Nechávali jste někdo v minulosti naočkovat své děti (ve věkovém rozmezí 6-12 let) na chřipku? Jak to snášely a jaký byl výsledný efekt (klady/zápory)? Neoslabilo to jejich imunitu?
Prosím jen zkušenosti, ne řeči typu "nikdy bych nenechala očkovat"...
Předem všem děkuji, pomůže to v rozhodování 🙂
Loni byla chřipka hnus...
Ockujeme vsechno krome covidu a chripek, to mne prijde fakt zbytecny a mozna spis i skodlivy.
Nechavame se každý rok očkovat celá rodina. Vloni já jako těhotná a letos půjdu jako kojící. Očkovaná byla dcera v roce a kus to tedy bylo injekčně. Od dvou let se dává vakcína formou kapek do nosu. Takže min invazivní, může proběhnout rýma,.jak se to dá na sliznici, ale dcera nic neměla. Po celou dobu co se očkujeme neměli žádnou chřipku, jak občas koluje. ,,já se nechal naočkovat a pak jsem měl takovou chřipku, že jsem málem chcipnul" tak to u nás taky neprobehlo. Letos už jsem se domlouvali, že opět dáme vakcínu do nosu.
Argument, že je to zbytečne, protože je plno druhů a vakcína tě neochrání před všemi mi přijde úplně absurdní. Když Vakcína obsahuje více druhů kmenů a každý rok se upravuje dle toho, které koluji.
Za mě benefit vysoce převyšuje nějaká negativa.
Každé očkování je zátěž pro tělo a nikdy ti nikdo neřekne, co to s tělem udělá, neb každý imunitní systém je originál. Zkušenosti ostatních jsou v tomto směru nepodstatné. Já bych doporučila nechat dětem před očkováním nabrat krev na vyšetření poruch imunity TREC/KREC. Pokud tam nález bude, rozhodně bych neočkovala.
Jinak tedy my žádné očkování na chřipku nemáme (nikdy jsme ji neměli) a nemáme ani na covid (ten jsme měli opakovaně). Ale já mám k očkování dost negativní vztah poté, co jsem se po HPV očkování stala doživotním pacientem.
V rodině máme kluky, kteří byli ve školce očkovaní proti chřipce a tak jim to rozdrbalo imunitu, že teď chytí úplně všechno. Neustále jsou nemocní a léčba trvá dvakrát tolik času než normálně. Takže já bych určitě neočkovala.
Jedeme pouze povinná očkování, proti chřipce vůbec ne. Dítě a to tělíčko potřebuje taky nějakou svoji imunitu.
Já chtěla očkovat dceru, ale sama dětská dr. mě od toho zrazovala. Byla to takova ta stara doktorka s letitymi zkušenostmi, co nez napsala antibiotika,
tak opravdu prověřila vse ostatni... Právě jsem chtěla taky očkovat na základě zkušenosti s brutus chřipkou v předchozí sezóně u dcery (horečky pres 40, hospitalizace, zvraceni, křeče - no uplna paradicka). Zrazovala mě od toho jednak s ohledem na fakt, že je sice fajn, že pro ten rok vydají nějakou vakcínu, ale vir může na krásně zmutovat a stejně ta chřipka proběhne. Druhak, že u dětí se ta dávka nedává celá a puleny nedělají (tehdy, nevím, jak ted) a je třeba tedy i tu druhou davku pulit a tudíž to vyjde dráž (tehdy, nevím jak ted) a za třetí, ze je ta zátěž pro detsky tělo vakcínou celkem velka... nejsem tedy žádná bio-matka, co je proti očkování, ale tohle co řekla, mi dávalo nějak smysl.