Špatné genetické testy, karyotyp

pasteta
21. srp 2017

Ahoj holky,v červnu jsem byla na revizi dělohy po zamlklém těhotenství jednovaječných dvojčat. V červenci mě doktor poslal na genetiku a dnes volala sestřička,že testy nedopadly úplně dobře a problém je s karyotypem. Absolutně netuším o co se jedná, jestli je možná léčba a jaký to může mít vliv na další těhotenství?Je tady někdo kdo měl podobný problém a řekne co bude dál?

lentilkah
21. srp 2017

Zalezi o co konkretne jde, kdyztak si precti tohle: http://www.gennet.cz/chromozomalni-vysetreni-ka...
Vic ti tu bohuzel nikdo nedokaze rict, chytrejsi budes po geneticke konzultaci.

pasteta
autor
21. srp 2017

JJ to určitě budu ale doktorka na genetiku si mě objednala až na 30/9. Děkuju za odkaz. Na té první schůzce a odběrech nám řekla,at se nebojíme,že dnes se dá všechno léčit. V tom odkazu ale píšou něco jiného:
V současnosti neexistuje ani účinná prevence, ani cílená léčba chromozomálních vad a životní prognóza postižených je často nepříznivá.
Takže mě čeká měsíc a půl čekání.

pxtulka
21. srp 2017

@pasteta léčit se dá spousta věcí, ale to jak má člověk poskládané chromozomy se moc ovlivnit nedá. U nás byl problém u manžela...já jsem 46,XX; manžel má ale 45,XY. V jeho rodině je to dokonce dědičné, manžel je zdravý a v pohodě, protože se jedná o balancovanou vadu. Záleží o co přesně se u vás jedná. Nevěš hlavu, kdyby to bylo nějak závažné, tak tě neobjedná až za měsíc a půl 🙂

lentilkah
21. srp 2017

@pasteta Kdyz je to zafixovane v genech, tak to jde tezko lecit, to je pravda, ale da se to prave resit pomoci IVF, kdy se vyselektuji zdrava embrya. Neboj, je to resitelne a pritom to treba vubec nebude tak hrozne, jak se to ted zda.
Chapu, ze to cekani je hrozne, taky to mame za sebou, ale ted nema cenu predbihat.

pasteta
autor
21. srp 2017

@pxtulka Koukala jsem,že čekáš mimčo a můžu se zeptat jaktože si otěhotněla? Nebo to neovlivňuje případné těhotenství ale např. genetické vady dítěte? Na IVF mě připravoval už kdysi a jak to vypadá tak se mu stejně nevyhnu.

pxtulka
21. srp 2017

@pasteta jelikož se nám dlouho nedařilo tak to bylo nakonec IVF s PGD. Ale třeba manželův otec, který je nositelem této vady má 4 děti, všechny počaty přirozeně a všechny zdravé 🙂 Ta vada co se u nich dědí může způsobovat tělesné i duševní vady, ale takových dětí se prý rodí velmi málo (1%) protože příroda je chytrá 🙂 takto nám to bylo vysvětleno na Genetice. Ale je možné že kvůli této vadě je třeba více potratů.

fofinha
21. srp 2017

@pasteta ahoj, manžel má balancovanou translokaci, která způsobuje špatný spermiogram. museli jsme proto taky na IVF+PGD a dnes jsem v 17-tém týdnu! hlavně nevěš hlavu a mysli pozitivně!!!

pasteta
autor
21. srp 2017

@pxtulka Děkuju za vysvětlení. Jen nevím, jestli PGD dokážou všechny centra asistované reprodkce. I tak je pořád super,že nějaká naděje snad ještě je. U nás v rodině nikdy s početím problém nebyl, v manželově taky ne, tak nevím proč u nás musí být všechno komplikovaný.Máme to takhle se vším,nejenom s otěhotněním..0)))

pxtulka
21. srp 2017

@pasteta nevzdávej to🙂 je super že nějaká varianta existuje. CAR vybírejte podle toho jestli se PGD zabývají. My chodili do Gennetu. Vybrali jsme ho teda náhodně, to jsme ani nevěděli že je u nás nějaký problém v genetice. Já u toho PGD vidím velkou výhodu, že vím že to embryo co mi transferovali bylo zdravé. Myslím že se tím dost eliminují neúspěšné transfery.

pxtulka
21. srp 2017

@pasteta a pokud máte nějaký genetický problém tak vám PGD bude hradit pojišťovna. Sice je to slabá útěcha, ale aspoň něco 🙂

pasteta
autor
21. srp 2017

@pxtulka Určitě se na to zeptám až tam půjdu. Taky už bych nechtěla zažít další zklamání, tak bych radši jezdila X kilometrů do zařízení, kde toto provádí než riskovat další potrat apod. Jen je to asi nákladnější než klasické IVF?

pasteta
autor
21. srp 2017

@pxtulka Byla si rychlejší než já.0))

pxtulka
21. srp 2017

@pasteta to nevím, já na klasickém nebyla 🙂 Platila jsem něco za léky a potom něco za prodlouženou kultivaci...dohromady to bylo cca 20 000 Kč. Pokud bychom hradili všechno sami včetně PGD, tak by to byla asi raketa.

pasteta
autor
21. srp 2017

@pxtulka Tak já nebyla ještě ani jednou, tak klasický IVf by mně hradila pojišťovna ale prý se hradí léky a už to je slušná pálka. Mám kolegu v práci, kterého vyšlo mimčo na 100tisíc. Hradili si pak už i IVF protože vše hrazené pojišťovnou vyčerpali. Tak už asi začnu pořádně šetřit.

pxtulka
22. srp 2017

@pasteta já taky doplácela na léky...to bylo cca 4000 Kč, a potom jsme platili právě ty prodloužené kultivace a nevím co ještě a to bylo cca 16 000 Kč. Ostatní hradila pojišťovna. Pokud si platíš celé IVF tak věřím že to kolem 100 000 Kč bude.