Očkování dětí. Ano nebo ne ? A když už, tak co?

lidija1234
22. pro 2021

Ahoj maminky,chata bych se vás zeptat na názor ohledně očkování dětí. Co jste nechali očkovat a proč? Jaké máte zkušenosti jak pozitivní tak negativní ? Ne že bych nebyla úplně zastánce očkování ale vůbec nevím co, hexa je jasná ale nevím co prevenar a bexero. Mám strach jak to malý zvládne ale i strach z toho když bych ho nenechala naočkovat abych něco nepodcenila. Chtěla bych znát vaše zkušenosti a na základě čeho jste se rozhodli vy ? Předem moc děkuji 🍀

zelenaesmolda
22. pro 2021

@lidija1234
Mam naockovane i nepovinne ockovani,podle me je lepsi deti chranit nez pak litovat.

marcicek84
22. pro 2021

@lidija1234 ja se rozhodovala pocitove a odkladala jdem i povinne ockovani,dle reakci pak bylo jasne,ze do nepovinnych uz nejdeme,pokud chceme mit v ramci moznosti dite zdrave...nedokazu si predstavit jak by dite dopadlo mit i vsechny nepovinne vakciny...myslim,ze neni kam spechat s tim ockovanim,u maleho ditete nemas sanci moc poznat,ze mu to ockovani nedela dobre,u vetsiho to uz rozpoznat vicemene dokazes...

klokanka31
22. pro 2021

@lidija1234 My jsme dali pouze povinné.

lidija1234
autor
22. pro 2021

Právě jsem slyšela že na Bexero má každé dítě špatnou reakci a s tím jaký měl malý porod a lítání teď po doktorech mu nechci ještě víc pritezovat. Hlavně si nemohu pomoct ale přijde mi to hrozně brzo očkovat pár měsíců staré miminko. Ale zase mám i strach že ho nenechám naočkovat a něco chytne a pak si to budu vyčítat 🤷mám hrozný kolotoč v hlavě ohledně toho

haaaluska
22. pro 2021

@lidija1234 u nás bexsero vsetky tři dávky (tukam)úplně bez reakcí

treasurka
22. pro 2021

Očkuju všechno, kromě povinných mají děti Bexero, Nimenrix, Prevenar, Havrix a FSME. Vetšina bez reakce, párkrát s běžnou reakcí (bolest v místě vpichu, druhý den únava, večer teplota). Jediný syn měl po Adacelu horečku abylo mu špatně. Proč, to si musí každý vyhodnotit sám, pro mě je důležitější být v klidu a nebát se při každé horečce jestli je to jen vióza nebo meningokok...

zelenaesmolda
22. pro 2021

@lidija1234
dcera na bexsero zadnou reakci nemela.zajimalo by me odkud jsi vzala tu zarucenou informaci o spatne reakci kazdeho ditete

anet_98
22. pro 2021

@lidija1234 já dávala jak prevenar tak bexsero. Žádná přehnaná reakce nebyla ani na jedno. Jen po bexseru je více zduřelé místo vpichu a má tam týden bouličku.
Sestřenice má nejlepší kámošku a obě děti ji kvůli meningokoku skončili v nemocnici (2r a 4r). Lituje, že to dětem nedala.

luhana
22. pro 2021

@lidija1234
Ahoj, synovi jsme dali mimo povinne hexy jeste bexsero-ma 9m, takze zatim dostal dve davky a mel pokazde den pote jeden den horecku, pak uz dobry. Take jsme dali prevenar 13- reakce spatna, takze po prvni davce jsme uz dalsi nedali a ockovani prerusili.

zelenaesmolda
22. pro 2021

@anet_98
a jak to s nima dopadlo?

