Dobrý den, dceři bylo 18.mesiců
A od narození jsem zjišťovala informace ohledně nepovinného očkování. V rodinně máme opravdu hodně nemoci.
Žádný lékař mi ale neřekl svůj názor k rodinné anamnéze.
Vždy jen odpověď typu rozhodnete si to vy , nám je to jedno. Aby se zbavili zodpovědnosti( minimálně mi to tak přijde)
Přitom já chci jen radu.
Otec dcery je od rzscstku proti jakemu koliv očkování .. i přes nesouhlas sem dala minimálně povinné ale s tím nepovinným se pořád nemůžu rozhodnout .
Řešil jste to někdo takhle později ? Jak to pak fungovalo s pojišťovnami nebo celkově lze to vůbec dítěti ještě píchnout ?
Děkuji
U starší jsem si platila prevenar v plné částce. Oni mají nějaké tabulky do kdy se to dítě musí naočkovat, když to není do toho termínu, tak to není hrazeno pojišťovnou, ale určitě není žádný věkový limit. Je to jen a jen na rozhodnutí rodiče. Mladší má třeba 2 roky a má teprve druhou hexu. Teď čekáme na výsledky alergií z krve a pak až se chystáme na MMR a třetí dávku. Meningokoka nechám nejspíš až před pubertou, teď určitě ne. I tu klišťovku budeme řešit, až budou starší, trávíme dost času v přírodě. Ale prevenar už dávát nebudu. Když jsem se koukala na ty nemoce, na jejich výskyt a hlavně tu jednu danou nemoc způsobují desítky činitelů a to dítě je očkované jen na pár z nich, tak je větší pravděpodobnost horších i trvalých nežádoucích účinků než onemocnění tou danou nemocí. Každý si to musí v sobě srovnat, jestli se více bojí nežádoucích účinků nebo nemocí, ale kolem nás jsou 3 děti, které skončili s trvalými následky po očkováních. Naši malá navíc od miminka trápí alergie a exém, takže pro nás byla volba jasná.
Ahoj, já mam 2 kluky a mají nepovinne jen klistovou encefalitidu a starší teď meningokoka. Teda starší měl i pneumokoka a toho bych asi znovu nedávala.
Dáváme proti nemocem, které považujeme za příliš vážné. Aktuálně tedy máme navíc proti pneumokokům, meningokokovi a žloutence.
Dávali jsme rotaviry, když byl ještě malý, dále Prevenar (údajně je i proti zánětu ucha a syn ho opravdu nikdy neměl..ťuk ťuk), později dostal klíšťovku. Až bude ve věku, kdy pojišťovna přispívá na meningokoka a HPV, tak dáme i to.
@elialen No to je spíš náhoda....tady je prevenar povinný , takže syn ho má a ve 4 letech už měl zánět ucha snad 15x....tento měsíc třeba 2x...
@me_druhe_ja a to je právě ten příklad, zánět ucha může být virový i bakteriální a i těch virů a bakterií, které to způsobují je mraky a v tom očkování je jen jedno z toho. Tak jaká je pak asi pravděpodobnost, že to vyjde zrovna to jedno...
@cherie24 Jako já jsem příznivcem očkování, takže dávám skoro vše co se dá. (Teda chřipku bych nedala, to mi přijde dost zbytečné), ale myslím, že Prevenar fakt nelze považovat za ochranu proti zánětu v uchu. Syn má bohužel blbou Eustachovu trubici, takže i když má v uších trubičky, tak při silné rýmě se mu dělá moc tekutiny, ta nestíhá ani skrz trubičky odcházet a voilà, je tady. 🤦
@me_druhe_ja To je možné, že to byla náhoda. Za nás povinný nebyl a hradil se.
@me_druhe_ja co znamená tady ? 🙏
Chcete jako říct že každý kraj v ČR to má jinak ?
My máme teda povinnou jen hexu a ještě nějakou tu MMR vakcínu.
S nepovinne je pro mě prostě problém tím že mi nikdo neumí vysvětlit případná rizika vzhledem ke všem nemocím co máme v rodině a rovnou mě utnou s tím musíte se sami rozhodnout.
Upřímně to vím do finále taky , a nejsem z těch co by si do toho nechal od někoho kecat. Spíš mě zajímají názorya případný dopad .
Záleží jaká, těch nepovinnych je strašně moc. Některá si pak třeba musíš uhradit v plné výši, když si prosvihla tu dobu, kdy to částečně hradí pojišťovna. Záleží co mate v rodině, jak žijete (jestli cestujete, nebo mate nějaké větší pravděpodobnosti se s nějakou nemocí setkat). Res to s doktorem.
Ve Francii🙂
@krisstina93 Kdyby mi doktoři v okolí poradili neptám se zde 🙂. V rodině máme snad všechno na co si vzpomenete od Lupusu po rakoviny , po vzácné dědičné choroby tuším že to mají v ČR snad 2 " kmeny " lidí . Přesně nevím ,to má v Merku moje mamka která si teď kvůli tomu dělá genetiku aby zajistili co přesně to je.
