Dobrý den, chci se zeptat jestli tu někdo řešil očkování proti plannym neštovicím. Mě osobně to přijde jako dost nepříjemná nemoc ačkoli většinou nemá vážný průběh (ale člověk nikdy nevi). A možnost se jí vyhnout mi přijde dost zajímavá. Přesto v okolí nemám nikoho kdo by dítě očkovat dal.
Řešil tohle někdo? Jaké jsou tam možné nežádoucí účinky nebo proč to lidi tolik nevyužívají? Nevíte od kolika let se může očkovat? Děkuji za názory
Ona je to věc názoru 🤷 já bych nenechala očkovat dřív, než třeba v 7-8 letech, no spíš ještě déle 🙈.. Ty děti mají ten průběh lehký , nebo teda neznám nikoho, kdo by měl trvalé následky po neštovicích🤷 nepříjemná je i rýma a taky to musí vždy vytrpět...
Ale já jsem celkově zastánce budování přirozené imunity, než do sebe píchat furt bůhví co 🤣
Každá nemoc je nepříjemná, ale zase si myslím, že pro děti nejsou neštovice nějak moc nebezpečné, aby mi stálo za to nechat je očkovat. Kdyby je neprodělali do cca 10 let, o očkování bych uvažovala. Jinak já mám ve své okolí maminky, které nechaly očkovat i malé děti.
nene, jen at to pěkně chytne přirozeně, očkování mají i tak dost. zbytečná další zátěž
Ač jsem velmi proočkovací člověk, tak zrovna tady tohle bych udělala "po staru". 🤷♀️ Vzhledem k tomu, že planné neštovice není nemoc s těžkým průběhem (alespoň neznám nikoho, kdo by měl těžký průběh nebo nějaké následky), tak si myslím, že je lepší si v tomto případě získat imunitu přirozenou cestou - tedy pomocí prodělání nemoci. 🤷♀️
Ahoj holky, očkování proti nestovicim Teda není povinné? Já měla za to, že ano.
Po prodělané nemoci má dítě celoživotní imunitu, i když u některých lidí se může ten virus projevit v dospělosti jako pásový opar nebo opary na rtech. Po očkování se nemusi vytvořit dostatečná hladina protilátek a není to napořád. Jsem přesvědčená, že já ve skoro 40 už nemám protilátky na ty dětské nemoci. Měla jsem teda ještě i příušnice krom neštovic. To je ten důvod, proč se opakují třeba spalničky. Co jsem se kdysi ptala starších lidí, ti je prodělali, tudíž mají protilátky, děti z očkování většinou taky, ale moje generace už možná ne. Náš pediatr je o pár let starší než já a řikal mi před lety, že z celé polikliniky měli protilátky dva včetně něho.
Moje děti je prodělaly ve 2 a 4 letech a dvě noci hůř spaly, ale pomáhá gel a Fenistil. Jsem ráda, že je mají za sebou. Nejsem typ, co by řešil coby kdyby a věřím v to pozitivní, takže se z nemocí příliš nestresuju. Prostě věřím, že když se o tělo staráme - strava, otužování, eliminace stresu, tak si poradí.
@veroniqess to nejsou.
Chřipka je taky nepříjemná,covid taky a necháš proti všemu očkovat dítě?přemýšlela bych o očkování kdyby to třeba tak do 13ti let kluci nechytli a i tak bych nechala nabrat protilátky první
@ferda90
proti pravym nestovicim se neockuje,jsou vyhlazene.proti planym ockovani povinne neni.
Řešila jsem s doktorem, taky jsem přemýšlela, ale řekl mi, ze tohle očkování je vhodné tak pro 12-13 lete, co neštovice neprodělali. Že by si tím dítě mělo projít, i když chápe, že to není příjemný.
Takže ho pro menší deti nedoporučuje.
