Hexavakcína a febrilní křeče, stalo se vám to?

monikaleifheit
23. říj 2016

Syn v roce dostal druhou dávku hexavakcíny (tu první snášel taky špatně) za 2 dny se mu rozjela teplota 39 nasledně febrilní křeče, volali jsme rychlou a zůstali hospitalizovany. Nyní řeším co dál, určitě v očku už pokračovat nebudeme po konzultaci s neuroložkou to nedoporučuje. Stalo se vám to po hexavakcíně taky? co ty křeče vracejí se ? od ted až do 7 let musím malýmu podávat při každé teplotě diazepan? :( Děkuji za odpovědi

sofie5
23. říj 2016

Dcerka febrilní křeče ve 4 měsících (po kombinaci Hexavakcína + Prevenar tentýž den). Následoval půlroční zákaz očkování z neurologie. V 10 měsících očkována už pouze Hexavakcína (po dohodě s dr., Prevenar už neočkovat), bez febrilních křečí. Nyní v prosinci čeká 4 dávka Hexavakcíny - doufám, že bude bez problémů...??

kaja2016
23. říj 2016

@monikaleifheit Uprimne ja vubec nechapu detske lekare, co to naraz ockuji. A mrzi me, co se stalo, muselo to byt hrozny. Ja jsem pediatricku vymenila, taky ockovala naraz, dcera mela teda jen 38 dva dny, ale tyden uplakana, nervozni, cely den chtela nosit. Tento novy pediatr (a to jsem k nemu nesla kvuli ockovani, ale kvuli exemu, ktery puvodni pediatricka taky neresila) automaticky rekl: Ja naraz neockuju, i kdyz na to vyhlaska je. A dcerka po poslednim ockovani bez teplot, uplakana a nervozni byla, ale mene. Co na to vubec Vas pediatr? Kdyz jsem se o to zacala zajimat, tak jsem dostala dojem, ze zadny dobry pediatr vice ockovani naraz nedava, i kdyz to pro nej je casove narocnejsi.

astyna
23. říj 2016

ahoj, u nás teda nikdy nic. A to byl očkovaný Synflorixem + hexacima. Na tvém místě jsem ráda, že už neočkuješ. Febrilní křeče prý nastávají, pokud teplota vyskočí hodně rychle a tělo je slabé na to, aby to zpracovalo. Já jsem je měla jako malá docela hodně a hexacima ještě neexistovala.

monikaleifheit
autor
23. říj 2016

@kaja2016 u pediatra jsem ještě nebyla ale vlítnu tam a bud mě vyhodí ona sama a nebo odejdu já. Píšu z nemocnice ale zítra by nás už měli pustit tak jsem zvědavá co mi dr. na to řekne. Nehledě na to, že malej před 14 dny horečky 40-ítky 6-tá nemoc a pak do něj napere hexu. Myslím, že mu měla dát čas na regeneraci. Jistě vím, že tenhle hnus už nedostane

kaja2016
23. říj 2016

@monikaleifheit aha, to je teda .... hele nechod tam, rovnou prejdi. S takovymi lidmi se nema cenu zahazovat. Ja byla taky v pokuseni ji neco rict a ted jsem rada, ze jsem to udelala elegantne, presla jsem jinam. Ja tedy nejsem zastancem toho, ze vakciny sami o sobe jsou spatny, ale dite musi byt fit, ready a rozhodne nedavat najednou, nejsou to kone...

monikaleifheit
autor
23. říj 2016

@kaja2016 no jsem zvedava co mi rekne, kazdopadne dekuji za odpovedi

astyna
23. říj 2016

@monikaleifheit

Víš, ty jsi matka - ty si musíš dupnout. Já si pořád říkám, že u nás nikdy nebylo nic z očkování kvůli tomu, že dodržujeme zásady pro očkování - hlavně min. měsíc bez nemoc a viroz (i rýmy). Jakmile syn zakašlal, neočkovalo se. Doktorka nám to asi 3x odložila, ta moje má aspoň rozum. Ale vždy mi právě říkala - vy jste matka, vy rozhodněte. Pokud se mu něco stane, já se o něj starat nebudu.

