Prosím ve 3. Měsíci máme očkovat 1.hexu + Prevenar 13, je někdo, kdo to očkoval zároveň? Dr mě ujistila, že to je bezpečné. Četla jsem i o tom, že je to smrtící koktejl..
@jjasmina Pocházím z lékařské rodiny, ale jsem zásadně proti tomu, věřit lékaři jak pánu Bohu. Jsou to lidé stejně jako my. Zásadně nesouhlasím s příliš brzkým očkováním a už vůbec ne s očkováním více vakcín najednou. Přečtěte si o tom, je zde skupina, i na FB. Já se o téma očkování zajímala a četla si asi od poloviny těhotenství, existuje toho k tomu, abyste si udělala názor, opravdu hodně.
syn to dostal naráz + rotaviry
Zde se očkuje naráz ve 2,4,6 měsících. Dostal ve dvou a bez reakce. Teď bohužel musím odkládat.
Moji kluci dostali obě vakcíny najednou, žádnou reakci neměli. Ale od té doby, co jsem měla já dost ošklivou reakci na očkování proti tetanu, jsem s očkováním opatrná a dvě vakcíny najednou už bych nenechala dát.
A já ten prevenar odmítla úplně, malý má hexu a v roce půjde na očkování proti meningoku
Dcera to měla, reakci byla zarudlost kolem vpichu, jinak nic.
Ale nevím, zda bych to udělala znovu.
@terezanovotna30 presne nikdy vice
Obě dvě dcery jsem nechala naočkovat najednou na obojí a v poho, bez jakékoliv reakce. 👍
Dávala jsem zvlášť, sestra prskala kvůli termínům, ale chtěla jsem minimalizovat možnost komplikací. Vždycky to bylo bez teplot, bez velké spavosti nebo jiné reakce.
Syn měl také společně bez problémů. Ale až skoro v 6 měsících.
Dávali jsme zvlášť. Podle mě na to stačí selský rozum - hexa je 6 nemocí a prevenar je 13 kmenů pneumokoka. Tak si zvaž, jestli je pro miminko lepší poslat všechno najednou, nebo jestli je lepší mu dát čas se popasovat s první várkou a pak očkovat to druhé.
Pokud je dítě citlivětší (kožní projevy ekzémů a opruzeniny), odložte očkování na později. Určitě rozdělit s odstupem aspoň 14 dnů, jen si chtějí ušetřit práci. Když dáte naráz a bude špatná reakce, nebudete vědět, po čem to bylo. Jinak za sebe Rotaviry ne - vnucovala nám je k tomu zároveň, vzhledem k malé pokryté škále jsem odmítla (a paradoxně potkala v čekárně paní, která to dala a mimi přesto chytlo a skončili v nemocnici). Na silné průjmy trpěl malý s každým zubem, pokud si člověk ohlídá tekutiny a ví jak to zastavit, tak bych to očkování na rotaviry zvážila, jestli je nutný, protože ta péče je obdobná..
@marti89 Rotaviry jsem nedávala, malá nemá ani opruzeniny ani ekzemy prostě zatím žádné reakce, jen po olejíčku Aviril mi olezla, ty pneumokoky zvažuji, ale ptala jsem se dr a teda mě ujištovala , že se nemůže nic stát, ale náhoda je blbec no.. Ale co jsem se poptávala známých, tak očkovali jen povinné a finish.. Ono je to těžké, když každý má jiné reakce a každý říká něco jiného..
@jjasmina jako musíš zvážit, jestli jo nebo ne, to je na tobě. Ale jestli očkovat zvlášť nebo dohromady to je jen o tom, jestli si chci ušetřit čas (a doktor taky), nebo jestli jsem ochotná přijít dvakrát. Není žádné jiné plus očkování dohromady, než úspora času. Naopak očkováním zvlášť můžeš předejít případné špatné reakci. Navíc jak už psal někdo výš, pokud reakce bude, nevíš, na které z očkování to bylo. Jasně, budou tu vždycky lidi, co očkují dohromady, protože to tak doktorka řekla, nebo protože nebudou s dítětem chodit k doktoru co dva týdny, a přesto žádnou reakci neměli. Ale to dopředu nikdy nevíš.
@jjasmina Není to tak úplně těžké, pokud to nekonzultuješ s lékařem (zásadně pro očkování, nejlépe všechna = proti všemu, nejlépe co nejdřív) a rodiči, kteří se nejčastěji dělí na 2 zásadní tábory (neočkovat vůbec nic a nikdy X očkovat vše dle doporučení pediatra)... Opravdu doporučuji skupinu tady na MK Očkování / Neočkování, kde se dozvíš spoustu informací a hlavně i odkazů na materiály, kde si můžeš počíst. Už jen příbalový leták vakcíny je zajímavé čtivo... Bohužel málokdo si to čte, přece lékař ví nejlíp...
Ja odmítla rotaviry a prevenar 13
@jjasmina v zadnem pripade bych neockovala dohromady
@martiniquest No to je právě to, co se mi nelíbí..
Děkuji všem za zkušenosti a názory 🙂
My byli ve dvou mesicich na ockovani hexa+synflorix a mala byla uplne v poradku,vubec nic ji nebylo az jsem se divila 🙂 jen prospinkala zbytek dne a i noc
@jjasmina Ty jsi rodic, ty rozhodujes. Bez tveho souhlasu nemuze naockovat nic. Nenechala bych se zahanet do kouta. Ja treba podepisovala odklad hexy do 17m, jen pro priklad
@martiniquest jj tak dr zase není taková, že něco nutila, nepovinné jen nabídne, nic nevnucuje a i dokonce říkala, že to očkuje zaráz ve většině případů, ale že vyjde vstříc ikdybych to nechtěla zaráz nebo vubec
Syn měl 2. hexu a 1. Prevenar. Měl teplotu a celkově reakce byla horší než když jsem mu další dávky dala zvlášť, ty byly bez reakce.
Naše dětská neočkuje dvě vakcíny najednou, ale se 14 denním rozestupem. Mně by ani nenapadlo nechat dvě naráz, i jedno je zátěž.
@jjasmina si najdi odpověď zde od jednoho z našich největších odborníků, taky se tam doctes proč to pediatři očkují souběžně https://www.vitalia.cz/clanky/pravidla-bezpecne...
@jjasmina tuhle chybu jsem udělala jednou a už nikdy v životě mě žádný doktor nepřesvědčí o tom, že je to bezpečné! Syn měl hroznou reakci, horečky, neklid, na x týdnů se zastavil a vrátil ve vývoji zpět. Už nikdy.