Nepovinná očkování. Jaká jste nechali dát a proč?

zemoska1503
11. čer 2024

Krásný den,
jaká nepovinná očkování jste nechali dát a proč?
Syna čeká 4.7. první hexa a přemýšlím nad Vaxneuvance a Bexsero. Nejsem v tom ale zběhlá a tak prosím o vaše zkušenosti.
Děkuji

klokanka31
11. čer 2024

@zemoska1503 My jsme nedávali žádný, jen ty povinný.

evellin123
11. čer 2024

@zemoska1503 ahojky ,my jsme zase dávali vše co píšeš a dokonce i rotaviry. Známým skončila trimesicni holčička na kapackach z průjmu ,takže jsme byli dost vystrašení ,ale je pravda ,že očkování tě 100 neochrání ,ale určitě zajistí slabší průběh nemoci . Takhle jestli můžu poradit ,uvidíš co to udělá s tou hexou a pokud to dobře bude snášet (samozřejmě trochu zvýšená teplota a podrážděnost k tomu patří ) ,nechala bych naočkovat i nepovinné. Pokud to bude špatně snášet nechala bych jen to povinné takhle jsem k tomu, alespoň přistupovala já.

ellyem
11. čer 2024

My dali všechny nepovinné kromě rotavirů.

konidana
11. čer 2024

Nepovinna jsem nedavala zadna. Neprislo mi to potreba. Pak teda po 12.roce doslali ocko na kovid

junomcgaff
11. čer 2024

Bexsero. Zpětně lituju že jsme nedali rotaviry, malá měla hrozný průjem trvající skoro 2 týdny.

sigyn
11. čer 2024

Rotaviry - děti je měly, ale za 3 dny byly v pořádku, bez komplikací. Švagrová očkované děti neměla a skončili v nemocnici.
Bexero, Nimenrix (?) - Tam moc není o čem diskutovat; pokud se nemoc neodhalí do 24 hodin, tak je konec
Prevenar13 - kvůli rodinné anamnéze

Vedlejší účinky nebyly prakticky žádné; jen u 2. bexera asi den horečka a řev

alexhonza
11. čer 2024

Z nepovinných mají holky Bexero a očkování proti TBC. Ve 3. letech žloutenku a starší teď v 7. letech klíšťovku.

tereza0111
11. čer 2024

holky maji nakonec snad uplne vsechno. U prvni jsem byla z antivax kampane dost vystrasena a nechtela jsem nic, pak jsem menila nazor.
A bylo mi ji dost lito vzdycky kdyz u nas proletela nejak rotavirova infekce - mladsi deti co uz mely ockovani neprijemnost na den, ona vzdycky na hranici jestli to jestli zvladnem doma nebo nutna hospitalizace a nekolik dni...

hennrietta
11. čer 2024

Nechávali jsme očkovat na rotaviry, bexsero a prevenar. Naštěstí žádné vedlejší účinky.

erchia
11. čer 2024

Necháváme to v režii doktorky, nicméně řekli jsme, že chceme všechno, ani mě nenapadlo, že třeba proti menigokokům je nepovinné, zrovna téhle nemoci se dost bojím, takže určitě jsme nechali.

Nicméně naše doktorka je velmi zodpovědná, celkově jsme u syna s očkováním začali později, protože nejdřív jsme chodili na fyzio a neuro, aby si ověřila, že není problém, který by očkování mohl třeba zhoršit.
A zatím jsme tedy nestihli očkování proti rotavirům, dojíždíme základní očkování. Takže ani nevím, jestli ještě bude na ně očkován.
Nicméně syn je zatím jedináček, takže žádný sourozenec ve školce nebo tak něco, a ani jsem ho moc nechtěla brát do kolektivu, než bude mít právě očkování.

Pak máme v plánu na klíšťovku, to by mělo být reálné asi tuhle zimu, kdy synovi bude přes dva roky, nebo možná příští zimu ve třech? Nejsem si jista, jak přesně to doktorka myslela, klidně budu ráda za místní zkušenosti, kdy se očkuje.
A před nástupem do školky doporučuje na žloutenku, ale uvidíme, možná bude druhé dítě, tak se prostě uvidí.

erchia
11. čer 2024

Jinak naštěstí vždycky bez vedlejších účinků 🙂 A doufám, že myslíš, že ne najednou, s odstupem. Naše doktorka nechává tak plus minus měsíc mezi očkováníma, ale jsou i takoví střelci, co dají klidně dvě najednou a pak mají děti i reakce.
Neteřinky doktorka to takhle do ní naprala a pak měla neteř reakci, naštěstí dobrý, ale opravdu nic příjemnýho...

