Podaří se mi otěhotnět po léčbě rakoviny?

panceta
18. říj 2016

Zdravím všechny snažilky, těhulky a maminky..... tak na úvod.... v dětství a dále v pubertě jsem si prošla nádorovým onemocněním( ani v jednom případě to nebyl gynekolog.problém) po které samozřejmě následovala operace, chemoterapie, ozařování v obou případech léčby. ( po poslední léčbě mám bohužel narušenou funkci jater) Vím že samotná léčba cytostatiky a ozařováním v době dospívání snižuje plodnost někdy dokonce možnost mít děti vůbec. Do nedávna jsem se i tak chránila po konzultaci s lékařkou antikoncepcí a věřila, že je u mě vše v pořádku. Ikdyž už jsem v pubertě věděla, že se budu muset možná jednou zabývat otázkou, zda budu moci mít děti. Po dlouhodobém užívání antiko. jsem v dubnu vysadila a chtěla jsem se s partnerem snažit o miminko ...prozatím přírodně bez většího zasahování lékařů a léčiv... bohužel jsem prozatím jen velmi zmatená... cyklus mám hodně nepravidelný... momentálně asi po 58 dnech s tím, že mezi MS často(mírně) krvácím (DLE LÉKAŘE JE TO ZPŮSOBENÉ JEN PŘEKRVENÝMI CÉVKAMI ), což samo způsobuje, že už sama ztrácím přehled, co je opravdová MS a co ne. Kvůli krvácení mimo cyklus jsem na poslední kontrole dostala injekci neofollinu, který by mi měl doplnit hormony...dále bych od zítra měla začít brát orgametril, který by měl zabránit tomu abych nekrvácel dřív jak na konci měsíce... Bohužel jsem se dočetla, že zabraňuje i ovulační funkci a navíc neúměrně zatěžuje játra. Měl někdo takové trápení?? Poradí mi někdo... ??? Nemám okolo sebe nikoho kdo by mi porozuměl a prošel si něčím podobným... Přibývá okolo mě jen spousta úžasných těhulek, kterým to z největšího srdce přeji, ale někdy s však lítosti neubraním... Moc Děkuji za jakékoli reakce 😉 🙂

panceta
autor
19. říj 2016

Prosím poradí někdo?

jge
19. říj 2016

@panceta Ahoj, ja zkusenost nemam, ale preji, at se zadari. Jinak co pro zacatek zkusit hormonalni profil u sveho lekare a pokud by se k tomu moc nemel a co jsi psala, moc nejak nema, zmenila bych lekare, Hodne stesti 😉

ruzenkas
19. říj 2016

@panceta Ahoj, řekla bych, že to takhle paušálně nejde říct. Já jsem teď 6rokem v remisi po léčbě Non-hodgkinova lymfomu. Měla jsem 6 cyklů chemo + 2 MabThery. Měla jsem operaci, ozařování ne. Měla jsem 4 operace (slepák, nádor, cysta na vaječníku a letos v únoru žlučník). Otěhotnět se mi podařilo, ale potratila jsem. Nemyslím si, že by na to mělo vliv to, co jsem popsala... Ale co má určitě na to všechno vliv, tak je psychika a o tom můžu psát romány ☹ Přeji hodně štěstí, zdraví a hlavně pohody... a ať se brzy zadaří 🙂

panceta
autor
20. říj 2016

Dekuji moooc....U me to v obou pripadech byl Ewinguv sarkom, pri prvnim vyskytu kdy jsem mela 3roky probehla i transplantace kostni drene. Prubeh te lecby byl osklivy... po 12letech remise mi ho diagnostikovali podruhe. Nyni jsem 9let v remisi a jsem stale hlidana na ambulanci. S tou psychikou zcela souhlasim, vim ze tomu neprida ani to, ze clovek CHCE OTEHOTNET😁 muj nynejsi lekar ma vyborne hodnoceni a neznam nikoho kdo by si ho nechvalil.. rak bych u nej chtela zustat.....jen ma vadu..neni moc sdilny a cloveku toho moc nevysvetli..co, na co a proc!!a tak se citim nejista a dohledavam informace sama. Take preji moc zdravi😊

kika_21
20. říj 2016

Asi se zeptej lékařky na ty nežádoucí účinky-ať Ti k tomu řekne víc- s tím, že chceš dítě.Zkus pít ženský čaj z prodejny Horoskop-vypadá to jako babská rada, ale mně to pomohlo srovnat organismus-Buď Grešík, nebo dr.Popov-s kontryhelem.

ruzenkas
20. říj 2016

@panceta Mně třeba řekla gynekoložka na rovinu, jak to vidí. Hematolog mi taky řekl jen že z jeho strany nevidí důvod proč bych nemohla otěhotnět. Víc se o tom se mnou nebavil. Já jsem pak měla zákaz od psychiatra, protože jsem brala léky, na které se otěhotnět nesmí. Ty už neberu...

