Dobry den, jsou tu nejake maminky, ktere maji ockovane deticky novou vakcinou Hexacima?Mate nekdo s touto vakcinou zkusenost?Precetla jsem.vse mozne i nemozne a byla presvedcena, ze sve 3mesicni holcice ockovani odlozim!Ale nase Mudr me na 3mesicni prohlidce "zblbla" ze miminka umiraji spis na cerny kasel a ja byt podruhe matka vydesila jsem se a nechala pichnout prave Hexacimu.s tim, ze je setrnejsi!!!U prvni jsem.to az tak neresila dali jsme Hexu, Prevenar 13 a bylo...ale ted jsem.se nejak.vice bala...nase druhatko bylo "vymodlene" a ted mam pocit, ze jsem neudelala spravne rozhodnuti. Kdo s tim mate vice zkusenosti nebo znalosti muzete prosim o teto vakcine napsat vice info, nez co je doatupno na netu?Dekuji moc!
eliska_z moc děkuji za informaci 🙂
@zu_za pokud chcete schéma 2+1 tak 3 dávku nesmíte dát dříve jak 6 měsíců po předchozí, ale určitě máte nárok si tuto variantu vybrat, doktorka možná bude brblat něco o tom, že 2+1 je určeno jen pro starší děti apod. ale to není pravda, schéma si můžete vybrat kdykoli, příbalový leták umožňuje obě varianty bez pozorovaných rozdílů účinnosti, ale pokud dáte 3. dávku teď, tak jako booster musíte dát 4. byl by to příliš krátký rozestup
@badeja že miminka umírají na černý kašel má doktorka pravdu, ale asi vám zapomněla říci/zatajila fakt, že účinnost vakcíny respektive hladiny protilátek jsou garantovány až při kompletním očkování, což znamená základ (2 nebo 3 dávky) + booster po půl roce až roce, přičemž na čk umírají novorozenci a mladší kojenci do půl roku věku, kteří nejsou vakcínou chráněni ani v případě, že už jsou rozočkovaní, navíc zrovna složka čk je poněkud "pochybná" neboť vykazuje nejvyšší procento nakažených očkovanců, takže těmito argumenty bych se rozhodně nenechala rozhodit...
Byla jsem u lékařky s dvouměsíčním synem a také mi nabídla hexacimu. Ona ví, že chceme odložit, takže mi řekla, že schéma 2+1 nebude problém, ale záleží, zda to povoluje výrobce vakcíny v příbalovém letáku. Řekla mi, že se musí podívat, zda to tam je, protože prý má pocit, že schéma 2+1 v hexacimě povolen příbalovým letákem není.
Hledala jsem příbalový leták a schéma 2+1 je tam povoleno: http://www.ema.europa.eu/docs/cs_CZ/document_li... My bychom chtěli dát spíš Pediacel, ale pokud nebude na trhu, dáme Hexacimu.
@zu_za Ono doktoři většinou příbalový leták nečtou, takže ani netuší o nějakém rozestupu mezi dávkami. Takže bych na to neupozorňovala a prostě jen trvala na 2+1. Ten větší rozestup nemá zas až takový význam. Obecně se každé očkování má dávat s 2 měsíčním odstupem u každé dávky (kvůli tvorbě protilátek), ale když je odstup jen 4 týdny, na tvorbu protilátek to má zanedbatelný vliv.
Jo a slova, že to dr. nemusí schválit (povolit) jsou blbost. Jste to vy, rodiče, kdo rozhoduje o tom, kdy a jak bude vaše dítě očkované. Ne doktor.
Jen pro info. Psala jsem Dr.Petrášovi dotaz ohledně schématu 2+1 napsal mi, že 27.7.2015 hlavní hygienik rozeslal všem pediatrům, že je pro řádné očkování dostatečné očkovat ve schématu 2+1 hexavalentní vakcínou (tj. včetně dětské přenosné obrny) a 1 dávkou MMR vakcíny (tj. Priorix).
očkujeme hexacimu 2+1, zatím za sebou 1.dávku - vše ok
tak 12.10.bude další... bojím.
ted je dcerka navíc nemocná 😖 😖
@zoniga Nikdy se nezačíná očkovat znovu, nikdy. Naočkovat booster by se mělo stihnout do dvou let, ale ani když se to nestihne, nezačíná se očkovat znovu. Na více dávek neexistují klinické studie, takže nikdo neví, jestli by takové očkování přineslo ochranu před nemocí. U očkování rozhodně neplatí více dávek - větší ochrana.
@zoniga Ne, není, koukni třeba na vakciny.cz, přímo o zovuzahajování očkování je tam článek. Spíš by ti doktorka měla prokázat, na základě čeho to tvrdí, ne? Opakovaně vakcinologové říkají, že je to nesmysl a navíc škodlivý. Jediné, co byste měli stihnout, jsou ty dva roky věku dítěte, protože pouze do dvou let jsou klinické studie.
@zoniga Pokud jde skutečně už jen o posilovací dávku, nemá promeškání ročního intervalu v podstatě žádný vliv. Ta horní hranice 12. měsíců je pouze doporučení. Rozhodně se nedoporučuje začínat s očkováním od počátku. Vše potřebné je uvedené tady na té stránce v odpovědi na dotaz začínající slovy "Nebyly-li dodrženy předepsané intervaly..." http://www.vakciny.net/PORADNA/Temata/P_DTP.htm
Nechala jsem ockovat ve 3m a prvni noc jen teplota (vyresena cipkem) a jinak OK. ☺
Ahoj, já jsem také nechala dát Hexacimu, malému bude 6 měsíců a má zasebou 2 dávky, obě reakce byly hrozné..( dr. mi dala na výběr, Hexacima má méně hliníku, takže volba byla jasná..) tu třetí nějak pořád odkládám,ale teď jsem se dočetla na netu, že už se nemusí očkovat podle schématu 3 + 1, ale stačí 2 + 1. Jak to máte vy? Řekla Vám k tomu dr. něco víc? Za 14 dní deme na třetí dávku a rozhodně ji chci mít jako poslední, žádné přeočkování v roce a půl. Jinak taky jsem to u první dcery neřešila a dala všechno i nepovinné, ale tady se bojim když vim jaké ma na to špatné reakce. 😒