Z toho důvodu jsem chtěla názor odborníků a nikdo mi prostě neodpověděl, vždycky mě hned začátku zasekli větou "Rozhlédněte se vy , je to na vás ,vaše dítě," )
Ale je to jako kdybych si nevím šla sama předělat plyn. Vždycky si k tomu někoho raději zavoláte a necháte si poradit co s tím a v důsledku toho co navrhnou se rozhodnete sám dle vlastního úsudku.
Upřímně o peníze v tomhle si myslím ani nejde - jde především o zdraví . A pokud budu muset klidně obejdu i otce dítěte, který si to nepřeje.
Jenomze on ti rict nikdo opravdu nemuze. Je mozne, ze dite ma opravdu predispozici k nejakym z nemoci co v rodine mate - ockovani nebude moci za tu nemoc, ale nikdo ti nemuze slibit, ze nebude spoustecem. Stejne tak muze byt spoustecem az dite chytne skaredou virozu a bude mit vysoke horecky, spoustecem muze byt strasne moc veci, bohuzel casto klidne i tech naprosto prirozenych jako je vek... Doktor Vasi anamnezu zna a nemuze ti 100% slibit, ze se po ockovani zadna z tech nemoci nerozjede. Stejne tak je samozrejme dost dobre mozne, ze dite je uplne zdrave 🙂
Na druhou stranu plati, ze kdyz je dite ohrozene nejakou vaznejsi nemoci, je ockovat dobre - protoze nemoc, pred kterou mohlo byt chraneno a ktera u zbytku deti probiha docela dobre u nej probehne mnohem hure nebo prave vaznejsi nemoc zhorsi. Zase ti nikdo nedokaze odpoved, byt by urcite kazdy rad :(
Vetsina deti je po ockovani nepovinnych v pohode, max. den, dva teplota / horecka. Ale jsou jedinci, kteri maji reakce popsane v pribalovych letacich (tam je to vcetne cetnosti). Nikdo ti moc dopredu nerekne, jak bude reagovat tvoje dite. Jaka byla reakce na povinna ockovani?
Doporucovane z nepovinnych jsou preumokoci (neni ted jeste lepsi vakcina nez prevenar?) a pak meningokok. Oboje ockovat muzes i po 18 mes. Jedinne co je treba hlidat, aby bylo dite na ockovani opravdu zdrave, pohlidat si, ze po ockovani bude doma v klidu (nevyrazet po ockovani na prodlouzeny vikend s tlupou dalsich deti) a ockovat jen jednu vakcinu, nekombinovat (byt je to mozne )
Tak když ti neporadi doktoři, kteří znají vaši anamnezu, tak ti těžko poradíme my tady. Chceš se radši řídit radama cizích lidi z internetu? Musíš si sama prebrat, jestli chceš riskovat spis třeba to, ze očkováni spustí nějakou dědičnou nemoc, nebo jestli spis risknes, ze něco chyti a prodělá.
@krisstina93 nehodlám dělat rozhodnutí na základě toho co píšete vy tady ,nejste odborníci . A to nemyslím nějak zle. Ale nejsem pitomá . Jen mě prostě zajímal pohled normálních lidí . A vím že se do finále rozhodnout musím já .
Tohle je zrovna dost těžké téma. On co doktor, to jiný názor. Jeden doktor vám řekne, že nachlazení nebo atopický exém či opruzeniny jsou důvodem odkladu očkování, jiný vám i do opruzeného dítěte práskne prevenar i hexu najednou a řekne, že je to v pohodě. Jenže když pak dojde na nějaké vážnější nežádoucí reakce, tak od tohoto všichni dají ruce pryč, včetně očkovacího centra. Spousta nežádoucích reakcí je smetena pod koberec, jako souhra náhod nebo neprokázaná souvislost s očkováním. Moje doktorka klidně očkuje i dítě, kterému "pouze" teče z nosu, nachlazení jí nebrání v očkování. Jiný by to neudělal. Naštěstí, když jí prostě člověk řekne, že nemá zájem, tak nijak nenaléhá, ani se nehádá, rozhodnutí rodiče respektuje. Musíte si to v sobě srovnat vy. Můžete třeba kontaktovat několik doktorů, vyslechnout si jejich názor a podle toho se pak nějak rozhodnout. Nebo vám nezbyde nic jiného, než se rozhodnout podle pocitu - mám větší strach z očkování nebo z těch nemocí?
Tak záleží jaká nepovinná očkování. Mám dva syny 12 a 8 let. Starší má na víc proti pneumokokům a klíštove encefalitidě. Mladší na radu lékařky proti rotavirum a pnemokokum. Cca dva roky se chystáme očkovat proti menigokovi, ale tam nám to pořád nevychází po zdravotní stránce. A ještě uvažujeme až budou kluci starší tak proti žloutence.