Prosím, jelikož je Vás tu tolik, obracím se se svou prosbou právě na Vás. Máte tu některá vlastní zkušenost se zákrokem laparoskopie a chromo v jeden den? Brzy mě tento zákrok čeká a tak nějak nevím co očekávat, na co se přesně připravit a co případně s sebou do nemocnice :( Za veškeré případné detailní odpovědi předem děkuji 🙂
@lenusaak Ahoj Lenčo, díky Ti za obsáhlý text, koukám jako puk a nestačím pobírat co vše mě čeká 😨 Uf, no už abych to měla za sebou 😖 Kdy mě to čeká zatím přesně nevím, 1.12. jsem se to dozvěděla, tentýž den jsem volala i do nemocnice na objednání a 10.12. mám posezení s primářem, nejspíše potom budu vědět více a s tím i termín 🙂 Abych byla upřímná, bojím se jako blázen, pro mě je doslova utrpení ležet v nemocnici, tak jsem zvědavá jak to dám 😨 Lenčo prosba, po zákroku Tě přesouvají na normální pokoj nebo? 😖
@nikcaneumannova Ahoj..taky to mám za sebou, je tomu půl roku. Bála jsem se hrozně aji jsem brečela atd..ale řeknu ti v konečné fázi to byla pohodička. Na pokoji jsem byli 3, fajně se aspon kecalo a braly jsme to všechno s vtipem.Ze sálu mě šoupli hned na obyč pokoj-aji jsem si sama přelezla z vozíčku 🙂 ...ten den večer se sestřičkou opatrně na záchod...na večeři nám dali jen suchary a čaj...takže počítej že jediné co si z toho odneseš žes trpěla celý den nejvíc hladem 😀 Držím pěsti, fakt to nic není, první den to jen trošku táhne a druhý den už nic nebolí a jedeš domů. 😵
@nikcaneumannova to mi povídej 🙂 taky mám utrpení ležet ve špitále, kor když jsem zvyklá být ve špitále na té druhé straně 😀 ale nemusíš se bát, největší nervy jsou před tím sálem, pak už je to dobrýý 🙂))) Po operaci budeš na dospávacím pokoji- cca 1-2 hodinky, kde budeš napojená na monitory a budou ti hlídat tvoje fyziologické funkce a tišit bolest v podobě injekcí nebo infuzí🙂 ale z toho si budeš málo pamatovat, spíš to tam ještě prospíš, potom půjdeš na ten svůj pokoj 🙂 uurčo to zvládneš 🙂
a snažíš se dlouho o mimí nebo se to ví, že vejcovody nejspíš máš neprůchozí a jdete na jistotu ? 🙂
@korticka Ahoj, děkuji za odezvu, snad to budu mít brzy za sebou a bude dobře 😖 no musím uznat, že konec roku se s "příjemnými" novinkami roztrhl u mě pytel 😨 ☹
@lenusaak Jak sama sebe znám, budu strašná hrdinka první hodiny po přijetí, po pár hod. už na mě bude znát nervozita a kolem večera už to bude pro mě doslova utrpení, do toho mám takové představy, že narazím určitě na velmi "milý" personál i na to mám skvělé štěstí 😀 Kdyby bylo na mém, šla bych okamžitě domů, ale bohužel 😔 😀 Snad mi to tam uteče a zvládnu to 😀 S partnerem se snažíme půl roku, bohužel do nynějška se nezadařilo, do toho mám totálně rozházený cyklus, takže jsem šla 1.12. ke gyn. s tím, že bych potřebovala srovnat rozházený cyklus a nakonec se k tomu přidalo toto ☹ Na jistotu nejdeme, vše se teprve zjistí, především mi ale dr. řekl, že vše by mělo být jinak v pořádku, jen je zapotřebí aby se cysta dala pryč a profouklo se to 😨 Sama jsem zvědavá co bude dál.. 😖
@nikcaneumannova Absolvovala jsem to letos v únoru. Laparoskopie cysty + zkouška průchodnosti vejcovodů (o tom jsem ani nevěděla, že budou dělat, ale vzali to jedním vrzem, léčíme se pro neplodnost). šla jsem do nemocnice den předem, nic nejíst, ráno předoperační příprava (klystýr, nějaké léky kapačkou). Po operaci dvě hodiny na dospávacím pokoji, kde tě kontrolují (já tam byla přes čtyři, po narkóze jsem spala poněkud déle a nemohli mě probudit), pak normální pokoj. Měla jsem pak drén (délka závisí na zákroku, spoluležící ho vyndali druhý den, já byla dost zrasovaná (větší cysta, srůsty...), dost to krvácelo a drén mi vyndávali tuším až třetí den. Ty první dny s drénem nic moc, jak ho vyndali, už to bylo lepší. Domů jsem šla až pátý nebo šestý, nevím už.
