Otěhotnění po přítelově transplantaci srdce

nick1234
18. zář 2015

Ahoj všichni, vím, že moc lidí s tím zkušenosti nemá, ale snad se najde aspoň někdo...Přítel v červnu prodělal transplantaci srdce, po auktním srdečním selhání (nebyla to vrozená ani genetická vada), nyní bychom chtěli rodinu, už asi měsíc se snažím otěhotnět. V září loňského roku jsem byla krátce těhotná, ale s další menstruací plod "odešel" :( Chtěla bych Vás požádat o jakékoliv zkušenosti s tímto problémem, nebo pokud máte někoho takového v okolí, uvítám jakoukoliv radu nebo zkušenost.
PS: S doktorem přítele jsme tuto situaci probírali, a nevidí v tom problém, můj gynekolog také ne.

Děkuji předem za jakoukoliv odpověď

vetyver
18. zář 2015

Vzhledem k tomu že transplantaci prodělal přítel a je jinak v pořádku (3mesice na celkovou rekonvalescenci mi přijdou málo, ale snad víte co děláte), tak proč by to měl být problém? 🙂

nick1234
autor
18. zář 2015

Já nemyslím že by to měl problém, pouze jsem třeba chtěla zjistit, jestli se s tím už někdo setkal

saminomimino
18. zář 2015

úplně nechápu otázku,bez urážky 🙂 Ale když podle lékařů je přítel v pořádku ač mi tedy 3 měsíce příjdou taky málo,když vzpomenu na bývalého přítele co byl "pouze" pro transplantaci chlopně dárcem,tak rekonvalescence byla dlouhá,ale to,že poprvé miminko nevydrželo se běžně děje i zcela zdravým párům,spíše je to přírodní výběr.Párů jako vy asi moc nebude ale držím vám palce a štěstí přeji mnoho 🙂

nick1234
autor
18. zář 2015

Jestli se můžu zeptat na co vám přijdou málo 3 měsíce? Nebo z jaké stránky to myslíte? Když byl 2 měsíce po operaci, tak mu doporučili aby začal pomalu provozovat nějaký sport, např. kolo, lehké cvičení apod.

vetyver
18. zář 2015

@nick1234 no já mám v rodině taky člověka ,,jen" po operaci srdce katetry a rekonvalescence byla rozhodně delší, dlouho musel jen ležet a pak lehce se vracet do života. Těžké věci nesmí zvědat doteď (jako například stěhovat skříně). Prostě je to výměna toho nejdůležitějšího orgánu, myslela jsem si že rekonvalescence je delší. Ale věda jde stále kupředu, takže proč ne...

no_title
18. zář 2015

Neměl by v tom být problém. Nějaké potíže mohou dělat snad kortikoidy, ale ty brát musí. Občas se po nich stane, že člověk hodně nabere, tak jediné, co může pomoci, je pokusit se zhubnout.

mysonek
18. zář 2015

@nick1234 Tak lidí co jsou po transplantaci srdce je obecně velmi málo, takže pochybuji, že Ti tu někdo napíše nějaké zkušenosti (tak maximálně třeba po transplantaci ledviny, těch je víc). Ale problém s otěhotněním by opravdu mohl být, protože určitě užívá léky na potlačení imunity, navíc takhle krátce po transplantaci je určitě bere ve vyšších dávkách a určitě i kombinaci více léků.

alboo
19. zář 2015

Ze zkusenosti s lidma po transplantaci srdce... osobne bych pockaka rok, pokud bude biopsie ok, tak bych do toho sla. Rejekce sou mrchy nevyzpytatelny. Jinak u nej trochu mohou delat problem imunosuprese, ale vzhledem k tomu, ze dite nebude nosit on, tak je to problem zanedbatelny.

moulinkaa
23. zář 2015

@nick1234 Našla jsem tenhle obecný přehled o životě o transplantaci srdce, třeba pomůže: http://www.transplantace.eu/srdce/zivot.php#7 . Já bych se nejspíš zeptala lékařů, odborníků na transplantance. Možná by věděli třeba o nějakém portálu pro své klienty, něco jako speciál fórum? Na netu jsem nic takového teda nenašla.