Doočkování dítěte. Co myslíte?

hanka_12345
2. lis 2024

Ahoj, mam dvě děti 7 let a 8 mesicu. U toho starsiho jsem nechala jen povinne (hexa a mmr) plus teda klistata.
Mladsi ma hexu, dostane to co ma bracha jednou ale ma i pneumokoka a meningokoka. A ja premyslim jestli to mam nechat starsimu doockovat toho pneumo a meningokoka. Ted zpetne mi to prijde divny a asi i blby ze jeden to ma a druhy ne. A cim jsem starsi tim vic se vsech nemoci bojim a rikam si ze tydle dve sou fakt pruser tak jestli to nechat doockovat? Doockovavali jste taky neco pozdeji??

U toho prvniho sem byla takova ta vyhukana prvomatka a strasne se bala ockovani tak dala jen to povinne ale ted uz jsem klidnejsi kdyz vidim ze starsi je po ockovanich v poradku a naopak mam zase strach ze jsem to podcenila..

Co myslite?? díky

1pomnenka
2. lis 2024

To rozhodnutí bude vždy jen na tobě. Já bych nedoočkovávala, nechávám jen povinné, ani klíšťovku dětem nedávám. Vadí mi u ní to celoživotní přeočkování. Vždy smrtelný a nikdy nevyléčitelný je tetanus a pro mne nejdůležitější očkování.

cilkat
2. lis 2024

Pneumokoky jsou výrazně rizikovější u dětí do zhruba pěti let a pak u seniorů, kuřáků, chronicky nemocných a pod... Takže pneumokoky u sedmiletého neočkovala a doočkovala je případně ve chvíli, kdy by se osoba posunula do nějaké z rizikových skupin - do té doby by vám ale očkování teď v sedmi letech stejně vyprchalo...
U meningokoka jsou opět rizikovou skupinou děti do zhruba 4-5 let a pak dospívající (internet píše 15-19) ... takež i meningokoka bych neočkovala teď, ale počkala třeba do třinácti let, kdy bude nejíždět do té druhé rizikové skupiny. Tam bych ale asi nečekala na "dítě si jednou v dospělosti rozhodne samo", ale kolem těch třinácti let jste ještě stále za ně odpovědná vy a snažila bych se doést k očkování z pozice rodiče.

hanka_12345
autor
2. lis 2024

dekuji za nazory 🙂

martt
3. lis 2024

@hanka_12345 Ja mam syny 8 a 13. Menigokoky jsme nestihly očkovat jako malý. Vždy když jsme je chteli očkovat onemocněli. U toho staršího ted čekáme na 14 rok to je hrazené pojišťovnou. Mladšího bych chtěla, ale asi to dopadne také až kolem toho 14 roku.