Můžu otěhotnět, když beru antidepresiva?

luczinka
31. črc 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala na názor když se léčím s úzkosti a beru trojkombinaci D. Wenlaflaxin 50mg, cipralex nejvyšší dávka 2 tablety a 3/4 trittico. Názory se všude liší a doktor mi léky upraví ale i tak sama zjišťuji maximum informací. Jsou konkrétně tyto léky škodlivé pro plod? Měla bych vysadit co nejdřív nebo to stačí upravit až otěhotním? děkuji.

rajecka
31. črc 2018

Asi budu za hulváta, ale myslíte, že je rozumné chtít otěhotnět, když nejste psychicky v pořádku?

evee24
31. črc 2018

Mám pocit že bude jen pár antidepresiv na předpis. Zeptej se svého dr jak moc to vadi. Ale zkus se dát dohromady a do pohody. Ono těhotenství je sakra hormonální jízda a pak šestinedělí ještě větší.

mataharyy
31. črc 2018

@luczinka lze, teď čekám na oficialni potvrzení těhotenství 😎 akorát jsme se následně dohodli s doktorem na změnu léků...

cokoladovakocka
31. črc 2018

@rajecka Pani to resi, pokud je dobre medikovana a citi se v pohode, tehotenstvi rozhodne rozumne je..moc nechapu dotaz, proc by to nemelo byt rozumne? Ona jedna vec jsou lide s oficialni diagnozou, druha lide, kteri se povazuji za "normalni" a odmitaji si pripustit, ze maji problem. A co takhle lide, kteri neumi vhodne komunikovat, jsou konfliktni, ti by take nemeli mit deti? A co obezni matka, ktera spatne ji, ma cukrovku, nebo treba nekdo s chronickym onemocnenim?
V zadnem pripade v nicem co zminuji nenarazim na vas, jen mi prijde vase otazka kruta - tehotenstvi se da dobre zvladnout, leky upravit (rozhodne nikdy nedoporucuji naraz vysadit), dite muze mit uzasnou mamu. Jen obvykle doporucim nebat se rict o podporu, pomoc, znovu treba zajit na podpurnou terapii atd.

yan01
31. črc 2018

@luczinka Asi bych se poradila s lékařem, jak na tom jsi a třeba i na případnou změnu léků, pokud by to bylo potřeba, ale jak už je psáno asi bych se dala do pohody, aby pak třeba antidepresiva nebyly nutné, protože pak je to fakt jízda 🙂.

luczinka
autor
1. srp 2018

@cokoladovakocka prave..ja jsem uz v maximalni pohode...je to docasna zalezitost..proste toho bylo na me pres zimu a jaro moc a sklouzla jsem do uzkosti a socialni fobie...strach z lidi a komunikace...rozhodne ne zadne deprese a podobne.. urcite v budoucnu budu bez leku...doktor mi rikal ze mi je pak zmeni na jine ktere nevadi... jdu na kontrolu v zari takze se poradim s nim. Urcite zodpovednost citim ale zaroven se na to ze chci a ze to zvladnu citim 🙂

evee24
1. srp 2018

@luczinka určo se porad. Mrkni na příbalový leták. Me přijde, že v tehu se nesmí nic 😊 s nadsázkou. Nebo jestli to plánuješ dřív, tak si zavolej.

adau
1. srp 2018

V klidu, můžeš, jsou taková, která se v těhu můžou. Před plánovaným otěhotněním jsem změnila medikaci, a během pak postupně vysazovala - během kojení mi je už mudr nedoporučila (ale to bude taky asi názor od názoru) a ani jsem je vlastně už nepotřebovala :o) Ať se daří 🍀

fiedlermonika
1. srp 2018

no ty leky co beres nejsou vhodne pro plod, hlavne tritico, ja bych co nejdriv zasla k lekari a nasla vhodnejsi leky.

fiedlermonika
1. srp 2018

jsou antidepresva co se muzou brat v tehu jako zoloft, ansentra, ale vzdycky je lepsi mit co nejnizssi moznou davku uz od zacatku tehu.

fiedlermonika
1. srp 2018

@luczinka ale je lepsi brat aspon neco nez byt v uzkostnych stavech to je pro tehotenstvi horsi nez lek samotny

luczinka
autor
1. srp 2018

on mi jedny leky uz snizil a jedny vymenil za jine a opet to byla zmena k lepsimu.. my na to nespechame..ale chci uz mit vysazenou antikoncepci...a proste byt pripravena...doktor vi ze to planujeme ale nevi ze jsme ted rozhodli uz vysadit. v patek jdu na gyndu to konzultovat s doktorem tam a pak i s psychiatrem at mam nazor obou. 🙂

evee24
1. srp 2018

@luczinka tak hodně štěstí. Vysadit antikoncepci bylo snad to nejlepší co sem udělala. Psychika se mi srovnala. Cítím se vic jako žena. Takže ať vam to vyjde 🙂

luczinka
autor
1. srp 2018

@evee24 ja si prave myslim ze by to na jednu stranu mohlo mit take pozitivni vliv na psychiku... uz jen kdyz mam MS tak to s psychikou nekdy mava...ja ji beru strasne dlouho... tak uvidime...

