Ahoj, ráda bych očkovala proti meningokoku B, ale nechci to zbytečně dávat dítěti moc brzo, když je tak malinký. Vy co jste očkovali, kdy jste tu vakcínu nechali píchnout? Nevíte, jaká je nejrizikovější populace z hlediska věku? Moje pediatra jaksi neví nic. Takže vlastně uvítám tip i na dobrého pediatra v Praze :D
A také stále probíhá sběr dat, neví se jak dlouho např. drží ochranu...
Také mě to zajímá 🤔
Spíše mladší se neockuji až po základním očkování...
Mezi námi, je to tak neprobadane očkování, že bych to nedala... Bývalá svagrova to ockovala malé někdy ve 3 letech, možná, dřív. Ale má nějakou, co se musí preockovavat prý a dle dětské doktorky to stejně nemá jistotu ochrany...
Nevím, u tohoto očkování bych přemýšlela, jaké mám rizika a vůbec pravděpodobnost nákazy meningokokem? Zda to vůbec dávat..
Mohu mluvit z vlastní zkušenosti, bratr prodělal men B před 10 lety. V kritickém stavu vrtulníkem do Brna, měsíc a půl ARO, 2 měsíce jip...za těch 10 let nevím o nikom v okolí, že by se tato nemoc někde vyskytla. Ano, následky jsou často fatální, bratr měl štěstí, úžasná péče a ohromná vůle žít.
Snad jsem teď nikoho nepobourila mým příspěvkem, ale u tohoto očkování sami doktoři pořádně neví, kdy to dávat, jakou vakcínu. Stále jsou tu tací, co říkají, že očkování neexistuje..
@bayt tak se mrkněte po informacích sama 🙂 bohužel, to že je něco na trhu neznamená, že je spolehlivě protestovane a opravdu zjištěna jejich bezpečnost (to i u léků platí, že lze říci že jsou opravdu OK po 10-15 letech na trhu). Ty informace jsou, zkuste najít sama.
(Ale jo, taky nechápu jak může být tato vakcína pustena pro širokou společnost...)
@bayt Vakcína proti meningokokům séroskupiny B – BEXSERO
Pro použití u dětí od 2 měsíců věku a u dospělých, která je jedinou registrovanou vakcínou proti nejčastější skupině meningokoka (přibližně 75 % případů) vyvolávající onemocnění a úmrtí v ČR. Vzhledem k variabilitě antigenů séroskupiny B, nemůže očkování vytvořit ochranu proti všem meningokokům skupiny B. V ČR se předpokládá u nově registrované MenB vakcíny – BEXSERO - 74% pokrytí.
Cena cca 2800,- Kč za jednu dávku (včetně aplikace).
Myslím to tak, že například pediatři u nás mají jednu vakcínu, která je mimochodem poměrně nová.. Byli tací, co ani nevěděli, že už vakcína je, a mě svagrove nabízeli úplně něco jiného, údajně jedna vakcína na celý život, kdy ta jedna měla stát nějakých 9tis. Nevím, kde na to přišli, ale je to fakt.
Nicméně pořád si říkám, jaká je pravděpodobnost, že vás dřív nesrazi auto, než že dítě dostane meningokoka? Navíc těch mutací men B je víc než jedna, na kterou je vakcína myšlena. Takže ochranu stejně nemáte zaručenou. Průběh meningokoka je tak specifický, že i s očkováním může mít fatální následky.
Je to pouze můj názor. Pokud si za tím stojíte a za každou cenu chcete očkovat, prosím. Já se teď náhodou účastnila jednoho ockovaciho fóra, abych byla lépe informovana, a nebyla to masáz neockujte, neblaznete 😉 ale měla jsem možnost s odborníky a dokonce vakcinologem promluvit právě o meningokoku.
Přiznám se, klistovou encefalitidu jsem dala, protože žijeme v oblasti nejvyššího zamoreni. Když trávíme celé léto na zahradě, v lese, malý mívá i 4 klíšťata denně.. Také to není záruka, ale riziko je zde obrovské. Bohužel i s touto nemocí máme zkušenosti. Manžel ležel měsíc na infekčním s encefalitidu.
Vakciny proti kmenu B uz jsou 2, krom Bexsera je to nove jeste Trumenba.
Vakcina je nejrizikovejsi pro pubertaky a pak stare lidi pripadne hodne male deti. Ale take se doporucuje u deti, ktere chodi napr. do skolek mezinarodnich, kde je vyssi pravdepodobnost vyskytu - nikdo nerika, ze jedinec mimo nejrizikovejsi vekovou skupinu meningokoka nechytne.
Je pravda, ze pripady onemocneni jsou v desitkach rocne, coz je sice nizka pravdepodobnost na druhou stranu ve velkem procentu pripadu je onemocneni fatalni.