panceta
autor
20. říj 2016

Nezadouci ucinky mame nastudovane a jsou rozporuplne, nekdy az desive😁 , koneckoncu jako i jine hormonalni leceni.... s kontryhelem uz kamaradim 😊 bastim i cistou listovku..byl mi doporucen i neofolin, tak uvidim. Beru i leky na stitnou.zl., tak toho do sebe nechcu cpat moc. Ja doufam ze se to brzo srovna.😊 Clovek jen proste nevi, jak bude po tom vsem telo fungovat....

panceta
autor
20. říj 2016

@ruzenkas u me bohuzel Dr.na onkologii mapovala situaci uz par lwt na z5... dokonce jsem se ucastnila nejake studie. O latce kterou jsem byla prvne lecena byla zjistena casta neplodnost, ci komplikace pri tehotenstvi. Takze mi asi nikdo jiste nerekne, co bude. Ma drivejsi gynekolozka s tim take problem nevidela. Cyklus jsem mela pravidelny a bezproblemovy, jenze s antikoncepci. Po vysazeni je vse jinak. Vy ted berete nejake vitaminky? Nebo neco jineho?😊

ruzenkas
21. říj 2016

@panceta Tak já jsem antikoncepci vysadila v okamžiku, kdy jsem začala chodit na chemo, takže jí 6 let neberu. Teď jsem brala kyselinu listovou a od pozitivního těhu testu jsem brala těhotenské vitamíny, které jsem přestala s potratem brát a zase začnu kyselinu listovou. Snažím se jíst každý den ovoce. Jinak od 15dne cyklu jsem brala duphaston, zatím jen měsíc, jelikož byl pak pozitivní test. Teď od 15 dne zase začnu. 🙂 zkoušela jsem ovulační testy, ale jen mě to nervovalo, protože mi to ukazovalo, že ovulace není, přitom jsem stejně otěhotněla. Koupili jsme lubr.gel který neškodí spermiím (ještě před první pozitiv. těhu testem) a zatím jsme ho nepoužili.

diva_ziva
21. říj 2016

O plodnosti po onko liecbe nemam vobec ziadne informacie, takze k tomu ti neviem napisat nic, ale co sa tyka vysadenia HA po rokoch uzivania, tak tam sa telo moze rovnat dlho predlho. Mne len po roku na HA prve dva cykly nenaskocili a bola potrebna vyvolavacka. Mozno by stacilo tomu dat cas, pit kontryhel a mozno zacat merat bazalnu teplotu a sledovat hlien, aby si videla co sa u teba deje v cykle. Podla vysledkov teploty napriklad zistis i ci ovulujes. Ale ako som hovorila, je mozne, ze sa ti to este nejaku dobu bude rovnat. Vela stastia 🙂

marketaryzi
21. říj 2016

Když jsem řešila nepravidelný cyklus, taky jsem brala Orgametril. Ale dr. mě důrazně upozornila, že bych při něm neměla otěhotnět. Takže pak to změnila na Duphaston, vím, že i Utrogestan je vhodný při snažení. Zeptejte se na to. Bylo by škoda něco pokazit nevhodnou léčbou.
Jinak sestřina kamarádka měla lymfom a nyní po několika letech je těhotná. Podrobnosti o její onko léčbě neznám.

panceta
autor
21. říj 2016

@ruzenkas A proc jste bastila ten duphaston? Vim ze utrogestan predepisuji spise pri udrzovani tehu. 😉 budu lekari duverovat a doufat, ze vi co dela. 😊 budu vam moc drzet palecky, at se vam brzo ve zdravi zadari. 😚

ruzenkas
21. říj 2016

@panceta Tak záměr doktorky byl na srovnání cyklu, ale hned první měsíc jsem otěhotněla. Co jsem četla, tak to prý pomáhá k otěhotnění a bere se i v první týdny těhotenství. Děkuji, také přeji, ať jsou co možná nejlepší zprávy! 🙂

panceta
autor
21. říj 2016

@diva_ziva zdravim...vim ze to muze byt na dlouho... a take proto malinko lituji, ze jsem se do toho nepustila drive. Ve smes mi lekari doporucovali mit miminko do 25, uz dva roky pretahuji, dodelavala jsem skolu, pak jsme se stehovali, nakonec nova prace...a tak to prislo az ted...ono to neni tak hrozne, jen si rikam, ze kdybych s tim vsim zacla trosku driv mohl by byt vetsi klidek a pohoda.😊 cajiky piju, bastim i listovku a snazim se byt v klidku (coz mi tedy ted moc nejde 😁 ) bazalni teplotu moc nedavam...nejsem schopna merit ve stejny ci podobny cas 😁moc dekuji...

emisekkk
21. říj 2016

@panceta prvořadě bych vyměnila gynekoložku, nechápu, jak Ti mohla předepsat antikoncepci, když jsi měla okno problém!!!! Hormony a onko nejde dohromady, si pak zaděláváš na další problém.

