ahojky, dceři jsou tři měsíce. Na 3 měsíční prohlídce měla dostat první očkování (kombinovaná vakcína) a o týden později jsme chtěli dávat prevenar proti pneumokokům, dletoho jak by to snášela. Jenomže protože jsme měli vleklou novorozeneckou žloutenku tak nás dr. poslala raději na kontrolní odběr krve (v pátek). Dneska jsem volala pro výsledky a má zvýšené jaterní hodnoty a očkování by jí prý neudělalo dobře. Takže ho musíme o 3 týdny odložit a pak by se dala kombinačka najednou s prevenarem prý aby se to stihlo. Přiznám se že se bojím a ne málo. Začne podzim, školy a budou se šířit nemoce, bojím se že když nebude chráněná očkováním může něco chytit. Další věc ze které mám strach je ta že za ty tři týdny může mít třeba rýmu nebo být jinak nastydlá a očkování se znova posune a už to bude nebezpečné. A poslední věc které se obávám je ta že má ty vakcíny dostat najednou (aby toho nebylo moc a ubránila se). Je teda plně kojená takže nějaké protilátky by měla mít ode mě, ale bojím se aby to bylo dostatečné. Ještě si tam pojedu pro nějaké homeopatika, nevím přesně k čemu to mu dr. vysvětlí až v ordinaci. Prý teď raději nemáme moc jezdit nikam mezi lidi aby nepřišla s nachlazenýma do styku. Vím že očkování není jenom pozitivní a bála jsem se špatných reakcí, ale nechat jí neočkovanou je pro mě ještě horší ☹
@partyzanka91 jo jinak pokud budeš dávat půrevenar,doporučuji odstup alespon 14 dní do kombinované
@partyzanka91 - jestli nemá v pořádku jaterní testy, určitě bych očkování odložila. Horší počasí než teď za tři týdny nebude, možná bude i lepší 😀 . Bacily jsou kolem nás i v létě, nejen když začne škola a vy s tím nemáte nic společného, ne? Malá je s tebou doma, starší sourozence nemá, od kterých by to chytila. A úplné stranění se lidí kvůli bacilům je blbost, protože pak bude malá naopak víc náchylná a chytí každou virozu... A třeba u nás syn přestál celý školní rok ve školce bez nemocí, ač ve školce pořád něco řádilo, snad jen jednou nebo dvakrát měl menší rýmu a teď o prázdninách si to pěkně vybral spálovou angínou a pátou nemocí...
Jestli je malá citlivější, tak bych také obě vakcíny najednou nedávala. Mohla by mít zbytečnou reakci, doporučila bych rozdíl 14 dnů. A stihnout se dá všechno, třeba syn byl poprvé naočkovaný prevenarem až v 8. měsících...
@partyzanka91 Prevenar je asi nepovinej ne ? Pak bych se na nej vykaslala 🙂 My kvůli spatne krvi byli vůbec poprvé ockovani v roce a pul a troufnu si rict, s ohledem na ty nemoce proti kterym se ockuje je syn zrdavej /az na prozatim jedny Rotaviry/ zjišťuju, ze jsem asi divna ale nepamatuju se, ze bych mela nejakej extra strach z toho, ze syn něco chyti protože není ockovanej to jsem nemela 😒 ale rozumim Ti.. Asi mi to pretloukly jiny strachy o nej. Ja ockovala jen povinnymy az na vyiimky, vzdy jen jednou vakcínou, rozestupy byly dodrzovany ale taky mam v tomhle rekla bych supr dr, která vyborne poradit. Nu snad jsem malilinko poradila 🙂
Ztotožňuji se s názorem holek tady. Bála jsem se víc jakékoliv vakcíny než neočka. Malá dostala první dávku Infanrixu až v 16 měsících (kdyby se neporanila o rezavý plot, asi stále odkládám). Nepovinného nic dávat nehodlám. Často je to skutečně tak, že čím víc vakcín dostanou, tím horší zdraví... Naše malá má tedy také už docela dost odstonáno, přesto si myslím, že kdyby byla očkovaná více a dříve, je to horší ☹ Vakcíny zatěžují i ta játra, nejsou to žádné lentilky.
Ale tím nevnucuji neočko, chápu, že se někdo těch nemocí bojí, každá máma se musí rozhodnout na základě nasbíraných informací a následně hlavně své intuice. Z toho co jsem přečetla bych dítě však neočkovala dříve jak v půl roce
promin,ale názor,že očkování ji ochrání,je zcela zcestný.naopak jí to tak zmrší imunitu,že každou blbinu hned odstůně,to mi věř.a neboj,pokud kojíš,tak klidně naočkuj (když už teda na tom trváš) až třeba v 10 měsících.nebezpečné není odkládat očkování,ale rvát vakcíny do 3 měsíčního miminka.