Opožděná menstruace. Co se děje?

sofiiii14
6. lis 2022

Dobrý den, dnes je to 3 den kdy mám opožděnou menstruaci. Nic mě nebolí, necítím se nijak jinak, nic. Pokaždé kdy se mi blíží menstruace začnu mít citlivé prsa, a poté mám nahnědlý výtok a pak samotnou krev. Ty citlivé prsa pociťuji cca1 týden před a výtok tak 3-2 dni před. Teď cítím ze mám prsa citlivější ale žádný výtok. Do toho jsem za poslední 1 měsíc a půl přibrala 4,7 kg. Nevíte co se děje, popřípadě nějakou radu. Je mi 14 za měsíc 15 menstruaci mám od léta 2021 . U gynekologa jsem ještě nebyla a ani tam nejsem zaregistrována. Jsem z malého města a je tu jen 1 gynekolog a ještě 2 dny v týdnu takže je vlastně nereálný se tam dostat věž objednání. A popravdě se mi tam ani moc nechce bojím se.
Děkuji
Za jakoukoli pomoc.

levandule_k
6. lis 2022

Základní otázka je, jestli jsi měla nechráněný pohlavní styk. Pokud ano, udělej si těhotenský test. Pokud ne, tak je normální, že se občas menstruace opozdí např. vlivem stresu. Ze začátku se cyklus nastavuje, takže výkyvy jsou normální.
Přibírání na váze, to nedokážu zhodnotit, jsem laik ne doktorka.
Návštěvy gynekologa se bát nemusíš. Vyšetření je uzpůsobeno tomu, že jsi ještě neměla pohlavní styk např. tady, nebo si něco vygoogli https://www.ordinace.cz/clanek/gynekologicke-vy...

sofiiii14
autor
7. lis 2022

@levandule_k mockrát děkuji, pohlavní styk jsem ještě nikdy neměla.

levandule_k
7. lis 2022

@sofiiii14 K té váze, tělo se mění vlivem hormonů najednou ti narostou prsa a boky a vypadáš víc žensky. Přibrat můžeš i pokud změní rapidně životní styl, přestaneš se hýbat a začneš se přejídat. Takže určitá váhová změna je normální, ale může to být i např. vlivem poruchy štítné žlázy. Ono to chce naučit se vnímat svoje tělo, kdy je jistá změna a výkyv normální a kdy je lepší jít k doktorovi.
Jinak já bych asi týden, dva počkala a pokud by nepřišla, tak nepravidelnou menstruaci prokonzultovala s gynekologem. Pokud by se objevila náhle jiná komplikace např. nesnesitelná bolest, vyhledej lékaře. První návštěva bude asi s rodiči, protože jsi hodně mladá, nicméně pokud jsou rodiče nefunkční a odmítají tam s tebou jít, tak to gynekolog nějak vyřeší i bez nich. U samotného vyšetření být nemusí, to bude záležet na tobě, jestli je tam chceš.
Před návštěvou si dej sprchu dole a vem si sukni. Já jsem byla na gyndě poprvé, když jsem byla panna, protože jsem měla výtok. Takže mi dělali i stěr, nebolí to, ale když ještě nemáš za sebou první sex, tak je to víc pocitově nepříjemné, možná fyzicky pocítíš lehký diskomfort a o panenství nepřijdeš. Možná tě vyšetří pohmatem přes konečník, ale nemusí. Zase je to víc pocitově nepříjemné, než fyzicky. Já jsem měla vždy citlivé gynekoložky. Někomu víc vyhovuje lékař, někomu lékařka, ale je to jedno, důležité je, aby ti sedl. Až jednou budeš sexuálně aktivní, pak tě čeká každý rok preventivka na gyndě, stěr z čípku, vyšetření pohmatem, pohledem - je zavedeno gyn. zrcátko, ultrazvuk. Vyšetření by tě bolet nemělo, pokud ano, najdi si někoho, kdo je víc citlivý. Samozřejmě je důležité se uvolnit v rámci prohlídky, ne se stáhnout strachem, to pak logicky může být nepříjemné, bolestivé.
Pokud ti lékařka řekne, že jsi ok, můžeš svůj cyklus podpořit bylinkami. I některé gyn. problémy se dají řešit bylinkami, cvičením, ale bylinky jsou různé a každá je trochu na něco jiného. To pak chce vybírat bylinku na daný problém.
Pokud máš jen zpoždění vlivem výkyvu hormonů, lékař ti může nabídnout injekci na vyvolání, tu si můžeš nechat dát nebo se rozhodnout počkat, až menstruace přijde sama.

Nějaké další otázky?

sofiiii14
autor
8. lis 2022

@levandule_k Dobrý den, mockrát Vám děkuji, velice mi to pomohlo.