Ze zdravotních důvodů mi bylo nabídnuto odstranění dělohy.
Jaké vidíte pozitiva a negativa? Já už týden nepřemýšlím nad ničím jiným a v rozhodování jsem pořád tam kde jsem byla.
No a jeste typ oeprace- LSK versus LPT.
Operace byla “náročná” i rekonvalescence(dlouho me pobolivalo břicho a nemohla jsem ujít delší trasu) ale nakonec jsem ráda. Žádná MS, žádná antiko, menší stres z nádoru😇 chvíli po mě byla i kamarádka a taky je ráda 🙂
@hezz17 typ nevím jelikož děloha ma tvar jaký má. Doktor to přisuzuje 3 císařům ale takovou delohu prý ještě neviděl. 🙄 mám měsíc na to abych zjistila co a jak na odstranění bych stejně šla až příští rok ale pořád nevím. Další dítě nepřipadá v úvahu ale bojím se toho co přijde právě po odstranění. Momentálně mám zdravotní problémy které by to vyřešili, ale co přijde po odstranění? Například ten mocovy měchýř mě docela vrtá hlavou od dětství s tím mam problémy. Neni mi ještě 40 a co když přijde inkontinence? Dá se to nějak řešit? Problémy které mám momentálně jsou mnohém horší než to ale zase přechodem to odezní inkontineve by byla už do konce života.
@renatka16 jak náročná? Já si mohu dovolit v práci nebýt maximálně týden. Mám sedave zaměstnání. Co jsem cetla tak se nesmí tahat nic tezkeho to bych zvládla. Delší procházky bych také ozelela ale opravdu nebýt v praci déle jak týden by prostě nešlo.
@mlynkova85 no tak to je uplne mimo ale. Je to brisni operace, ktera chce svuj cas. Obzvlast pokud by nebyla laparoskopicky. Tyden je nesmysl. 5 dni v nemocici a kde mas rekonvalescenci.
@mlynkova85 počítej tak měsíc. Byla na tom máma i tchyně. Obě jsou spokojene, vyřešilo to jejich dlouhodobé zdravotní problémy. Ale bylo jim oběma skoro 60. Jen týden byly obě v nemocnici. Plus následná rekonvalescence..
@mlynkova85 jsem přes rok duvod HPV nález na čípku věk 37 let ponechány vaječníky operace laparo + spodem nástup v pondělí domu v pátek ..doma jen odpočívat malé procházky ok líp se uvolňoval plyn ..jinak do práce po týdnu tak to opravdu nejde jsou vnitřní stehy do práce minimálně až po 4-8 týdnech podle toho jak se žena hojí sex cca po 2-2.5 mes...ještě 3 měsíce jsem měla jeden vnitřní steh...6 mesicu se nesmi nic tahat do 5 kg pokud jsou doma malé děti někoho aspoň na 6 týdnů k ruce ...
Děkuji všem za rady. Mám možnost si vzít homeoffice ale déle jak týden nemůžu být mimo dění. Takže pokud k tomu dojde tak bych prostě tu dobu co budu po zákroku pracovala z domu no.
Právě že by to moje zdravotní problémy vyřešilo ale bojím se toho jak dlouho budu mimo domov. Jak se to zvládne jsem na děti sama sice mám hlídací babičku ale budu jí na to muset připravit.
@mlynkova85 no tak to hodně štěstí s tím týdnem.... Týden jenom v nemocnici, pokud nebudou komplikace, jako třeba i blbá teplota. Jsem po operaci 3 týdny, laparo, a rozhodně se necítím jít do práce a to mám taky sedavé zaměstnání a kolikrát chodím i s atakou od roztrouš. sklerózy 😉 první týden doma jsem jen spala. Moc jsem nejedla, protože to nešlo, všechno mě bolelo, záda a ramena od plynu, ktery do tebe napustí. Ani jsem toho moc nenachodila... Tady más foto pro představu. Tím velkým řezem tahali dělohu, nešla spodem. Řez na dren a řez v pupíku. Na druhé straně ještě jeden řez. Umíš si přestavit s tímhle pracovat, byť jen z domu?
Jedna příbuzná byla na odstranění dělohy, doma byla myslím půl roku, má práci, kde se tahají i těžké věci.
Je tady diskuze, kdy nějaká uživatelka na tom byla a psychicky jí to hodně rozbilo, byť racionální důvody u ní převažují ve prospěch té operace.
@levandule_k jo jo, pod to se podepíšu. Nechci nějak strašit, ale kolegyně je doma s tím už 9 měsíců, nějaký komplikace. A psychicky... No já byla smířená s tím, že budu bez dělohy, věděla jsem to půl roku před, a i tak jsem to obrečela a oželela...
