Jaké vyšetření absolvovat po 2 potratech?
Mám za sebou 2 potraty během dvou let.Jeden 24 TT a druhý 17tt.Brzy mě čeká prevence na gynekologii a ráda bych se s Dr domluvila jestli by bylo vhodné absolvovat nějaké vyšetření popřípadě testy.Než budeme uvažovat jestli zkusit otěhotnět a doufat, že těhotenství bude v pořádku.
Předem děkuji za odpověď.
Genetická konzultace
Rozhodně vyšetření na REPRODUKČNÍ imulogii. Ale fakt buď u dr. Černé (Praha, Gennet nebo ISCare) nebo dr. Ulčové- Gallové (Plzeň). A to hlavně na MBL deficit (deficienci lektinové dráhy aktivity komplementu).
Dále pak genetika, infekční a pohlavní choroby (toxoplazmóza, uroplazmy, apod), štítnou žlázu.
Kdyby se náhodou dr. cukala, tak jí řekni, že moc dobře víš, že po dvou druhotrimestrálních potratech máš dle české imunologické společnosti na tyhle vyšetření nárok a ať ti na ně dá žádanky. Nevím, jak to je aktuálně teď, ale když jsem to řešila já, tak kdybych neměla žádanku na tu reprodukční imunologii, tak bych to platila…a tehdy to bylo asi 30 tisíc.
Moc držím pěsti, vím moc dobře, jaké to je…
Mimochodem, jaké byly výsledky histologie plodů? Byla tam infekce, zánět u plodu nebo na nějakém z plodových obalů?
@milixx to vůbec netuším.Dr mi k tomu nic neřekla.Zeptám se jak půjdu na kontrolu.
@milixx Děkuju za odpověď.Jen tedy Praha a Plzeň je pro mě moc daleko. Z větších měst mám nejblíže Brno.Zkusím pozjišťovat kdo a jaké centrum je v tomto směru nejlepší
@milixx neměla jsem sílu se ptát na podrobnosti.
Mě trochu zaráží,že vám k tomu nikdo nic neřekl 🤔 2x a nic...
To je pochopitelné, ALE je hodně důležité to zjistit. V obou případech. Může to být klíč k tomu, aby se to neopakovalo.
Až půjdeš k dr., vyžádej si to. Když by se cukala, tak v nemocnici, kde potraty proběhly. Buď je to pitevní zpráva/ protokol (24TT), nebo histopatologický nález plodu (pod 24TT). Máš na to právo. Akorát..není to samozřejmě hezké čtení 😔
Nebo kdyby to byl opravdu velký problém, ať Ti aspoň Tvá doktorka napíše jasnou příčinu v obou případech do lékařské zprávy. Ona k těm ohledávacím protokolům přístup má, z nemocnice jí je 100 % posílají.
U mě pomohla zmínka o zánětu na jednom plodovém obalu nasměrovat imunoložku na konkrétní imunologickou poruchu, která se pak odběrem krve potvrdila. A to mi moje (teď už bývalá) gynekoložka tvrdila, že můj potrat v 18TT souvislost s imunitou rozhodně nemá.
@lenkalubina lékařskou zprávu z nemocnice jsem v ruce neměla posílá se přímo ošetřujícímu gynekologovi.
A v ordinaci na kontrole po propuštění jsem neměla sílu se ptát. Když se to stalo po druhé gynekolog mi jen řekl že neví proč se to stalo.A že se to prostě stává.
mám za sebou 2 ZT a 1 SP, vždy šlo o rané těhotenství do 8tt. ZT v obou případech s revizí, kdy mi moje gynekoložka sama sdělila výsledky histologie (bez patologických změn), při druhém ZT mi při revizi rovnou dělali genetiku, bohužel vzorek byl kontaminovaný mojí krví a mojí tkání, takže bez výsledku. také mě automaticky poslala do Gennetu na další vyšetření...kde mi udělali genetiku, imunologii a hematologii. podle mého laického názoru není až tak běžné potratit v tak vysokém stupni těhotenství a ještě ke všemu 2x po sobě...
