Ahoj všem!
Vím, že je podobných příspěvků spousta, nicméně jsem ani v jednom nenašla odpověď na to, co bych potřebovala, tak zkouším štěstí tady.
Loni na jaře jsem vysadila po cca 7 letech užívání HA. Menstruaci jsem měla normálně asi 3 - 4 cykly po vysazení. Pak jednou vůbec nepřišla (červenec - v té době jsme cestovali po Asii, tak jsem to přikládala tomu, plus to bylo krátce po pohřbu rodinného člena, tak jsem si myslela, že to mohlo být i stresem) a od té doby to mám velice slabé. Menstruaci mám cca 5 dní jako obvykle, jen se jedná spíše o tmavší výtok. Nicméně je celkem pravidelná. Cyklus je asi sice kratší než je běžné (dostávám to cca po třech týdnech)
Gynekolog mi řekl, že se jedná o syndrom polycystických vaječníků a dál se se mnou nebavil. Jeho rada byla, ať piju kontryhel a víc nic.
Začala jsem si o PCOS zjišťovat věci na internetu a úplně nevypadám jako typická žena s PCOS - jsem vysoká, štíhlé postavy, knírek taky nemám 🙂
Gynekologa jsem změnila, bohužel při první návštěvě u nového jsem měla zrovna menstruaci, proto mi vaječníky nemohl vyšetřit. Další termín mám až v březnu.
Jsem v takové situaci, kdy úplně nevím, co dělat. Podle diskuzí, co jsem si tu pročítala, si úplně nemyslím, že bych PCOS měla, nicméně když to gynekolog viděl..?
Není tu někdo s podobnými příznaky? Uvítám každou radu či zkušenost.
S manželem už mluvíme o miminku, tak bych ráda věděla, jak na tom jsem.
Děkuji za Vaše odpovědi. Mějte se krásně!
To je individuální. Taky nejsem tousťouch, ale vaječníky mám jako korálky posypané cystami. To je prostě různé... MS mám normálně, ovulaci ne. Knírek taky nemám ... 🤷🏻♀️
Ja mam tiez PCO. Cykly mam sice dlhsie, ale MS mam normalnu asi dva dni a potom ani neviem, ze ju mam. Inak by som to tiez nepovedala podla toho, co som si na nete precitala. Som stihla, vysoka a knirek tiez nemam 🙂
Ja mam take PCOS, nemusi byt vsechny priznaky. Jsem stihla, nemam problemy s nadmernym ochlupenim, ale lecim se s akne. Cykly jsem mela dlouhe 2-4 mesice. Otehotnela jsem prirozene.
taky jsem štíhlá, cykly jsem teda měla většinou delší, otěhotněla jsem s drobnou lékařskou pomocí
@zrzinda ahoj, mě dr podle utz řekl v květnu, že mám PCO ( mám trochu nadváhu, nadměrné ochlupení taky) ms ale pravidelnou a silnou. Před měsícem jsem byla na laparoskopii, kde se PCO vyloučilo, jsem naprosto v pořádku. Takže je to hodně individuální. Některé příznaky nemají, přesto mají PCO a některé mají a PCO není.
Pokud PCO máš, na to je dobrá fertiprona/inofolic 🙂
Nicméně se snažíme 18 měsíců oba podle všeho zdraví a přesto to nejde 🙂
Měla jsem PCOS, podle mýho doktora to je teď čím dál běžnější. Na vnější příznaky kašli, já nosím velikost 34, mám velký prsa a chlupy si nemusím ani často holit jaký jsou slabý a světlý 😀 A přesto jsem měla vaječníky cystama úplně zacpaný, já už to měla docela špatný, takže jsem neovulovala a cykly jsem měla dlouhý třeba 60-70 dní, nepomohly léky, terapie ani IUI, první dcera je z IVF. Ale po porodu se to srovnalo, druhá se povedla přirozeně a celkem rychle a teď mám cykly krásné a vaječníky prý v cajku 😉 U tebe to třeba nebude moc silné, když máš normálně cykly. Dej na radu doktora a zkus konryhel nebo kyselinu listovou a hlavně nečti žádný internetový anabáze nemocí, nebo za chvíli zjistíš, že máš rakovinu, anginu pectoris a vbočený palce 😀
Ahoj, taky jsem štíhlá (165/54) a bez vnějších příznaků. Dle ultrazvuku PCOS. Zítra mě čeká druhá inseminace, pak IVF. Vzhledem k horšímu spermiogramu asi nemá cenu čekat. Užívám Fertipronu. Tak snad pomůže. Na začátku roku jsem začala s hormonální jógou, ta prý také pomáhá, ale nějak jsem u ní nevydržela... ☹
Ještě jsem se chtěla zeptat holek, které mají zkušenosti. Nenechal si někdo udělat testy u odborníka na inzulinovou rezistenci, zda by to k něčemu pomohlo?? Díky za případné rady.
