Milé maminky, jsem zdravotní sestra, teď na mateřské, ale plánuji se do zdravotnictví zase vrátit.Mám osmitýdenní miminko, příští týden máme jít na první očkování (to chci odložit kvůli častým zánětům spojivek a taky mi přijde Kryštůfek ještě malý ).Zajímá mě, jak se k očkování postavily maminky zdravotnice, zda nechaly děti očkovat podle kalendáře nebo přidaly i nepovinné (bojím se, co všechno můžu z práce přitáhnout ), nebo neočkovaly vůbec...A jestli se můžu zeptat konkrétně u té Hexy, jaké schéma a vakcínu jste zvolily? Očkovat chci, ale rozumně. Přiznám se , že to nemám moc nastudované.Nevíte o nějakých chytrých stránkách na netu?
Předem díky za Vaše zkušenosti...
Od lékařů třeba tady http://www.ockovani.dobiasek.net/odkazy.htm
http://www.vitalia.cz/autori/jan-vavrecka/
http://www.slobodavockovani.sk/
http://rozalio.cz/
http://vakciny.net/ - proočkovací, ale naješ info o tom, kdy a jak lze očkovat, příp. Petráš na dotaz poradí.
@masenka88 ahoj, jsem doktorka a očkuji. První dávku hexy měla malá ve 3 měsících, dala jsem i prevenar. Rotaviry ne, ty mi přijdou zbytečné. Priorix jsem odložila, ale spíš proto, že jsem nechtěla očkovat na podzim a v zimě, kdy bývá víc viroz. Jinak bych ráda časem tuberkulosu. Hexa v 8 týdnech mi taky přijde brzy, nejdřív se dává v 9 týdnech, ale spousta pediatrů očkuje až v těch 3 měsících.
Ahoj, také jsem lékařka a očkuji. Malý dostal 1. dávku infanrixu (hexa) ve 3 měsících a střídali jsme to po 2-3 týdnech se synflorixem (tedy nikdy ne dvě vakcíny naráz). Rotaviry rovněž považuji za zbytečné. Hexu bych dala až ve 3 měsících, naše schéma mi přišlo pro nás snesitelné.
Dobry den, muzu se Vas zeptat, jaky mate nazor na novou vakcinu Hexacima? Dekuji
Dobrý den jsem taky zdravotní sestřička a čekáme první miminko. Už předem jsme s partnerem rozhodnuti, že náš chlapeček bude mít všechna očkování co mít má a možná i nějaká navíc. Je to ale pouze můj názor.
Pracuji na porodním sále, má 3-měsíční dceru, požádala jsem o odklad očkování Hexou co je možné a neporušit vyhlášku, tedy ve schématu 2+1 od 10-ti měsíců. Očkovat ano ale jen povinné, nic navíc.
Jsem zdr.sestra a očkovala jsem vše podle očkovacího kalendáře + navíc jedno nepovinné rotaviny- Synflorix, vše bez problému.
Všem moc díky za reakce.Já jsem rozhodnutá jen pro povinná očkování (jen Hexu chci trochu odložit, aspoň do těch 3 měsíců ), ale pí.doktorka nám nutí i Prevenar.O něm mi zase říkala známá z dětského, že nemá smysl, že hodně přijímají naočkováné děti napadené jinými kmeny pneumokoků.No ještě si s pí.dr. o tom musím pohovořit...
Uf, je to pro mě velmi složité rozhodování, zvlášť když na internetu najdete tolik článků a diskuzí, jak je očkování nebezpečné.Čemu má pak člověk věřit 🙄
Jsem zdravotní sestra, malý měl první očkování ve 3měsících, schéma 3+1..má jen povinné očkování..priorix odkládám do 3let..druhé dítko bude očkováno taky jen povinným a ve schématu 2+1..protože po prvním očkování u malého byly problémy (nejedl, nespal..s jídlem problémy dost dlouho) tak teď tomu chceme předejít,...
jsem sestra a očkuji jen povinné, zatím máme jen rozočkovanou Hexu, první dostala až skoro ve 4.měsících ( rostly zuby), problém nebyl, ale u dalšího dítětě asi radši bych očkovala schéma 2+1. Nic dalšího navíc dávat nechci, MMR vakcínu budu chtít odložit. Až třeba jednou povyroste, tak třeba eventuelně hep.A neb klíštovku. Jinak pracuju částečně od jejích 5.měsíců zpět u lůžka a ještě k tomu septika a nějak nemám pocit, že bych domů něco tahala a to teda pracuju na septice 😎
@zuuuzaaa
@fifinka2014 a není problém u schématu 2+1 pak s přijetím do školky nebo záleží jen na domluvě s lékařem, zda razitko dá?
@alboo Já jsem z interny, tam snad vleze úplně všechno 😠
My jsme očkovali Infanrix Hexa 1. dávka ve 3 měsících + rotarix (zvýšená teplota do 37,5, malý mi celý den prospal, v noci vklidu), 2. dávka ve 4,5 měsících + rotarix - tak samo jako po 1. + po druhé dávce se malému objevil AE (slabší na tvářičkách) a ABKM, takže jsme s dr. domluvené na schématu 2+1.
