Ahoj holky,v červnu jsem byla na revizi dělohy po zamlklém těhotenství jednovaječných dvojčat. V červenci mě doktor poslal na genetiku a dnes volala sestřička,že testy nedopadly úplně dobře a problém je s karyotypem. Absolutně netuším o co se jedná, jestli je možná léčba a jaký to může mít vliv na další těhotenství?Je tady někdo kdo měl podobný problém a řekne co bude dál?
JJ to určitě budu ale doktorka na genetiku si mě objednala až na 30/9. Děkuju za odkaz. Na té první schůzce a odběrech nám řekla,at se nebojíme,že dnes se dá všechno léčit. V tom odkazu ale píšou něco jiného:
V současnosti neexistuje ani účinná prevence, ani cílená léčba chromozomálních vad a životní prognóza postižených je často nepříznivá.
Takže mě čeká měsíc a půl čekání.
@pasteta léčit se dá spousta věcí, ale to jak má člověk poskládané chromozomy se moc ovlivnit nedá. U nás byl problém u manžela...já jsem 46,XX; manžel má ale 45,XY. V jeho rodině je to dokonce dědičné, manžel je zdravý a v pohodě, protože se jedná o balancovanou vadu. Záleží o co přesně se u vás jedná. Nevěš hlavu, kdyby to bylo nějak závažné, tak tě neobjedná až za měsíc a půl 🙂
@pasteta Kdyz je to zafixovane v genech, tak to jde tezko lecit, to je pravda, ale da se to prave resit pomoci IVF, kdy se vyselektuji zdrava embrya. Neboj, je to resitelne a pritom to treba vubec nebude tak hrozne, jak se to ted zda.
Chapu, ze to cekani je hrozne, taky to mame za sebou, ale ted nema cenu predbihat.
@pasteta jelikož se nám dlouho nedařilo tak to bylo nakonec IVF s PGD. Ale třeba manželův otec, který je nositelem této vady má 4 děti, všechny počaty přirozeně a všechny zdravé 🙂 Ta vada co se u nich dědí může způsobovat tělesné i duševní vady, ale takových dětí se prý rodí velmi málo (1%) protože příroda je chytrá 🙂 takto nám to bylo vysvětleno na Genetice. Ale je možné že kvůli této vadě je třeba více potratů.
@pxtulka Děkuju za vysvětlení. Jen nevím, jestli PGD dokážou všechny centra asistované reprodkce. I tak je pořád super,že nějaká naděje snad ještě je. U nás v rodině nikdy s početím problém nebyl, v manželově taky ne, tak nevím proč u nás musí být všechno komplikovaný.Máme to takhle se vším,nejenom s otěhotněním..0)))
@pasteta nevzdávej to🙂 je super že nějaká varianta existuje. CAR vybírejte podle toho jestli se PGD zabývají. My chodili do Gennetu. Vybrali jsme ho teda náhodně, to jsme ani nevěděli že je u nás nějaký problém v genetice. Já u toho PGD vidím velkou výhodu, že vím že to embryo co mi transferovali bylo zdravé. Myslím že se tím dost eliminují neúspěšné transfery.
@pxtulka Tak já nebyla ještě ani jednou, tak klasický IVf by mně hradila pojišťovna ale prý se hradí léky a už to je slušná pálka. Mám kolegu v práci, kterého vyšlo mimčo na 100tisíc. Hradili si pak už i IVF protože vše hrazené pojišťovnou vyčerpali. Tak už asi začnu pořádně šetřit.
Zalezi o co konkretne jde, kdyztak si precti tohle: http://www.gennet.cz/chromozomalni-vysetreni-ka...
Vic ti tu bohuzel nikdo nedokaze rict, chytrejsi budes po geneticke konzultaci.