Ahojky mohly by jste mi poradit? Mam 2 leteho kluka a sním vypukla i RS po porodu ..mám to potvrzeny i mise. Mám léčbu tysabri a chtěli by jsme ještě jedno.ale bojím se vozíčku.ale cítím se suprove. Nemá někdo zkusenosti? Děkuji předem ...😉
@jatecka děkuji za info.mám to podle doktoru cca 5 let ale diagnostika je 2 roky.nebo to leceny a tak to je horší.podle resonance je to taky pozastaveny ale to tehu udela asi svoje.mám infuze.injekce ,prášky atd jsou na me prý slabí :( ... Nevím zda do toho jít :( taky se cítím super..občas únava ale není to ze bych chodila spát..
A co na druhé těhotenství říkají lékaři? Jestli je riziko zhoršení nemocí tak bych do toho osobně nešla. Přijde mi, že RS je zrovna nemoc u které je ještě spousta otazníků a na každého působí trochu jinak. Taky bych nechtěla, aby jednou starší dítě obviňovalo to mladší z toho, že ,,maminka je na vozíčku jen kvůli němu,,. Jestliže s tím lékaři souhlasí tak bych to možná riskla, ale jinak jsem srab a bála bych se. Každopádně ať se rozhodnete s partnerem jakkoliv tak Vám držím pěsti ať vše dobře dopadne.😉
Moc vám všem děkuji za rady 🙂 Doktoři říkali ze u me je jedno zda ted nebo za 5 let... Ze bych dostala infúzí tysabri i v tehu.ale vyzkoušeny to je jen v Americe a paní prý ma zdravou holčičku.. Doktorka mi říkala at se rozhodnu jak se rozhodnu tak tu bude semnou a pomůže mi co to da .. Abych já i dítě byla fit. Sama mám sourozence a věřím ze je lepší mít.. Nechci aby jednou můj kluk byl sam. Ale také nevím představu s vozickem... Zda vše risknout at to dopadne jak chce... Zas věřím ze to druhé dítě me povzbudi.zas když to nerisknu tak se budu myslenkama uzirat ... A možná ze bude hur😔
Zdravím, mam podobny prubeh diagnózy jen mam dcerku tri roky a beru copaxone. Taky bychom radi dalsi miminko, v centru RS nejsou proti, jen kojeni nedoporučuji a aby po porodu pomahal tatínek.
Kam chodite do RS Centra? Ja na Karlak v Praze.Tohle mi napsala doktorka na email... Bavila jsem se s doc. Horakovou a prof. Havrdova take byla u toho.
Je jasne, ze mate aktivni formu RS a lecba Tysabri dobre zabrala.
Pokud jste opravdu rozhodnuta mit 2dite, pak je celkem jedno, zda to bude nyni nebo az za 2 roky.
Doporučujeme tedy az do otehotneni chodit pravidelne na TYsabri, v pripade, ze byste mela podezreni na to, ze jste tehotna, pak by se nejprve musel udelat tehotensky test, nejlepsi je pak casovat Tysabri v tydnu po menstruaci.
Zrhuba v polovine grvaidity bychom udelali kontrolni MR mozku a kdyz by bylo zhorseni, da se podavat Tysabri i v tehotenstvi - tyto zkusenosti mame jen ze zahranici. Kojeni jiste ne, hned po porodu zpet na lecbu.
Chodím do RS centra v Ostravě, mam diagnozu CIS a jsem na copaxonu, tam je doporučeno alespon rok lecby a pak bychom to chtěli zkusit. Lecbu musim vysadit v těhotenství a najet po porodu. Těhotenství se bojim jestli nejsem sobecka, kdyz jedno dítě ma celkem zdravou mamu a ja chci dalsi. Ale zvladlo to vice maminek s touto diagnozou, v rijnu asi pojedu do lazni nacerpat sili a pak snad mimi.
Jinak mam obcasnou slabost v noze a ruce, velkou únavu.
Přesně taky si to říkám.když to zvládnou jiný maminky... Jen se bojím jedné věci. Mám to i v krční mise ... Bojím se abych po porodu nezůstala na vozicku.... Ale když budu i v tehu pravidelně cvičit tak snad bude všechno OK...držím vám palecky aby se zadarilo a byla jste zdravá ... Taky mám občas slabosti když to prezenu.máme barák a prace na zahradě se vždycky najde... Tak ze venku- doma a večer jsem ko
Já jsem dělala v těhotenství a po něm jógu, moc mi to pomohlo. Teď se taky snažím hýbat, ale z rozmyslem.
Co jsem se dověděla, těhotenství není takový problém, dokonce může dojít ke zlepšení, ale nebezpečí je po porodu, kdy si budeme na sebe muset hodně dát pozor, únava, stres a kojení vyplavuje prolaktin a dochází k aktivaci imunitního systému, který může zapříčinit ataku. Takže jsme se bavili s manzelem, že po porodu by zůstal delší dobu doma i pár týdnů a já nebudu kojit, i když je mi to moc líto.
Hlavně se nepřepínat, i když se mi to lehce říká...
Práce, dítě, domácnost dá zabrat
Jógu jsem nikdy necvicila :( .. Jj vim,po porodu je to nejhorší ... Ale myslím si ze když bude hned podávána léčba a klidovi režim tak nejak... Tak by to mohlo byt vše OK 🙂 ale jak pisete-prace-domacnost -dítě.... Vše da pekne zabrat... Ale říkám si když to nerisknu nezjistim. Vždy jsem chtěla 2 děti . budu v tom doufat ,ze to bude OK 🙂 ale je fakt,ze predvidat do predu se nedá :(
Tez to zkusime🙂
Mám kamarádku, má to diagnostikované od roku 2007, bere interferony, nemoc prý nepostupuje, dělá vše, cítí se výborně.