@mlynkova85 ja byla na operaci v kvetnu a jsem stale doma. Tyden je naprosto nerealny. V nemocnici mi rikali minimalne 6 tydnu🙏🏾
@mlynkova85 hlavně po takové operaci je tělo unevane šla jsem jen na menší procházku před vchod a šla spát i hodinu sedět x hodin doma tak to bych nedala asi si musite dat otázku co je pro vás důležité zdraví nebo práce ...hlavně máte obavy o únik moči atd ..a víte že když žena po Řekové operaci právě nedrží moc klidový režim a třeba tlačí na břicho tak nemá telo čas právě si to vše uvnitř urovnat ...můžete začít krvácet a další komplikace po operaci je to náročná operace pro tělo a to bude chtít bejt trochu v klidu
Me odstraneni zlepsilo kvalitu zivota o 200%
Děkuji všem za informace. Proto zvažuji jestli do toho vůbec jít. S hlavou bych problémy neměla spíš na opak. Vidím v tom pro sebe sama pozitiva. Bojím se inkontinence plus teda to že pracovat musím. U mě se zatím jedná pouze o opravdu hodně silnou menstruaci, dorůstá hodně sliznice a nemohu mít žádnou antikoncepci. Proto mi bylo nabídnuto odstranění dělohy je možné že se to srovná ale už s tím bojuji rok a je to spíš horší než lepší a k tomu děloha změnila svůj tvar. Mám čas nad tím přemýšlet a zvažovat pro a proti. V práci není nikdo kdo by mou práci zastal a nemohu nechat x stovek lidí bez výplat a dodavatele bez proplacených faktur. To je pro mě velké proti. Sice to mohu dělat i z postele přes notebook ale co když toho nebudu schopná? No musím si to všechno v hlavě promyslet.
@mlynkova85 ta inkontinence je málo pravděpodobná sice se píše jako jedna mozna komplikace ale není to tak ta druhá věc to si musíme opravdu sama rozmyslet no jak potěšit zaměstnání to je zřejme větší háček než něco jiného kolem ...hlavně pokud teda máte problém se sliznici tak bych ještě vyzkoušela jít na kyretáž zda není něco víc a nebo zda se sliznice nesrovna ...
@mlynkova85 roboticky asistovana hysterektomie ma vyrazne kratsi dobu hospitalizace i rekonvalescence. Tak jeste zkusit zjistiz, kde v okoli maji robota.
Ve 48letech jsem byla na klasicke brisni operaci vcetne odstraneni vajecniku a slepaku.Ve stredu operace,v patek domu,v sobotu jsem uz vesela pradlo na balkone.Doma jsem byla necele 3 tydny.Jako prakticka Dr.Myslim,ze se to da zvladnout i za kratsi PN, pokud tedy nenastanou komplikace.A zvlast po laparoskopicke operaci.Ja musela hned po navratu do prace jezdit k pacientum domu na navstevu,jinak ordinaci bych zvladla driv
@mlynkova85 Byla jsem na operaci před 4 lety a to právě kvůli extrémně silné menstruaci. Do práce jsem šla po 2 měsících, ale ne z důvodů čistě gynekologických. Po operaci jsem začala rehabilitovat procházkami, nic jsem netahala a když mi to dovolila Dr a břicho, začala jsem opatrně cvičit pánevní dno. To cvičím dodnes, plus jógu a inkontinencí netrpím. Za mě je důležité fakt nic netahat a posilovat pánevní dno.
Největší benefit operace vidím v tom, že už nemusím řešit menstruaci, žádné termíny, pomůcky s sebou, žádné PMS a změny nálad.
@ahyt děkuji něco takového jsem potřebovala slyšet. Bojím se toho hodně. Jako popravdě mám v práci mnohem více klidu než doma. Doma se nezastavim s 3 detma. Kor když jsem na ně sama. Já když přijela z porodnice po císaři domů tak jsem hned druhý den musela fungovat na 100% nákupy do 4 patra bez výtahu. Ráno odvést děti do školy a školky tehdy jsem ani žádnou pomoc neměla teď mám aspoň mamku na důchodě tak pomůže s hlídáním ale vše ostatní musím obstarat sama. Nákupy už dokáží obstarat starší děti.
@dura175 děkuji taky v tom vidím spíše pozitiva. To že nebudu moct tahat nic těžkého a posilovat pánevní dno zvládnu. Ale další měsíc s menstruací jakou zažívám poslední rok nevím jak dám. Je to těžký. Nemam si s kým o tom promluvit. Nikdo mi neřekne neboj to nějak zvládnem já ti pomůžu.
@mlynkova85 operace byla pro mě především psychicky náročná, nějak jsem nezkoumala do čeho jdu, takže jsem byla ze všeho vykulená :D po operaci se mi špatne dychalo (asi mě hodně napustili plynem) a každý nádech mě strašně bolel. Na oddělení se mnou byly samé starší ženské, já jediná jsem tam byla mlada, takže to mě taky dost rozhodilo…
Mám také sedave zaměstnání,práci za mě nikdo neudělá, takže do práce jsem šla už po týdnu a okolo děti jsem musela fungovat hned.
a břicho mě teda dost pobolevalo aspoň dva roky… pomohla mi až fyzio , která mi rozmasirovavala jizvu.
Ale jinak jsem rada.ze jsem do toho šla.
@mlynkova85 ještě doporučuji tuto skupinku hodně si tam žena dočte info - https://facebook.com/groups/302488365256919/ a tady je druhá skupinka https://facebook.com/groups/885637678247097/
Byla jsem před rokem a jsem maximálně spokojena. Po 6 týdnech jsem sla do práce. Operaci jsem měla udělenou řezem. Brala jsem homeopatika a dr mi už po těch 6 týdnech dovolil i lyžovat, ze jsem se krásně zahojila.
Asi dost vliv na rozhodovani ma duvod odstraneni, jaka je pricina.
Vyhody jsou vymizení onoho zdrav duvodu (krvaceni, bolesti, prednadorove zmeny….), konec menstruacniho krvaceni. Odstranneni vejcovodu, ktere jsou nejcasteji puvodcem rakoviny vajecniku- tzn snizeni rizika rakoviny vajecniku.
Nevyhodou je moznost poklesu mocoveho mechyre, moznost inkontinence po operaci (docasna nebo trvala). Moznost pooperacnich srustu v male panvi.
Rozhodovala bych se podle duvodu. Ten je zasadni.