Očkování - prosím rady a zkušenosti

martinato1989
2. bře 2018

Ahoj mamky, prosím o radu ohledně očkováni. Mám měsíční dcerku a doktorka na nás vytasila s ockovanim. Prosím, co jste očkovali a kdy? A mělo to nějaké nežádoucí účinky? ....A úplně nejvíc mě zajímá meningokok...
Díky za každý názor a zkušenost.

makiszek
2. bře 2018

Očkuje se od 9 týdnů. Malá měla první hexu v těch 9 týdnech, druhou ve 4,5 měsících. Žádné nežádoucí účinky nebyly.

martinato1989
autor
2. bře 2018

@makiszek nic jiného jste neockovali?

tete20
2. bře 2018

Taky mame jen hexu a bez teplot, nejhorsi byla ta prvni to byla vice unavena. Druha a treti uplne vpoho. Prevenar jsem nechtela. Ted jdeme ve 13 mesicich na sifilis, zardenky atd td

martinato1989
autor
2. bře 2018

@tete20 dekuji

dofi86
2. bře 2018

Ockovala jsem jen povinne, Pediacel ve 13mesicich, schema 2+1, MMR jsem ockovala ve 2,5 letech. Co nejvetsi rozestupy mezi vakcinami ;)

petrasipkova1
2. bře 2018

Dcera je očkovaná Hexa vakcínou ve 4 měsících dávka, potom v 6 měsících a ve 13 měsících schéma 2+1. Potom Prevenar13 taky 2+1 začátek v 8 měsících. Priorix ještě nemá, doporučen odklad po 3. Roku. O meningokoky se také začnu zajímat a také klíšťovou encefalitidu, a hodne mě štve že není očkování proti borelióza, když u psů je, to je pro mě strašák.

aliishaa
2. bře 2018

@martinato1989 První hexu v 8 měsících, další za 4 měsíce a (před)poslední za další 4 měsíce. Vse bez reakce. Mimo jine jsem vyckavala, az bude mala a vsichni doma stoprocentně zdraví. Za další neni dle našeho pediatra nutne nekam spechat u kojenych dětí. MMR plánuji někdy kolem dvou let. Víc očkovat zřejmě nebudu.

martinato1989
autor
2. bře 2018

Tak já nechápu, proč mě doktorka tlačí to očkovat vše už teď.... 27.3. Jdeme na hexa a v pondělí mám dat doktorce vědět, zda chci něco navíc aby to objednala na toho 27.3. 😳

aliishaa
2. bře 2018

@martinato1989 Každý doktor je jiný. Třeba nas pediatr pneumokoka a rotaviry ani aktivne nenabízí.

treasurka
2. bře 2018

@martinato1989 Mám tři děti, první dvě očkované poprvé ve 12 týdnech, nejmladší ze zdravotních důvodů až nyní v půl roce. Všem dětem očkuji hexu (nejmaladší hexacimu), Synforix (nejmladší budu dávat Prevenar), Bexero, Nimenrix, Priorix a Havrix. Reakce vesměs žádné, možná někdy teplota a jeden den nechutenství, už si ani nepamatuji. Meningokoka určitě doporučuji, viděla jsem co dovede a líp se mi spí.

olivv
2. bře 2018

@martinato1989 naše děti taky dostaly první hexu až po 4. měsíci ve schématu 2+1 a priorix až před nástupem do školky. Mají jen povinné očko. Hlavně jí nenechej dát víc než jednu vakcínu při jedné návštěvě 😉

terezak88
2. bře 2018

Asi to kazde dite snasi jinak ja nechala obe deti ockovat najednou hexa+prevenar a pak.v 15 mesicich priorix a zloutenka. Starsi byla vzdycky hrozne protivna a hur spala, ale zadne jine reakce nebyly a mladsi byla vic spava jibak bez reakce 🙂

aliishaa
2. bře 2018

Já doporučuju k zamyšlení např. tohle video (ale fakt jen k zamyšlení, nechci nikoho strašit a každý si musí názor udělat sám): http://tadesco.cz/kam-vede-zlocinna-bila-mafie-...
Osobně nejsem proti očkování, jen si nemyslím, že je nutné očkovat hned tak brzy. Plus další faktory, jako že by mělo být dítě zrovna stopro zdravé, neměly by zrovna trápit zoubky apod.

