Zdravím, předem zdůrazňuji (obzvláště pro ty, které neumí číst) NECHCI ZDE PROBÍRAT ZDA OČKUJETE ČI NIKOLI - ANI ROZVÍJET TEORIE A HÁDKY NA TOHLE TÉMA ! ale chci se zde zeptat jestli tu není někdo, kdo si u dětského lékaře na vlastní žádost prosadil očkování dítěte ,, po staru,,.
Vím, že je to možné, platí se to a je nutné si zajistit vakcíny - ovšem potřebovala bych se zde zeptat někoho na jeho zkušenosti. Doktor mi potvrdil, že je možná tato alternativa, ale mírně řečeno se trochu kroutil ...
Očkovat svou dceru chci - zatím jej vzhledem k neurologickým potížím po porodu má odložené, proto hledám informace i o jiné možnosti než je hexa., neboť jsem se v nedávné době setkala s maminkou, jejíž dcerce se po prvním očkování (první dávka hexi) objevila epilepsie - vzniklá cysta v mozku se musela operativně odstranit.
Vzhledem k problémům co měla má malá (aktuálně má malá 7m) po porodu mám z hexi obavu a ráda bych se ji vyhla očkováním klasickým - po jednotlivých vakcínách...
Díky...
Případně, byl by tu prosím někdo schopen napsat, které z těch nemocí, které obsahuje hexa jsou nutné očkovat ? ...
Když vezmu do ruky svůj starý očkovací průkaz - je tam následující - Záškrt-Tetanus-dávivý kašel, poliomyelitis, spalničky, neštovice pravé, tbc a další očkování (což jako důležité vidím např. žloutenku) ... nic víc ... (jsem r. 1988) ...
My jsme podle očkováku nejeli. Manžel pracuje ve farmacii ve výzkumu, takže jsme trošku víc zainteresovaní v tomto právě a máme hodně známých v cizině, kde se do toho vidí víc, a musím zatukat, že nikdy nic. ALE hodně jsme očkování zvažovali, plánovat se to moc nedá, ale rozhodovali, odkládali a měli hodně priorit, aby se nic nestalo. A nestalo 🙂
Aktuálně nás čeká MMR, ale to se bude dávat až kolem 3.roku prcka. Dřív to ani smysl nemá. A třeba se nakazí a odbude se to takto. Vlastní imunitou.
Držím pěsti, at vše dopadne dobře, je potřeba hodně toho sledovat, zvažovat a nenechat se do ničeho tlačit. Já, co tady často čtu, mě z toho jde mráz po zádech.
jsem taky ročník 88 a můj očkovák vypadá takto:
Záškrt, tetanus a dávivý kašel _kombinovaná očkovací látka_ = duben 1988, květen 88, listopad 88, leden 91,červenec 93
Poliomyelitis = první datum je rozpité, květen 89, březen 90, duben 90, květen 2001.
Tetanus = leden 2002
JIná očkování: monovac = červen 89, leden 90
rubiola = leden 90 (vida týden po monovaci).
No bylo toho hafo...
Pak tam mám ještě nějaké imunibiologické zkoušky - leden 88, srpen 89, září 89, květen 99.
Je dobré si nastudovat výskyt chorob (zároveň % očkovaných, kteří je prodělají) a jejich léčbu. To by tě mohlo do jisté míry uklidnit.
@babuna Mám nedonošená dvojčata, narozená 29+0. Z toho důvodu jsme se s naší dětskou domluvili, že si místo Hexavakcíny koupímě Pediacel, není v něm žloutenka, která se má doočkovat později. Ten má teď výpadek, takže vlastně už není jiná běžně dostupná alternativní vakcína, my ho koupili těsně před tím výpadkem. Mezi maminkami nedonošeňátek se očkování řeší hodně, dříve se dával Infanrix Hib a žloutenka se doočkovala. V podstatě by se mělo očkovat to, co je v Hexe - tedy černý kašel, tetanus, záškrt, dětská obrna,haemophillus a žloutenka. TBC se očkuje jen u rizikových skupin. Ony se dají sehnat monovalentní vakcíny? Vím o kombinaci černý kašel+tetanus+záškrt (to jsme dostávali jako děti - jsem roč. 1985), zvláště je i dětská obrna, haemophilus samostatně asi není... žloutenka by být měla.
@babuna osobně bych dala trojvakcínu, jako za nás (tetan-záškrt-černý kašel), případně podle uvážení doočkovala dětskou obrnu. Hemofily a žloutenku B nepovažuji za až tak důležité. Živou vakcínu (Priorix) bych nedávala vůbec (náš malý nemá a mít nebude, kvůli autoimunitnímu onemocnění jeho babičky, bohužel - lékaři nedoporučili, ale papír napsat odmítli, takže máme smůlu i s MŠ), ale pokud máš možnost se nějak dostat k monovakcíně spalniček, tu bych asi zvážila.
