Přetahování pindíka (6let). Jak to máte?

volodka162
3. kvě 2020

Ahoj ženy.
Chtěla bych se zeptat jak to máte u chlapců s přetahováním pindíka - zvlášť prosím ty, které to nechali na dětech samotných a nic s tím nedělali. Já osobně v tomto směru jsem byla a stále jsem nerozhodná jelikož co 5 doktorů, to jiný názor a to samé i jistě některé maminky. Někdo od narození, někdo od roka, někdo od 3 let a někdo až to bude tak to bude.
Kluk nemá přetaženo ani milimetr, při čůrání se mu dělá balonek, ale nikdy neměl žádné problémy - bolesti, záněty.
Já bych to osobně neřešila když to takhle má on v pohodě, ale co návštěvu do mě tlačí a hustí tchánovci, že to je špatně, že můj dětský doktor je naprostý de...l a že bych s tím něco měla dělat. Manžel to víceméně neřeší, cca max v ten den kdy zase tchánovci otevřeli toto téma.
Ve dvou - třech letech jsem to neřešila tolik, jelikož jsem si myslela, že to prostě do těch pěti letech nebo šesti nějak se zlomí a začne si s tím hrát, ale do dnešní doby nic, tak už ve mě něco dost hlodá zda bych už opravdu neměla jít za doktorem a prostě říct ať už mě na tu chíru objednají a budu mít od rodičů klid. Já vím, že jsem jeho matka, jen mi teď přijde, že pujde do školy a tam třeba nikdo takový problém mít nebude a bude to prostě divný.
Je teď taková doba, že se tohle opravdu neřeší jak mi valná maminek většinou píše když se optám jak v okolí i na místní své skupince stejně narozených dětí a nebo už s tím mám vážně něco dělat?

veronikav31
3. kvě 2020

já přetahuji ale jen trošičku,aby to malého nebolelo, vždy při koupání nebo sprchování. Jelikož měl zánět předkožky,tak jsme to museli řešit.malej si s pindíkem hraje ve vaně,takže si ji přetahuje sám.ale jinak neřeším.

vanocni_stromecek
3. kvě 2020

@volodka162 Malý má 6,5 a pindik mu taky nejde přetáhnout ještě úplně, ale žádný problém s curanim nemá. Dr. to zatím neřeší, uvidím, co na 7 letce. Ale co sem tak různě četla, že se to má nechat, pokud s tím nejsou problemy.

jaja01k
3. kvě 2020

@volodka162 Mým klukům je 5 a 6 let (starší jde v září do školy) a neřeším to. Se starším chodíme na urologii (kvůli jinému problému), tam mu to pan doktor vždy kontroluje a říká, že není důvod řešit, že mu nejde přetáhnout, když mu to nezpůsobuje problémy při čurání nebo tak.

alcar
3. kvě 2020

Tak ja jsem na druhe strane barikady. Pretazeno (cilene) jsem mela u kluku uz asi v roce a vse bez problemu. Ted ve trech letech uz si umi a jsou zvykli pretahnout predkozku sami. Nechtela jsem se dockat presne teto situace, ze skolakovi nepujde (nebude si umet) pretahnout predkozka a na posledni chvili to budeme resit s lekari, nedejboze obrizkou.

Takze za me, ano, urcite bych s tim zasla k lekari a zacala s tim neco delat, nez bude problem.

alassel
3. kvě 2020

Synovi jsu 3 roky. Pretahujeme od narozeni. Jde mu to az uplne na maximum jako dospelymu a jsem za to rada. Kdyz se treba nevykoupe kazdy den a pak jde do vany, uz tam ma ten bily maz nebo co to je.. takze omyjeme a mam klid. Ja bych to neriskovala, nechavat to na "prirode"

denissima
3. kvě 2020

@volodka162 synovi jsou 4 roky, jde mu to trochu přetáhnout, ale taky to neřeším. Problémy nemá, postupně se to samo uvolňuje, tak nevidím důvod to na té přírodě nenechat. Být tebou, neřešila bych to.

krista25
3. kvě 2020

Stepanoj je 15 měsíců, pretahujeme od narození opatrně. Už jsme tak ve 3tine.🙂

jupiter2013
3. kvě 2020

Synovi, 6 let také nejde zcela přetáhnout, ale větší část špičky jde. Má docela dlouhou předkožku. Ještě počkám nějaký čas, zatím mažu Pinďa mastí. Když mu byly 3 roky, dětská lékařka nás poslala na dětskou chirurgii, jelikož se mu při močení dělal balónek, co popisuješ. Nám se teda ještě stěžoval, že ho to bolí. Naše lékařka je spíš vyčkávací ve všem, ale tohle říkala, že musíme řešit, protože bychom synovi zadělali na problémy močovým ústrojím. Když čůrá, ten proud moče vynakládá ohromný tlak jak se snaží přetlačit ven tou dírkou a může se vracet i zpátky. Je to zlé i na ledviny. Návštěva pomohla, trochu mu ho přetáhli.