Taky mam diagnostikovany PCOS, po vysazeni HA jsem mela asi 3 cykly pravidelny, pak treba 3 mesice nic (pred HA byly cykly i 6 mesicu). BMI mam na hranici podvahy, pomerne dost se hybu. Na UTZ jasny polycysticky vajecniky a z hormonalniho profilu vysel vyssi testosteron, hodne mi padaly vlasy. Mudr mi doporucila zkusit alternativni lecbu a pak kdyztak drilling. Zacala jsem zmenou stravy (uplne vysazeni cukru a sladidel, prumyslove zpracovanych potravin, bile mouky, bile ryze, omezeni ovoce, vic zeleniny, celozrnnych produktu, min masa...), cvicenim hormonalni jogy (tu jsem flakala, cvicila jsem jen cca 3x tydne) a klasicke jogy, brala jsem denne 1 sacek Fertiprony + 2g cisteho inositolu, omegu 3 v kapslich a po nejakych 5 mesicich tohohle rezimu se cykly zkratily na 50-55dni. Hormonalni profil byl uz tou dobou ok, inzulinova rezistence pomoci OGTT vyvracena, dle UTZ presto furt diagnoza PCOS a podle mudr anovulacni cykly. No a nakonec bez nejakeho vedomeho snazeni jsem v jednom z tech 50 dennich cyklech otehotnela a zjistila to az v 10.tt :D Ted jsem 32.tt a zatim vsechno uplne bez problemu. Jen doktori nechapou, proc v prukazce mam proskrtnuty termin porodu dle data posledni menstruace (bylo by to o mesic driv, nez podle utz). Takze potvrzuju, ze se da otehotnet i s pcos, jen je tomu treba trochu pomoci, at uz reprodukcni medicinou nebo alternativneji. U me to diky vyse zminenym opatrenim netrvalo ani rok.
Ja mám PCOS, jsem štíhlá, menzes dlouhé cykly, většinou anovulační. Myslela jsem si to ještě předtím než mi to Dr potvrdil. Hlavně i právě kvůli těm chlupům, dělá se mi knírek a na bradě, musim si to trhat.
V r.2012 jsem vysadila HA a dítě nikde, že mám PCOS jsem zjistila ať v r.2014, kdy mi v CAR udelali hormonální profil. A podle ultrazvuku ukázkové PCOS. Třeba dvacet korálků, žádný dominantní folikul, vaječníky zvětšené. Šla jsem tedy na operaci, dělali mi laparoskopii drilling vaječníků. (Díry do "obalu" vaječníků, aby se mělo kudy vajíčko dostat ven). Různe mě stimulovali, vajíčka se na základě toho tvořila, ale nikdy jsem díky tomu neotěhotněla, ani pomocí metody IUI (inseminace), kterou jsem podstoupila 3x. Dále byl verdikt takový, že s PCOS nemám šanci přirozeně otěhotnět. Vejcovody byly v pořádku. A tak mi doporučili IVF, to jsem odmítla. Pořád jsem nějak věřila, že to nebude potreba. Čas plynul a s tehdejším partnerem jsme se rozloučili. Po půl roce jsem potkala současného. Dítě jsem úplně vypustila. Rok na to v lednu 2017 jsem zjistila, že jsem těhotná. Sice neplánovaně, ale úplně přirozeně. Takže noc není nemožné.
@zrzinda Ahoj, jsem na tom podobně jako ty. Minulý rok vysazena HA po 10 letech kvůli miminku. Celý rok se nic nedělo a na konci roku mi u nového lékaře přišli na PCOS. Zírala jsem na něj a nechtělo se mi věřit. Mám ms naprosto pravidelnou, žádné nadměrné chloupky, jsem štíhá, bez akné, zjišťovala ovulaci pomocí testů, měřila bazální teplotu kde byl krásně vidět vzestup a přesto podle pana doktora většinou neovuluju spíš vůbec. Taky by mě zajímalo, jestli někdo takový další existuje 🙂 Já to mám už i bohužel potvrzené z krve. Můj lékař pracuje zároveň i v CAR, takže si mě rovnou přesunul tam. Na konci ledna tam jdu na UZ, tak uvidím co dál.
Tobě držím palce.
@zrzinda Tohle Ti potvrdi jedine doktor.Ja mam pcos a jsem stihla.Mam dlouhe cykly.Knirek taky nemam,ale troufnu si rict,ze jsem chlupatejsi.I treba poprsi nebudu nikdy mit velke diky tomu.Byvaji dlouhe anovulacni cykly.Ms jsem mela spise silnou.