PS: Pokud vím, na pravé neštovice se od 1982 neočkuje, tak to je asi nějaký "bug" v tvém očkováku 😉
ano - já tam mám taky prázdné políčko u pravých neštovic.
Nemůže vám pediatr/a napsat vyjimku, co se týká Priorixu? Vím, že něco takového řešila moje známá taky a nechali si napsat od speciality vyjádření a pediatr na něj dal. Přece jen nebudeš očkovat jen proto, že se to "musí", když to může mít fatální následky.
@astyna no my jsme se těch lékařů ptali a řekli nám, že nám papír nenapíšou, že by z toho mohli být problémy. Ale asi budu hledat jiné lékaře, třeba najdu někoho, kdo to napíše. Cítím se dost v pasti - buď naočkuju a budu doufat, že se vzhledem ke genetice, nic nestane, nebo na radu (byť jen ústní) Priorix očkovat nebudeme a budeme řešit to, že nám ho nevezmou do školky ☹ Z tohoto systému je mi upřímně špatně... Obzvlášť, pokud za 2 roky do předškolní třídy mi ho vzít musí tak jako tak, i kdyby neměl nic.
@zmrz_lina díky ! opravdu díky moc 🙂 chci hlavně aby to bylo v souladu s legislativou a abych se vyhla hexe - snad trojkombinace tetan-záškrt-černý kašel - žloutenku a tbc chci z důvodu, že nejen že jezdíme na východ (Ukrajina), ale jsem archeolog a často se dostávám do rizikových míst - tak pro to ... ale ty se dají sehnat jako jednotlivé vakcíny (žloutenka se očkuje ve třech fázích) - promluvím s neurologem a lékařem a uvidí se ...
nevím jak je to teď s obrnou ... ale ta by se snad očkovat měla i jednotlivě (zrovna dnes vyšla reportáž že nějak došla vakcína) ....
Pediacel mi dr. nedoporučoval vůbec prý je tam nějaký problém a je to nebezpečné - si říkám, když už to řekne doktor .. hmm ...
@babuna Pediacel už je stejně pasé, už není k sehnání a ani už u nás nebude ☹ Ad žloutenka - děti se očkují proti "béčku", to je podle mě pro děti totálně zbytečné. U "áčka" bych tedy s ohledem na to, kam jezdíte, přínos viděla, ale u béčkové žloutenky, přenosné krví nebo pohlavním stykem, tak nějak smysl nevidím.
Holky, já mám podobný plán - očkovat po staru - a pediatrička není proti. Ale: monovakcína spalniček se prý nedá sehnat. A při vstupu dítěte do kolektivu je stejně požadováno doočkování žloutenky B (nejhorší složka vakcíny) a MMR...
Ahoj, jako maminka nedonošeňátka jsem taky pátrala po monovakcínách, u nás ale nesehnatelné. Jestli máš možnost získat vakcíny ze zahraničí, sežeň si spíš Pediacel. Očkování proběhlo absolutně bez následků. Jsem opravdu ráda, že poslední dávka čeká u doktorky v lednici.
@babuna Tak to s Pediacelem slyším prvně, že by byl nebezpečný. Výpadek nesouvisí s tím, že by ho stáhli z trhu kvůli nějakému riziku, tedy alespoň co vím. Neříkal lékař něco přesněji? Jinak jsme se o Pediacelu bavili i v poradně pro rizikové novorozence v nemocnici a nic proti němu neměli. Ještě jsme neočkovali, protože děti chodily v zimě každý měsíc na speciální imunoprofylaxi, tak jsme do toho nechtěli motat ještě očkování.
ahoj, my jsme jeli podle váhového kritéria - např. V USA se očkuje od 6kg, jak jsou např. i podávány léky (tady od 7kg). Je hloupost očkovat plošně podle věku - protože děti mají různou váhu. - můj názor.
Také podle váhových přírůstků a noční "bdělosti", tedy jak dítě spí v noci (protože to hodně ukazuje na možná onemocnění, která se ještě mohou v inkubační době projevit, když spím špatně, většinou i pak onemocním - já).
Takže syn byl očkovaný až v 6,5kg (cca 4.měsíc) a při váhových přírůstcích cca 1,2 kg za měsíc, které se opakovaly - takže byl 2 měsíce sledovaný, to dělala doktorka, já hlídala spánek. Několikrát se stalo, že jsme měli jít očkovat, ale v noci špatně spal - odložila jsem. A zakrátko poté vždy dostal třeba "jen" rýmu, ale kdyby byl naočkovaný, dopadlo by to jinak.