lucka662006
3. kvě 2020

Nešlo vůbec přetahovat, balonek se při čůrání ale nedělal, Dětská mě na moji žádost poslala k urologovi. Měla jsem načtené z internetu, že stačí nějaká hormonální mastička, kterou vyzkoušet, a když by nepomohlo, tak až pak uvažovat o operačním řešení, dříve o něm vůbec neuvažovat (pokud nejsou velké obtíže, záněty, bolest při močení atd.). Skutečně urolog napsal mastičku, mazali jsme 3 týdny, poté se to krásně ve vaně prostě jednoho dne uvolnilo, pak jsme mazali ještě týden, stále procvičovali, a dodnes mu to jde. Jedná se o hormonální mastičku, nesmí se to přehánět co se doby mazání týče, ale dost často se do 3 týdnů uvolní (doktor řekl mazat max 5 týdnů, mazali jsme 4 týdny).

jupiter2013
3. kvě 2020

@lucka662006 ano ano, také jsem se dopídila k téhle informaci a při 7 leté prohlídce o ní doktorku požádám.

martiniquest
3. kvě 2020

Mam 3,5leteho, taky balonkuje. Uklidnily me tyto dva clanky a na zaklade nich jsem si udelala svuj nazor. Jeste dodam, ze jsem to resila s doc. Smakalem, zakladatelem detske urologie ve FN Olomouc a rikal, ze pokud nejsou zanety, nesahat a nechat to na diteti.
https://www.strankyprokluky.cz/jak-o-sebe-pecov...
http://m.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/balonkovan...

martiniquest
3. kvě 2020

Kdybys tomu chtela pomoct, existuje kortikoidova mast Triamcinolon (napise pediatr ci urolog), kterou se predkozka maze. Ovsem pozor, musi se pak pretahovat denne, jinak se predpozka opet zuzi a casto jeste vic nez puvodne byla - to se stalo u naseho syna (mast jsme pouzili kvuli zanetum)

barmil
3. kvě 2020

@alassel muzu prosim poprosit o navod? Mam 10letou dceru, ted cekam syna a vubec prave netusim, jak a kdy se to dela. Pretahovala jste pri koupani, nebo pri prebalovani a jednou denne, nebo vicekrat? Dekuji moc

odula
3. kvě 2020

Synovi se uvolnil taky pozdě. Nevím už přesně kdy ale myslím mezi 7-8 rokem... Možná dřív. Ale každopádně naše Dětská říkala ze normální je to do 8 let, když by to nešlo v 9, tak az tehdy mastičku. A pak se prý uvidí. Fyziologický je to prý az do 12. Takže určitě bych nechala kluka v klidu 🙂👍

odula
3. kvě 2020

@barmil nejlépe nikdy a vůbec. Pokud nebude mít problémy tak není potřeba dělat nic
Krom normální hygieny samozřejmě

odula
3. kvě 2020

@jupiter2013 na ledviny? Pardon ale to je nesmysl.

jupiter2013
3. kvě 2020

@odula když to víš určitě, tak je to jenom dobře. Říkám jen, co mi bylo řečeno. Jsou však i případy kdy se předkožka sama neuvolní a na zákrok se jít bohužel musí. Nic není černobílé.

odula
3. kvě 2020

@jupiter2013 no tak jistě že ano. Ale pokud nejsou problémy s opakovanymi záněty a bolesti, tak proč nepockat klidně až třeba do 10 let? Mám také tu konkrétní zkušenost se synem - nedělala jsem lautr nic a vše proběhlo bez problémů tak jak mělo.

jupiter2013
3. kvě 2020

@odula samozřejmě, vždyť můj syn je také ještě jenom na začátku a doufám, že se mu to povolí.

alcar
3. kvě 2020

@jupiter2013 To, co popisujes fakt neni normalni. Bolest pri moceni a nafukovani penisu fakt neni v poradku.
@barmil Co jsem si vsimla, tak tam, kde se na to dlabe se to pak stejne resi s urologem a mastickama a matky to nenechava v klidu. Prijde mi rozhodne prirozenejsi pretahovat uz odmala, nez pak v 8 letech do toho dloubat a litat po doktorech, nehlede na to, ze uz se ti kluci v tomhle veku stydi a nenechaji na sebe sahnout.

