Laparoskopie, jak vám bylo po zákroku? Jak vše dopadlo?

misphulin
19. led 2017

Ahoj holky Mám dotaz. Z důvodu dlouhodobých nesnesitelných bolestí pod bříškem, které vystrelovaly až k ledvinam ke krizi a z důvodu,že dva roky se snažíme o mimi a pořád nic mě čeká příští týden laparoskopie. Když mi dělali predoperacni vyšetření u mé obvodní doktorky,měla jsem bílkoviny v moči a nějaké větší hodnoty,ale už nevím čeho U gynekologa jsem měla na poslední kontrole i změny na čípku. Mám hrozný strach. Byla jste některá na tomto zákroku? Jak Vám bylo po zákroku? Jak vše dopadlo. Atd. Omlouvám se,ale mám šílený strach 😱. 😢 Předem moc děkuji za Vaše odpovědi 😢

lucie7411
19. led 2017

@misphulin ahojky, naprosto Tvůj strach chápu, strach je přirozený jev, já byla na laparoskopii před necelými 3 měsíci, úpně stejné příznaky jako ty...dr mi dělal ještě testy na nádorové markery zda nemám nádor, nakonec hodnoty zvýšené, ale ne zas tak moc, že by to byla rakovina, měl podezření na endometriozu, pak jse byla na laparce a samozřejmě se ptovrdila měla jsem ji naprosto všude, v játrech kolem žaludku, ve střevech, spodek celý zarostlý, největší ložiško v pánvi....ležela jsem tam 3 dny a 2 dny jsem měla z rany drén ven a z too vytíkala ta tekutina ven.... bylo nám sděleno, že přirozeně neotěotním, takže náš čeká ivf... držím Ti pěsti !!!

janikas85
19. led 2017

Zákroku se se bát nemusíš. Je v celkové anestezii. Po zákroku jsem sice bolesti měla,ale hned mi dali injekci od bolesti a byl klid. V nemocnici jsem byla 3dny.

ruzenkas
19. led 2017

Řekla bych, že by bylo i divné, kdyby ses před operací nebála. Každý se bojí. Vždycky se může stát něco nečekaného. Osobně, z mých zkušeností, bych negooglila a snažila se věřit doktorům. Operací mám za sebou hodně a bojím se vždycky, teda bála jsem se. Teď už mě žádná nečeká, věřím tomu. Nejhorší byla operace nádoru v hrudníku, který byl prorostlý všude možně. Přeji hodně štěstí a hlavně se snaž být psychicky v pohodě. Ano, lehce se to píše a těžko dělá, ale psychika dokáže udělat své...

lemoniq
19. led 2017

Trošku nerozumím tomu co ti budou dělat. Máš strach z té operace nebo z toho co najdou? Samotné laparoskopie se nemusíš bát. Najdi si na internetu co to znamená.

misphulin
autor
19. led 2017

@lemoniq no bojím se co zjistí.jake to bude až se probudím. Jedná se o jednodenní zákrok. Ráno půjdu na sál a večer jedu domu. Samozřejmě musím s doprovodem. Ale tak nějak se celkově bojím. Co MO zjistí atd. Sám dr neví pořádně co mi je. Jen, že se mu to nelíbí.

misphulin
autor
19. led 2017

@lucie7411 držím palečky ať to dobře dopadne
A děkuji za odpověď 😉

alice07
19. led 2017

@misphulin Já byla loni v květnu z důvodu PCO a neprůchodného vejcovodu, ve ST operace a v pátek už jsem šla domů (respektive kamarádům na svatbu). Samotného zákroku bych se vůbec nebála, je to opravdu "šetrná" operace😉 Já jsem neměla ani bolesti po ní nebo alespoň ne takové, které by se nedaly snést...

misphulin
autor
19. led 2017

Ono mi bylo řečeno. Že je to potom bolestivé,že dostanu prášky domu

jade85
19. led 2017

Ja byla na laparoskopickem odstraneni cysty vajecniku, par dni jsem si teda v nemocnici pobyla - jeden den dopoledne nastup a priprava (klystyr, nejist), druhy den dopoledne zakrok, zbytek dne na jipce, ale citila jsem se dobre, jen jsem si nechala dat neco na bolest jeste do kapacky a pak vecer prasek na spani. Druhy den presun na normalni oddeleni a dalsi den domu. Nastupovala jsem ve ctvrtek a v nedeli rano sla domu. Doma jsem tak tyden polehavala a odpocivala, ale bylo mi fajn.Zakrok samotny naprosto v pohode, celkova anestezie je super 🙂 Po tydnu vyndani stehu. Jizvicky v mistech vpichu mam jeste trosku videt (tri mesice po operaci), ale jsou dole na podbrisku, takze nic strasnyho. Jo a par tydnu po zakroku jsem vysadila HA a hned v prvnim cyklu otehotnela 🙂

lea212
19. led 2017

Možná to je endometrióza, však uvidíš, důležité je, že se to řeší a že po operaci se ti určitě uleví a nasadí vhodná léčba - pokud to nevyřeší rovnou při operaci. Ten strach je nesmyslný, musíš to brát naopak jako ukončení trápení! Samotný zákrok nic není, uspí Tě, po probuzení Tě to bude trochu bolet, budeš ležet na JIP a hodně odpočívat a spát. Pak Tě druhý den převezou na normální oddělení. Co je nejhorší je, že budeš mít hlad :D A protože Ti nafouknou břicho plynem, tak budeš mít prdíky a bude Tě bolet břicho, sestřička mi na to ukázala takovou masáž jako se dělá miminkům a ta mi od toho pomohla...

