Předčasné stárnutí vaječníků a téměř vyčerpaná zásoba vajíček

anicka1211
1. čer 2016

Zdravím, podělte se prosím o Vaše pocity a zkušenosti po této diagnóze. Je mi 31 let a zjistili mi tohle na Repromedě. Jsem z toho v šoku, psychicky jsem si sáhla zase na dno,protože tohle bych nečekala, vždyť jsem ještě mladá. Co teď? Navrhují IVF, ale představa že budu podstupovat umělé oplodnění a nestvoříme to děťátko z lásky my dva s manželem sami mě ničí. Vím, že je to furt lepší, než z darovaných vajíček, ale i tak, vmém věku . . . :(.
Podělte se prosím a poraďte mi, jak to snášet a co můžu případně udělat, aby moje vaječníky nevyhasly tak rychle.

no_title
1. čer 2016

Ahoj, zatím můžeš brát Sarapis soja, ten je pro ty, kteří mají předčasnou menopauzu vhodný. Ohledně IVF Tě asi moc nepotěším, ale je to opravdu to nejlepší řešení. Při předčasném vyhasnutí vaječníků není až tolik času nazbyt, samozřejmě, záleží jaké máš AMH, ale IVF Vám dá největší pravděpodobnost, že opravdu otěhotníš ještě z toho mála zásob, co máš. Kdybyste čekali dejme tomu 2 roky, zbytečně by sis vyplývávala zásobu oocytů.
Takže do schválení cyklu IVF bych Ti doporučila určitě ten Sarapis Soja a pokud jsi nebrala HA, je lepší doktorům tvrdit, že se snažíte alespoň rok.. Kvůli ochotě doktorů Vám pomoci a aby Vám pojišťovna proplatila IVF, i když při takové diagnóze by měla tak jako tak podle mě.

anicka1211
autor
1. čer 2016

@no_title no my se snažíme už skoro dva roky, z toho po roce snažení jsem konečně otěhotněla a v 10tt musela na revizi pro zamlklé těhotenství. 3 měsíce se z toho sbírala, 4 . měsíc po revizi jsem otěhotněla,miminko rostlo,mělo srdíčko,ale měla jsem komplikace,krvácení, bolesti a v 10 tt opět revize, srdíčko přestalo tlouct a potrácela jsem sama. Teď jsou to opět 4. měsíčky od revize a od dalších mi doporučují ivf.Řekli jsme si s manželem, že to tento měsíc to zkusíme naposledy přirozeně spolu,jestli to vyjde, zapojili jsme do toho dneškem čínskou medicínu, příští týden mě čeká ještě hematologie, protože mimo to mi byl zjištěn anti b2 glykprotein, mé tělo tvoří jakési protilátky proti embriu, tak něco na ředění krve. Pokud by tohle stačilo, bylo by to fajn, asi nebudu mít problém otěhotnět, ale spíš, aby mé tělo to malé nezahubilo a nebralo je jako škůdce. Pokud by to nevyšlo, jdeme s manželem do ivf příští cyklus, pokud tento neotěhotním. Tak jsme si to řekli, ale bojím se. Taky záleží, co mi řeknou na hematologii. Antimulleriánský hormon mám na 0,35 přesně. Pod 0,2 je to prý na darování vajíček.

no_title
1. čer 2016

@anicka1211 Tak to mě mrzí ☹. A imunologii ti dělali? Čistě hypoteticky by to totiž vysvětlovalo i to nízké AMH, že tělo vytváří proti všemožným věcem, protože je považuje za nějakou hrozbu. Což není ve výsledku tak složitý problém k řešení, jen se berou kortikoidy. Já mám jinou autoimunní nemoc (pro změnu se moje tělo domnívá, že můj nervosvalový spoj je virus, tak si taky užívám 😀) a díky tomu bych asi při IVF dostala kortikoidy, protože se u mě dá nějaká obranná reakce předpokládat. Nicméně imuno testy jsou hodně drahé, proto se moc nedělají.
Jestli jsi ale otěhotněla několikrát přirozeně, tak by se mělo asi první vyřešit proč potrácíš, třeba ty imuno testy nebo zkusit preventivně ty kortikoidy... Případně, můžeš zkusit přírodní náhražku, tobolky Kajenského pepře (Cayenne), což je v podstatě chilli v kapslích, to umí potlačit imunitu, která se má potlačit v luterární fázi a v těhotenství, aby tělo nevypudilo plod.