volodka162
autor
3. kvě 2020

Tak mi to (díky Vám!) nedalo a právě jsem volala na krajskou nemocnici přímo na dětskou chirurgii kde mi to zvedla přímo staniční sestra a přesně co jsem si myslela. Cituji: "Paní, co dětský doktor, to jiný názor. Já Vám od telefonu nemohu říci, že Váš kluk je ok, ale může být ale taky nemusí. Je spousta věcí na které se teda doktor musí podívat a následně řekne, že to je ok a ať jen čekáme na pubertu a nebo tam je něco s čím si kluk neporadí ani za 20 let a prostě je jedno zda by jste přišla teď nebo za 5 let...nebo když by mu byly 3 roky. Přijeďte, podíváme se a uvidíme. Jo a mastičky jsou k ničemu, paní." Takže ve čtvrtek si vezmu volno a jedeme...už to rozseknu. Každopádně děkuji za všechny poznatky. Klidně debatujte-debatujme dál.

jupiter2013
3. kvě 2020

@alcar tohle jsem řešila a vyrešila před 3 roky na dětské chirurgii. Synovi je nyní 6 let, špatně sis to přečetla.

alcar
3. kvě 2020

@jupiter2013 aha, pardon. 😁

krystofovaa
3. kvě 2020

Teď jsem se ptala minulý týden pediatra a ta mě řekla,že by se to mělo samo.Syn má 4 a přetáhne právě jen ten žalud,dál už ne.V 6 letech si myslím,že už bych to začala řešit s urologem

leniczka23
3. kvě 2020

Nechat byt..na uplne pretazeni ma cas do 12 let. Nech to.na nem..urcite at ve sprse kdyz se myje pretahuje kam to pujde omyje..on jak si s nim za chvilku zacne hrat a vlivem hormonu to pujde.
Kazdy kdo pretahuje a jeste v dobe kdy si to dite nedokaze rict ze to uz boli dela vic neplechy nez uzitku.

alcar
3. kvě 2020

@leniczka23 vic neplechy? 🤔 Mam triletaky a uz mam hotovo, vsechno ok a jsem v klidu, protoze uz to nemusim resit. A pri pretahovani bylo taky vse ok.

leniczka23
3. kvě 2020

@alcar Protoze ty tezko odhadnes kdy uz zastavit..pak se tam tvori mikro trhlinky ktere nasledne zjizvi a tak dokola az je problem na svete.. Uz davno se nepretahuje a uz vubec miminkum. Ale je hromada doktoru kteri to stale doporucuji a delaji. Kazdeho vec.
Je fajn ze tvoji kluci nemaj problem. Samozrejme to co pisu se nestava pokazdy. Ale ja jsem proti i z duvodu toho, ze mu nechci pretahovat a sahat takhle na.pindoura. Je to intimni zalezitist..Chci aby si na to prisel sam. Nastesti mam uzasnou pediatru, ktera nezustala sto let za opicema a syn se to naucil delat sam vzdy ve sprse, a v 6 letech se mu predkozka uvolnila sama jeho pomoci.
Ale jak jsem.psala..kazdeho vec..

martiniquest
3. kvě 2020

@leniczka23 Souhlasim, taky nejsem zastance pretahovani u malych deti. Jo, pokud ma kluk od narozeni volnou predkozku, ok, myjme to, ale vetsina z nich ma zcela prirozenou fimozu a pretahovanim predkozku zjizvime. Pak uz neni jine moznosti nez obrizky. Kdyby mi pediatr na syna sahl a nasilne pretahl, coz se bohuzel i dne deje, neudrzela bych se a zle by to dopadlo.

alcar
3. kvě 2020

@leniczka23 vidis a ja verim te hromade doktoru (z nichz je dalsi hromada urologu), ze proste pretahovat od narozeni. A samozrejme citlive, ne ze budu skubat a delat silou. Ale chapu, ne kazdy je uvedomely a ma odvahu to delat. Ja penisy svych synu jako intimni zalezitost neberu, od narozeni na ne normalne saham, myju je apod. Kdo jiny by to mel delat? Ale mas pravdu, kazdeho vec. Jen tady prosim te nepis, ze to dela jen neplechu, protoze to neni pravidlem. Mam kolem sebe plno kamaradek, ktere pretahovaly tak, jako ja od narozeni a do tech tri let to mely vsechny bez problemu vyreseno a nemusely pak litat po doktorech. Byla by asi zajimava nejaka statistika. 🤔

leniczka23
3. kvě 2020

@alcar Uvedomely? 🤣🤣🤣 Aha..hele ja si s dovolenim budu psat co uznam za vhodne a za svym nazorem si stojim. Dela to neplechu.
Ja to, ze to delas a mas jiny nazor respektuju, zkus to taky. Neprisla jsem se sem dohadovat. Pisu svuj nazor.
Hezky vecer preju.