pajita
2. bře 2018

Od noveho roku je povinne hexacima ve schematu 2+1, musi se doockovat do 2 let, jinak se ucastni dite studii, pak 15-18m ockovat MMR, dcera je ockovana na konci 6.mesice hexacimou a MMR nebudeme davat vubec... Zalezi jen a jen na tvem pocitu co chces a kdy chces ockovat, hlavne ockovat jednu vakcinu jeden den a mezi nima min. 14 dni rozestup, to same po nemoci ditete ci v rodine... meningokok se v jinych statech treba ockuje az od 10 letech z nejakych duvodu... Na fb je informovane ockovani pokud se chces dozvedet vice infa...

normalnimatka
2. bře 2018

i kdybys dala "jen" povinnej základ, i to některejm dětem stačí k úmrtí, opoždění psychomotorickýho vývoje, podělání imunity na bůhvíjak dlouho, a vůbec neuro změnám, který asi nikdy nejsou pro dítě ani rodiče příjemný.

a už vůbec nedávej dvě dávky najednou. i oficiální informace tvrděj, že to výrazně zvyšuje riziko následků. jako 6 nemocí snad stačí, ne? plus nějakej ten jedíček na nervy ve formě hliníku a tak... neskonči u informování se tak, že si přečteš propagační letáček od doktora nebo jedny webovky... vakcíny nejsou účinný, maj daleko víc nú, než se tvrdí, atd.

alishka111
2. bře 2018

@martinato1989 my očkujeme standardně, dcerka první hexu ve 4m, syn v 11 t (manžel nyní pracuje ve školství a bylo reálné nebezpečí černého kašle) pouze povinné, ale vždy v plné kondici a nikdy, opravdu nikdy bych nedala dvě vakcíny najednou. Už jenom pokud jde o množství pomocných látek...

absintka19
2. bře 2018

@martinato1989 ockovala jsem to co je povinne, bez zadnych vedlejsich reakci. Doktorka vi lepe nez my, laici. Tot ma zkusenost. Mam zdravou 9,5m holcicku.

makiszek
2. bře 2018

@martinato1989 budeme ještě očkovat pneumokoky

vendes
Autor odpověď smazal
Zobraz
martinato1989
autor
2. bře 2018

@vendes malá má teď 3,5kg a 27.3 kdy jdeme na očkováni ji budou dva mesice. Rozhodne tedy teď nechám očkovat pouze základ a další očkováni teda tak za 14 dni. Chci pneumokoka i rotaviry a ten meningokok stále nevím.

lysecek
2. bře 2018

My jsme ockovali povinne v terminu, plus pneumokoka a rotaviry. Ty se nam moc vyplatily, kdyz jsme s manzelem oba problili (pardon) vikend, tak zle mi v zivote nebylo, nebyli jsme schopni niceho, ani zajit pres ulici do vecerky pro rohliky. Malemu nic nebylo, bylo mu asi 4 nebo 5 mesicu, plne kojeny. Neverim, ze by to od nas nechytil, nebyt ockovany, je to nakazlive jeste nez se projevi priznaky, takze jsem mu klidne pusinkovala ruce apod. Znami nedavno kvuli rotavirum skoncili v nemocnici s dvouletakem, jako takova ta nemoc neni nebezpecna, ale u deti je prave nutna hospitalizace kvuli dehydrataci, coz je samozrejme opruz. Navic bych ho nechtele videt tak trpet. Pneumokok pry muze zanechat i trvale nasledky, postizeni apod. Jsem rada, ze jsme dali. Jinak na zadne ocko nikdy reakce nebyla, mozna trochu spavejsi byl. Ted priorix byl prvni, po cem mel teplotu. Nase dr je rozumna, verim ji, sama jsem k ni chodila. Nikdy by neockovala, pokud maly neni zdravy apod. A napr nyni, kdyz jsem tehotna jsem rada, ze se muzu spolehnout, ze me nasi nechali ockovat proti vsemu, kolikrat se stalo, ze mi az na nejake akci nekdo sdelil, ze tam je nejaky potencialni prenasec nestovic, spalnicek apod. V neposledni rade, ockovani ma obrovsky vyznam pro spolecnost, ale v dnesni dobe cestovani a migrace i v konecnem dusledku pro jednotlivce, nikdy nevite, kdo sem muze zavlect chorobu u nas davno vymycenou, v tretim svete bujici.
Druha vec ovsem je, (a toto je pouze muj nazor, nejsem odbornik ani laicky jsem to tema extra nestudovala) ze chybi informace o ucinnosti vakcin tzn. jaka je pravdepodobnost, ze se ocko "chytne"), dale rekneme o vedlejsich ucincich apod. I kdyz pokud vim, spojitost napr s autismem apod. a ocko prokazana nebyla. Chapu rodice, ktere toto odradi, i kdyz prave diky tem neockovanym se mozna jednou bude moci nejaka choroba dostat i k tem ockovanym, kterym se to neujalo. Presto svoje deti rozhodne ockovat necham v terminech doporucenych pediatrou, viz moje zkusenost s rotaviry.

