Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda je tu někdo, kdo má robertsonovu translokaci? Mám za sebou tři zamlklé potraty, potom přirozené početí a naropzení syna. Pak dvakrát zase zamlklý potrat, potom odeslání mým OG na gebetiku, kde zjištěna robertsonova translokace a nízké AMH.. 0,79. S mužem jsme byli dvakrát na IVF, ale bohužel oba pokusy dopadly špatně, poprvé nebylo k přenosu žádné embryjko, všechna byla po prodloužene kultivaci geneticky špatná. A na podruhé byla taky všechna embryjka postižená, až na jedno, které se po PGD přestalo vyvíjet a začalo degenerovat. Dr. mi řekla, že není moc rozumné zkoušet to přirozeně, vzhledem k výsledku z PGD. Nemůžou nám pak zaručit, že dítě bude mentálně v pořádku, pokud tedy vůbec přežije první trimestr. Tak jsem o tom přemýšlela a nevím, jestli na PGD zjistí mentální úroveň toho embryjka. Ano různé syndromy a scházející a přebývající chromozomy ano a s tím související mentální retardaci atd... Ale myslím si, že se to dá zjistit i z genetického UZ, když se podaří otěhotnět a dítě udržet. Máte s tím někdo zkušenosti prosím? děkuji za odpovědi. K
Ahoj, dovolím si také reagovat.. sama jsem nositelkou Robertsona 13 a 14 chromozom. IVF jsem podstoupila celkem 4x a to poslední se povedlo díky Bohu, ale bylo s darovanými oocyty, moje vajíčka jsou špatná ze 75%, tedy čekat zázraky lze těžko.. přišla jsem na to díky dvěma zamlklým potratům, následovala genetika a pak 3x IVF s PGD, měla jsem vždy kolem 30-64 vajíček a k transferu byla vhodná jen 2, ta se neujala. Takže jsem se po 5ti letech přestala trápit a šla do darovaných, nyní jsem chvilku před porodem a jsem konečně šťastná!!!!
Ještě dodám, že je obrovský rozdíl, zda je nositelkou žena nebo muž.. viz odpověď přede mnou.
Ahoj, manžel má robertsonovu translokaci. První dítě máme z IVF s PGD, manžel má špatný spermoigram, nízká nebo vůbec žádná pohyblivost. Druhé dítě jsme si vyrobili sami doma naprosto neplánovaně, já ani nevím jak jsem k tomu přišla, ale na testu byly najednou dvě čárky. Protože jsme o problému veděli, hned v 14 týdnu jsem šla na odběr plodové vody a dopadlo to dobře, jsem po porodu a dítě je zdravé. Manželův bratr má stejnou translokaci a má dvě děti přirozeným způsobem, trvalo to o něco déle, bylo tam několik samovolných potratů, obě těhotenství u nich byla kontrolována odběrem plodové vody a děti jsou v pořádku. Takže určitě to jde, zkontrolovat to jde plodovkou nebo i dříve odběrem choriových klků, ale to mi genetička moc nedoporučila z důvodu možnosti poškození plodu. Jaký má manžel spermiogram? Pokud dobrý, tak se to podaří, je to jen otázka času, přijde mi zbytečné dávat peníze za PGD.