Jinak před půl rokem malého jsme dali prevenar a jsme taky domluveni na schéma 2+1. Po prevenaru mu nic nebylo, ani ekzém se nezhoršil.
U té hexy se mě ptala sama dr, jestli si myslím, že ten AE je po vakcíně, tak jsem řekla, že jistě to říct nemůžu, ale časovou souvislost to má...
Jinak nabídla mi Hexacimu, ale to jsem odmítla, je na trhu teprve 1-2 roky, tak nevím jestli se testuje na našich dětech???? ... Každopádně to pro mě není dostatečně dlouhá doba na to, abych ji s jistotou dala. U druhého dítka asi v budoucnu vynechám rotarix a jinak schémata tak samo, ale do té doby bude možná všechno jinak 🙂
@masenka88
To by neměl údajně být problém. Po půl roce věku je již doporučené očkovat ve schématu 2+1, účinky jsou dle studií stejné jako ve schématu 3+1. Taky potřebuji udat dítě do školky, ale zase jeho zdraví je mi podstatně přednější. Do práce nastoupím už na poloviční úvazek v 1,5 roce dcery. Ale to hlídání skloubíme s manželem a jeho šichtami. Jinak to nepůjde. MMR jistě v době nástupu do školky ani nebudeme mít započato.
@fifinka2014 S tím MMR. Nám doktorka do přihlášky do Mš potvrdila, že má všechno očkování kromě MMR. No a nevzali ho kvůli tomu. Resp. ředitelka si klade jako podmínku přijetí, že aby mohl v září nastoupit, musí mít to MMR naočkované(aspoň první dávku). A to tam měl ještě napsané, že to má odložené ze zdrav. důvodů.
Ale zále
@masenka88 Problém nových vakcín je, že se de facto opravdu zkouší až v ostrém provozu, takže to z dětí dělá pokusné králíky. Např. fyzioterapeuti, a nejen oni, zaznamenali náhlý nárůst problémů u dětí poté, co se začalo očkovat Hexou.
Proč Ti nutí dr. Prevenar? Pže prodá a má výkon, obojí. Pokud se rozhodneš pro Hexu nebo cokoli jinýho, tak k tomu doporučuju nedávat nic dalšího, i tak je to hroznej záběr pro organismus - tolik nemocí zaráz nelze normálně nikdy dostat, z toho 2 kojenec nemá vůbec jak chytit a další některý můžou propuknout z vakcinace. Krom toho např. černý kašel, kterým se hrozně straší není u zdravýho kojence smrtelná nemoc, ba kojenci ji snášejí líp než starší děti. A není bez zajímavosti, že ve školce ho chytají očkované děti - a jak dlouho jsou po tom očkování, který má chránitt aspoň 10-15 let? - a očkované to snášejí hůře než neočkované - asi že stav imunity organismu.
A jak by kojenec dostal žloutenku B netuším. Jen záhul do organismu. (Přenáší se krví nebo pohlavním stykem). Na co teda u mimina?
Každopádně ať se rozhodneš jakkoli, doporučuju co nejpozději, když je dítě vskutku zdravé, ne když má rýmu a dr. bude tvrdit, že to je ok, ne když má někdo jiný v rodině chřipku - dítě ji nejspíš dostane taky a do toho očkování není dobrý.
Jinak mně teda pasuje ten důvod, proč se očkují malé děti, pže ať se stane cokoli, doktoři pak tvrdí, že "takové už bylo/se tak narodilo", a rodiče těžko vysvětlí, že bylo veselé, smálo se a teď už ne. U větších dětí, třeba dvouletých se to zastřít nedá.
Navíc některé děti jsou nemocné od narození, ale nemoc se projeví až později. Takže ačkoli vypadá, není to zdravé dítě a nemělo by být jen tak očkováno tím vším, když je to třeba imunitní onemocnění.
Jinak problémy s imunitou, alergie na kdeco, atopický ekzém, náhlý nárůst nemocnosti, astma aj. slýchám v souvislosti s očkováním dost často. Stejně právě jako změny povahy, chování, které doktoři hrozně zlehčují.
Dobrou volbu a hladký průběh.
@kocicinka Toho se právě bojím, navíc dcera bude muset nastoupit nejpozději ve 2,5 letech. Ne denně, ale to asi není rozdíl...Uvidím, nějak to ale budu muset operativně vymyslet.
