Ahojte!
Měla bych dotaz. Pokusím se to zkrátit a i tak se omlouvám za délku 🙂
Je mi 26 let, cca od 17 do 22 let jsem brala HA. S MS jsem neměla problém, prášky mi seděly, až jsem je kvůli hlouposti vyměnila - nešlo mi prodlužovat, vždy max. o týden a začala jsem špinit. Následovala spousta dalších výměn, kdy jsem první týden braní měla klid a pak až do MS špinění, někdy až krvácení. Nepomohlo ani vrácení se k první HA. Vystřídala jsem jich spoustu, u některých to bylo horší, u některých lepší, ale na nic byly všechny. Potom cca rok a půl pauza od HA a s novým přítelem nová HA. Opět stejné problémy, nechala jsem si tedy zavést nehorm. tělísko. MS jsem mívala bolestivou jen trošku, nic hrozného. Tělísko mám rok a tři čtvrtě, MS bolestivá tak, že dva tři dny bez prášků od bolesti nemůžu fungovat. Zhruba týden po MS mě také bolí břicho, celý podbřišek i "spodek". Měla jsem strach, že se tělísko posunulo, na gyn. podle ultrazvuku vše v pořádku. Prý je to normální, někdo to tak má a možná to po těhotenství přejde. Nafasovala jsem nějaké přírodní (a taky pěkně drahé) tabletky Dong Quai, je fakt, že je po nich MS o něco snesitelnější, ale i tak se kroutím a kolikrát mě to i v noci budí. Minulý týden se mi objevila u pochvy hrčka, šla jsem na gyn. a ten mě odeslal do nemocnice s tím, že objevil velkou cystu někde u levého vaječníku. V nemocnici jsem nafasovala papíry do novojičínské nemocnice, kde se specializují na endometriozu, prý mám nález mezi pochvou a konečníkem. Podle internetu bych měla mít furt nějaké bolesti, kromě těch několika dnů během a po MS mě však nic nebolí. Při pohl. styku občas bolest při poloze zezadu, ale ne pokaždé. Do Jičína jsem objednaná za týden, chtěla bych se ale zeptat, na co se zhruba mám připravit? Horm. léčba u mě nepřichází v úvahu kvůli výše popsaným problémům. Opravdu znovu nebudu brát HA, díky které jsem prakticky neustále špinila a byla díky tomu v háji i psychicky. Tělísko mám na 5 let, tzn. ještě cca 3 roky přede mnou a nevím, kdy budeme chtít dítě. Snad v tomhle rozmezí, možná to na nás přijde za rok, možná až za ty tři. Je mi jasné, že mě lékař pošle na laparoskopii - při té příležitosti mi bude odstraněna i cysta? Jsen hodně aktivní, několikrát do týdne jezdím na kole, věnuji se turistice. Laparoskopii bych chtěla posunout až tak na listopad. Jak moc mě to pak v mých aktivitách omezí? A co sex?
Moc díky za reakce. Jsem z toho na nervy, ležím v internetu, ale nic kloudného jsen nenašla - všude píší buď ženy, které už dítě mají nebo se o něj snaží a taky jsem nenašla žádný názor ohledně předchozích problémů s HA. Je mi jasné, že nejlépe mi poradí doktor, ale i tak budu vděčná, pokud je tu někdo, kdo má tentýž problém 🙂
Díky a mějte hezký den, resp. večer.
Zdravím tě. Po více než roce obrovských křečí do konečníku během menstruace jsem se s problémem svěřila na gynekologii. Byla mi diagnostikována stejná diagnóza -
endometrioza rektovagonálního septa a nasazena HA na půl roku. Ze zdravotních důvodů jsem musela HA před 6-ti lety vysadit, protože všechny ženy z naší rodiny trpí trombozou. Doktor mi vysvětlil, že jiná "léčba" neexistuje. Pouze HA, nebo záměrně vyvolat přechod. Šla jsem do HA, protože jsem ještě chtěla mít dítě. HA jsem vysadila na konci léta a nyní (po 2 měsících) jsem zjistila, že jsem těhotná. Rozumím tomu, že se HA bráníš, ale na druhou stranu když jiná cesta není, člověk musí brát, co je...