Očkování meningokok - hledám více informací

16. lis 2022

Hezký den, vím, že ockovani je takové citlivé téma, ale snad to tady zvládneme s respektem 🙂.
Sama mám k ockovani velky respekt - přeci jen je to zásah do těla a člověk nikdy moc netuší, co to může všechno spustit a nejde to pak už třeba vrátit... Mam dvě děti, povinnna ockovani máme, ale s odkladem (po doporučení pediatra, ten sám je na ockovani opatrny) a jsem s tím spokojená, jedině, co mi porad vrtá hlavou je ten meningokok - z něj mám strach. Nicméně když jsem se ptala pediatra, prý teď ockovani i staršího síťka nemá smysl (5 let), ze to ohrožuje spíš až děti v pubertě a výskyt loni byl téměř nulový, ale mám i mladší dítko (tam teprve dokončujeme hexu) a pořád to ve mně hloda, co když by to straší třeba donesl ze skolky... Blbe je, že moc nevím, kde si zjišťovat informace - internet je plný příběhu, u kterých nevíte, zda jsou vlastně pravdivé, proto jsem se rozhodla zkusit se poradit ještě tady.. třeba tu najdu někoho, kdo má o tom víc informací, nebo vlastní zkušenost... nejsem právě zastáncem ockovani typu "napicham do dítěte vše, co jde", takže spíš bych ráda třeba nějaké argumenty, které hrály roli u vás. Plus Teda jestli jste třeba někdo neřešil podobný případ, zda ockovat/neockovat v tomto věku (rok a půl a 5 let). Děkuji za každý (slusny) názor!

veru181
16. lis 2022

Taky se snažím neočkovat zbytečně. Meningokoka jsme nakonec dávali plus minus podle očkovacího kalendáře, protože mi riziko nemoci přišlo větší než riziko vedlejších reakcí na očkování (kvůli těžké odhalitelnosti, rychlému průběhu a vážným až fatálním následkům).

normalnimatka
16. lis 2022

napsala bych sz, ale nemám kam... jde ti o nimenrix nebo bexsero?

veruuu_kubesovic
16. lis 2022

Argument jeden a zásadní, když pominu, že mé dítě není "jehelnicek" je jeden zásadní, riziko onemocnění je pro mě velmi nízké a ani očkování tomu úplně nezabrání, že tím dítě neonemocni...

sonaxoxo
16. lis 2022

Mám teď čerstvou zkušenost se synem, 6 let.Skoncila jsem se synem v Motole.Doma to začalo rýmou a ukrutnou bolesti hlavy, čelisti, po vyšetření z toho byl akutní zánět vedlejších nosních dutin, převoz na Motol, protože syn nemohl otevřít oko, měl nateklé víčko.po zahájení léčby se vše zlepšilo, ale po 2 dnech se stav zase zhoršil, kluk jen spal, se divím, že jsem neskončila na práškách..🤧 dr.začali konat a poslali nás na vyšetření CT, magnetická rezonance, lumbální punkce, protože bylo podezření od neuroložky na meningokok( zánět mozkových blan) když syn cítil bolest v šíji.Podle vyšetření naštěstí bylo vše v pořádku.👏ale ty nervy bych nikomu nepřála! Dokonce se kvůli synovi sešlo konzilium. Měl jakoby začínající zánět plen v mozku .a to vše z rými..škoda, četla jsem o tom na netu jeden článek, který teď nemohu najít..a tam bylo vše popsané, příznaky, léčba, očkování..vše co syn podstoupil, takže to nebyl nějaký výcuc nesmyslů..bylo tam i napsané, že většinou to mají malé děti do 4 let a nebo starší děti, puberťáci, takže malou bych dala určitě očkovat, i když to není 100%..syn má klasic očkování a prevenar 13, který nám možná pomohl, že se to nerozšířilo.Jinak syn ještě teď bere silná antibiotika, a v pondělí na kontrolu, takže u nás tak.Za mě, děkuji už nechci..

jjasmina
16. lis 2022

Naockovala jsem první dávku ve 4 mes, meningokok mě děsí asi že v okolí to děcka pochytali zrovna a nepřeji nikomu. Tohle nechce zažít žádná máma. Ockovala jsem Bexsero i Nimenrix, jedno bez druhého smysl nemá a je to jediné její nepovinné očkování. Upřímně riziko nemoci vs vedlejší účinky =nebylo o čem přemýšlet, ale samozřejmě každého volba no

gruyerre
16. lis 2022

@jjasmina určitě má smysl i jen nimenrix nebo jen bexsero, pak je ta ochrana před touto nemocí aspoň poloviční...

ellyem
16. lis 2022

My máme Bexsero, v roce a půl budeme dávat i Nimenrix. Sice to dítě neuchrání před nemocí, ale průběh zmírní určitě.

normalnimatka
16. lis 2022

to je zajímavý, jak každej má přehled o nežádoucích účinkách vs. rizikách nemoci, a vychází vám z toho jednoznačně hůř ta nemoc....:D tady asi nikdo příbalák neviděl ani z rychlíku...

tereza0111
16. lis 2022

@normalnimatka prosimte ted to nechci uplne hledat, ale protoze mas prehled, tak ty to budes mit hned - kolik deti umrelo na ockovani Bexsero ci nimenrix?
Kolik deti umrelo na meningokoka? Nejsou to velka cisla, ale jsou. A krasne je videt, jak to cislo klesa po vetsim nastupu ockovani....

