Ahoj. 🙂 chtěla bych poprosit o zkušenost s očkováním miminka. Jen pro vysvětlení - nejsme odpůrci očkování, právě naopak, nicméně chceme jej zvládnout tak, aby to bylo pro miminko co nejbezpečnější a naše lékařka nás informovala až poměrně pozdě. Slýchám názory, že je nejlepší začít s očkováním až od 3. měsíce, máte, prosím, podobnou zkušenost? Dcerka má 11 týdnů a rádi bychom kromě hexy dali i pneumokoky, meningokoky a rotaviry. Teď ale všude nacházím očkovací schémata již od 6.týdne (rotaviry), resp. 9. týdne (hexa), tak mám strach, jestli jsme něco nezanedbali. ☹
Rotaviry nám teď nabídla lékařka v šesti týdnech, aplikovat budeme až za tři týdny na další kontrole.🙂
@nika110818 obě děti měli první očkování kolem 12. týdne. Mají hexu, prevenar 13 a mladší i Bexero. Všechno bez nějaké větší reakce. (Po bexeru měl dlouho zatvrdlinku v místě vpichu, ale nijak ho to neomezovalo)
@nika110818 obě děti jsem nechala v půl roce hexou, ve 3 letech mmr. Nic jiného nemají. Nemyslím, že bys něco zanedbala, já bych do tak malého tělíčka nic necpala, ale mám to asi trochu jinak.
Musela bych se podivat do ockovaku, kdy presne jsme zacli, ale zacli jsme hexou a docela pozde, kdyz jsem pak koukala na ockovaci plan (neodkladali jsme to, doktorka to tak naplanovala). Mala ma krom povinneho Prevenar a Bexero, vse se stihlo tak, aby pojistovna hradila/prispivala a nic nebylo spolecne. Vyslo to vcelku hezky. Reakce sem tam teplota (hlavne po Bexeru, tam jsem davala i paralen), ale mala nevypadala, ze by ji to nejak vadilo.
@nika110818 Dcera začala na doporučení neurologa v půl roce hexou, u syna to udělám stejně. Hodně jsem toho ohledně očko načetla a považuju ten půlrok za ideální. Dávám jen nepovinné. Chodíme hodně do lesa a dcera je přes všechny repelenty magnet na klíšťata, takže příští jaro nechám dát klíšťovku. Mmr měla dcera brzo - hned jak s tím pediatra přišla, u syna budu pravděpodobně dávat později.
Dcera má zatím jen kompletni hexu, ve 3m, v 6m a v roce... Teď už bych začala až v tom půlroce... MMR budeme dávat nejdřív ve 2 letech, nejpozději před školkou... Nepovinné zatim nic, uvidíme
@nika110818 dávali jsme bexero, pneumokoky a hexu. Začínali jsme kolem toho 3m, trochu jsem to posouvala. Určitě jste nic nezanedbali 🙂 hlavně nedávat dvě očkování najednou, někteří pediatři to dělají a podle mě je to pro to tělíčko hrozný záhul.
@rejalin Dekuji moc. presne, nam pediatricka rekla, ze klidne vice vakcin najednou, ale to nechci. nechame rozestup alespon tyden mezi vakcinami. Snad to bude stacit. 🙂
U obou dětí jsem nechala poprvé ve 2m (už měli přes pět kilo) a pokaždé dávám dvě vakcíny. Nikdy nebyl žádnej problém.
@nika110818 ahoj, začali jsme hexou a prevenarem (pneumokoky) současně po 2. měsíci, v 15ti měsících MMR a v 18ti Nimenrix 🙂 vše bez reakce 🙂ještě mám v plánu Bexero teď ve 2 letech 🙂 určitě si nic nezanedbala a je v podstatě na tobě kdy začneš, ale než půjde dítě do školky musí mít všechna povinná očkování jinak je to čistě na tobě 🙂
@nika110818 my jdeme za týden v jeden den na pneumokoka, rotaviry a hexavakcinu.... Pry se tak vytvoří více protilátek jsem se dočetla v nějakém článku. Tak ti pak můžeme dát recenzi. Miminku bude v tu dobu 11 týdnu 🙏
@nika110818 Jak to myslíš, "nezanedbali"? Pokud Vaše dcerka tuto nemoc zatím neměla, tak jste to nezanedbali. Účinnost této vakcíny nezávisí na tom, zda se dítěti aplikuje co nejdříve.
@nika110818 začínali sme po 3 měsíci, bez reakce
@hasara33 no rotaviry úplně tolik nepočítám, ty jsou jen na lžičku a navíc už druhá dávka. První měl v šesti týdnech. Jinak mám víc známých kde davali pneumokoka plus hexavakcinu v jeden den a maximálně slabší teplota 🙂 tak snad to taky zvládneme. Někteří doktoři razí teorii dát ro najednou at případně tu teplotu /horečku po očkování mají jen jednou když se to dá v jeden den všechno. Než jít nadvakrát a řešit to dvakrát. No snad to dopadne dobře 🙏
@nika110818 Malá jde teď v 6 měsících na hexu a bude mít jen povinné. MMR po 2 letech nebo těsně před školkou. Tři vakcíny najednou bych tak malému dítěti nedala, to je zvěrstvo. Z nějakého důvodu se doporučují rozestupy, doktorce nic neuteče a dítě nebude mít takovou nálož, s kterou se musí tělíčko popasovat.
Tyden rozestup mezi vakcinami je myslim malo. Vice najednou bych take nedavala.
@majena39 jo takhle 🙂 my jsme rotaviry nedávali takže to jsem nevěděla, že to je jen na lžičku 🙂 jinak já taky dávala pneumokoky a hexu dohromady na doporučení doktorky a bylo to v pohodě 🙂 akorát já jsem právě myslela, že rotaviry jsou taky normálně injekce tak jsem si říkal jestli to není přeci jen moc 🙂 každopádně přeji ať vše proběhne hladce bez reakce 😊
Nevim zda prispivat. My mame s ockovanim zle zkusenosti a zpetne bych dala jen povinne a nejdriv v pul roce. Pokud vubec. To male telicko to proste nemusi ustat.
V zadnem pripade 2 nebo 3 vakciny v jeden den!
Nase dite (narozene s apgar skore 10 10 10, velmi cile...) je v peci neurologa jen kvuli ockovani.
Mam znamou, ktera dava klidne 2 vakciny v jeden den diteti, a ze to snasi dobre. Ale dite mi prijde cele zelene, vecne nemocne. Nevim zda bych to nazvala tak, ze to snasi v pohode. Ony ty chutovkove diagnozy mohou prijit pozdeji.
Pardon.
@nika110818 rotaviry nemame ,ty jsem odmitla sle hexu jsme zacinali az po 3. Mesici a vse v pohode..moje doktorka driv neockuje☺️