Prevenar 13, je správné z toho po první dávce vycouvat?

nikamari
1. dub 2015

Zdravím všechny,potřebuji poradit. Nechala jsem se přesvědčit a rozhodla se očkovat svoji dceru Prevenarem 13-pojišťovna ho prý částečně hradí,doplatek 500 kč.
Obě moje starší děti ho mají a nikdy neměli potíže se zánětem uší atd...proto jsem ho chtěla dát také malé-jenže kluci ho dostali až v batolecím věku-určitě až někdy po prvním roce,starší syn měl pouze jednu injekci. Tak proto jsem se rozhodla,že nechám naočkovat i dceru-potíž je v tom,že jsem jaksi netušila,že ty injekce musí dostat celkem 4 dávky. Do toho ještě chodíme mezi tím na hexu a výsledek je takový,že co tři týdny to očkování. začínám mít strach-obávám se,že jsem se rozhodla špatně a nechala se uvrtat do něčeho co nechci. Zatím dostala pouze jednu dávku toho Prevenaru 13, já bych ale z toho chtěla vycouvat-co si o tom myslíte,je to správné? nebo už ji musím nechat doočkovat? Co to pro nás znamená když teď očkování přerušíme? Mám opravdu obavy,reakce máme běžné,ale já mám spíše obavy z hlediska alergií a autismu. (Jsou to bohužel opodstatněné obavy,máme velkou zátěž v rodině)-co teď?
Děkuji za Vaše rady a pomoc.

slunickova123
1. dub 2015

Ja teda prevenar nedavala, ale kdyz bych zacala, uz bych ji nechala doockovat. Alergicke dite bude nebo nebude nezavisle na ocko. Spojitost s autismem neni jista ( to by musela byt pulka populace autistu).

toga25
1. dub 2015

Ahoj, my očkujeme taky prevenar 13. Začli jsme těsně před 6. měsícem, aby to pojišťovna proplácela a nemuseli jsme platit celou dávku. Jsem ale domluvená s dr. na schématu 2+1, které se očkuje dle příbaláku od 7 měsíců. Říkala jsem že ten měsíc podle mě takovou roli nehraje... Zkuste to tak, nebo nevím, kolik je dítku? Vím že čím starší, tím se počet dávek snižuje. Koukněte do příbalového letáku a kdyžtak se zkuste domluvit s dr. 🙂

vrabcak0007
1. dub 2015

Ahoj, my tedy nechávali dávat synflorix, ale není to zas až takový rozdíl ve schématu. Když už se začalo, tak bych určitě pokračovala. Jen bych se domluvila s dr na odděleném očkování. Všude se teď očkuje hexa plus pneumokok dohromady a to mi přijde dost ujetý - zbytečně velká zátěž. My naštěstí velké reakce neměli, ale i tak jsem to nechávala rozdělit. Je to tedy trošku opruz, jezdit tam za začátku skoro co 14dní, ale podle mě lepší než to píchnout dohromady a riskovat nějakou velkou reakci. Takto mi to přišlo schůdnější. Nejčetnější to snad bylo jen do půl roku..pak je to až v roce...to nás čeká zanedlouho a i když už je malej větší, stejně to nenechám píchnout dohromady.

milmic
1. dub 2015

@nikamari Já bych klidně prevenar ukončila. Nemáte žádnou povinnost ho dokončit a naopak - čím víc vakcín dítěti dáte, tím víc nepříjemných látek do něj necháte píchnout. Znamená to pro vás to, že když nedáte 3 dávky prevenaru, tak dítě dost ušetříte.
Tím spíš - pokud máte nějakou rodinnou zátěž, tak bych to nepokoušela, ono i povinné očkování je dost samo o sobě.

