WPW syndrom - povolili vám těhotenství?
Chtěla bych poradit....asi před 10 lety mi byl zjištěn WPW syndrom,od té doby beru antiarytmika 2x denně. Před dvěma lety jsem se začala bavit při vyšetření s lékařem o těhotenství a bylo mi celkem drsně sděleno, že si máme radši pořídit psa. Tak psa už máme, ale teď uvažuji o dalším přírůstku :D jiný kardiolog mi řekl, že "postižená" oblast se nachází v těsné blízkosti AV uzlu, který by byl při ablaci zřejmě poškozen (90% pravděpodobnost) a byl by mi implantován kardiostimulátor. Léky bych musela vysadit už před otěhotněním, což si nedovedu představit. Stačí zapomenou ráno a celý den to cítím- bušení srdce, zadýchávání...klasické příznaky. Takže mě straší i tím, že bych byla upoutaná v posteli. Najde se mezi vámi některá z maminek, která má WPW syndrom nebo stimulátor a těhotenství jí povolili? Jak to probíhalo? A co porod?
Díky ;)
@damae děkuji ;)
Já WPW syndrom mám. Antiarytmika jsem před porodem brala pouze chvíli, zjistila jsem, že právě WPW sy je hodně závislý na psychice. Jedno těhotenství mám za sebou, kdy se mi palpitace zhoršily, nicméně na kardiu pouze opět nasadili antiarytmika s tím, že mohu rodit přirozeně - antiarytmika jsem brala pouze při palpitacích ne pravidelně.. Doporučili po porodu ablaci. Nicméně porod neprobíhal jak měl, nakonec skončil sekcí (z jiného důvodu). Každopádně jsem si prošla i druhou fází porodu včetně bolestí kontrakcí a infuzí oxytocinu. Se srdcem jsem cítila že to není ono. Palpitace docela byly hodně jsem se snažila korigovat to dýcháním. Nicméně teď ani ne po roce jsem otěhotněla znovu a udělám maximu pro to, aby mi opět neřekli, že není důvod pro porod císařem. Vím, že přirozený porod, by pro mne byl velká zátěž a nervy by pracovaly na plné obrátky a bojím se že bych ohrozila své dítě. Doporučovala bych ti navštívit specializované pracoviště - já mám velmi dobrou zkušenost z fakultkou v Olomouci kde moji situaci řešili.

@katerina_j Ahoj, nemám tvůj zdravotní problém a tedy ti nemůžu poradit, ale chtěla jsem ti napsat, že držím palce ať se rozhodneš jakkoli.