@zelenaesmolda děkuji za info
Ockovala jsem se, ale teda až ve 30 letech. 🙂 Jako dítě jsem se nenakazila, i když snaha ze strany rodičů byla. 🙂 Pak jsem na to přestala myslet a před dětmi jsem si na to zase vzpomněla, nechala si zjistit protilátky a nula, nula, prd. Takže do očkování jsem šla. Nyní měli neštovice obě děti a já držím, takže to vypadá dobře. 🙂 Očkovaná jsem byla před 4 roky.
Osobně bych nechala naočkovat spíš starší děti, třeba 15+.
Chystam sa ockovat obe deti, ak to ovsem starsia pred tyzdnom nechytila 🤦🏻♀️ Nevidim dobod preco by si tym mali prejst, ked nemusia. Kamoska z Nemecka a svagrova z NY na mna pozerali ako na cvoka ze baby nie su ockovane, tam je to v podstatne plosne a nestovice sa moc nevyskytuju
Je fajn, že mají lidé tolik pozitivních zkušeností s neštovicemi, můj synovec bohužel neštovice chytil ve svých třech měsících a málem je nepřežil (pupínků plnou pusinku, horečky, na kapačkách v nemocnici). Jsem pro budování přirozené imunity, syn neměl za své první dva roky života ještě ani rýmu, ale neštovice nejsou rýma 😊. Každý ať si určitě řeší po svém, v pěti letech nechám děti očkovat i proti klíšťové encefalitidě a nebudu si říkat, že se s tím případně organismus popasuje sám 😊 Poradila bych se každopádně s pediatrem 😊
Já bych dala očkovat - a bylo mi i doporučeno lékařem , až po 12 roku, pokud by to do té doby nedostaly. Potíž s vakcínou je, že nezajistí dlouhodobou imunitu, takže v dospělosti je potřeba hlídat protilátky a nechat se preockovat. Naproti tomu po prodelani je imunita dlouhodobá . ps syn mel 4 pupny, bez teploty, protilátky m, takže -win win.
@veroniqess klistova encefalitida je asi ještě trochu jiný kafe
ockovala jsem obe deti 3 a 5. na doporuceni doktorky kvuli dceri, pro ni je problem i horecka. Zrovna u brachy deti prubeh vubec nemely lehky, horecky az ke 40, pupeny v puse na prirozeni, no nic moc. Vic nez tyden mely fakt dost.. jo a jako bonus maji kazdy nekolik jizev.
Já děti nenechala očkovat, dávám přednost přirozeně získané imunitě. Prodělali je oba celkem v klidu, akorát jsem je teda dostala od nich taky. I když mi moje mamka tvrdila,že jsem je měla. Tak evidentně neměla. A i když mi dali zabrat,dalo se to přežít i v dospělosti. Po téhle zkušenosti bych uvažovala o očkování pro ty co je neprodělali zhruba do té puberty. Je fakt že to člověk snáší hůř čím je starší.
@hojda
neni no,ja jsem chtela dceru nechat ockovat a doktorika rikala,ze je to celkem zbytecne protoze je muze chytnout i tak.
@zelenaesmolda tak ale to je tak predsa s kazdym ockovanim, ziadne prekvapenie.. citala som blog jednej sinologicky ktora zila na Taiwane a tam boli absolutne zdeseni ze sa tu neockuje na nestovice a ze co teda robime. Ona im odpovedala- cakame kym ich dostaneme- co teda vyvolalo velky sok 😁 tam su plane nestovice ojedinele ako aj v mnohych inych castiach sveta, len tu s tym ocividne maju problem aj doktori
@vladienka
hele u nas se zase prakticky nevyskytuje cerny kasel nebo tuberkuloza diky plosnemu ockovani,treba v UK je cerny kasel celkem bezny a pred cca 4 lety tam byla epidemie spalnicek.
Já ještě rozhodnutá nejsem, ale možnost uchránit před pásovým oparem, mi přijde zajímavá.
Synovi jsou skoro dva roky, další miminko se narodí v srpnu. Rozhodně očkovat staršího dám, budu se po víkendu zrovna radit s doktorkou kdy. Nevidím důvod,.proč by se měl syn trápit a doby, kdy se matky navštěvovaly za účelem chycení jsou už dávno pryc 😃