Očkování proti neštovicím. Nechal někdo z vás očkovat?

zdenda17
7. črc 2021

Zdravim damy, Chtela bych se zeptat, jestli je tu nekdo, kdo nechal sve dite ockovat proti nestovicim. Nemyslim ty plane, co jsou v Hexe, ale ty klasicke, co v detstvi prodela snad kazdy. Chci nechat ockovat maleho, nez pujde do skolky. Svagrova me od toho odrazuje. Pry je lepsi, kdyz to prodelaji, hlavne kluci. Jenze, ja o tom nenasla zadne odborne clanky. Sama si pamatuju, jaky opruz ta nemoc pro me samotnou byla. Jak ty pupinky lechtaly, jak jsem nemohla tri tydny (v lete) ven, jak to chytli sourozenci a jak s nami postupne byla mamka dva mesice mimo pracovni provoz.

syslounek
7. črc 2021

Jen pro upřesnění, ty klasické dětské jsou právě ty plané, ty děsivé pravé jsou považovány za vymýcené a neočkují se vůbec.
Jinak nejsem odpůrce očkování, ale očkovat malé děti proti neštovicím mi přijde zbytečné. Očkovala bych tak desetiletého, pokud by to do té doby neprodělal. (Dcera měla ve 20 m, celkově tak 50 pupínků)

sebestka
7. črc 2021

Já mám naočkované obě dvě holky. 🙂

sajul
7. črc 2021

Za mě ne. Protilátky časem vyvanou a zrovna když by je nejvíc potřeboval, v dospělosti, tak už je mít nebude. Daleko lepší je, aby je prodělal v dětství. Leda že, by se na ně nechali vždy po čase nabrat protilátky a případně přeočkovat.

lenka421
7. črc 2021

@zdenda17 Resila jsem to se svoji pediatrickou. Sama nechavala ockovat svou dceru ale az asi v deseti letech, protoze do te doby to neprodelala a pak uz muze byt horsi prubeh. U takto maleho ditete bych neockovala, prodelanim nemoci bude mit protilatky na cely zivot, zatimco u ockovani zatim nikdo nevi, jak dlouho bude imunita trvat, jen ze to nebude celozivotne - odhaduji treba 40 let? Tak si predstav ze je mu okolo tech 40 a ma doma male deti ktere chytnou nestovice, co kdyz to pak od nich chytne taky? Nebo na to bude muset v dospelosti myslet a chodit casto na kontrolu protilatek aby vedel, kdy preockovat? Pokud nema dite nejaky zavazny imunitni problem, tak za me ockovat u skolkoveho ditete ne.

kevi1
7. črc 2021

Moja mamka to riesila s doktorkou skrz brata. Ta sa rozhodne vyjadrila za to, ze plane nestovice je lepsie prekonat v detstve (a to je pro ockovacia, my mame vsetci mozne aj nemozne ocko). Ked mal brat ale 15 a stale ich od nikoho nechytil, dala ho naockovat, lebo chlapci v dospelosti by ich prekonat nemuseli len tak bez komplikacii. Okrem toho moja mama ich chytila v dospelosti odo mna a nebolo to nic prijemne. Ja som to ako dieta znasala dobre. Osobne u syna tiez pockam, ci ich prekona a ak nie, dam ho v puberte ockovat.

areh
7. črc 2021

Ano, je lepší, když to malé děti překonají než nechat naočkovat. Teď je mají kluci čerstvě za sebou a úplně v pohodě. Jeden bez teplot, druhý 2 dny teploty. Nic nesvědilo. Horší průběh byl třeba u 6. nemoci...
Spíš ještě záleží, jaký máš důvod nechat naočkovat. Jestli se bojíš průběhu nebo něčehi jiného

baris
7. črc 2021

@zdenda17 já se nechala naočkovat, než šly dcery do školky, protože jsem je nikdy neměla. A zpětně říkám, že jsem měla naočkovat i dcery. Byla jsem s nimi skoro půl roku doma. Nejdříve měla mladší neštovice, u starší dcery to propuklo až za 3 týdny, měla přes týden 40 horečky ....🥴. Po dalším měsíci manžel přitáhl angínu a jak byla hlavně ta starší oslabená, tak s ní bojovala přes měsíc na ATB. Potom vypadala jak chodící kostra potažená průsvitnou kůži 🥴😭.

klea81
7. črc 2021

Mám naockovanou dceru, co by tě zajímalo? Syna už jsem nedávala a nevím jestli nebudu časem muset, protože má 10 let a zatím nic 🤷‍♀️

zdenda17
autor
8. črc 2021

Milé dámy, Velice Vám všem děkuji za příspěvky. Myslela jsem, že očkováním bychom si ušetřili trápení s nemocí, kdyby přišla. Je fakt, že by si pak po zbytek života oba kluci museli hlídat protilátky a nechat se přeočkovávat. Rozhodla jsem se tedy teď vakcínu nedávat a počkat do jejich 10 let, pokud neštovice sami neprodělají. Přece jen ta doživotní imunita by byla lepší. Sama budu doufat v lehký průběh, až to přijde. Ještě jednou moc děkuji! Krásné léto všem!

petronelka20
8. črc 2021

Mam dve deti, necelych 9 let holku a 6,5 roku kluka. Nestovice stale nemely. Pockam jeste par let a pokud se nam nepodari je od nekoho dostat, tak na ockovani pujdou. Doufam ale, ze uz je odd nekoho konecne chytnou 😂

vendulin
17. črc 2021

@zdenda17 za mě rozhodně naočkovat. Staršího syna mám naočkovaného, mladší to prodělal (zapomněla jsem na to). Horečky, pupínky, má jizvičku na čele a u oka ☹ Naopak prodělání nemoci zvyšuje riziko pásoveho oparu v dospělosti.