U obou vakcin se stale sbirajij data, jsou nove, ale to neznamena, ze by je predtim nemeli otestovane! Cca 2 roky se Bexsero v britanii ockuje hromadne a z toho jim zacinaji vychazet data, ze to vypada s trvanim ochrany docela dobre. Zkuste procist vse co najdete na vakciny.net, je tam toho dost i v cestine.
Za me osobne, zatim jsem ockovala deti nimenrixem, (ve 2 letech a ve 2,5) ktery je proti jinym kmenum, ale zase uz vedi, jak dlouho (cca) ochrana vydrzi. Bexsero budu davat ale take, vyjde to tak na 4 a 3,5 letou dceru
@bayt co jsem slyšela je bexsero docela reaktogenni, nejvíc z těch meningokoku.ja osobne bych dala konjugovanou nimenrix a pak b. (Ale jen prpto ze jsme Meli problém po priorixu a jsou prej co se týče reakci podobny) Po prvním roce věku navíc není potřeba tolik dávek. A NS už je zralejsi. Jak to chceš kombinovat s dalším ocko?
@bayt já sem tu asi jediná, co si myslí, že je to zbytečné... Samozřejmě nikomu nepřeji, aby si to prožil. Je to každého svodobna volba, co dá navíc za očkování. Jenom k očkovacim vakcinam přistupuji už jinak, než dříve. Pokud chcete tedy očkovat, rozhodně doporučuji rozestupy mezi jakýmkoli druhem vakcín alespoň 2 měsíce. Říká a píše se měsíc, ale radši bych klidně počkala déle. A nikdy neockovat dvě vakcíny naráz. Dokonce je to doporučení hygieniku, opravdu by to pediatři neměli dělat. Můžou tím způsobit vážné reakce..
Hele klidně dej hexu, měsíc počkej, pak pneumokoky, pak aspoň měsíc a půl, ale radši dva počkat a meningokok. Ale mezi námi, kam ten spěch? Někam cestujete, že na to pospichate? Vážně se nenechte ukecat dát najednou třeba hexu a pneumokoky, to by ani správně informovaný pediatr neměl udělat. U nás se bohužel stalo. Nemáme žádné trvalé následky typu postižení, ale malému se tehdy komplet zastavil jakoby svalový vývoj, přestal mluvit, jíst, prostě jako tělíčko bez duše. Skončili jsme s tím jídlem v nemocnici. Přestal přijímat všechno a to neprehanim... A opět nechci strašit. Co se stalo nám, nemusí být jinde samozřejmě. Ale spíš apeluji dodržovat ty rozestupy...
Jo a propo kolik je dítěti nebo detem? Na netu si o té vakcine najdete hodně informací včetně kalendáře kdy očkovat. Můžete to donést pediatrovi 😉 ať o tom tedy něco ví..
@bayt My máme pediatričky dvě (resp. ta starší v důchodu a mladá to po ní převzala, ale ta starší tam občas chodí a já se vyptávám na všechno možné 🙂) a jejich názor je takový: Ta starší to doporučuje, říkala, že se setkala s velice ošklivými případy, kde by rodiče dali ledacos jen aby bylo dítě v pořádku. Ta mladší mne s tím seznámila jelikož musí, stejně obeznámila, do kdy je to hrazené pojišťovnou asi na dvou návštěvách poradny ale nevnucovala. Vím třeba, že dědeček jako dítě chytnul meningokoka (tehdy se to označovalo pouze jako zánět mozkových blan a léčilo se to velice nestandardním ale když to zafungovalo tak velice efektivním způsobem bez následků) a byl jeden z mála dětí, které přežilo (40tá léta samozřejmě). První malou jsem zatím na toto očkovala nedala, když tak si připlatím časem, zatím nevím, přemýšlím a zjišťuju informace...
Syn je očkovaný Bexserem, přesně nevím kdy ale do jeho půl roka měl první dávku a pak další dvě, musela bych mrknout do průkazu. Není to nejlevnější ale u mě je to bez diskuze obzvlášť když v blízké vesnici na to jedna holčička zemřela. Jednu dávku hradila pojišťovna, respektive její tři čtvrtiny. Zazněl tu očkovací kalendář, teď jsem náhodou narazila na toto, zaujalo mě to, je tu hezkou formou popsané očkování obecně tak se na to juknu, jinak to nijak zvlášť nepročítám https://www.babyonline.cz/ockovani-deti
@popelka1984 já to dám určitě, spíš zvažuju kdy a hůavně tady píšou holky že ideální je rozestup dva měsíce...ale když vezmu hexa, pneumokok, meningokok, tak mi to teda nevychází moc
O Bexsero jsem uvažovala, ale odradila mne absence účinnostni hodně dat. Dále i to, že u nás se smí dávat již batolakum a v Americe až po desátém roku. Myslím. Že béčko meningokok je nebezpečný hodně pro všechny, ale nejohroženější jsou asi pubertaci