zrzinda
22. pro 2021

Ahoj. Našim kamarádům zemřelo dite na nepoznany zánět mozkových blan, takže u nás nebylo o čem - ockujeme i nepovinné. Uprimne z toho mám ale dost respekt, takže pokud se mi mala nezdá, očkováni odkladam. Před a ani po s ni nikam nechodím, aby se někde nenakazila. Proste si chci byt stoprocentně jista, ze je naprosto zdravá. Zatím musím zaklepat, ale všechna očkováni absolutně bez jakékoliv reakce 🙏

klaari
22. pro 2021

@lidija1234 jen povinne a pozdeji. Lezici mimco v kocarku, nebo doma toho moc z hexy chytit nemuze. Zacla bych nekdy mezi 6 mes a rokem, taky dle rocniho obdobi.

jako_mala_holka
22. pro 2021

Dceři je rok a půl, zatím má jen kompletní hexu (ve 3m, 6m a v roce)... MMR jsme odložili, nejspíš dostane během příštího roku... Nic jiného než povinné zatím v plánu není, uvidíme v budoucnu, jestli budeme dávat třeba meningokoka, fakt nevím

veru181
22. pro 2021

Měla jsem úplně stejné pocity. Nakonec jsem vyhodnotila jako “menší” riziko očkování než riskovat ty závažnější nemoci. Zatím jsme z nepovinných nedávali jen rotaviry a neplánuji třeba ani plané neštovice, ale ty vážnější radši ano.

veru181
22. pro 2021

A kromě zvýšené teploty a únavy malý taky žádnou reakci neměl.

michaela666
22. pro 2021

Zatím očkujeme jen povinné. Chtěla jsem i bexero, ale 3 jsme ho museli odkládat a po 4 jsem zatím neobjednávala. Uvidíme jestli ho budeme dávat později.
Nejde říct, že všechny děti na něj reagují špatně. Já třeba teplotu, začervenání a bolest po vpichu považuji za běžnou reakci po očkování, ikdyz spousta dětí ( naštěstí ) nemá ani to. Hlavně si musíš v sobě srovnat co je v daném období priorita.

zelenaesmolda
22. pro 2021

@veru181
ja plane nestovice zvazuju kvuli pripadnym jizvam...

mamikry
22. pro 2021

@lidija1234 vsechny nase deti maji povinne + Prevenar13. Nejmladsi ma i rotaviry, protoze brachove jsou v kolektivu a on se s nimi do nej dostane taky. Ze stejneho duvodu ma i Bexsero. Po prevenaru mel jenom cervene misto vpichu, jinak zadne reakce nebyly. Nema tedy vsechny davky, ale zatim reaguje dobre. Davam si ale pozor, aby byl uplne zdravy. Bexsero jsme kvuli tomu museli trikrat prelozit. Pred aplikaci dostal Panadol na doporuceni doktorky a pak jeste jeden po sesti hodinach.

sigyn
22. pro 2021

Zeptala jsem se doktorky a sestřičky na co nechaly očkovat své děti. Dávaly bexero a prevenar13. Bexero jsem dala, protože případný průběh nemoci je rychlý, Prevenar13 kvůli rodinné anamnéze (záněty ucha, časté onemocnění plic). Nakonec jsme dali i rotaviry a ted nedávno i očkování proti zbylým meningokokům. Dítko neměly prakticky žádnou reakci, jen u druhého bexera měla pár dní teploty. Ale doktorka to rozumně rozplánovala, aby mezi očkováním byl vždy alespon 1 měsíc klid a díky tomu, že na první hexu nebyla prakticky žádná reakce (jen usnula), tak mě to povzbudilo, že ani s dalším očkováním nebude mít problémy.

jjasmina
22. pro 2021

@lidija1234 Povinné + meningokok(fatalní) Lépe než si to později vyčítat, vše bez reakce

me_druhe_ja
22. pro 2021

Obě děti jsem ockovala/ockuju vsechno a co nejdřív. Obě všechno bez nejmenší reakce včetně Bexsera. Mám z těchto vážných nemocí strach, nikdy bych neriskovala zdraví nebo život dítěte, že bych ocko nedala nebo odkladala do bůhví kdy. Můj názor.