panceta
autor
21. říj 2016

@marketaryzi Ja tedy doufam ze dalsi mesice budu mit lepsi medikaci... protoze, co jsem se docetla o tom orgametrilu, se mi moc nezdalo. Vam po nem bylo dobre? Vse v poradku? Ja ho zatim beru treti den. Moc se mi do nej tedy nechtelo. A ten duphaston pomohl? 😉

panceta
autor
21. říj 2016

@emisekkk jejej ale na tom se poradilo vice lekaru ... bylo mi 17 kdyz jsem ukoncila lecbu. A brala jsem ji 9 let a bez problemu, az po vysazi vznikaji problemy. Nyni mam noveho lekare. Nastal ten cas kdybychom mimo chteli a po vysazeni je to celkem divoke, tak sbiram zkusenosti. Ani onkolozka mi antiko nezakazala...a kazdy rok jsem to hlasila u kontroly. 😉

emisekkk
22. říj 2016

@panceta Já teda mám přísný zákaz hormonů (antiko,substituce,stimulace Ivf). A ani bych si to nechtěla nechat napsat,protoze jak se o to víc zajímám jako onko pacient,dost se divím i zdravým holkam,ze zo do sebe dobrovolně rvou... Tobě moc držím palce!!!!

marketaryzi
22. říj 2016

@panceta Přiznám se, že mě na upravení cyklu pomohlo až těhotenství 🙂 ale na to jsem si 3 roky počkala...

fallingstars
22. říj 2016

@emisekkk Ono asi ale záleží na typu rakoviny, některé jsou podmíněny estrogenem (třeba určitý typ rakoviny prsu) nebo tam není úplně prozkoumaný vliv, a jiné nemají s hormony asi nic moc společného...

@panceta Zkusila bych třeba konzultaci u jiného gynekologa a jak už tu někdo psal, hormonální profil by asi taky nebyl na škodu. A onkolog by třeba nedoporučil nějakého gynekologa nebo třeba i CAR, kde se na to třeba specializují? Jinak moc držím palce, zasloužila by sis brzy zdravého prcka v náručí...

panceta
autor
22. říj 2016

@fallingstars moc dekuji, je pekne to cist. Moc bych si ho prala..jsem uz jako kvocna 😁😉 jinak jak pises, nijak mi hormony po lecbe nevadily a na leceni by to pry take vliv nemelo. Jj nove hormony budeme delat na dalsi kontrole v listopadu. U tohoto lekare jsem prvni rok. Mam nabidku z onko na celkovou prohlidku plodnosti, ktera se dela kvuli narocnosti, az tak po roce -dvou neuspesneho snazeni. Zatim se nesnazime moc dlouho, tak nebudu hazet flintu do zita. Jen ty komplikace u toho me trochu trapi.

panceta
autor
22. říj 2016

@marketaryzi to je ale hezkee 😊

fallingstars
23. říj 2016

@panceta Ono jestli jsi brala antikoncepci roky, může to prostě být ten klasickej "povysazovací bordel" 😉 Myslím, že ten hormoprofil hodně doktorce napoví, a jen fajn, že je ta nabídka z onko, protože ti by určitě věděli, na co se zaměřit, ale budu držet palce, abys to za dva roky už dávno nepotřebovala 😉
Jinak já osobní zkušenost nemám, ale kamáradka si hodbě chválila na srovnání cyklu Gynex, jsou to tuším kapky, volně prodejné. Ale zase by to možná chtělo probrat s doktorem, jestli to třeba nejde nějak proti sobě s tím Orgametrilem.

panceta
autor
24. říj 2016

@fallingstars dekuji moc za rady, urco se na to optam. Ja stale doufam ze to je jen zmatek na zacatku "cesty"...😊 Loni na Vanoce jsme si doma oba rikali, jak by to bylo pristi rok nadherne mit uz kulate brisko a prcka na ceste... ikdyz jsme pak az do leta snazeni odkladali....Tak snad ten rok pristi...😊

jani76
24. říj 2016

Teda já nevím jak ostatní, ale JÁ bych se na antiko a veškeré medikamenty lékařům a farmaceutům zhluboka vyposeroutkovala .... ☹ Po nemoci, a obzvlášť po tak těžké tvojí nemoci je tělo zhuntované a napěchované samou chemií a podobnými srákotami a ještě tomu dávat další a další zápřah, to ne! Šla bych do očisty organismu, nebrala bych naprosto nic a jen poslouchala svoje tělo + bylinky a klid. Vždyť těhotenství na sobě vnímavý člověk pozná, a nemusí mít ani menses nebo vystouplé břicho. Já vím, že každý na to může mít jiný/opačný názor, ale já si stojím za tím, že hlavní je "nezasahovat" a nechat si tělo, ať si samo poradí, regeneruje apod.

diva_ziva
25. říj 2016

Suhlasim s @jani76