lolam10
1. srp 2018

Ja brala cipralex 1tb denne cele tehotenstvi i kojeni, samozdrejme po porade s dr.a vse v poradku.myslim ze jak bylo uvedeno,je lepsi byt v pohode s leky nez v uzkostech a fobiich to je pro dite urcite horsi.psychiatr by vam mel umet poradit.a jak nekdo psal tak myslim ze jeslti chcete dite urcite se nenechte odradit,je to krasnej celozivotni zazitek a dulezita je laska k diteti a ne jeslti vam obcas neni dobre☺

evee24
1. srp 2018

@luczinka ja teda na sobe cítím hodně. Když beru anti tak jsem silene agresivní. Nevím proc. Tak uvidíš u sebe. Já jsem ráda že jsem ji zahodila.

luczinka
autor
1. srp 2018

ja prave mam domma posledni a uz si ji nechci vzit... tak uvidime..ono to strejne nebude hned..ale hreje me uz ten pocit a teseni se takze se vubec niceho nebojim 🙂

fiedlermonika
1. srp 2018

@luczinka no já bych tu poslední Antonín ještě dobrala mezi tím zašla k psychiatrovi a začla měnit léky a hlavně snižovat ty máš trojkombinaci a musíš se dostat nejdřív na dvou a ideálně na jeden to potrvá než si na to tělo zvykne musí se vysazovat postupně aby se ti ty stavy nezhoršily , budu držet palce.

aklin
1. srp 2018

ja jsem otehotnela i pres silne davky antidepresiv a jeste nejakych (nazev si nevzpominam). Po otehotneni zmena na lek vhodny v tehotenstvi. Dcera je v naprostem poradku.

evee24
1. srp 2018

@luczinka pro me je krusnejsi žen první měsíc než tělo se nastartuje. První ms mi je hrozne zle a pak už dobry. Já vysadila před 2 měsíci a taky se snažím ted o druhe mimco.

fiedlermonika
1. srp 2018

@aklin jo otehotnet se da ale brat vysoke davky a jeste vic jak jeden lek fakt neni nic dobreho pro mimco nemusi se nic stat a mimco muze byt v poradku, ale proc to zbytecne riskovat.

urtica
1. srp 2018

Určitě se poraďte s lékařem o změně léků - v těhotenství se dávají prověřené a ověřené léky, např. trittico mezi ně určitě nepatří. Jinak mám též dg. deprese a bylo mi řečeno, že určité riziko při braní AD je tam vždy, ale jaké a jak vysoké - to nejspíš nedokáží posoudit ani sami lékaři.

cokoladovakocka
2. srp 2018

@luczinka Pokud se citite dobre, nebojte se, ale opravdu si o tom promluvte s psychiatrem - cipralex je v klidu, trittico bych nedoporucila, wenlaflaxin se priznam ze nevim. Snizujte postupne a nejlepe jeste pred otehotnenim, pokud jste chodila nekam na terapii, klidne si tam zavolejte, domluvte se na termin a nebo jen aby terapeut vedel, ze se treba ozvete, pokud by toho na vas bylo moc. A kdybyste citila, ze vam neni dobre, ze se zhorsujete, fakt se nebojte zajit hned k psychiatrovi ci psychologovi, aby se vam uzkosti nerozjely. Take doporucuji mit "pomoc" po porodu, treba chvili manzela na dovolene, mamku, kamaradku co zajde, uklidi a uvari - kazdy to proziva jinak, nekdo absolutne bez potizi, nekdo hur, ale kdyby vy jste potrebovala vice podpory ze zacatku, abyste ji uz mela predem pripravenou a mohla vyuzit.

narnell
7. srp 2018

Třeba pomůže tento článek: http://neznudenematky.cz/vsechno-je-skvely-nebo... Terka může poradit, když ji pod něj napíšeš.

luczinka
autor
9. srp 2018

Holky včera jsem šla na gyndu a pak k psychiatrovi a vzhledem k mýmu už dobrýmu stavu mi vysadil ty troje léky a nahradil setralinem který můžu v těhotenství i při kojení. Trošku se bojim co udělá to vysazení ale já už sem docela silná 🙂 antikoncepci jsem vysadila už před týdnem. Já jsem už natěšená 🙂 budu ještě chodit na psychoterapie si povídat a uvidíme. Je to pod kontrolou.

evee24
9. srp 2018

@luczinka tak super. To zmaknes. Drzim pěsti 😉

fiedlermonika
9. srp 2018

@luczinka tak je jasné že se může stav dočasně zhoršit ale až si tělo zvykne tak to bude zase v pohodě, ta psychoterapie je fakt velmi důležitá