anicka1211
autor
1. čer 2016

@no_title imunologii mi asi nedělali nevím, jediné co jsem zatím stihla pochopit z těch všech testů, které jsme podstoupili s manželem, že trombofilní mutace negativní oba dva, nejsme přenašeči cystické fibrózy a leidenské mutace, jinak hormony mám taky v pořádku, geneticky se taky nic nezjistilo,. jen že můj chtomozom x má od jednoho rodiče 3 kopie a od druhého 2, což je mírná obnormalita, ale není to nic závažného. Jediné dvě věci co mi zjistili, tak z hormonálního obrazu nízkou hodnoutu AMH (anitmulleriánský hormon) a ten anti b2 glykoprotein a odeslali mě na hematologii. Totálně se v tom ztrácím, nevím, co co znamená, je to pro mě španělská vesnice všechny ty pojmy. Takže jestli mi dělali imunologii netuším :(. Komu mám o ni říct a kde?

vvercatkoo
1. čer 2016

@anicka1211 pojišťovny se bát nemusíš, máš nárok na 4 pokusy. Po tom, čím sis prošla doporučuji navštívit CAR. A určitě genetiku a imuno

anicka1211
autor
1. čer 2016

@vvercatkoo CAR je reprodukční centrum? my chodíme od dubna s manželem do Repromedy, kde genetiku asi dělali,byli jsme dvakrát u genetika prvně na pohovoru, kde nás zpovídal, odebrali nám krev a teď na kontrole nám sdělil, že nic nezjistili, že je vše v normě. To imunologické vyšetření je co? nerozumím tomu ani za mák :(

vvercatkoo
1. čer 2016

@anicka1211 aha, na imuno, ti vezmou krev. Zjistí jestli ti v těle nevadí embrijko a popřípadě ti dají léky. My máme taky problém, navštěvujeme centrum už přes rok. Mám za sebou asi už všechna vyšetření a nevíme proč se u nás nechytne.

anicka1211
autor
1. čer 2016

@vvercatkoo tak to je taky hrozné, jak to snášíš? no mě zjistili že mé tělo tvoří protilátky proti embriu, tak na to něco dostanu a uvidí se.

vvercatkoo
1. čer 2016

@anicka1211 poslední dobou dost špatně, ale dusim to v sobě. Mám za sebou pátý pokus a už teď mě chytají černé myšlenky. Pokud víš důvod tvého neúspěchu tak držím pěsti ať léky pomůžou a nemusíš podstupovat tohle.

adelinkkaa
1. čer 2016

Moje AMH je 0,04 coz je vlastne nic.Nemam ani vejcovody takze pro nas bylo IVF jasna volba.Jak jsem se s tim srovnala? Asi nijak.furt me mrzi ze nemuzu otehotnet prirozene ale co se da delat? Nase prvni IVF bylo uspesne a z nej mame synka.A muzu rict ze ikdyz je z IVF tak je z lasky💗jedinny co ti poradim tak necekej nato az prirozene otehotnis,kazdou menstruaci se ti ztraci vajicka kterych uz ted mas malo a cim vic to budete odkladat tim mensi sance na otehotneni s vlastnima...teda nepsala jsi kolik mas AMH ale predpokladam ze opravdu hodne nizke...
Jinak me je 28 🙂

anicka1211
autor
2. čer 2016

@adelinkkaa já mám AMH 0,35 aje mi 31, doktorka v Repromedě mi řekla,že musím otěhotnět v nejbližších dvou cyklech a to přes IVF, že za půl roku už může být pozdě,pokud bysme ztráceli čas a snažili se otěhotnět půl roku a nedařilo by se. Začala jsem včera s čínskou medicínou, doktorka z Repromedy říkala, že umí zázraky, paní vypadal taky přesvědčeně, že aspoň zpomalíme proces stárnutí vaječníků. Tak jsme řekli, že to zkusíme tento měsíc naposledy přirozeně a pokud neotěhotním, tak příští měsíc IVF jednoznačně. Nechci na nic čekat. Doufám, že čínská medicína pomůže, k tomu ještě nasazená léčba z hematologie a pokud protilátky proti embriu byly hlavní důvod potratů, tak bude vše ok. Geneticky nic nezjistili, tak moje potracená miminka byla jinak zdravá, jen je tělo zahubilo :(.Takhle aspoň to jedno třeba nezahubí. Když půjdu na IVF, stejně budu ty léky z hematologie brát, aby se to udrželo . . . .

