Zdravím a obracím se s prosbou o radu, názor. Jaký máte názor na očkování dítěte proti klíšťové encefalitidě? Jde mi o syna, 12 let - je očkovaný téměř na vše, ale klíšťovky jsem se vždycky bála (narazila jsem téměř vždy na špatné zkušenosti očkovaných - vždy měly problémy s nervovým systémem - bolesti hlavy, kloubů, špatný cit atd.). Letos jede poprvé na tábor a tak se to ve mně pere...Moc děkuji!
Já sama chodím na toto očkování asi od mých 15ti let (to je asi 25 let) a nikdy mi nic po něm nebylo, krom bolesti vpichu, které do dvou dní zmizelo. Moji dceru jsem též nechala očkovat teď ve třech letech a žádné nežádoucí účinky neměla a též neznám vůbec nikoho, kdy by tyto účinky po takovém očkování měl. Takže bych klidně nechala...
Taky bych nechala, ale nějak nemám důvěru v to zrychlene schema v sezone klistat, takže bych s tim pockala do podzimu.
Já bych naopak nechala očkovat hned teď, ať je na tábor chráněný 😎
Já jsem spíš proti očko, dětem dávám jen povinná. S jednou výjimkou a to je klíšťovka. Starší klíšťata milujou, měla jich během pár let víc, takže jsme loni nechali dát první dávku a pokud půjdou ty malé mrchy i po mladším, dáme taky. Reakce zatím snad nebyla, ale já jsem klidnější.
Naockovali jsme desitky pacientu,mozna stovky a nikdo nemel zadnou reakci a ani deti
Starší syn očkovaný na klíštovku je i s přeočkovanim a vždy bez reakce. Mladšího se chystáme očkovat taky ale v pozdějším věku. Takze za mne bych ho očkovat nechala.
Já nechala očkovat dceru už jak to šlo (asi někdy po prvním roce života). Jezdíme stanovat a jistota je jistota
Dcera je ockovana pouze na zakladni. Ale klistovku jsem nechala. Nelituji. Tech klistat co uz mela. Venku jsme furt. Na tabor jezdí na 14 dni na louku k rece.
Reakce na ocko vubec zadna. Na ty co mivala jako miminko, tak strašné.
Syna jsem nechavala ockovat ve 3,5 letech, na doporuceni pediatricky - chodil do lesni skolky, klistata neskutecne pritahuje (stacila prochazka prazskym parkem a mel dve), takze jsem nechtela riskovat. Zadne reakce nikdy nemel (a to se pozdeji ukazalo, ze byl v dobe prvni davky v inkubacni dobe nestovic 🙏🙏).
@laloogrey take jsem ockovana asi od toho veku...kolem 12 let. Uz 30 let se nechavam vzdy pravidelne preockovat. Tata mel encefalitidu kolem 40 let a bohuzel trvale nasledky, takze ovkovani byla jasna volba. Deti jsem chtela nechat taky, ale jeste jsem se k tomu nedostala. Spis z moji lenosti nez z obav nasledku ockovani
Též se přidávám ke špatným zkušenostem u dospělého. Pár dní po očkování se mi zvětšily uzliny...začaly se dělat i v břiše...jedna byla tak velká že mi utlačovala nerv na noze - půl roku....
Zas je ale malá šance, že se stane právě tohle...jaká je šance dostat encefalitidu netuším, asi stejná jakože tě někde u cestu srazí auto a to nijak neovlivníš...takže se rozhodni čistě podle sebe a ne podle rad ostatních. Zvaž si pro a proti.
Já bych ho očkovat nechala. Dávám své děti očkovat od šesti sedmi let. Já zase pro změnu neznám nikoho, kdo by měl vážné nežádoucí účinky 🙂