monikaleifheit
autor
23. říj 2016

@astyna takhle jsem zareagovala kdyz mi rekla, ze v prosinci dame hned mmr tak na me vylítla co si jako predstavuji. Ja ale ted uz vim ze ji to nedovolím a šmitec 😠

lajla
23. říj 2016

@monikaleifheit proč jste syna nechala naočkovat po takové nemoci?
Jen mě to zajímá...to myšlení...protože dr řekla?
Každopádně co jsem zjistila pro většinu pediatru je to jen fajfka kterou si můžou nechat proplatit a jede se dál...nejsou rodiče dítěte a co se stane, není jejich problém😞 kdyby na ně byla hozená nějaká zodpovědnost,chovali.by se jinak
Doufejte že dostanete zákaz očka nafurt, leč nevěřím tomu...většina dětí se z toho casem sama dostane, s pomocí rodičů, a pak jsme zase dobre sousto pro doktory

rousse
23. říj 2016

@monikaleifheit febrilní křeče doprovází vyloženě hodně vysoké teploty, takže pokud synovi vyskočí opět teplota, tak bych byla ve střehu. My jsme ve střehu při každém nachlazení, protože u mě febrilní křeče v batolecím věku rozjely epilepsii - v žádném případě to nevztahuju na vašeho syna, u nás máme genetickou zátěž a epina se dědí po ženské linii, čímž se dostávám k tomu, že jsme ve střehu při každém náznaku zvýšené teploty. Máme totiž holčičku, takže čekáme, kdy to přijde :-/ naštěstí není horečková a i Hexu i MMR zvládla bez jakékoliv reakce. Je fajn, že máte doporučení neprovokovat teploty očkováním, na to snad příčetný pediatr nemůže říct ani popel a vy hlídejte teploty, protože pro ty křeče je horečka spouštěč. Ale jestli se budou opakovat, to vám nikdo neřekne....

monikaleifheit
autor
23. říj 2016

@lajla ano protože dr. řekla a věřila jsem ji, bohůžel jsem udělala chybu kterou nejde vratit-ted už to vím a určitě bych ho očko nenechala

sromulenka
24. říj 2016

Když se nepodchytí vysoké teploty včas, nastanou febrilní křeče. To není chyba doktora,. Po očkování vám neříkaly v ordinaci, jak máte postupovat při teplotách?
Příště, jak bude teplota nad 38, 5 C, kromě Nurofenu, či paralenu, chladit v první řadě hlavičku - aby nedošlo k febr.křečím, a tělíčko. A můžete podat fenistilové kapky, má to lepší efekt. Antipiretika dávat při vysokých tt i po 4 hodinách. Chladit, chladit, chladit.

lajla
24. říj 2016

@sromulenka když už se tak vyznáte tak víte, že horečka u febrilnich křečí pokud mají být jde nahoru velice
velice rychle..nelze to obvykle podchytit...pouze pokud dáváte léky jako preventivní bonbóny, febrilní křeče jsou i docela vzácné
Pokud dr nepoučil je to jeho chyba
A diazepam
Chladit pouze za určitých okolností, asi taky víte, leč nezmiňuje😉
Není běžny zp srážet mírnou horečku, což 38.5 je

monikaleifheit
autor
24. říj 2016

@sromulenka Když má dítě v 7 večer teplotu 37,5 dáte ho spát a za hodinu ho změříte a už je tam 39 tak to opravdu podchytit nejde. Souhlasím s lajlou

zmrz_lina
24. říj 2016

Dítě po FK bych už nikdy nenechala očkovat ničím, i kdybych si měla najít druhou práci a platit soukromou školku... Je ostuda doktorů, že děti po FK ještě očkují a vyhrožují rodičům apod. A Vaše doktorka by měla vrátit diplom. Po teplotách a "šesté" by se nemělo očkovat aspoň měsíc. ☹ Jinak - FK po očkování nahlašte na SÚKL, ať je to zanesené ve statistikách - Vaše dr. to určitě neudělá, tak můžete klidně i sama - http://www.olecich.cz/modules/forms/index.php?i... (vyžádej si evidenční číslo hlášení, občas se ta hlášení "ztrácí"). Tady ještě bližší info k vyplnění formuláře - http://www.olecich.cz/hlaseni-pro-sukl/nahlasit....

kaja2016
24. říj 2016

@monikaleifheit Hele ja myslim, ze se s tim pracovat da. Treba ja mam dceru po ockovani porad u sebe a pravidelne saham na celicko, merit nemusis, vyssi teplotu proste poznas. Pak me dost pomohlo, co me rekli na pohotovosti, ze teplota byva nejvyssi v sedm vecer a ve dve v noci. Ja chodim spat po okolo dvanacte, takze to muzu dobre kontrolovat, co se s dcerou deje a na tu druhou jsem si naridila budik. A ja teda srazim teplotu v zadecku 38.5.

