Zdravím. Mám 6ti týdenní holčičku a za 3 týdny jdeme na 1. Hexa očkování. Jsem prvorodička a mám obavy jak to malá zvládne.
Zajímalo by mě kam se očkování píchá někdo mi říká že do zadečku a někdo zase do stehýnka. Četla jsem že by se nemělo očkovat když má dítě vyrážku,my jsme osypaný potničkami. Je očkování bezpečné? a jaké má nežádoucí účinky a co můžu očekávat. Děkuji
A jeste doplnim, ze se ockuje vzdy primo do svalu na nozicce.. bezpecne neni na 100%, stejne jako ucinnost vakciny..to ti bohuzel nikdo nezaruci (ani lekar) a tak je dobre nad tim premyslet a to ty prave delas a to je super.zodpovedny pristup 😉
určitě popros o odklad, pokud se ti něco nezdá, malá není ve své kůži apod., nám píchali vždy do stehýnek, pak MMR se dává do ruky...doporučuji si vždy před každým očkováním načíst, o co jde, jaké jsou možnosti apod., hodně se ptát doktorky, prostě nenechat se v davu naočkovat a ke všemu přemluvit...
já se nechala strhnout a jako kráva ve stádu jsem nechala malýmu dát Priorix, jak řekla doktorka...a měl reakci, měnila se mu až osobnost...no prostě už to neudělám a druhou dávku budu více řešit, víc si přečtu, zeptám...kamarádka (porodní as.) mi doporučila homeopatika, která se dávají v den očkování, pomáhají zklidnit tělo a případné reakce...pozeptej se na to
hlavně...ber to srdcem, já cítila, že mu to nemám zatím dávat píchat, ale tlak doktorky a celého toho procesu mě tak zlomil, že jsem se pak na sebe moc zlobila a řekla si, že víckrát už nebudu zdraví svého syna riskovat...hodně štěstí, ať to zvládnete v pohodě 😉
Dostala jsem letáky od doktorky takže vím že je to proti záškrtu,tetanu,černému kašli hemofílii.
Spíš mě znervózňuje že každá to očkuje jinam,kamarádky doktorka říkala že se očkuje jedině do zadečku a ta moje to dává do stehna. Nevím kdo má pravdu =(
Taky by se mělo očkovat až od pěti kil dítěte, to my teda v devíti týdnech rozhodně neměli...9 týdnů je dle mého zbytečně brzy. Jinak dítě musí být stoprocentně zdravé alespoň dva týdny před očkováním, neměla by být v plánu ani nějaká cesta či výlet, protože pro to malé tělíčko je to prostě zápřah. Nepovinné očkování rozhodně nedoporučuji, ale kdyby náhodou tak rozhodně ne dvě vakcíny v jeden den, doktoři to tak rádi dělají, ale SÚKL (státní úřad pro kontrolu léčiv) to nedoporučuje z důvodu častějších a také horším nežádoucích účinkům. Jinak si myslím, že na očkování je vždycky čas. Ćím je miminko starší, tím to většinou snášejí lépe, ale ani to není zaručené. Hlavně si přečtěte ten příbalák, ať víte co můžete nastat a případně ať víte, že je to z očka a pak třeba dále neočkovat. Jinak taky se dá očkovat ve schématu 2+1 místo klasického 3+1, jak je to běžné v praxi. Výrobce vakcín udává, že účinnost je stejná, jen tělíčko zatížíte jednou dávkou méně. Takže doporučuji si něco nastudovat a přeji dobré rozhodnutí a hlavně hladký průběh.
Ockuje se do svalu, nás do stehýnka. Ale to, kde se ockuje, bych ani tak neresila, snad každý doktor ví, kde má pichnout.. Jsme po první davce Hexy, malá byla potom dopoledne mrzuta, zničehonic začala řvát k neutiseni, ale noc už byla klidna, bez hereček atd. Pár dní se mi pak zdalo, že spí vic neklidne a vic se budí, ale pak se to srovnalo. Je to na tobě, jake očkování das a jestli vůbec, sto lidi sto názorů, já chtěla dát ještě Prevenar nebo Synflorix proti pneumokokum, ale dávat nakonec nebudu. Dáme jen to základní. Ted na internetu najdeš hodně příběhů, kdy očkování maminky nedoporučuji, způsobilo zdravotní problémy atd, já zase slyšela příběh, kdy očkování proti pneumokoku zachránilo zdraví, nevyberes si. Jak pisou ostatní, poslouchej svuj mateřský hlas.