Nejprve bych ráda řekla, že jsem rozhodně PRO povinná očkování, ale velmi dobře rozmýšlím, jaká nepovinná dám. První syn měl všechna povinná dle daného očkovacího kalendáře (Hexa vakcínu, MMR, atd.) a z nepovinných pak Synyflorix a menengokoka C. Mladší má za sebou zatím Hexacimu a Prenevar. Určitě dostanete i TBC (starší ho má ještě z povinného očkování, mladší ne) a uvažuji o nové vakcíně proti meningokoku B - zatím se to ve mě tříská, zda ano či ne (mladší má atop.ekzém a každé další očkování raději 100x promyslím, než něco dám). Nevím, ale dříve než ve 3 měsících bych žádné očkování nedala! Ale naopak bych zase nečekala příliš dlouho, menší děti obecně lépe snáší očkování než starší (i ze své zkušenosti např. očkování malého dítětě a puberťáka stejnou vakcínou, malý o.k. a puberťák brutální reakce). Nedala bych např. rotaviry, dle mě zbytečné (maminky co proděli s dětmi tuto nemoc by asi nesouhlasily, ale...), klíšťata (synovi je 6 let, očkovaný není, nikdy neměl žádné klíště - stačí důsledně používat repelent), chřipky apod. Kdybych bydlela ve městě, možná bych uvažovala o žloutence (u rodičů pracujících v nemocnici bych asi taky dala), ale jsme z vesnice, takže u nás v žádném případě. Jinak starší syn nikdy žádná reakce, mladší měl na první očkování reakci - teplota jeden den, na daší pak už nic...
@zo_ja Ano tak to je. Mentální stav dítěte se u 2-3 měsíčního kojence těžko pozná. Pak se ladaco dá schovat pod nežádoucí účinky očkování. Není jediný důvod proč očkovat takto malé dítě.
Mám už 2 starší syny, 14 a 12 let. Tehdy se očkování ještě tolik neřešilo. Očkovala jsem dle doporučení lékaře. V té době v dobré víře, že je to pro blaho dětí. První syn následně po třetím očkování v 5-ti měsících plejáda několika bronchyitid a následně paréza brachyálního plexu, takže vojtovo cvičení. Dobrý dostal se s toho, je to chytrý kluk, ale mohlo být třeba ještě lépe bez (brzkého) očkování. Astma, které dostal v návaznosti na MMR má ale stále. Druhý syn po 2. dávce vakcíny ve 4. měsících každonoční 3 hodinový ryk...stal se velmi senzitivní, akční a nespokojený. Až daleko později nám bylo diagnostikováno ADHD a dyslexie, dysgrafie.
Nyní s dcerou už tyto peripetie nechci podstupovat....
malému jsme nechali očkovat místo hexy Pediacel, a to až v pul roce. Je to pětisložková vakcína bez žloutenky typu B, kterou doočkujeme před nástupem do školky.
PS: bez nepovinných očkování, MMR odkládám také až na vstup do školky, ale teda... stálo mě to hodně úsilí
@zo_ja o těch nemocích je to pravda a očkování proti žloutence je až směšné! Ptala jsem se spousty kolegyň a všechny očkují, vlastně osobně neznám nikoho, kdo neočkuje, nemám si o tom s kým rozumně promluvit.Dokonce i moje kamarádka lékařka na mě koukala divně, když jsem o neočkování mluvila.Jakoby o této problematice ani nevěděla. Já kdybych nepročítala diskuze, tak o tom popravdě také nemám ani tucha, tak mě i občas napadá, jestli téma neočkování není jen takový zlý "virus"co někdo po netu rozšířil.Ale se vším, cos napsala souhlasím, je to logické.Tak mám teď o čem přemýšlet, ale posledních pár dní mám větší strach z nežádoucích účinků očkování než z projevů nemoci...
Všem moc děkuji, že jste věnovaly čas této diskuzi a napsaly svoje zkušenosti !
@ladybutterfly Zaujalo mne toto tema, nejsem z oblasti zdravotnictvi, ale rada bych se zeptala. Prvni syn prvni ockovani zvladal spatne. Dali jsme hexu a nepovinne ockovani. U druheho syna jsme dali pediacel a variantu 2+1. A ted musime doockovat zloutenku. Doktorka nam muze objednat hepatitidu B, ale doporucuje nam spise kombinaci A a B, ale kdyz ctu pribalove letaky, tak mi kombinace A a B prijde horsi. Znama doockovavala A a kluk mel zvysene jaterni testy. Chodil pak na ruzne testy. Nikdo nerekl, ze to muze byt i po ockovani. Zjistilo se to az pozdeji, je to napsane v nezadoucich ucincich. Date pak samostatne B nebo kombinaci?
@lenam My máme teda B v rámci hexy, ale A mě ani nenapadlo dávat.... přenáší se především fekálně-orální cestou, tzn já osobně zatím dávám přednost zvýšené hygieně (umýt ruce po příchodu z města, než jím, pořádně omývat zeleninu, ovoce), pitná voda je u nás taky nezávadná a na ulicích vesměs nějaké ,,rychlé občerstvení" nepožíváme, takže si nemyslím, že tam je vysoké riziko nákazy. A kdybych byla třeba někde celý den a neměla možnost umýt si ruce, sahala na různé věci a pak měla jíst jídlo, tak bych koupila nějakou malou dezinfekci na ruce třeba ve spreji do tašky. V tomhle případě mě osobně očkování nepřijde jako nezbytně nutné 🙂
Už ve zdravotnictví nepracuju, a nejradši bych neočkovala vůbec. Ale nakonec jsme se domluvily s doktorkou, že hexu až v půl roce. Prostě to odkládám, co to jde. Nepovinné nedám nic. Ptala jsem se dǎśich dvou sestřiček a dělaly to tak taky. Ale to můj názor...