Polycystické vaječníky, máte radu?

paes
11. čer 2017

Ahoj,
Určitě toto téma už tu bylo, tak doufam, že mě za to neukamenujete 🙂. Mam těžší formu polycystických ovarii a k tomu už větší nadváhu, která po hormonech letí sama nahoru. S manželem se snažíme o miminko přes dva roky. Ted mi bude 26 let. Ovulace ani menstruace bez vyvolání injekce nebo prášků se sama nedostaví. Ze začátku jsem zkoušela brát gynex, ale bez žádného vysledku. Můj gynekolog mi nabízel hormony, po kterých by se mi cyklus nastavil, ale kdyz jsem mu řekla, že po hormonech dost tloustnu, tak si to rozmyslel a doporučil mi umělé oplodnění. S manželem jsme do toho šli. Mám za sebou jedno ivf, které se chytlo, ale kolem 4tt jsem samovolně potratila. Potom jsem byla na dvou pokusech ketu, ale ani jeden se nechytl. Teď si chceme dát od toho pauzu, hlavně kvůli mým nervům a penězům. Přemýšlela jsem, že si nechám zkusit napsat ty hormony, ale bojím se toho přibírání. Četla jsem i o cvičení paní Mojžíšové, ale zajímalo by mě jestli to někomu pomohlo s polycystickyma vajecnikama. Nebo máte pro mě jinou radu? Píšu sem hlavně protoze v okolí nemám nikoho, kdo by měl stejný problém. Budu ráda za každou odpověď. 🙂

anetagsxr
11. čer 2017

Ahoj nevím zda ti to pomůže, ale měla jsem podobný problém. V červnu 2015 vysazení antikoncepce. MS nepřicházela bez vyvolání, daignostikovali mi polycistycke vaječníky, můj gynekolog mě cpal clostibegytem a stále nic. Pak mi doporučil umělé oplodnění. já ale rozhodla jinak a změnila jsem gynekologa. Po první návštěvě mi novy pan doktor řekl, ano máte polycistycke vaječníky budeme to řešit laparoskopii vaječníků. Necpal do mě žádné hormony. V červnu 2016 operace o 14 dní později MS, od té doby jsem ji měla cca po 40 dnech pravidelnou. O miminko jsem se už nesnažila, měla jsem novou práci a soustředila se na ní. A po roce od operace jsem na konci 3. Měsíce s jednovaječnymi dvojčátky počatými úplně přirozeně. Snad tě to povzbudí. zkus se na tu laparoskopii zeptat 🙂

paes
autor
11. čer 2017

Děkuji za odpověď. To už jsme řešili, byla jsem poslána na sono hsg, zda bude operace nutná. Jelikož mám průchodné vaječníky tak prý by operace byla zbytečná.

werumka
11. čer 2017

@paes Ono to PCO s nadváhou poměrně úzce souvisí. Je s ním spojena zvýšená inzulinová rezistence, ta vlivem hormonů může přejít úderem těhotenství v diabetes a ten zase vede k casnym potratům. Zkusila bych si najít vyzivoveho poradce a zkusila se domluvit na odběrech na diabetologii, kde by Ti mohli předepsat na úpravu metformin. Kombinací tohoto je velká pravděpodobnost, ze cyklus naskoci sám. Umělé oplodnění a případné těhotenství budou inzulinovou rezistenci jen prohlubovat a život s diabetem Ti za to přece nestojí 😉

paes
autor
11. čer 2017

Tak výživového poradce jsem taky zkousela vzala si 9.000kc a za třičtvrtě roku jsem zhubla 4kg že slíbených deseti a cpala do mě různé spalovače, abych vůbec něco zhubla. Úprava jídelníčku na mě nechtěla zapůsobit. A jakmile jsem přestala brát ty dreky tak jsem to přibrala zpátky. A to mě tahle poradkyně byla doporučena přáteli i doktorem, tak už nevím kde je chyba.

werumka
11. čer 2017

@paes Záleží z čeho se jídelníček skládal, jak často tam to jidlo bylo, jaký druh - podíl sacharidů, bílkovin, tuků... Dobrý vyzivovy poradce nemusí být nutně dráhý. Je taky před tím samotným během zjistit, zda tam treba nehraje roli porucha štítné žlázy atp. To ten metabolismus taky mění.

anetagsxr
11. čer 2017

Zkus Michala Josefa Totha kontaktovat na FB, má skupinu fitness motivation. Vede obchod fitstore a dělá výživového poradce a jídelníčky na míru cca do 2000 a co jsem četla tak umí úplné zázraky. Po porodu se na něho také obrátím.

paes
autor
11. čer 2017

Štítnou žlázu mi vyšetřovali z krve a ta je v pořádku. Ten jídelníček mám do teď, je pravda, že teď mi bylo zakázáno cvičení kvůli umělému oplodnění, ale minim se do toho příští týden pustit. Zítra mi "oficiálně" potvrdí na caru, že se ket nezdařil. Dělala jsem si test a je negativní a vždycky mi to ukázalo pravdu...

paes
autor
11. čer 2017

Anetagsxr: děkuji mrknu se na to, ale bohužel až po výplatě, teď jsem úplně finančně vyzdimana.

anetagsxr
11. čer 2017

Není zač chápu jak ti je a ráda pomůžu

werumka
11. čer 2017

@paes Je možné, že k tomu jídelníčku bude potřeba souběžně nasadit i ten metformin. Ve chvíli, kdy je prokázána inzulinová rezistence, ji tento lék sníží. Ve chvíli, kdy zhubnes, často i rezistence vymizí a léky už potřeba nebudou. Ale tyhle věci by měl posoudit endokrinolog.. Máš nekde ten jidelnicek v nejakym pdfku třeba?

paes
autor
11. čer 2017

Werumka: mám ho vytiskli, v pdfku jsem to nedostala...zkusim zajít za tím endokrinologii a zeptat se na ten metformin. Přijde mi, že když se na to člověk sám nezeptá, tak mu to nenábidnou.

werumka
11. čer 2017

@paes Ony to obory spolu moc nespolupracují. Přitom je to škoda, protože spousta problémů s cyklem má endokrinologickou příčinu. Pokud se podle různých hodnot ukáže, že tam ta inzulinová rezistence je, pak jsou třeba zase některé věci v jídelníčku aspoň ze začátku nevhodné - různé druhy kaší například.

no_title
11. čer 2017

Ahoj, já jsem MS ani ovu taky neměla, PCOS v těžké formě. Otěhotněla jsem měsíc před IVF díky bylinkám a dietě zcela bez cukrů. Kdyžtak tady mám sepsané, co všechno jsem brala nebo cvičila
https://www.modrykonik.cz/blog/no_title/article/jak-jsme-k-mrnatku-prisli-2jcgwb/

Ale tu laparoskopii - skarifikaci vaječníků bych být tebou zkusila. Mám 3 kamarádky s PCOS a všechny 3 po té skarifikaci otěhotněly. Je tam úspěšnost nějakých 53%, viz: https://www.maminkov.cz/tehotenstvi/chci-mimink...

paes
autor
11. čer 2017

No_title bylo krásné si přečíst tvůj příběh, inofolic jsem taky brala, ale nepomohl a ještě jsem po něm přibrala, na mě má špatný vliv vitamin v, alespoň mi to přijde. To cvičení Mojžíšové bych chtěla zkusit a bílou mouku už nepoužívám, spíš spaldove. ;)