@chackee:: já jsem měla strach z očka i z neočka a nakonec situace rozhodla za mě. Když se blížili 3 měsíce malé a měla dostat 1. hexu (naše mudra jí dává ve třech) tak se ukázalo že má zvýšená jatérka a táhne se to sní až do teď (je jí 5,5 měsíce) a očkování nemáme žádné. Najednu stranu jsem ráda právě proto že se bojím jak to očko bude snášet a na tu druhou se bojím aby neonemocněla když není chráněná. Pomalu se blíží čas kdy by tu injekci měla dostat játra i krvinky se nám zlepšují a možná že bude nakonec dobře že jí dostane když je takhle starší, myslím že takhle to snese líp
@chackee U nás to probíhalo tak, že malá na vpich nereagovala, pak, když jí tam tlačili tu vakcínu zaplakala, dala jsem jí dudlík a za půl minutky už o ničem nevěděla. Jo, mělo by to být do stehna. Reakce byla trochu větší spavost a dala jsem si ji pro jistotu k sobě do postele na tu jednu noc. Doporučuje se ten den nekoupat, tak jsem ji jen omyla žínkou. Jinak se neboj, většina mých známých zažila stejný průběh, jen jedna kámoška říkala, že její prcek měl pak lehkou teplotu, tak mu dala nurofen.
Pokud máte potničky, neměl by to být problém, pokud to jsou teda jen potničky. Ale stejně bych k doktorce šla, protože to je preventivní prohlídka a ona ti řekne, jestli očkovat nebo odložit. Mám taky zkušenost, že čím je mimčo větší, snáší to hůř a ne líp. Mimča mají zvýšený práh bolesti a jak rostou, hůř snášejí bolest.
Jinak, prosím tě, nečti žádné příbalové letáky, informace na netu apod. Některé maminky mě ukamenujou, ale podle mě jsou ty dnešní šílenosti kolem očkování jen hysterie. Není to ruská ruleta. Kolik dětí očkování poškodilo? Ano, jsou takové případy, ale já neznám v okolí ani jeden. Je to taková pravděpodobnost, jako že jej přejede auto. Moje zkušenost je, že to maminku akorát rozhodí, vystraší a pak je nervní. Ta nervozita se přenese na mimčo a pak je to o to horší. Jděte tam, jakoby nic. Mluv na mimčo s úsměvem, pozitivně, jako že podívej, to je paní doktorka, dostaneš píchanec a pak pojedeme domů a dáme si mňamku .... Prostě v pohodě maminka = v pohodě mimčo 😀
Hodně štěstí a ať je to v pohodě 🙂
@kajalka Ano, je potřeba maminku co nejvíce vystrašit. Uvědom si, že nežádoucí účinky se projevují v určitých procentech, které jsou 00 nic. Bereš antikoncepci nebo léky na tlak? A víš, že nežádoucím účinkem je smrt? Podle tvého profilu jsi "alternativní" maminka (neber to jako urážku, nevím, jak jinak to nazvat). Nic proti tomu, ale chce to trochu objektivity. Boooože!!!
Já měla taky obavy a úplně zbytečně. Pak jsem si v duchu nadávala, že zbytečně hysterčím , místo toho, abych si užívala miminko.
Jinak jestli má potničky a jestli očkovat či ne - to by měla rozhodnout Dr. - od toho má vysokou školu. Hoď to za hlavu 😎
Ono je to hrozně těžké rozhodnout, mě děsí názory naočkovat co jde, ale i neočkovat vůbec. Radit nebudu, je to každého věc, ale přidám zkušenost. První dcera měla odložené očkování, vakcínu ale snášela dost zle. Druhá je očkovaná podle plánu a v pohodě. Takže je to individuální, u nás odklad nic neřešil.
@espada Ano - objektivita. Dosud se na nás valilo ze všech stran - chraňte svoje děti!!! Ale účinnost vakcín a četnost nežádoucích účinků nikdo nezmíní. Téma je to obsáhlý, kdo to myslí se svým dítětem dobře, ten si nastuduje maximum a na základě všech informací se rozhodne, ať tak či onak. A pro mě je lepší upozornit i na tak nežádoucí účinek, jako je smrt, protože to spíš lidi donutí se o to zajímat, než když tu všichni budem psát "nic se nestane, neboj". A co když se stane? Pak to bude zas "kočíííí, ať je brzo líp, moc mě to mrzí". Ale pro informovanost maminky jste neudělali nic, že?
toto je dobrý článek http://www.margit.cz/ockovani-hypotezy-versus-f...