vendes
Autor odpověď smazal
Zobraz
kuliseks
2. bře 2018

My jsme dali k povinnemu i prevenar a bexsero proto meningokokovi. Toho se treba ja silene bojim. Kazdy se boji jinych veci no. Bexsero jsme dali v 10 mesicich, ale ted u druheho to chci stihnout driv. Nekdo se boji ockovani, ja se bojim meningokoka. Na priorix jdeme az ted u starsiho ve dvou letech a dvou mesicich, ale to se spis taky protahlo, protoze byl ted porad nemocny pres zimu. Kamaradka ma stejne starou dceru a je ockovana snad proti vsemu. Je vymodlene dite, tak ji chtela chranit proti vsemu skoro co jde 🙂 jak rikam, nekdo se boji ockovani, nekdo nemoci. Ja treba rotaviry nedala, prijde mi to zbytecne, kdyz se na to neumira. Na meningokoka bohuzel jo..

jitulien
2. bře 2018

já jsem pevně rozhodnutá očkovat v co nejpozdějším termínu a pouze povinná očkování 🙂 😉 asi spíš mrkni na očkovací tabulku
PS: nikdy nepochopím očkování na rotaviry- za 3 týdny bude člověk (dítě) mít protilátky beztak na minimu

aliishaa
2. bře 2018

@lysecek My jsme rotaviry prodelali taky a dcera nic nechytla. Zrovna to tu ve meste radilo. Věřím tomu, že ji ochranilo kojeni. Jinak se neockuje proti vsem rotavirum, takze i pres ockovani to bohuzel prcek chytit může.

packaf
2. bře 2018

@aliishaa Ano, může to chytit i přes naočkování a nebo právě z očkování! Vedlejší účinky jsou takové, jako by očkovaný prodělal očkovanou nemoc.
A co se obecně týče očkování, obdivuji rodiče, kteří slepě věří pediatrovi se slovy "on/a ví co dělá, má na to školu", když se očkování ani na medicíně nestuduje, pouze pár letmých informací ve formě, že je to povinné, NÚ neexistují max. horečka a otok v místě vpichu, neuro problémy jsou výmysly alternativních rodičů apod. Každý doktor jiný názor, jak se sakra můžou v tak zásadní věci lišit? Chybí studie očko a neočko dětí (proč asi), a myslím, že bychom se hodně divili, jak to zázračné očkování nefunguje. Každý rodič si nese za očkování odpovědnost sám, je k zamyšlení proč k této skvělé a bezpečné věci potřebují pediatři váš podpis aby jej mohli provést. Neptala bych se ani tak na NÚ, ale věci kolem očkování brala selským rozumem. Proč očkované děti chytnou nemoc, na které jsou právě očkované? ... Manipulativní formule pediatrů je, že hliník je i v MM a daleko víc než ve vakcíně. Ale určitě je rozdíl, zda dítě přijme hliník ústně a vyloučí jej přes ledviny, nebo je mu tato neurotoxická látka bodnuta přímo do krevního řečiště. Rozhodně si vyžádejte příbal. leták (pediatrovi podepisujete, že jste jej četla a byla poučena o příp. rizicích aplikace vakcíny) a večer si přečtěte, co všechno může nastat. Já myslím, že je to dost hororové čtení.

normalnimatka
2. bře 2018

jo a pokud chceš zkušenosti, tak třeba
https://www.poockovani.cz/pribehy a to je opravdu jen kapka v oceánu;)

packaf
2. bře 2018

A taky mi nějak nedává logiku, proč je stejnou dávkou očkované cca 4kg miminko a cca 70kg dospělý? To opravdu ten drobek to zvládne stejně jako dospělý chlap??? Čím víc pátráte, tak vám musí dojít, že tady něco nesedí!

popelka1984
3. bře 2018

Synovi budou 4 roky a má kromě povinných očkování ještě na pneumokoky, zarděnky a meningokok. Konkrétně meningokok byl pěkně drahý ale je to tak závažná nemoc že mi to za to stálo, navíc na to zemřelo kdysi v okolí dítě. Syn nikdy neměl výraznější vedlejší reakce, snad jednou teplotu a podrážděnost ale to nemuselo souviset a jednou malou bouličku. První povinné očko na hexu jsme museli trochu odložit protože když mu byl měsíc tak chytil černý kašel.

gabcat
3. bře 2018

Naše malá má zatím první dávku hexy ve 3 měsících a prevenar dostala teď ve 4 měsících. Bez teplot, bez čehokoli..