Nepravidelná MS. Co se děje?

zutinka
4. zář 2024

Ahoj,jdu si pro radu.V červenci jsem dostala ms o 6.drive.V srpnu cca normálne.A nyni o 9.dni dřív.Nedeje se něco s tělem?Je mi přes 40.Diky za odpověď

lennus
4. zář 2024

@zutinka Ahoj, měla jsem podobný problém loni ke konci roku - 2x menstruace o dost dříve a pak zas nezvykle později - věděla jsem, že je velmi nepravděpodobné, že bych byla těhotná, cítila jsem se i dost blbě, jako silný PMS, hlavně psychicky, ale i nafouklá apod. Vše bylo ok, ms přišla, letos už se nic podobného nedělo, ale dává mi to smysl a i vnímám sama na sobě, že se tělo mění po 40. Bylo mi loni čtyřicet právě, hormony klesají, už není pro tělo přirozené mít dítě a jsem třeba za půlkou života, pokud máme to štěstí. Přečti si něco o perimenopauze - je to příprava na přechod a samozřejmě to nezačne ze dne na den, ale postupně a dlouhodobě. Jestli máš pochybnosti, zeptej se lékařky, případně tě vyšetří. Kdyby moje potíže pokračovaly, řeším to s naturopatkou a pomocí bylinek, se kterými mám dobré zkušenosti, mám třeba namíchaný bylinný extrakt na PMS a vážně pomáhá. Jinak já osobně se snažím zdravě jíst, otužuju se, sportuju, takže se mentálně stará necítím, ale holt to tak je, vše má svůj čas.

lennus
5. zář 2024

@zutinka A může to být i horkem.