@bejuna29 to mě právě taky zarazilo🤔
Stává...ale 2x po sobě v takových týdnech? 🤔 to už je divné...chápu,že jsi neměla sílu se ptát, prošla jsem si tím loni v říjnu ve 22+5tt...ale všechno se řešilo,co se stalo,proč se to stalo...k tomu jsem změnila dr...
Jak píšeš, že Ti gynekolog řekl, že se to stává…přesně to mi řekla po potratu v 18TT moje ex gynekoložka. Taky to nechtěla nijak moc řešit.
No, tak jsem se nedala a velmi záhy jí vyměnila. Je peklo potratit v takovém stupni těhotenství, ale dá se udělat hodně pro to, aby se to už neopakovalo.
@milixx děkuji za rady i za to že se bez otázek snažíš pomoct.Zeptám se své dr. Nevím jestli zvládnu si to přečíst ,spíš poprosím Dr ať mi to napíše jasnou příčinu v obou případech.Dala jsem se už v rámci možností do pořádku abych pátrala po příčinách a absolvovala vyšetření.
Vim moc dobře, jak Ti je…
Co se týče Tvé dr. a dokumentace: hlavně zvaž, jak moc jí důvěřuješ. Seš si opravdu jistá, že napíše do zprávy vše potřebné a tak, jak to bylo? Nemyslím to rýpavě, ale mám za sebou hodně špatné zkušenosti, které mě dost poučily. Například má tehdejší dr mi bez uzardění tvrdila, že během pitvy se nic nenašlo. Ale jako vůbec nic. Prostě se najednou spustil předčasný porod, to se někdy stává. Záhada. Jenže když jsem se dostala k pitevnímu protokolu, tak tam byl jasně popsaný zánět. A ten mi dr do žádanky na vyšetření, která jsem chtěla, vůbec nenapsala. Říkám si, jestli to nebylo i tím, že jsem dva dny předtím, než se to stalo, u ní byla na kontrole…Ono toho bylo víc, tohle byl jen příklad.
Je strašné číst protokol o pitvě vlastního dítěte, taky jsem ho četla. Ale fakt to může dost pomoct. Nebo mě napadá mírnější cesta, a to požádat o ty protokoly, nicméně je nečíst - a vzít je s sebou na imuno, genet. a další vysetreni k nahlédnutí. Případně to samé + o přečtení a rychlé zhodnocení poprosit někoho blízkého se zdravotnickým vzděláním, který by Ti pak jen řekl “byl to zanet” nebo “špatná fce placenty”, apod.
Já jsem měla vyvolávaný potrat v 18 tt kvůli vvv a pak jsem dostala podrobnou zprávu, mám ji doma, je tam napsané úplně všechno (popsané všechny orgány, váhy, velikosti). Možná to tedy bylo kvůli tomu, že tam byla za vyv. vada, ale udělali nám komplet genetické vyšetření. Bylo to moje čtvrté těhotenství. Prvni dvě byly zamlklé, třetí zdravý syn. Asi bych uvažovala o změně gynekologa, nebo jít na reprodukční kliniku, tam by určitě udělali nějaká vyšetření a pátrali po příčině.Ta zpráva není hezké psaní, ale mě to třeba pomohlo si to přečíst, abych si to upořádala proč to tak bylo.
@bejuna29 ona se dělá hystologie u zt? Dělá se automaticky nebo na požádání lékaře? Prodělala jsem zt, měla jsem být v 11 tt, embryo se přestalo vyvíjet ale už v 8 tt, šla jsem na revizi, zprávu mám, ale o embryu ani zmíňka a ani Dr na následné kontrole za 14 dní nic neříkal🤔 zajímalo by mě, co se stalo☹️
@bertik20 u obou ZT mi jí dělali automaticky a pak vždycky přišla zpráva mojí doktorce, která mi pak vždy jen řekla, že to potvrdilo ZT bez patologických změn, u toho posledního ZT mi dělali navíc genetiku, ale to jsem podepisovala pak nějaký papíry před zákrokem navíc. ale ta genetiky nakonec stejně nevyšla nijak kvůli té kontaminaci odebraného vzorku mojí krví.
Vyšetření na trombofilní mutace.