Mám možná trochu divný dotaz, ale nechával jste někdo dávat jednu (příp. víc) dávek očkování v zahraničí, ačkoliv normálně bydlíte v Čechách? Jedeme na 3 měsíce do Estonska a vychází to tak, že prostě aspoň jednu dávku hexavakcíny musí dostat tam. Jak to mám zařídit? Injekci mu umím píchnout sama, ale obávám se, že tak jednoduchý to nebude 😀 Nebo aspoň nějaké tipy, kde se zkusit zeptat, jak na to... Druhá možnost je celé očkování odložit, ale to se mi radši nechce, přeci jen chodíme fakt hodně mezi lidi a vůbec.
Díky.
@pampeklec mozne to je bez problemu, akorat si musis zjistit, nebo zajistit, aby tato vakcina byla nasledne dostupna i v CR a do ockovaku ti nalepei/zapisi cislo sarze, stejne, jako by to delali tady.
Take jsem mela nechat malou ockovat v zahranici, ale nakonec jsem ji nedala a odsunula ji to az po priletu...moje pohodlnost.
@pampeklec jinak nevim, jak stare ditko mas, ale my leteli do JAR bez ockovani v jejich dvou mesicich, navrat o mesic pozdeji...tahle tedy nemela ani TB, prostredni dcera absolvovala to same, ale ta jeste mela povinnou TB...ted ji akorat za par tydnu udelaji testy, zda prisla do styku s TB a podle toho mi ji naockuji. Prvni hexu dostala ve 13. tydnech...nic navic davat nehodlam.
Jako radosti bez sebe jsem z toho cestovani bez ockovani nebyla, ale spis jsem se bala letist, nez samotneho pobytu. Cesta tam i zpet je dlouha, s prestupem a furou cekani v uzavrenych prostorech...
V Estonsku (žiju tu) se očkuje podle stejnýho schématu jako v čr - předpokládám, že by to píchl obyč. doktor (perearst) nebo v očkovacím centru - osobně bych zavolala přímo tam a zeptala se. (třeba sem http://www.keskhaigla.ee/index.php?page=168)
Byla by to druhá a asi i třetí dávka hexy. Už jsem si předem zjistila, že mají obě (Infarix i Hexacimu). Synovi je teď 7 týdnů, takže neměl ještě ani první dávku (takže s tím můžu ještě trochu hýbat). Radši bych mu to dala aspoň trochu podle standardního plánu... mimo jiné proto, že se stejně možná koncem léta budeme stěhovat do zahraničí, takže bych si odkladem vůbec nepomohla 🙂 Každopádně doktorka mi nic neporadí, mám si to prý zjistit sama. Tak zkusím zavolat do nemocnice v Tartu, kde budeme.
Díky za rady.
Tak at brzy vite. Nesnasim nejistoty. Jinak v UK se ockuje jinak nez v CR, ale jde si dimluvit jine vakciny. Akorat se nektere plati.
@pampeklec u starší jsem to řešila. Vyšlo to na druhou dávku (oproti běžnému kalendáří jsem očkovala později). Nakonec jsem to vyřešila tak, že vakcínu jsem si přivezla z ČR (doktorka mi jí normálně dala) a nechala jsem to píchnout místním dětským lékařem. Byl to sice maličko boj, ale vyšlo to. Jednalo se též o hexu.
@blondynka400 díky za zkušenost. Už je to dávno, my to nakonec vyřešili místní vakcínou, protože dovoz nebyl možný.
@pampeklec Promiň, já si nevšimla, že to byl starý dotaz...
@blondynka400 v pohodě, třeba to pomůže někomu dalšímu 🙂
Myslím že toto je dotaz na vaši lékařku. Neměl by být problém objednat vakcínu v Estonsku a nechat naočkovat tam, pokud je dle očkovacího kalendáře na pořadí. Ale netuším zda je například potřeba překlad očkovacího průkazu, či by třeba stačil recept na vakcínu z ČR. V rámci EU tam nějaké dohódy určitě budou