Ano, vychazi mi hure ta nemoc.

normalnimatka
16. lis 2022

@tereza0111 🙂))) pošlu do sz. ale samozřejmě, že to není "umření na očkování"

klokanka31
16. lis 2022

V tomhle bych dala na názor pediatra.

autor
16. lis 2022

@tereza0111 no zrovna ta úmrtí právě pediatr říkal, že v posledních letech nebyla, ale mít pak třeba doživotně postižené dítě kvůli ockovani asi žádná máma taky nechce....

autor
16. lis 2022

@normalnimatka děkuji, napíšu sz 🙏

autor
16. lis 2022

@klokanka31 děkuji, asi se k tomu priklonim. On je právě hodně neocko (ale respektuje přání rodice), takže ten mi to určitě nebude doporučovat. Ja se spíš přikláním k tomu to dát, ale právě moc nevím, jestli teď....

autor
16. lis 2022

@jjasmina no to je právě i to - 2 vakcíny, každá několik dávek...plus do toho se ještě dočtete, že (uvedu priklad) je to ockovani proti cca 70 kmenum a je jich celkem třeba 500...

jjasmina
16. lis 2022

@normalnimatka nepotřebuji pribalak, když v okoli mám lidi, kteří si s dětmi touto nemocí prošli..

jjasmina
16. lis 2022

Chápu, ale za mě je lepší ochraba nějaká než vůbec žádná a věřím, že ty následky bebudou tak fatální. Ale je to snad poprvni

normalnimatka
16. lis 2022

@jjasmina a jak můžeš posoudit riziko nemoci s rizikem NÚ? z toho, že máš v okolí pár případů, kdy tu nemoc někdo dostal? no ale to je jedno..... tady asi nemá cenu diskutovat....prostě k objektivnímu posouzení je asi potřeba víc dat.

jjasmina
16. lis 2022

@normalnimatka ne, duskutovat cenu nemá, každá se musíme rozhodnout dle vlastního uvážení ❤️

jjasmina
16. lis 2022

Jinak známá má právě postizene dítě kvůli zánětu mozkovych blan, to si asi nevyberete.

autor
16. lis 2022

@jjasmina jasný, chápu.... I když zánět mozkových blan lze chytit třeba i od klíštěte....

vikinkav
16. lis 2022

Mam 3 deti a zatim je naockovane jen nejmladsi, druhe dve budu ockovat pred pubertou, rikala jsme si tak cca v 8 letech. Nikoho kdo by mel nejake trvale nasledky z NU neznam (tim nerikam, ze nejsou), avsak manzeluv spoluzak na meningitidu zemrel, takze za me osobne je hrozba vetsi. Hlavne v kolektivu.

zrzinda
16. lis 2022

My jsme meningokoka nakonec dali. Našim sousedům umřelo tříleté dite na nepoznany zánět mozkových blan. 😔 Ale před ockovanim jsme nikde nechodili, abych si byla fakt jista, ze je mala stoprocentně fit. 🙏

ferda90
16. lis 2022

@gruyerre máme bexsero, ale nimenrix jsme říkali, že už dávat nebudeme, tak teď nevím... Když podle některých nemá smysl jeden když není i druhý.

vikinkav
16. lis 2022

@ferda90 taky jsem se s tim nazorem setkala, ja dam asi casem oboje

elsy3
16. lis 2022

Můj bratr onemocněl meningokokem v 8. měsících, dávali mu minimální šance na přežití. V nemocnici kolaboval, neprala bych to nikomu zažít.. Naštěstí přežil, ale dodnes ma následky (ochrnuta jedna ruka, neslyší na jedno ucho, epilepsie). Mohlo to dopadnout mnohem hůř. Svoje děti jsem po této zkušenosti v rodině nechala očkovat a stojím si za tím. Respektuji názory ostatních, každý se rozhodne dle svého svědomí a uvážení..

autor
16. lis 2022

@zrzinda no to je právě narocne, malá měla třeba teď 6 tydnu kašel s rýmou, byli jsme i na orl a závěr, že chytá bacily od staršího, který chodí do školky... takže vychytat, kdy budou oba zdraví bude náročné🙂

lenkalubina
16. lis 2022

Můj syn měl zrovna 15 let a teď jsem ho nechala očkovat. Od mala trpí na dutiny,angíny...teď je víc v kolektivu, takže za mě ano😉

veruvojtkova
16. lis 2022

Mám tři děti a zrovna teď 29.11. půjdou na první dávku za těch 2400. Další dávku budu dávat po novém roce, aby mi obě dávky pojišťovna proplatila poměrnou části a pak budu dávat i ten Nimenrix, který pojišťovna část také proplácí. Ale nechala bych je očkovat i bez proplacení, i když jsem to teda spočítala na šílený peníze. Kolem mě bohužel tato nemoc několikrát byla a jednou i s úmrtím malé půl rocni holčičky😔. synův spolužák měl meningokoka v 10 letech, kamarádka dcery v pěti letech, takže statistika, že nejohroženější skupina jsou malé děti a náctiletí, mě fakt neuklidnuje a myslím že tahle nemoc si úplně nevybírá.Obě děti byly strašně dlouho v nemocnici a holčička si život doslova vybojovala, ta nemoc mě opravdu děsí. Děti nemají žádné nepovinné očkování, ani na klíště, na chřipku , ale tady te nemoci se opravdu bojim. Ale to má každý jinak no..🤷🙂

intonace
17. lis 2022

Také jsem nechtěla očkovat vše doporučené a s pediatrem jsme to řešili,ale když nám ukázal fotografie nemocných dětí,zjistila jsem si jaký mají děti po této nemoci život a to bylo víc. Máme bexsero. Cca dva dny po očkování nic moc a to po každé dávce,ale pocit, že syna chráním před něčím horším to pomohl zvládnout