@chackee Malý dostal 1. hexu taky v těch 9 týdnech, naprosto OK. Teď dostal 2. hexu a Synflorix. opět v pohodě. Měl trochu zvýšenou teplotu, což je všechno. Všechny dostal do stehýnka. Dcera (2 roky) očkovaná dle klasického očkovacího kalendáře také v pohodě.
Co se týče nežádoucích účinků, mohu říct jen to, ať si každý přečte příbalový leták k běžně dostupným lékům jako Ibalgin, Stoptussin apod. a pak se zamyslí.
Neboj, bude to v pohodě 🙂
pokud máš strach,klidně očkování odlož,nebo se zajímej o alternativy očkování,zákon ti nenařizuje,abys dala hexu,můžeš zvolit třeba pediacel. My budem dávat infanrix v 10 měsících.. podle vyhlášky když dáš první očkování v 10 měsících,tak nic neporušuješ.
@kajalka kočíí,at je líp 😀 přesně 🙂
@kajalka To bychom nesměli dát do pusy žádný lék. Tys informovala pouze o nežádoucích účincích a strašila. A co stav, kdy dítě očkováno není? O tom už neinformuješ, že? Protože to bys musela napsat, že taky může dojít k úmrtí a s větší pravděpodobností. Víš kolik je dávivého kašle a chytnout hepatitis můžeš na každém kroku. A obrna? Moc pěkná nemoc. A víš, jak je častá? Resp. byla, než se začalo očkovat. Nastuduj si také toto. To totiž z příbalového letáku nevyčteš. Když už chceš teda zakladatelku kvalitně informovat, informuj o všem. Pro i proti. To by bylo objektivní. A tys poukázala jen na proti a to ještě rovnou postrašila smrtí. Rovnou jí řekni, nechoď s dítětem ven, srazí ho auto a umře. Chápeš, co tím myslím?
PS: Nikde jsem nenapsala "nic se nestane, neboj". Napsala jsem "ano, jsou takové případy..." Takže mi prosím nevkládej slova do úst.
@marecekavendulka Tak tohle bych nikdy z huby nevypustila. Když jsme ale u toho, znělo by lépe třeba toto: "Kočíí, to mě mrzí, že tvoje dítě potřebuje nové játra. Ať je líp."???
děkuji všem za vaše názory a rady. Určitě si příbalový leták přečtu,chci vědět co je to vůbec zač a co můžu čekat. Právě že tahle doktorka je tydýt, co se nedozvím od kamarádky to nevím. Přišla jsem za ní že malá má tvrdší hovínka (bohužel už nekojím =( postupně se vytrácí) dávám nutrilon a že jí zlobí prdíky i když jí cvičím s nohama stejně jí bolí bříško. Ona mi jen řekla,, noo to se stává,to miminka mívají,,. Kamarádka mi pak poradila že jí můžu dát fenyklový čaj. Každý kdo ní chodí tak jen nadává. Místo rad a vysvětlení ohledně očkování mi sestra strčila do ruky dva letáky a nazdar. Četla jsem že by se před očkováním měla odebrat krev a moč aby byla jistota že je mimi v pořádku ale ona to nedělá. Jak jinak lze prokázat že v těle neprobíhá zánět? Dohady jako určitě je zdravé (na oko) je dost riskantní a já nebudu riskovat z životem svého dítěte. Navíc malá občas kýchá a když měřim teplotu tak jí má pořád kolem 37,3 někdy 37,5 a to má jen bodýčko a tepláky takže se nepřehřívá. V porodnici mi řekly že do 37,4 je to v pořádku tak nevím jestli to mám brát jako zvýšenou teplotu nebo jestli je to u miminek normální. Promluvím si sní o tom a když odmítne udělat odběr krve a moči tak změním lékařku. Myslím že je trochu nastydlá a s očkováním počkám do 3tího měsíce.
