Nepravidelná menstruace, žádná ovulace?

515ka
13. pro 2015

Ahoj holky 🙂 Chtěla bych se zeptat na váš názor případně zkušenosti s nepravidelnou menstruací. Asi do 18-19 let jsem měla menstruaci pravidelnou, ale od té doby jí spíš nemám než mám. Funguje to u mě tak, že to třeba 3 měsíce nedostanu a pak to mám 4 dny a pak zas třeba 2 měsíce ne. U Dr. jsem byla 7.10. když mi už bylo divný že jsem to od června nedostala a testy byli negativní. Dr. mi píchla 2x Agolutin a doporučila mi ať začnu brát kys. listovou a Inofolic. MS se dostavila za 14 dní, jenže ten další měsíc zas ne. Tak mi teda Dr. nasadila Utrogestan, který jsem brala 10 dní a 12. den jsem MS dostala. Co mě teda spíš zajímá je, jak s takhle šíleným cyklem/necyklem otěhotnět... Ovulační test mám pořád negativní a vypočítat si to takhle ani nemůžu protože fakt netuším jak dlouhý mám, nebo bych měla mít cyklus. S partnerem se tulíme pravidelně tak aby případné spermie ve chvíli ovulace stačili doputovat k vajíčku, ale jak říkám, je to jak hledat jehlu v kupce sena. Nemluvě o tom, že se cítím tak nějak blbě řečeno "pokaženě" a ten a strach a myšlenky na to "co když" se v té hlavě objevují sami... Máte prosím některá podobné zkušenosti?

andelka
13. pro 2015

Tak předně bych řešila ovulaci. Pokud jsou testy stále negativní,zřejmě k ní nedochází. Takže pokud chcete miminko,dr už to měla začít řešit. Ne příchod ms,ale pokusit se vyvolat ovulaci. Pokud není,tak vás čeká car,a čas běží, netřeba ho ztrácet.
U nepravidelných cyklů ovu být může, já měla 29-43 dní, měřila jsem bt,takže když mi dr tvrdil že asi ovu není,tak jsem věděla že byla vždycky. Ale pokud máš MS párkrát za rok a ještě po vyvolavacce,mělo by se to prošetřit pořádně a začít řešit.

515ka
autor
13. pro 2015

@andelka No mě právě Dr. řekla, že mám brát půl roku Utrogestan a že jestli se půl roku nezadaří, tak mám přijít a pošle nás na spermiogram a dá mi hormony na vyvolání ovulace..

pekkaa
13. pro 2015

@515ka ja jsem brala 10 let vkuse HAK a po vysazeni jsem se trapila s cyklem 2 roky.
Prvniho pul roku jsem vubec nevedela co je menstruace, pak jsem aspon obcas nepravidelne zaspinila (ale taky tak po 2-3 mesicich to melo pravidelnost), pak po roce a pul jsem konecne uvidela normalni krvavou menstruaci, zhruba po 2 letech se dalo konecne rict, ze mam relativne pravidelnou MS (ale cykly stale dlouhe, kolem 40 dnu).
Davali mi ruzne prognozy, hlavne PCOS.. Nastesti se to casem nepotvrdilo, byly to proste jenom rozhazane hormony a upravilo se to samo..
Ale bala jsem se, protoze jsme pomalu chteli mit miminko..
Pomohlo mi hodne mereni bazalni teploty. Dle toho jsem videla kdy je ovulace. Kazdy mesic nebyla.. Ale pak jsem videla, ze aspon nekdy je a to me uklidnilo. Otehotnet se tak taky povedlo😉.
Takze za me, doporucuji to mereni teploty. Spoznas tak vice svoje telo a pochopis procesy, kdy mivas/nemivas ovulaci a tak.
Meri se vzdy rano hned po otevreni oci dolu v pipine😉. Vznikne ti pak uz takovy ritual, ze ti ani neprijde, ze te to nejak obtezuje.
Kazdy den se zapisuji hodnoty. V obdobi od menstruace po ovulaci jsou teploty v prumeru nizsi nez po ovulaci. To ti pak dokaze s jistotou rict kdy presne byla ovulace a jestli vubec byla. Pokud je aspon nekdy, tak sance otehotnet tam urcite je

jirikova
13. pro 2015

@515ka naprosto stejné, otěhotnět se snažím už rok a bez výsledku. MS víc nemám než mám, naposledy přirozeně letos v březnu, od té doby 2x po injekci..Teď měním doktora, přístup "neřeším" už mě přestává bavit, nebrala jsem zatím jediné léky, pouze 2x ten Agulotin..
Teď první cyklus užívám Estrozin, jsou to přírodní hormony, měly by srovnat hormonální hladinu..dnes kapu naposled, pak mám na 7 dní vysadit a ms by se měla dostavit, funguje to na principu antikoncepce (3 týdny bereš a týden vysadíš). Sama jsem zvědavá na výsledek 🙂
A tobě držím palce, ať je tvoje léčba rychlejší a úspěšnější.