marecekavendulka
1. dub 2015

uz bych neockovala

lucie255
1. dub 2015

Já jsem ho také nedoockovala a nelituji

krystalka
2. dub 2015

@nikamari - nechala bych to být a nedoočkovala....můj 7letý syn nemá ani jedno nepovinné očkování, dokonce nemá už ani TBC, které, než jsme doočkovali (měl ho odložené), tak mezitím plošně zrušili a už jsme ho nedávali...má jen hexu a priorix....a i tak to stačí, protože právě po tom priorixu se nadlouho zastavil ve vývoji řeči (a podobnou zkušenost má víc maminek)....a od 3,5 let má diagnostikovanou vývojovou dysfázii...a jsem přesvědčená, že k tomu to očkování dost přispělo.... Ale jinak ačkoli syn nebyl očkovaný na pneumokoky, rotaviry apod., tak ve školce i ve škole patří mezi nejzdravější děti, zánět ucha ještě nikdy neměl, za 7 let co je na světě měl dvakrát angínu a neštovice....jinak jen občas běžnou rýmu....vyhýbají se mu dokonce i takové ty různé virozy s průjmy a zvracením....dokonce na něj nikdy neskočily ani vši 😀. Takže já bych už určitě nedoočkovávala, zvlášť jestli máte v rodině nějaký dědičný problém....ono právě často to očkování "nastartuje" nějaký problém, který by třeba jinak ani nenastal, ale prostě se to tím "aktivuje"....vědět tenkrát to, co dneska, tak bych i ten priorix odsunovala co nejdál....ale nakonec to dopadlo docela dobře, syn to dohnal, sice práce jsme s tím všichni měli dost, ale teď je z něj šikovný školák a problémy už téměř nemá....ale ne všichni mají takové štěstí....

nikamari
autor
2. dub 2015

@krystalka Máš naprostou pravdu,bohužel můj starší syn takové štěstí neměl,trpí autismem. Jestli to vyprovokovalo očkování to nevím,ale dřív se o tom moc nemluvilo,teď už se to ví. V Aple mi řekli ať neočkuji,jenže bohužel bylo už po té první injekci a teď nevím co dál. Mám na to stejný názor-očkování funguje jako spouštěč něčeho co má to dítě v sobě a proč to zbytečně provokovat. A dá se nějak obejít ten priorix? Co to vlastně je-syn to nesjpíš tenkrát dostal také,co se místo toho dá použít?

krystalka
2. dub 2015

@nikamari - priorix jsou spalničky, zarděnky a příušnice...priorix tetra tam má ještě plané neštovice....první dávka je podle kalendáře kolem 15 měsíců, což by u nás tak odpovídalo....vysloveně viditelnou reakci na to očkování neměl žádnou, ale brzy na to začal stagnovat v řeči, přestal jíst spoustu věcí, co předtím normálně jedl, prostě se celkově zasekl....bohužel jsem tenkrát nevěděla to, co vím teď, tak dostal ve 2,5 letech i tu druhou dávku ....ten zásek a tu časovou souvislost jsem si uvědomila až zpětně, když jsme to ve 3 letech začali řešit....nevím, jestli se dá něčím nahradit, podle mě to zase tak rizikové nemoci nejsou, plané neštovice stejně spousta dětí prodělá...příušnice a zarděnky mohou být nebezpečné z hlediska budoucí plodnosti u kluků a těhotenství....ale myslím, že se to očkování dá dost odložit, bohužel tenkrát jsem to ještě nevěděla....Takže u vás už bych to dál neřešila a prostě další dávku už nedala...to nijak nevadí, že už jednu dostal....

jaynie
2. dub 2015

Já bych se toho nebála. Rozvoj alergií a autismu po očkování nebyl nijak dokázán. Být na tvém místě, tak bych s očkováním normálně pokračovala, zvlášť když dcera neměla žádné větší vedlejší účinky. Případně se můžeš zkusit poradit s doktorkou a další očkování třeba o něco posunout. My se chystáme dceru očkovat stejně, taky na střídačku hexu a Prevenar. Pneumokoky můžou být vážně nebezpečné a vnímám je jako reálné riziko. Každopádně přeju tobě i dceři hodně zdraví!

marecekavendulka
3. dub 2015

@jaynie tak to si přečti příběhy od katyxq a od p_ch 🙂 a to je jen zlomeček...