lajla
24. říj 2016

@kaja2016 kdyby to bylo tak easy..tak by k nim nedocházelo😞
Ono něco jiného je myslet a druhá je realita,...u nás po zk je teplota nejvyšší v úplně jinou dobu než pánové na pohotovosti poradili😉

lajla
24. říj 2016

@kaja2016 jinak se i dočtete...že nejvyšší je kolem 18, nejnižší kolem 4, jinak teplota během dne kolísá
A bacha na to...platí to pro děti až od dvou let...
Opravdu důvěřovat...ale radši proverovat

kaja2016
24. říj 2016

@lajla A kdo rika, ze je to easy? Jen pisu vydesene mamince, ze urcitou kontrolu nad tim mit muze. Kazdopadne jak na FK by mel poradit hlavne doktor.

lajla
24. říj 2016

@kaja2016 to ano,ale bohužel se tak často neděje ..a když už tak špatně, hlavně na pohotovosti...viz to co řekli Vám😞

zmrz_lina
24. říj 2016

@lajla doktoři na pohotovosti jsou vtipní. Mně tam tvrdili, že KAŽDÁ teplota nad 38 se MUSÍ srážet... 😀 Já teda malému teploty nesrážím (a doporučuje to spousta pediatrů, nechat teploty projít; mj. je to i v knize od dr. Mendelsohna, bývalého předsedy americké pediatrické společnosti).

astyna
24. říj 2016

@monikaleifheit

Já jsem domluvená s pediatrou na MMR co nejpozději. Já jsem měla na ně vážné reakce jako batole, takže budeme odkládat i u malého. Navíc manžel je alergik na vosí a včelí bodnutí a ono to prý s tím nějak souvisí, takže bude mít genetické zatížení.

monikaleifheit
autor
24. říj 2016

@zmrz_lina Děkuji za odkaz. Ano dr. mi řekla že to mám nahlásit sama :(

lajla
24. říj 2016

... já tím, že mám 4 děti...tak bych mohla napsat knihu...fakt jsme tam jeli vždy až jako ta poslední možnost! A vždy katastrofa...nikdy nikdy neurcili diagnózu správně, vždy stříleli od boku..na vše paralen a nurofen, a když kolem 39 nejlépe ještě atb...no comment😞 taky nesrazim...a to kluk mívá i kolem 40 když už...a vždy se z toho dostane sám...max používám viburcol...a zábal podle možností...tuk tuk...ale febrilní jsme nezažili, kdyby...tak věřím že to resim jinak

zmrz_lina
24. říj 2016

@monikaleifheit přitom je to její povinnost. Ale v klidu si to nahlašte sama, já také hlásila (poté, co dr. smetla okamžitě podezření ze stolu).

zmrz_lina
24. říj 2016

@lajla ano, u dítěte s FK už je to jiné, ale malý je neměl (přestože sklon k nim má, já na ně trpěla jako dítě až do 6 let), takže nevidím důvod srážet teplotu a podrážet imunitnímu systému nohy tím, že u 38 budu podávat léky.

lajla
24. říj 2016

@monikaleifheit http://www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek
A dokopat ji k tomu, ať to nahlásí..nejen že stojí za ....ale je i líná jak veš😭

lajla
24. říj 2016

@zmrz_lina samozřejmě bez připomínek

theresa
24. říj 2016

Ahoj ráda bych se zeptala na Vaše rady jak postupovat. Můj syn měl 2x febrilní křeče jednou v 6,5 letech a podruhé skoro v 8 letech, před tím nikdy nic. Při obou případech febrilních křečí měl virózu. Máme doporučené z nemocnice dávat při teplotě nad 37 stupňů Diazepam, nelíbí se mi to a děsím se toho, kdy mu půjde teplota zase nahoru. Není nějaký normálnější postup? Jak ustát febrilní křeče doma, bez volání záchranky?

zmrz_lina
24. říj 2016

@theresa kup si tuto knížku - https://www.kosmas.cz/knihy/152789/jak-pecovat-... - tam info jsou. Ta knížka je úžasná, skvělá 😉