515ka
autor
13. pro 2015

@pekkaa děkuji 🙂 no já HA nikdy nebrala ....takže tím spíš nevím proč to takhle mám..

515ka
autor
13. pro 2015

@jirikova no my se snažíme druhým měsícem....ale prostě se mi to fungování těla nezdá a chci to řešit...nejdřív jsem měla taky Dr. typu neřeším, které když jsem řekla, že nemívám MS i 3 měsíce tak se mě zeptala jestli mi to chybí...tak jsem Dr. vyměnila a ta to díky Bohu začala řešit, ale přijde mi že s timto pomalým řešením to je běh na dlouhou trať...

515ka
autor
13. pro 2015

Eště mně tak napadlo...naposled co mi Dr. dělala UZV (to bylo toho 7.10.) tak říkala že tam vidí folikul....takže ovulace nejspíš proběhla že?

jirikova
13. pro 2015

@515ka na mém posledním ultrazvuku taky byl folikul a říkala, ať se snažíme..když jsem to opět dlouhou dobu nedostala, tak jsem za ní šla a vznikla mi z toho cysta, folikul se sám neuvolnil..

515ka
autor
13. pro 2015

@jirikova aha...no je pravda že jsem v 17 prodělala cystu....ale od té doby jsem s tím problémy neměla..

pekkaa
13. pro 2015

@515ka presne. Zalezi jestli folikul opravdu dozraje a praskne.
Treba u toho pcos se deje, ze nepraskaji a vytvareji se z nich malinke cysty.
At ti dr nabere krev na hormonalni profil. At ti rekne, jestli mas hormony v norme. To muze rict hodne

515ka
autor
13. pro 2015

@pekkaa take myslíš že mám jít k Dr. už teď? i když mi řekla že mám přijít až když se to půl roku nepovede?

pekkaa
13. pro 2015

@515ka ja bych si minimalne nechala nabrat tu krev na hormonalni profil uz ted. Proste ji rekni, ze chces vedet jestli mas hormony v poradku. Pokud nejsou v poradku, tak by si pulroku cekala zbytecne. Samo by se to asi tezko napravilo...
Pokud ti rekne, ze to je v norme, tak pak bych asi pockala a zkusila pul roku snazeni bez zasahu. Pokud by se nepovedlo tak pak davaji leky na podporu ovulace.
U me to bylo tak, ze na zaklade ty krve rekli, ze mam hormony ok, ale ze z nich vidi, ze tento mesic jeste nebyla ovulace. Tak jsem pak merila tu teplotu a zjistila jsem, ze ji obcas mivam, ale trva ji to dlouho az praskne.
Pokud by to bylo takto i u tebe, tak bych to fakt zkusila bez leku. Je to vzdy lepsi nez se cpat chemii.

no_title
13. pro 2015

Mám stejný problém, objednala jsem si kapky Gynex a budu měřit BT, tak uvidíme. Každopádně 23.12. jdu na vyvolávačku :-/

andelka
13. pro 2015

@515ka já bych šla hned. Půl roku se můžete zbytečně trápit. Utrogestan ti ovulaci nevyvolá,je na udržení těhotenství,měl by se nasazovat až po ovulaci,jinak ji může taky potlačit.

freemee
13. pro 2015

Ahoj, mám podobný problém, trápí mne také dlouhé a nepravidelné cykly, ale ač se snažíme teprve cca půl roku, rozhodla jsem se to nenechávat být, abychom se nesnažili zbytečně. Říkala jsem o tom dr a ta mne bohužel po vyšetření poslala na laparoskopii s tím, že mám vaječníky posunuté hodně za dělohu, tak aby zjistili čím to je a rovnou prý zkusí průchodnost vaječníků. Jsem objednaná předběžně na 25.1. ale prý se mám ještě se sestřičkou domluvit, protože se to má dělat v první polovině cyklu a já díky nepravidelnosti nejsem schopna říci, kdy budu mít další MS. Docela se toho bojím, nikdy jsem na žádné operaci nebyla :( prozatím kapu gynex v naději, že by mi do té doby trochu mohl pomoci a beru inofolic. Jinak jsem bez příznaků, nic mě nebolí.

515ka
autor
13. pro 2015

Holky a jak to vlastně je? kdy by měla nastat ovulace? uprostřed cyklu? jakože bych měla od prvního dne MS napočítat 14 dní?

andelka
13. pro 2015

@515ka to je individuální. Měla jsem ovulaci 16den cyklu, ale taky 31 dc nebo 64dc.
Obecně u pravidelných cyklů nastává ovulace 10-16 dní před koncem. Ta první fáze (od MS do ovulace) bývá proměnlivá, ta druhá (od ovu do MS) bývá konstantní.

