Ahoj, chtěla jsem se pro svůj klid zeptat , byli jsme na očkování. Malému bylo půl roku s dr. jsem se domadomluvila na schématu 2+1 a v průkazu mám napsáno Infanrix. Je to opravdu to schéma 2+1? Moc děkuji jestli víte.
@pecore druhou dávku by měl dostat za dva měsíce a tu třetí až za půl roku.
Tak to myslim odpovida schematu 2+1. My to nestihli protoze mezi prvni a druhou davkou jsme meli 6m kvuli spatne reakci na prvni. Puvodne jsem take chteli 2+1 a ty rozestupy byli jak pises myslim 😉
Jakou jste meli reakci jestli se muzu zeptat?a neni ten rozestup lepsi?
U nas byla RZta...malej prestaval dychat, odvoz do nemocnice... Pokud jste bez nejake vetsi reakce tak bych asi nenechavala zbytecne velky rozestup at muzete mit to 2+1. Mozna bych se zkusila zeptat doktorky jaky je mozny maximalni rozestup mezi jednotlivymi davkami pri zachovani schematu 2+1, mela by poradit 😉
Nevim zda by to nebylo proti pravidlum fora tak nevkladam odkaz ale na vakciny.net je to dobre popsane 😉
@lenkalenka666
infanrix , jak je již řečeno je název vaší očkovací látky.
pokud ted měl první dávku, tak za 2-6 měsíců by měl dostat druhou a za 6-12 měsíců po druhé dávce přeočkování a bude mít splněno schéma 2+1 - dostačují pro přijetí do školky, atd...
@eficenka my máme jít na druhou právě za měsíc tj. po dvou měsících od té první, ale od té doby co jí dostal nespí....ty noci jsou hodně náročné, protože se nevyspíme ani jeden. tak kvůli tomu přemýšlím, jestli by nebylo lepší tu druhou odložit?? Třeba že by šel na tu druhou až v roce a pak na tu třetí v 1,5? ale nevím. bohužel nemám vstřícnou doktorku, takže mi vůbec neporadí, naopaka do mě hustila hexa 3+1 a ta 2+1 se jí vůbec nelíbila...
@pecora, děkuji podívám se co tam píšou 🙂
@lenkalenka666 no zkus se tam podivat. Myslim ze kdyz mu to odlozis tak se nic nestane, mam pocit ze tam nesmi byt mezi prvni a druhou davkou pauza vetsi nez tech 6m a to my meli ☹
@oecora já se na to teď dívala a co jsem z toho pochopila, jestli jsem to pochopila správně tak čím větší rozestup necháš mezi 1. a 2. dávkou tak tím je víc chráněný? A měli jste nějaký problém, když jste měli takový rozestup?
pecora@ Intervaly mezi jednotlivými dávkami byly navrženy a ověřeny z let relativně velkých epidemií, kdy se ukázalo, že jedna dávka chrání jen sporadicky nebo vůbec nechrání. Naopak 2 dávky zajistily alespoň několikaměsíční ochranu. To vedlo ke kompromisu 1-2měsíčních intervalů, neboť imunitní odpověď byla vždy lepší (míněno vyšší) při delším intervalu. Dokonce nejvyšší imunitní odpověď byla pozorována při intervalu 3-4 měsíců. Je-li interval mezi 1-2 dávkou do 6 měsíců, pak odpověď zůstává stále vyšší než je odpověď při 1měsíčním intervalu.
Největší chybou se může stát nové očkování nebo opakované očkování, pokud nebylo možné podat druhou dávku do 2 měsíců od první a interval mezi dávkami nepřekročil 6 měsíců. Dojde-li díky tomu k překročení počtu 4 dávek, očkování se dostává do režimu neověřeného očkování, tzn. schází poznatky o jeho bezpečnosti i účinnosti. Není totiž obecná pravda, že podání nadměrného počtu dávek zvyšuje imunitní odpověď. Dokonce by se takovým postupem mohla účinnost paradoxně snížit.
pecora@ chápu to dobře, že cím větší odstup tím lepší?
@lenkalenka666 to se asi takhle rici neda ale me osobne se zda ze ano ale je to jen muj nazor. Na druhou stranu, pokud jste byli bez reakce tak proc do toho nejit at to ma za sebou... My meli velkou reakci a tak bych dnes nechala ockovat celkove pozdeji ale jen diky te reakci, malej byl dle meho laickeho nazoru prilis maly na ockovani ( mam nedonosene miminko a podle me se s tim neumelo poprat).
Ono se v tomhle strasne tezko radi. Kamaradka ma dve deti, obe ockovane jak ji rekla mudra a uplne bez reakce a bez problemu. My jsme po prvnim ockovani skoncili v Motole...
Já vím, je to hrozně individuální, ale já když slyším co se potom děje, mám strach....malej od tý doby prostě nespí v noci, je to náročný. To zase chápu, že kdyby jste věděli co vás čeká, že by jste ho odložili, nejhorší je, že člověk prostě neví co bude následovat 😢
@lenkalenka666 a jak dlouho jste po ockovani? To spani chapu, nas maly je nespavec od zacatku...nekdy uz taky sotva lezu...
měsíc, on teda nespal nikdy dobře, což je fakt, ale teď mi přijde, že je to snad ještě horší 😖
Infanrix neznaci ockovaci schema ale vakcinu jako takovou. Pokud jste se domluvili na schematu 2+1 tak si to budes muset jen pohlidat. Myslim, ze to závisí na tom, s jakym rozestupem mezi jednotlivymi davkami je vakcina ockovana ale to si nejsem uplne jista.