Malá dostala první hexu ve 3 měsících a zvládla to bez jediné reakce, druhá to samé, jen teď po té třetí byla trochu spavější, ale jinak nic. Teď se chystáme v 6 m na očko proti meningokokovi B, tam prý bývají časté horečky, ale ani to pro mě není důvod neočkovat. V době dospívání jsem bohužel zažila meningokoka na škole, ten kluk snad přišel o jednu nebo obě nohy, teď už přesně nevím...no tehdy mě to doživotně vyděsilo ☹
@kajalka Je toho hodně. Hodně zdrojů i zahraničních. Odchyluje se to podle nemoci a země, potažmo kontinentu. Musela bych to v knihovně znovu vyhledat, kopírovat a uspořádat třeba do tabulky apod. A to kvůli tobě, promiň, fakt dělat nebudu. Pokud máš zájem o informace o ČR, napiš mi do IP co konkrétně tě zajímá a já ti to napíšu, pokud je to to, co jsem zkoumala. Tady to nebudu zaplevelovat.
@kajalka Zcela souhlasím s espadou. A nemusíme tady spekulovat nad pravděpodobností. Jenom díky očkování se některé choroby u nás podařilo prakticky vymýtit, viz třeba obrna - takže ty chceš pravděpodobnost, že se dítě u nás nakazí obrnou - nula nula nic, to máš pravdu. Ale proč - protože je plošné očkování. Kdyby nikdy nebylo, umírají u nás děti na obrnu jako třeba v Sýrii. Ale protože tu už tyhle nemoci nejsou, tak je spousta lidí, kteří těží z kolektivní imunity, těží z toho, že generace předtím naočkované jsou.
@espada Jenom pro informaci - nejstarší dítě, které zemřelo na černý kašel bylo 2 měsíce staré - to je ve statistice SÚKL, ČK mutuje, tudíž je dnes mnoho jiných typů - tzv. Parapertussis, proti jimž očkování není a dá se léčit ATB, hepatitida B, proti které se očkuje v rámci Hexi na každém kroku nechytneme - ta je přenosná pohlavním stykem a krví - injekčně, slinami např. při líbání. Spíše chytneme Hepatitidu A, proti, které očkování existuje, ale mimo povinný očkovací kalendář.
Jo a ještě jedna věc - smrt může být vedlejším účinkem prakticky čehokoli v našem životě - sedáme do auta automaticky a přemýšlíme nad tím, že taky nemusíme dojet do cíle? Jíme burské oříšky a přitom přemýšlíme, že bychom je mohli vdechnout a udusit se? Nebo že se s námi utrhne výtah, že v zimě ze střechy zrovna na nás spadne kus ledu... Já teda v životě takhle nepřemýšlím, protože to by ze mě byl jenom hysterickej uzlíček nervů. A stejně se stavím i k očkování
@melodygirl Máš pravdu. Jen v jednom nesouhlasím. Právě dnes, kdy si děti hrají na městských hřištích, dětských koutcích, kam chodí kde kdo apod. může chytit i B.
Jde ale hlavně o to, že díky očkování tyto nemoci nechytneme, protože ČR je proočkovaná už přes generaci. Ale kdyby toho nebylo.... To si odpůrci očkování neuvedomují. Nejsem propagator očkování, ale vadí mi ta neočkovací hysterie. Je to jako móda nebo co.
@kajalka prosim te,nesnižuj se na její úroveň,chce tě jen zatáhnout do nějaké své hry na pravdu.
@espada no nic,je vidět,že skoro nic o očkování nevíš,nevíš nic o tom,jak se lze a nelze nakazit hepat.B,a že třeba vakcína na černý kašel již dlouho nepatří mezi ty účinné (což potvrdil i Petráš na vakciny.net).Ale to je mimo téma diskuze.Maminka se už rozhodla,myslím,že se rozhodla správně.Prostě stačí být opatrný,něco si nastudovat a člověk má jasno,
Doporucuji si alespon precist pribalovy letak vakciny, nezadouci ucinky byt muzou a nemusi.. velice caste jsou od horecky, po neutisitelny plac..muze se rozhodit spani, jidlo apod. Dulezite je, aby bylo miminko zdrave na 100% .. take lze ockovani posunout, treba zacit ockovat az v pul roce ditete a mezitim budes mit dost casu nastudovat vice informaci..napriklad proti jakym nemocem se ockuje, jaka je pravdepodobnost nakazy apod.. je tu hodne pribehu maminek, ktere maji s ockovanim spatnou zkusenost, ale samozrejme i takovych, ktere nezazily nic z toho.. bohuzel je to takova "ruska ruleta" a tve obavy chapu..ja si prosla tim samym a skoncilo to tak, ze jsem x mesicu studovala vse mozne i nemozne, nez se definitivne rozhodla 😉 navic doporucuji naslouchat sve materske intuici..jestli ti neco napovida, ze mas strach, odloz a uvidis 🙂 hodne stesti