515ka
autor
13. pro 2015

@andelka achjo...tak tohle mi přijde zoufale nemožné :((

andelka
13. pro 2015

@515ka no proto říkám, řešte to, to není jen tak nějaká nepravidelnost a sem tam anovulační cyklus. to jsem měla, spravily mi to bylinky. Ale mít MS jen na vyvolávačku a párkrát za rok, s tím se těhotní fakt blbě (i když náhoda se stane, takhle otěhotněly moje dvě kamarádky, úplně nečekaně, MS sem tam, nevěřily že by se zadařilo a ejhle zrovna, to koukaly, ale nedá se na to spoléhat, zvlášť pokud mimi fakt chcete)

515ka
autor
13. pro 2015

@andelka no...jde spíš o to že teďka jak jsem nasadila utrogestan tak jsem MS dostala...nevím teda jak to je s ovulací...ale jelikož jsem jí vyloženě říkala že se snažíme o miminko a ona mi na to dala ten utrogestan tak snad s tím počítala ne? zkusím jí zítra zavolat a poradit se...

andelka
13. pro 2015

@515ka no nevim. Utrogestan je progesteron, je spíše na udržení těhotenství, třeba když je krátká luteální fáze, nebo po předchozích potratech. Na vyvolání ovulace se dávají úplně jiné věci.

515ka
autor
13. pro 2015

@andelka no ona mi ho dala na srovnání cyklu prej...

andelka
13. pro 2015

@515ka Tohle je výběr odpovědí na velmi podobné dotazy jako máš ty. Odpovědi lékařů, mj z Repromedy v Brně, což je centrum asistované reprodukce, počítám že tam fakt vědí o co go.

Utrogestan je určen k podpoře druhé, poovulační fáze menstruačního cyklu. K dosažení těhotenstzví tedy pomůže jen v případě, že je tato druhá fáze nějakým způsobem nedostatečná. K ovulaci užití Utrogestanu nepřispěje.

Obvyklé je v tomto případě vyšetření hormonální z krve a ultrazvuk k detekci růstu ovulačního folikulu. Je možné, že v hormonálním profilu může být zjištěna určitá odchylka, která bude moci být upravena za pomoci tablet, případně by bylo možno Vaše vaječníky stimulovat k produkci zralých vajíček.

Především radím monitorovat ovulaci (ovulační testy nebo alespoň měření BT) a Utrogestan nasadit až po ní. Gravitestem můžete prokázat těhotenství za cca 2 týdny po ovulaci. Pokud neotěhotníte, měla by se menstruace dostavit za 1-3 dny po vysazení Utrogestanu.
Vaše informace, že Utrogestan by měl být užíván až po ovulaci, jsou správné. Doporučuji tedy jakýkoli bezpečný průkaz ovulace (ultrazvuk, ovulační testy) a Utrogestan nasadit až poté.

515ka
autor
13. pro 2015

@andelka aha...tak já už fakt nevím...co mám teda Dr. říct? ať mě vyšetří jestli mám ovulaci?

freemee
13. pro 2015

Zvláštní, mě dala na srovnání duphaston. Ovulaci kvůli dlouhým cyklům ani nevím kdy mám a poslední MS jen špinění sem tam, tak ani nevím jak to počítat. Naposledy tedy cca 31.den hrozná bolest v podbřišku tak hodinu tak by to mohlo být ono, ale DR mi říkala, že spíš vidí, že se vajíčka nemohou dostat přes slupku, tak já už nevím ☹

andelka
13. pro 2015

@515ka no tak aby se tělo dokopalo k ovulaci je základ. Nevím na co čeká.Musí se zjistit, z hormonálního profilu, z utrazvukových vyšetření, z ovulačních těstů, měření BT zda k ovulaci dochází, jaká je hladina hormonů, co by bylo ptřeba upravit, popostrčit, podpořit, aby ovulace byla, a pak na udržení po potvrzené ovulaci nasadit Utrogestan (a nejsem si jistá jestli Duphaston není to samý)

andelka
13. pro 2015

Já bych se snad vykašlala na gyndařku a šla se poradit rovnou do nějakého CAR, na nějakou základní informaci, radu.

Duphaston obvykle upraví cyklus, ale tam, kde nedochází k ovulaci, pomnoci nedokáže. V těchto případech je třeba užít jiné léky -antiestrogeny nebo gonadotropní hormony.

myskaol
13. pro 2015

Ahoj, já to měla taky tak... pak mi řekli, že mám PCOS... Přes rok jsem brala hormony, Clostilbegyt nepomhl ani v jedné dávce... Nakonec mi pomohla kombinace Utrogestan a Femara... Je to sice driák a hnus, vypadaly mi po Clostilu skoro všechny vlasy, díky bohu za to, že někdo vymyslel keratinový prodlužování vlasů. Už mám svoje 😀
Ale stojí to za to, v první řadě bych asi vyměnila gyndaře... Najdi si někoho, kdo se fakt specializuje na tyto problémy... u nás je to G-centrum a pak si mě předali do IVF Centra.
Musí se toho vyzkoušet hodně a když ti něco pomůže hned, bud nejvíc moc ráda 🙂

515ka
autor
14. pro 2015

@myskaol No já právě nedávno gyndařku změnila...a má teda perfektní přístup a konečně se gyndy nebojím...tak se mi nechce jí moc měnit..