lea212
19. led 2017

@misphulin tak je to operace, samozřejmě to bolí, ale já nebrala prášky vůbec žádné, jen mi píchla iniciativně sestřička jednu injekci na JIP, abych hned zase usla...

jade85
19. led 2017

@lea212 mne zas sestricka doporucila co nejvic chodit, dala me na pokoj, kde zrovna nikdo jiny nebyl a rekla - jste tady sama, tak toho vyuzijete 😀 tak jsem chodila prdela, bylo to vtipny 🙂

misphulin
autor
19. led 2017

Všichni píšete 3 dny. Já to mám jako jednodenní chirurgický zákrok.☹

jade85
19. led 2017

@misphulin To mi taky prijde trosku divny, ja jsem teda ten den byla rada, ze jsem si dosla na zachod a dala si rychlou sprchu a jinak jsem jen lezela a spala. Druhy den uz jsem byla ok, to bych si i umela predstavit jit domu, ale driv ne. V jake nemocnici ti to budou delat?

alice07
19. led 2017

@misphulin tak pokud nebudeš mít vyvedený dren, tak tě mohou pustit v ten den..na pokoji s námi byla paní, která šla večer domů, protože měla malé dítě..ale většinou se čeká až se ti obnoví funkce střev a to je tak 2.-3. den...

misphulin
autor
19. led 2017

Můj gynekolog má naproti své ordinaci i operační sál. A jezdí tam primář z nemocnice. Bylo mi řečeno, kdyby něco,že mě odvezou do nemocnice

cisama
19. led 2017

Jsem týden po laparo. Válečníky průchozí,endo.nalezeno a odstraněno, dvě ložiska. Operace a po ní to bylo v pohodě,trochu bolesti jinak nic. Důvod byl snažení o miminko. Teď ale asi budu hledat novou doktorku. S postupem té mírnější nejsem spokojena.

marion2017
20. led 2017

Byla jsem na laparo 3x, první zážitek v 19-hrůza a děs přístup, neměla jsem informace, zacházeli se mnou jak s prasetem. Hodinu jsem ležela na operacnim sále s roztaženyma nohama a poslouchala, jak si pijou kafe a říkají vtipy. Pak týden na pokoji s drenem, 4ma pacientka i a příšerným personálem. Pak v 31 a v 36, na Homolce, vždy tři dny, super sestřičky, super doktoři, profesionálové.. Přístup parádní, jednání jako s člověkem, stále zakrytá, šetrně prendavani na sál.., když jsem šla podruhé, tak jsem se vůbec nebrala a nic neřešila, když jsem jela na Homolku poprvé, tedy po zážitku před lety, tak jsem byla vy stresová na a pak moc mile překvapena.. asi ale záleží, čeho se laparo týká..

lea212
21. led 2017

@jade85 já moc chodit nemohla, zpočátku se mi motala hlava, ale jinak měla sestřička určitě pravdu 🙂

misphulin
autor
21. led 2017

Tak mi tu laparoskopii odložili na jiný termín. Nelíbí se jim výsledky z moči.a chtějí vyšetření ještě z endokrinologie radši. Má neustálá žízeň,a sucho v ústech.... Takže strach budu mít déle
. Já už se yesila,že to budu mít za sebou

ahoji
29. únor 2020

@misphulin ahojky! Našla jsem tu tvůj příspěvek a chtěla bych se zeptat,jak to to dopadlo? Jak probíhal ten jednodenní zákrok? A co potom doma,jak jsi to zvládala?
Mě to čeká za 3 týdny,taky ráno dojdu,operace a odpoledne,nevecer domů....
Začínám se trochu bát,narkóza,jak to zvládnu sama doma,co tam najdou...znáš to! Moc díky!

piggy123
18. kvě 2020

@ahoji ahoj. Teď jsem pročetla diskuzi a vidím tvůj dotaz na konci. Chtěla bych se tě zeptat teď na to samé, na co ses ptala ty. Operaci máš už jistě dávno za sebou.

