PCOS. Může se objevit i postupem let, nebo to je od mládí?

julieta97
29. led 2024

Dobrý den,

mám takový dotaz PCO se může objevit z ničeho nic i postupem let, nebo jim musím trpět už od mládí ? Přibližně v 20 letech jsem měla dost podrobné gynekologické vyšetření to bylo vše v pořádku, pak jsem brala antikoncepci asi 4 roky, a po vysazení mi nechodila menstruaci pravidelně. Šla jsem na gyndu a tam mi bez vyšetření krevního dr. řekl, že to vypadá na hormonální nerovnováhu nasadil mi ustrogestan a jen jsem chodila na kontroly. Zhruba rok potom jsem skočila v nemocnici nevěděli jestli slepé střevo, nebo prasklá cysta. To mi pan Dr. napsal, že mám polycystické ovaria a a nic víc neřekl. Slepé střevo to nebylo a poslali mě domů za mým gynekologem. Tomu jsem ukázala zprávu i jsem měla od té doby od něj několik ultrazvukových vyšetření, ale neřekl mi nic o tom, že bych měla trpět na pco. Bez antikoncepce jsem byla zhruba ještě další rok a teď jsem jí brala cca 7 měsíců. Čerstvě jsem vysadila teď v lednu chceme s přítelem miminko. Nasadila jsem si kontryhelový čaj pila prvních 14 dní cyklu a beru kyselinu listovou, pupalkový olej a b-komplex. Přijde mi strašně zvláštní, že mi něco řekne jeden doktor a druhý vlastně mi k tomu neřekne vůbec nic nevím moc co dělat dále.

atomix
29. led 2024

Zeptat se doktora. Tady čekáš co?

julieta97
autor
29. led 2024

Můj doktor mi k tomu vůbec nic neříká, jak jsem psala ani na hormonální nerovnováhu mi neudělal krevní testy. Chtěla jsem tady jen jestli, nějakou nemá nějakou zkušenost jestli se pco může jen tak objevit.
Upřímně nemyslím si, že musela být takto nepříjemná, když se Vám můj dotaz nelíbí a nemáte na něj žádnou odpověď. Psát jste nemusela.

lencaa11
29. led 2024

@julieta97 asi jako první věc bych změnila lékaře PCOS se může se objevit během života ale chce to pořádně vyšetření zda to tak je nebo třeba zda za to nemůže endo ,nebo hormony atd ..

pampeliska1313
29. led 2024

K tomu otěhotnění - pcos mám. Tehdy mi dřívější gynekolog ani neřekl diagnózu a jen mi sdělil, ze nemám ovulaci, nebude dítě. Můj nynější hnedka přišel na pcos, zkoušel různou medikaci, abych měla vůbec cyklus a ovulaci, nakonec se zadarilo, ale clostilbegyt nepomohl a to jsem do nej vkládala fakt naděje. Sám řekl, ze neviděl, ze by to s tělem vůbec nehnulo. Rozhodne zkontrolovat štítku (já brala asi jen půlku euthyroxu a nějaký další věci) ale vím, ze největší vliv na to, ze se to podařilo dával prave zamedikovaný stitny zlaze. Každopádně určitě záleží na tom, jak moc to mate rozjetý a tak. To by měl ale ideálně říct proste lékař a s nim se domluvit na postupu. Nebala bych se vybalit to, ze chci rodinu a co dělat.)

levandule_k
31. led 2024

@julieta97 Ale my tady nemáme věšteckou kouli, abychom věděli, zda máš správnou diagnózu a primárně bys to měla řešit s lékařem, on by ti to měl potvrdit nebo vyvrátit, a pokud to neřeší, tak změnit lékaře. A hormonální profil se tuším ke stanovení téhle diagnózy dělá.

Nedávno jsem četla tweet jednoho gynekologa, kdy k němu do nemocnice přišla na vyšetření průchodnosti vejcovodů nějaká žena věkově 35+, 5 let se snažili s partnerem o dítě a jediná rada jejího gynekologa byla, tak se snažte dál. (Teda já nevím na co čekala, ale já bych chtěla nějaké vyšetření, kdyby se to nedařilo nějakou dobu, jinak bych ho vyměnila...)

Já jsem byla u jednoho gynekologa a řešili jsme anamnézu, tak říkám, měla jsem PCOS a on, aniž by mě viděl, tak říká, ne to ještě pořád máte, tak jsem mu oponovala, že nemám. Udělal mi utz a říká, nevím, kdo vám to, kdy řekl takovou kravinu, že máte PCOS, vy PCOS rozhodně nemáte.

zuzanaj93
8. únor 2024

Mě na PCOS přišla nová doktorka, podle ultrazvuk. Poté udělala hormonální profil a poslala mě na endokrinologii. Podle toho pak doktorka postupovala dal, protože jsem stitnou žlázu měla v pořádku. Po domluvě jsem šla na operaci, drilling vaječníku a kontrolovali pruchodnost vejcovodu. Operace zabrala a já otěhotněla po 3 měsíců od operace, brala jsem ještě duphaston. Druhé těhotenství přirozené bez léku.

chlapecektehu
24. únor 2024

Nemusíš tímhle syndromem trpět celý život. Já jsem od puberty měla všechno v pořádku a měsíčky chodili pravidelně. V 17 jsem byla na umělém přerušení těhotenství ( zamlklo) ale to mi taky nějak nerozhodlo cyklus ani nic podobného.
Pak jsme se po 4 letech začali s partnerem snažit o miminko( brala jsem antikoncepci celou dobu) a podařilo se hned na poprvé. Mám 2 letého syna. A rok po porodu kdy jsme se chtěli snažit o 3 těhotenství mi doktorka sdělila že mám pcos. Nechápala jsem jak je to možný. Cpala do mě hormony a dál se semnou nebavila. Samozřejmě jsem si četla to nejhorší jak nikdy neotěhotním apod. Pak jsem změnila po 9 měsících doktora a přestala brát hormony a místo toho začala brát vitamíny i chlap. Sledovala jsem si ovulaci pomocí testů a světě div se teď jsem 4+3. Tak že držím palce. A jestli máš PCO tak u nás zabral inofolic combi premium v tabletách a přítelovi folandrol prášek do pití. Je to dražší ale stojí to za to 🙂