Očkování proti neštovicím. Ano či ne?

zrzinda
3. čer 2024

Pěkný den. Nedávno mi znama děsně vychvalovala očkováni proti neštovicím. Popravdě jsem vůbec nevěděla, ze se na ne da očkovat. Jaký na to mate názor? Očkovat či ne? A proč? Zatím sbírám informace, ať si na to muzu udělat názor.
Moc děkuji 🙂)

pipi_puncocha
3. čer 2024

Já mám obě děti očkované, zcela bez reakce. Upřímně, nevidím důvod, proč neočkovat (máme i ostatní nepovinné, meningokoky, pneumokoky). Mám děti ekzematiky, kolem jsme měli i ne úplně pěkné průběhy, obzvlášť třeba u holčiček, co měli výsev i v pipince je to fakt nepříjemné. Nejsou výjimky, že jsou děti hospitalizované… v USA je to třeba součástí běžného očkovacího schématu a prakticky tam neštovice neexistují. A sobecky i ze svého pohledu, být doma z práce třeba 2x tři týdny po sobě, rušit kvůli blbému načasování dovolenou.

pavluska82
3. čer 2024

@pipi_puncocha Může se zeptat, v kolika letech dětí jsi očkovala? Kolem našeho mladého už neštovice proletěly dvakrát a ani jednou je nechytnul, tak o tom taky přemýšlím, že dostane očkování a bude klid. Díky!

jeyre
3. čer 2024

Nevýhoda je, že imunita není doživotní a musí se hlídat přeočkování. Moje děti očkované nejsou, starší měla dost ošklivý průběh, takže jsem toho zpětně litovala. Nabízela nám to doktorka na pětileté prohlídce.

jinajanna
3. čer 2024

Já jako nevýhodu brala právě to, že imunita po očkování není doživotní, narozdíl od prodělání nemoci. Takže jasně, já přeočkování dětem pohlídám, ale pak je vypustím do světa, ve 30 zapomenou na ledacos, natož na očkování, pak to chytnou v těhotenství a neštěstí je na světě.

bousovka007
3. čer 2024

@zrzinda Pokud bych hodnotila podle průběhu starší dcery, řekla bych proč očkovat. Bylo jí necelých 7 a skoro o nich nevěděla.
Mladší byly necelé 4 roky a průběh hrozný. Do té dobrý velmi zdravé dítě. Od té dobrý pozoruji velké zhoršení imunity. Bohužel řešíme až na imunologii a alergologii v Motole, kde mi mé podezření potvrdili. Už bych tohle nechtěla a rozhodně bych nechala očkovat.
Další věcí je očkování a potencionální ochrana před pasovým oparem, který vzniká jako reaktivace viru v imunitním systému. Na to bohužel nikdo odpověď nezná

fyii
3. čer 2024

@zrzinda mam ockovany obe deti mala.ve veku 2 let, kluk 3 roky. Doporucila mi to doktorka v Motole kam chodime. Muzou nestovice chytit, ale melo by to mit minimalni nebo zadny prubeh. U maly problem vysoke teploty, tomu by jsme meli zabranit. Vakciny snesly uplne bez reakce, takze super. Nektere deti maji prubeh velmi osklivy jorecky, pupeny vsude atd. za zvazeni to kazdopadne stoji.

marketa1218
3. čer 2024

@zrzinda Já zase pro taková očkování nejsem, máme povinné, to ano, ale necpu do dítěte všechno teda, kde je potom nějaká imunita. My jsme na neštovice také neumřeli.

pipi_puncocha
3. čer 2024

@pavluska82 staršího v necelých 4 (v létě než šel do školky) a mladšího teď ve 2 letech, jde na 2 dny do dětské skupiny od září. Prostě před nástupem do kolektivu. ☺️

daasqua
3. čer 2024

Manžel se dal očkovat cca 1 rok před tím, než děti onemocněly (nevěděl, zda to v dětství měl). Dcera to chytla ze školky a velmi mírný průběh (ani to moc nesvedilo), mladší syn pak takový střední průběh a manžel několik pupínků a byl unavený. Takže úplně se mu to nevyhnulo, ale samozřejmě to očkování dost potlačilo. Ale čekala bych, že by to neměl chytit vůbec (ale jsem laik). Já byla radši, aby to děti chytily normálně a bylo vystaráno.

lencaa11
3. čer 2024

@zrzinda nedala jsem všechny děti to měli ve školce pak se objevily ve škole což uz nás nějak nehakovalo a vše ok zrovna na neštovice se mi to zdá úplně o ničem ale samohrejme každý ať si udělá svůj obraz to samé jako 100 žen nechá očkovat své děti na HPV a dalších 100 žen ne ...

mia_von_prag
3. čer 2024

Za mňa super, dala som deti očkovať. V zahraničí sa očkuju deti okolo prvých narodenín dvomi dávkami a ďalej uz preočkovanie neriešia.

lenerka1
3. čer 2024

Zvažovala bych očkování, kdyby si je do puberty neprodělali. Ale s očkováním jsem opatrná, rozjíždí dcerce ekzémy a syn pak má rozhozenou imunitu. Naštěstí je máme úspěšně za sebou s mírným průběhem u všech tří.