gzgz
14. čer 2016

Ahoj! Také bych se ráda podělila se svými zkušenostmi s touto prognózou. Je mi 33 let, s ivf jsme začali zhruba když mi bylo 29 let. Fsh mi kolísalo někdy až na hodnotu 24. AMH mám 0,74. Nejprve jsme jezdili do Zlína.V podstatě hned při první návštěvě, kdy měl doktor k dispozici mě výsledky, nám sdělil, že šance na otěhotnění je malá a viděl by to spíše na darovaná vajíčka.Ale nejprve nám doporučil, abychom to samozřejmě zkusili se svými vajicky a uvidí se- byl docela optimistický, říkal, že opravdu stačí jedno jediné ,ale hlavně kvalitní vajíčko. Při první stimulaci jsem měla 3 vajíčka, což byl úspěch, ale jelikož manžel nebyl schopný odevzdat spermie, celý cyklus byl ukončen. To víte, zapracovala hlavně psychika- prostě to v té kabince nedal.Kdyz si na to ještě teď vzpomenu, tak je mi pěkně uzko- když si představit, že jsem byla po punkci vaječníků a doktor mi přišel říct, že nejsou spermie, no hruza- nicméně nám tam dali i pokoj a řekli že do 12.30 je ještě cas na ty spermie- snazli jsme se jak jen to šlo, ale psychika je psychika.t akze tento cyklus byl ukončen.Hned měsíc potom jsme zkusili další stimulaci, ale opět byla ukoncena- nebyly vajíčka.Mimochodem doporučuji si po jednotlivých cyklech dat pauzu aspoň 2mesice, protože tím že jsme to uspechali, tak jsme došli o další možnost.Druhy cyklus byl tedy také ukončen bez úspěchu.Na další jsem šla nějak za rok asi- a tam konečně došlo i k embryotransferu- měla jsemm 2vajicka, z toho to jedno dosáhlo dokonce blastocysty D5,kdy nám i embryolozka dokonce řekla, že by to mohla být holčička.Nicmene po 14 dnech začla menstruace a těhotenství negativní. Pak jsme si dali nějak rok pauzu a rozhodli se změnit Car- přešli jsme do Brna na Obilní trh. Rozhodně jsme ale ve Zlíně byli moc spokojeni, akorát spíš člověk chtel slyšet i jiný názor, zjistit jak to chodí jinde.Prave ted jsem po embryotransferu, který mi dělali na Obilním trhu- teď vectvrtek mám jet na výsledky, ale už dnes vím, že je vše ztraceno, protože jsem začla včera krvácet a dnes už docela dost.Je to vlastně už 4. pokus, i když tedy nevím, pokud ty dva byly bez embryotransferu, třeba bychom měli nárok ještě na jeden. Teď si dám určitě 3 měsíce pauzu a pak bych zřejmě šla do těch darovaných, protože jak říkají doktori- pokud se i vytvoří blastocysty, není to úplně záruka toho že je kvalitní a že se uchytí.
Ještě bych doplnila, že mám hotová veškerá vyšetření, která jsou mozna- hormonální profil, genetiku, imunologii, 2 hysteroskopie, laparoskopie- všechno v poradku,takže proste akorát zrovna já jsem v podstatě ve svých 33 letech už "stará" a pomalu se bude blížit přechod.Prijde mi to opravdu neuveritelne- hlavně proto že na testech jsem byla už někdy v 29 letech - hlavně na to AMH, které už tehdy vykazovalo hodnotu 0,78.Takze možná dnes už ji mám mnohem nižší.
Ale jinak se nevzdávám a budu bojovat dál, ještě budu zkoušet i jednoho léčitelé a fyzioterapeutku a třeba to někdy vyjde🙂

vvercatkoo
18. únor 2017

@gzgz ahojky, tak jak to u tebe vypadá? Ja už mám za sebou osmý pokus a momentálně jsem na čekačce