gruyerre
11. čer 2024

@zemoska1503 dávali jsme prevenar, bexsero, ještě chci dát nimenrix. Očkování proti klíšťovce plánuji cca v 7 letech

sikkacirek
11. čer 2024

já dávám všechno, oba mají rotaviry (ty měly oba s hexou dokonce), prevenar, bexsero, nimenrix, zloutenku a 4 letý teď čerstvě klíštovku (na tu jedinou byla reakce zvýšená teplota), malou dám na klíštata taky nejdřív ve 4-5 letech...i já sama chodím poctivě na vše, co jde, teď jdu i jako těhu na černý kašel, prostě pořád si říkám, že díky vědě jsme tam, kde jsme a jsem za to vděčná...třeba to, co zažila kamarádka s malou s rotaviry to bych nikomu nepřála a druhé dítě pak hned dala očkovat, sice je taky chytl, ale průběh na pohodu...já jsem silně proočkovací a naštěstí u nás vše vždy bez nějakých špatných reakcí, ale chápu, že občas si někdo toho černého petra vybere, asi jako u všeho.

hasara33
11. čer 2024

@zemoska1503 dávala jsem prevenar, bexero a nimenrix (nevím jestli to píšu správně) 🙂

zemoska1503
autor
11. čer 2024

Děkuji všem 😊 asi nechám jen povinna očkováni

jijulka
13. čer 2024

dávala jsem vsechno vc fsme, rotaviru a chripky. Jeste mam v planu VHA

linusha
13. čer 2024

Naše postupně dostane všechno. Už má Rotaviry kompletně a první dávku pneumokoku.

jolana24
13. čer 2024

Obě děti mají navíc Prevenar 13, Bexsero a Nimenrix. Teď bych to udělala stejně.

monaluza
13. čer 2024

@zemoska1503 Žloutenka, klíšťovka, pneumokoky, starší syn má i očkování proti covidu. Chtěli jsme dát Bexsero, ale tenkrát dlouho nebylo dostupné a pak to nějak vyšumelo...

tasimia
13. čer 2024

@zemoska1503 Nimenrix a Bexero. Od kamarádky malá měla meningokokovou infekci a bylo to za 5 min 12.. takže ono to chytne pár děti/dospělých v roce, ale neriskovala jsem. Stačily mi fotky její malé z nemocnice.. do teď se Mala dává do kupy.
A pak chci ještě klíšťata 🙂. Hodně jezdíme ven, po horách, trávě. A naposledy jsem ji vytáhla dost klíšťat, takže letos asi dáme ;).
Obě očkování bez nežádoucích účinků, zvládla je krásně ;).

drep
13. čer 2024

Bexsero, Nimenrix, pneumokoky. Klíšťovku dám, ale později (dceři je pět) a co nejdřív chci ještě neštovice.

mourovatakocka
13. čer 2024

Starší má navíc klíšťovku, dostala myslím ve čtyřech letech, protože jí ty malé svině fakt milujou. Mladšího jsme nestihli před sezónou, jsou mu tři, určitě naočkujeme v zimě.
Zvažovala jsem rotaviry, nedávno jsme je měli doma všichni. Zas taková hrůza, jak občas někde čtu to nebyla, ale žádná chuťovka taky ne. Takže jsem na vážkách.

pampelina18
14. čer 2024

@zemoska1503 dávala jsem všechny nepovinná očkování a teď dávám opět všechna, jak povinná tak nepovinná... S tou dnešní dobou, je to lepší. Máte tady dost cizinců, co sem přitáhli nemoce co už dávno u nás nebyli.

sarinecka30
14. čer 2024

@zemoska1503 já u obou dětí dávala jen povinné+ menigokok a ted u dcery 13 let Gardasil ( proti rakovině děložního čípku) .Co se týká rotavirů tak ty bych nedala,dle Dr.je to zátěž pro dětský organismus.

mourovatakocka
14. čer 2024

@sarinecka30 Můžu dotaz, v čem je to zátěž? Nám při rotavirech mladší pět dní nejedl absolutně nic, jen spal a než začal aspoň trochu jíst, vystoupla mu páteř a kosti. Starší je jak reklama na koncentrák i normálně a po prodělání ještě horší. Tak jen abych si to porovnala, protože zopakovat bych si to nechtěla 🙈 ale sázet zbytečně očko taky nechci 🤷