Musím zaklepat - že nikdy, nikdy, se mu nic nestalo. Jen poprvé měl zvýšenou teplotu, jinak vždy brzo čilý zdravý chlapík 🙂
Píšu si tu se dvěma holčinama, které očkují podobně jako my a také se u nich nic neprojevilo 🙂
Manžel je třeba proti vakcíně MMR, kdybychom nemuseli, neočkoval ji, neuznává ji. Není tam podle něj nic, co by tělu prospělo a je lepší si to prožít. Navíc je nyní otázkou, jak dlouho vakcína vlastně působí, když puberták, pro kterého jsou třeba příušnice nejhorší průběhem, je nyní často oslabený a dostane je. U mimina ke komplikacím s plodností nedochází.
K očkování mám respekt, jsem za něj ráda, ale musí se opravdu u něj přemýšlet, kdy ho píchnout. Denně na naše děti útočí miliony ba miliardy různých bacilů a imunita se s tím musí porvat a to jsou živé zárodky, ve vakcíně jsou oslabené, ale musí se k tomu přistupovat zodpovědně.
Holky díky moc za všechny komentáře a rady 🙂 určitě budu informovat jak to u nás probíhá - třeba to tu někomu pomůže .. 🙂 je škoda, že se o tom pořádně nikde nemluví a lékaři nadají rodičům možnost výběru dle jejich uvážení a zbytečně na ně mnohdy až bezohledně tlačí.
Určitě si myslím, že je nutné ke všemu přistupovat velmi střízlivě a opatrně a důkladně vše promýšlet. Někdo je schopen argumentovat tím, že je to méně vpichů 🙂 mno jsem diabetik, tudíž o injekcích mi nikdo nic vyprávět nemusí ... jsou tu i tací a znám jich několik ve svém okolí osobně co jsou schopni desinfikovat vše ! jen aby někde nebyl bacil a je to až paranoidní ....atd šak to znáte když se podíváte kolem dalo by se o tom psát donekonečna ...
Barča právě mlátí manželovi do kytary a šíleně se u toho řehtá 😀 no ještě že není tatínek doma 😀 ....
@astyna Můžu se Tě zeptat, co říkáš mému nápadu? Chtěla bych dát trojkombinaci DTP, pak případně naočkovat proti obrně. MMR bych se vyhnula, protože dříve tyhle nemoci lidé běžně prodělávali. Jo, a nechce se mi očkovat malé mrně, takže bych začala nejdřív po půl roce. Ale mým dětem lezly v půl roce zuby a byly rozhozené, takže vlastně až raději po roce. Zdá se ti, že to dává smysl, nebo je opravdu nějaký zvláštní důvod očkovat malá mimina? Tetanus se přece tak rychle nechytne, ani záškrt a další, což?
Hodně lékařů argumentuje tím, že některé nemoci mají hlavní věkovou kategorii, kterou postihují nejvíce - např. černý kašel - děti do 1 roku. Pak už je dítě větší, lépe se mu vytvoří hrtanová záklopka a dokáže se s kašlem porvat samo (stačí se podívat na jarní období kašlů, kolik dětí chrchle samo od sebe a dostane se z toho bez pomoci - samo černý kašel je ale jiný level, mě šlo spíš o tu záklopku).
Nicméně já si myslím, že dítě by mělo být hlavně na to očkování řádně připraveno - viz můj předešlý příspěvek, pokud se ti zdá, že je dobré očkovat dítě klidně v tom běžném 9.týdnu, tak naočkuj. Drtivé většině miminek se přece nic nestane, vývojové jdou dále beze změny. Zpozornět bys měla v případě genetických zátětí - astma, alergie, autoimunitní onemocnění, případně autismus v rodině (u nás Asperger). To je pak na pováženou a radila bych počkat.
ALE já nejsem v tomhle zběhlá, nejsem na to odborník a při jakýkoliv pochybnostech to řeším bud s manželem, nebo s Petrášem přes vakciny.net.
A jak ráda vždy radím - dej na svou intuici. To je nejlepší ukazatel.
muzes naockovat infanrix hib..je to vlastne hexa ale bez obrny a bez zloutenky..obrna se u nas uz nekolik desitek let nevyskytuje a prenos zloutenky stykem nebo injekcni strikackou asi taky nehrozi..
my meli klasika hexu a po 3ti hexe se synovi rozjela hodne vazna epilepsie..takze pak jsme jen za rok doockovali tim hibem..od te doby nic..na mmr mame zatim kontra a ze nema doocko zloutenku a obrnu nikdo zatim neresi tak se k tomu nehlasim..u dcery jsem tento tyden podepisovala papir s nesouhlasem vsech nepovinnych ocko a u povinnych odklad
Myslíš monovakcíny? ale ty už neseženeš.