aspie83
22. pro 2021

@lidija1234 ani jeden syn neměl žádnou reakci na Bexsero 😉 a vlastne na žádné očkování... Mají povinné + prevenar, Bexsero a nimenrix 😉 prostě z určitých nemocí mám respekt, proto se jim snažím předejít.. časem chci proto i žloutenku a klíšťovou encefalitidu..

krtikkrtovaty
22. pro 2021

Dcerky mají krom povinného navíc pneumokoky a meningokoky (bexsero i nimenrix). Nedávala jsem rotaviry ani žloutenku. Ale nikdy neměly na očkování žádné větší reakce max. teplotu do 38, kdyby jo, asi uvažuju jinak. Do budoucna plánuji klíšťovku. Z pneumokoků a meningokoků mám strach, sice je malá pravděpodobnost, že to potkají, ale případné následky dle mého jsou fatální. Mám pouze zásadu, že dítě (a všichni doma) musí být zdravé a taky dodržet trošku nějaký rozestup, ale mám rozumnou dr., která nic nepíchá bez hlavě a vždy kontroluje krk a poslech a ptá se.

veroniquecz
22. pro 2021

@lidija1234 pouze povinné, s odkladem a většimy rozestupy.

veru181
22. pro 2021

@zelenaesmolda Dekuji za podnět k zamyšlení, o tomhle riziku jsem ještě neslyšela, všichni v okolí měli bez následků.

veroniqess
22. pro 2021

Kromě povinných jsem dala Bexsero, Prevenar a Nimenrix, pro nás to byla jasná volba, výhody očkování zdaleka převyšují nevýhody. Syn 17 měsíců, neměl jedinou reakci na nic.

sanoela
22. pro 2021

@lidija1234 malá má i nepovinná a jsem ráda, že jsem se rozhodla. Teď ji prevenar zachránil od zápalu plic. Po Bexseru měla reakcí jen na první dávku zvýšenou teplotu další dvě bez reakce. Plánuju se stejně rozhodnout i u druhého dítěte.

pampeliska1313
22. pro 2021

Syn má zatím povinny i nepovinný. Třeba na prevenar a hexu (dohromady) měl jeden večer horečku a Bexero to samy, i rotaviry. Syn proste na všechno reaguje zatím jednovecerni teplotou, takže žádná tragédie. 🙂

marcicek84
22. pro 2021

@lidija1234 no podivej se,ty nepovinne jsou nepovinne z nejakeho duvodu,kdyby tem detem masove hrozily problemy,tak je to povinne.Pokud mas pocit,ze je toho pro male dite moc,tak prevenar i bexsero lze ockovat i pozdeji,jediny problem je,ze to uz nehradi pojistovna,takze pokud pocitove ted nechces,ale pozdeji bys doockovala,tak se to samozrejme da...a o penize v tomto pripade nejde,dulezite je,jak to zvlada to ci ono dite,kazdy jsme jedinecny...nekdo proste veri,ze ho vakciny ochrani,ale zase kdyz pak clovek vidi,jak to diteti nedela dobre napr.regres ve vyvoji,zhorsena rec,tak pak si ty nepovinne vakciny rychle rozmysli. Vedela jsi,ze uz prevenaru jsou NU caste rymy,je to v pribalaku. Na to trpi dcera kamaradky,je to des,nema uz ani mandle a nepomohlo,ta mi rikala,ze po zkusenosti by uz prevenar neockovala,ze to je nekonecne trapeni,takze jak to nekomu nic nedela,tak nekomu to zase dela problemy dozivotne.Takze jak se rika pro nekoho je vakcina neskodna a pozehnani a pro druheho bohuzel pote utrpeni...nejhorsi na tom je to,ze o tom musis rozhodnout ty jako rodic,pritom rozhodujes o druhem cloveku,byt je to tve dite...

letalnica
22. pro 2021

Máme všechno, i nepovinné, jedinou reakci měl na Bexsero, hodně ho bolela ruka, nemohl s ní vůbec hýbat. Dala jsem všechny kmeny, které jsou u nás dostupné. Zrovna před měsícem kolegyni zemřela sestra (32) na meningokoka...