hodili. 🤣
@krisstina93 my máme celkem často problém u moře s 2+3 - často nemají velké apartmany, takže nám spojují pokoje.
@krisstina93 No, pro nás je 2+3 už taky k ničemu, i když velmi vzácně se setkávám i se vstupem 2+2-4 😀. Nejstarší dospělá se do rodinných slev už nepromítá, ale i s těmi 4 mladšími už se kolikrát nevejdem do rodinných vstupů 😀
Mam 3, kluci dva roky od sebe, posledni holka cca 2,5roku od prostredniho. Prvnich 7/8 mesicu pohoda, byla hodne miminko, kdyz spala, byl cas na kluky. Byla jsem fakt stastna. Pak se zacala pohybovat a prestala spat a nastalo peklo na zemi, cca do jejich dvou let. Nejstarsi uz ma kupu veci, na ktere nemohla sahat. Ma rad muzea a divadlo, ale zvladnout tam sama 3 deti, z toho jedno netrpelive batole, je narocne. Ted je ji 2,5. Jde to, ale narazim na problemy rozdilneho rezimu prvnaka, predskolaka a batolete spiciho po obede. Bydlime na samote, do skolky a krouzku vozim autem. Vecne nekoho budim. Nemam klidne deti, ale prostredni a nejmladsi jsou opravdu jak na perko. Za sebe bych se hodne rozmyslela, jaky mate zivotni styl a co vsechno budes muset obstaravat sama se tremi. Nektere veci jsou opravdu krute.
Ale nemam hlidani, bydlime na samote, manzel pomerne hodne pracuje, ted zrovna padam na usta a doufam, ze brzy bude lepe. Proste zalezi na mnoha faktorech. Treba mas dve klidne deti a treti bude taky🙂
@handulkak my si na dovolené většinou pronajmeme cely dům nebo byt, do hotelu moc nejezdime. Ale i tak to nebývá problém, rezervujeme přes booking a tak si zadas počet osob a rovnou to vyhodi nabídky, kam se vejdou 2+3.
Mám 4, 3 klidně půjčím, na zkoušku, uvidíte 😂
Mám 3 děti za sebou během šesti let a ani náhodou to není pohodička, ale dá se to zvládnout. Hodně záleží, jak ti bude pomáhat manžel a rodina. Za mě je nejmladší nejhodnější a nejmíň náročné dítě, asi že už jsem si z toho tolik nedělala 😁. Pro měl byl největší šok mít první dítě. Dvě a tři mi přijdou nastejno, až když začal nejmladší chodit, tak jsem pocítila, že mám víc dětí, dokud seděl v kočárku jako bych měla jen dvě. No a rozhodovat jsme se nestihli, 3 dítě bylo v plánu až o rok později, ale přišel k nám dřív. Jo a teď jsou super parťáci.
Za mě ne. Jednak nejsem miminkovský typ, brala bych třetí, kdyby se narodilo aspoň dvouleté😁 A také prostě myslím i na sebe a na vztah s manželem, který druhé dítě slušně rozstřelilo. Nemám moc hlídání, manželovi je 41, budeme stavět dům.. Je mi vlastně asi líto jen ta definitivnost, ale protože v rodině máme z obou stran neplodnost, dokážu si vážit toho, co mám.
@krisstina93 na ty kratší dovolené jezdíme přes booking také. Ale pak přes prázdniny, na ty delsi pobyty bereme přes cestovni kancelář a taˇ byl problém snad vždy 😃 jen jedno recko mělo apartmán pro šest 🤣
Jeste jsem chtela poznamenat dalsi dulezity faktor, a to, ze se FURT navzajem budi 😤🙄😅
@handulkak aha my s cestovkou nejezdime nikdy, mě to přijde jako vyhazování peněz :D
@exbordelar Nám se nebudi navzájem nikdo, všechny děti mají tvrdý spánek, i když někdo leze nebo křičí, tak ostatní spi dal a to jsou zatím v jednom pokoji a postele mají u sebe, mít každé svůj pokoj, tak o sobě vůbec neví :D
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Na to se nedá odpovědět, milovat jich budeš třeba deset, ale každý tu hranici, co ještě zvládneme, a co je na nás moc, máme jinde. Za sebe říkám, že tři jsou naprostá pohodička 🙂