Ahoj, tak už je to zase tady - klíšťata - jak je nesnáším!!! ... Vždycky snad i každý drobek kontroluji jestli nemá nožičky a není přisátý. Jsem na to úplně jak praštěná, furt kontroluji sebe, dítě, psa, všechno... Prosím o radu... mám teď 3-letou mrňousku, která je velmi živá, takže vleze skoro všude. A přemýšlím jestli jí nechat očkovat proti klíšťatům, kterých je snad rok od roku víc a jsou i víc nebezpeční. Od někoho slýchám - ano očkovat určitě... Od jiných zase - nemá to smysl, i přes očkování, můžou být následky. Dceru jsem samozřejmě nechala očkovat na to co je povinné. Ale já osobně, jsem proti tomu, aby se do člověka cpali další injekce. Raději mám případnou přírodní ochranu. Ale pokud by to bylo opravdu 100% účinné, tak bych dcerku nechala očkovat, nechci nic zanedbat. Poraďte, jak je to u Vás... díky 😉
Ja nejsem ani zastance ani odpurce ockovani... urcite bych ale nenechala dite ockovat na zbytecnosti ala nestovice (vsichni jsme je meli a vsichni jsme to prezili 🙂 ) ale to jsem 100% vedela, ze ockovat budu je prave kliste a pak zloutenka... zloutenka se nam vyplatila ve skole, kdyz u dcery vypukla ve tride a my jako jedni z mala jsme mohli byt v klidu... u klistete zase mame cela rodina vypozorovano, ze co jsme ockovani, tak na nas moc nelezou... ja sama jsem ockovana asi 8let, repelent do lesa nepouzivat a prisate kliste jsem nemela ani jednou, max nejake lezouci na obleceni. Takze za me urcite ano 🙂
Zrovna proti klistatum bych ockovat nechala, taky to mam v planu. Jiny nepovinny ockovani vetsinou neresim, a samozrejme, ze dite muze i pres ockovani chytit encefalitidu od klistat, ale je mensi pravdepodobnost komplikaci nebo dozivotnich nasledku.
@konidana Já si pamatuji , že jako děti jsme se váleli v trávě, běhali v lese a nikdy nic jsme nechytili. A teď? ... No já stále zvažuji očkování, ale myslím, že pomalu vyhrává myšlenka - ano, očkovat. Protože je případů snad čím dál víc a to je to co mě straší. Ostatní nepovinná očkování neřeším. Ale klíšťata ano - těch se bojím a nechci, aby má neposedná dcerka měla případně následky...
Tady mix všeho možného proti klíšťatům:
https://www.modrykonik.cz/blog/hojda/album/klis...
@mku Chtěla bych dcerku nechat očkovat jen na to důležitější,... nechci do ní nechat píchat injekce, jen kdyby náhodou, to určitě ne... teď přes léto bude klíšťat hodně, tak se bojím a případů je také stále víc a proto uvažuji o očkování a proto se ptám i tady na koníkovy 🙂 jaké jsou zkušenosti...
@karlajasmine S vámi souhlasím - vidím to stejně - děkuji 😉
Vzhledem k tomu, že ačkoliv v podstatě žijeme v lese a nikdy jsme nikdo ještě klíště neměl, tak neočkujeme.
Ja vidim smysluplnejsi u deti ockovani proti meningokokum, ale pak pozdeji,kdyz uz je nemuzeme prohlizet poradne od klistat, tak i proti te klistove encefalitide no..
@klarisa6 taky chci nechat deti ockovat, ale prvni jsem nechala meningokoka, ten zabiji hodne rychle... v unoru tak zemrelo 8m mimco😢 v nemocnici kam jezdime (a byl to prej velkej fofr)... Jinak treba nestovice zatim nenechavam, ty az popr. az budou starsi a nedostanouj je (ja je treba nemela a nechala se ockovat az v dospelosti, abych je nechytla v tehu)...
Tak já jsem také byla očkováním proti klíšťové encefalitidě posedlá. Já jsem očkovaná cca od 10 let, ihned poté, co můj otec prodělal tuto těžkou nemoc (s doživotními následky) Svoje děti jsem chtěla nechat očkovat co nejdříve - ihned po 1. roce života. Také hodně jezdíme do přírody, děti od miminek lezou v trávě, a nyní se s rozkoší prodírají kdejakým křovím. Ale postupně se mi to rozleželo a očkování zatím odkládám. Nicméně v nejbližších letech (mladší školní věk) je očkovat nejspíš nechám. Dcera v 6 letech prodělala neuroboreliózu(také zánět mozku stejně jako u encefalitidy), proti které stejně očkování není. Ale malé děti nemoc snášejí celkem dobře a většinou bez následků. tak to bylo i u nás. Jen pro mne to byl šílený půlrok☹