Taky mám naplánovaný jen jednodenní zákrok (a přitom mi řekli, že to nebude jednoduché a bude to trvat asi 2 hodiny...) Prý ráno operace a večer domů.. Jak to dopadlo?

ahoji
5. čer 2020

@piggy123 Ahoj, promin, až ted jsem nasla tvůj dotaz. Laparku mi kvůli koroně zrušili a jdu nyní v červnu. Ty už to máš za sebou? A do jakého centra jdes?

piggy123
5. čer 2020

@ahoji ahoj. Ano, už to mám pár dní za sebou. Nakonec jsem zůstala dvě noci po operaci v nemocnici. Operace se protáhla na skoro 4 hodiny a odstranili kromě endometriózy zároveň i slepé střevo 😂 Probuzení po narkóze nic moc... a nejhorší je první posezení a vstání z postele 🙈 a potom chodím jako zkroucený paragraf. A bolest v ramenou....

ahoji
6. čer 2020

@piggy123 Díky moc za zprávu! Jakto, že ti brali i slepák? A už je Ti dobře?
Tu bolest ramenou zminuji lidi hodne casto, no...:(

piggy123
6. čer 2020

@ahoji ano, vzali mi i slepák. Při laparoskopii zjistili, že je zvětšený a odstranili ho taky společně s různými ložisky endometriózy.

Podrobný popis bez cenzury 😂 ČTENÍ NA VLSTNÍ NEBEZPEČÍ jen pro silné povahy:

Po operaci jsem se nemohla hýbat a musela zůstat ten den na lůžku. Měla jsem cévku na moč a kapačky. Jíst jsem nemohla - zkoušela jsem, ale prostě to nešlo 😂 Byla jsem nesmírně unavená a pořád usínala. Lehce zvýšenou teplotu.

První noc jsem začala zadržovat vodu v těle a byla nateklá, ráno obrovské množství tekutin v pytlíku na moč. Žádného z doktorů či sestřiček to vůbec nevyvedlo z míry, takže myslím, že je to normální. Žádné odcházení plynů.

Den po operaci mi odendali cévku a chtěli, abych se posadila a vstala. To byl horor. Já byla absolutně bez síly. Musela jsem se dojít vyčůrat a měřili, kolik toho bylo. Snídani jsem snědla tak napůl s přinucením, stejně tak jako další jídla. Ten den mi pak sundali i kapačky a začala jsem dostávat léky orálně. Odpoledne po mě ještě chtěli, abych šla na delší procházku po chodbě. Žádné odcházení plynů.

Druhou noc začaly lehce odcházet plyny. Ale fakt jen tak 2-3 prdy 😂 Ale teda fuj, takový zápach 🙈

Druhý den po operaci mě pustili domů. Já úplně bez sil.... Skoro celý den pak prospala. Večer šla poprvé na záchod na “velkou” a díky projímadlu, které musím kvůli tomu slepáku brát, to byl nechutný explozivní průjem. V noci ve tři ráno opět. A ráno po probuzení zase. 🙈😂 Nemusím snad zmiňovat, jak složité je pro mě si utřít zadek, když se nemůžu moc hýbat... To jsou manévry, jako nějaké hadí ženy 😂

Dneska jsem 4. den po operaci a chuť k jídlu stále není. Pořád chodím zkroucená, spím v polosedu, protože když ležím normálně, tak nemůžu potom sama vstát. Operovaná místa mě občas “zatahají” nebo uvnitř zapíchají. Pořád jsem unavená a hodně spím.

Šílenou bolest ramenou jsem cítila druhou noc po operaci a potom třetí večer. Dneska zatím nic. Asi prášky na bolest dobře zabírají. 😊

piggy123
6. čer 2020

Ještě jsem zapomněla dodat, že od operace mám lehoučké krvácení, takové mini špinění krve smíchané se žlutým výtokem. Fakt jen maličko. A břicho mám celkově lehce nateklé.

ahoji
6. čer 2020

@piggy123 ty jo...tak to sis docela uzila! :( Doufám, že už bude jen a jen líp! Pak napíšu svojí zkušenost s laparkou.

cikitkapb
7. čer 2020

@misphulin A to bude klasická laparoskopie nebo hydrolapatoskopie? Zažila jsem obojí, a v den operace domů jsem šla při tý hydrolapce. Protože tě neotvírají, a neplní břišní dutinu vodou. Takže to není takovej záhul pro tělo. To tedy nebyla ani klasická laparka, ale ta rekonvalescence byla děsná. V břiše zůstal vzduch, který se cca týden dostával ven skrz břišní stěnu, a to kurva hodně bolelo. Nevěděla jsem jak a kam si lehnout. S tím, co ti můžou najít, ti tu asi nikdo neporadí. To prostě budeš muset počkat, až bude po zákroku, ale přeju ti, aby to nebylo nic vážného. 🤞🏻🍀

piggy123
7. čer 2020

@ahoji určitě napiš, jsem zvědavá na další detailní zkušenosti 😃 Ale připrav se, že první dny po operaci jsou velice krušné... Kdy přesně jdeš teď v červnu na tu operaci?

Jinak uspání do narkózy je víc než v pohodě. Bylo to super 🤘