Do nemocnice běžné věci (prádlo, noční košile (doporučuji aspoň dvě-tři), župan, hygienické potřeby, vložky...Papír ani ubrousky jsem neřešila, papír mi stačil ten co tam byl. + vřele doporučuji zásobu čtení nebo něco čím se zabavíš. Po operaci asi budeš možná nějakou dobu brát léky proti srážení krve+ klidový režim -já byla doma ještě tak tři čtyři dny skoro nepoužitelná (ale to fakt záleží člověk od člověka a dle zákroku., Budeš mít neschopenku, minimálně 14 dní.
Jizvy se mi zahojily celkem dobře, zůstal mi jen malý růžový flíček po straně břicha.
Při operaci zjistili neprůchodnost obou vejcovodů a další problémy, ale i když situace nevypadala růžově, rok po operaci budu rodit 😀
Jako nepatří to k příjemným zážitkům, ale fakt to záleží na konkrétní situaci, někdo má lehký zákrok a třetí den je jak rybička, někdo to snáší hůř.
@nikcaneumannova cévkou myslíš co přesně? jako od klistýru ? klistýr je krapáneček nepřijemný ten jsem měla při první operaci, ale zase je to rychly a to vyprazdňvání je taky rychlejší. Nepřijemny to je v tom, že je to takové intimní, jinak to nijak nebolí🙂 Pokud ale nechceš klistýr, jsou tu i jiné možnosti- tu jsem si vyžadala ted při poslední operaci- jde o taková pitíčka, která popíjíš (např. Fortrans) po nich se začnou vyprazňovat střeva, ale zase toho musíš víc vypit a chutově ti to už začne za chvili lezt na nervy, spíš jsem si myslela, že se začnu vyprazdňovat dřív vrchem 😀 ale bylo mi to sympatičtější než klistýr ( ja dělam na jednotce intenzivní péče, kde máme každou chvíli operanty a od klistýru se už pomalu ustupuje, spíš se už nabízí tyhle pitíčka🙂 ) no a k tomu ti doporučuju ty vlhčene ubrousky 😀 🙂 jinak jsem začla s pitim před operaci nekdy cca ve 2 hodiny odpo a ješte o pulnoci jsme letela na zachod a bála si vzít prášek na spaní 😀 🙂
@nikcaneumannova jinak ja ted na posleldní op. byla taky na cystě a zároven na zrpuchodnění vejcovodu 🙂 bohužel se nezadařilo a řešíme ted uměly, ale jak se říka ,, i na posranýho hajzl spadne" tak ja jsem ten připad, zjistili mi ted na ultrazvuku vytvořenou zánětlivou tekutinu ve vejcovodech a chtěji ješte před IVF odstranit oba vejcovody, takže mě to asi v lednu nejspíš čeka znovu 🙄
@nikcaneumannova ja cevku ani klystyr nemela...operoval me muj mudr z Caru
@nikcaneumannova Klistýr byl celkem v pohodě, je to trochu nepříjemné v tom, že je to takové "intimní", ale celkem mi to nevadilo. Jen je dobré si pohlídat volné WC 😉 Stejně se v té nemoci věci jako trávní, vyměšování , mences, výtoky a podobně probírají úplně běžně a k nějakému ostychu není důvod.
Cévkování (pokud myslíš močový měchýř) jsem měla také, není to pravidlem, pokud se po operaci zvládneš vymočit sama, není důvod. Mě to nešlo, tak mi to udělali, trochu to štípalo, ale nic strašného, a je to též rychle hotové, příště se mi už zdařilo. To víc než tyto dvě věci mi vadil ten drén a taky kapačka, vadilo mi to hlavně při spaní, jsem zvyklá spát s ohnutou rukou a s tou jehlou to moc nešlo.
Nejhorší co můžeš udělat je bát se předem. Raději si nic nepředstavuj a nečekej, stejně pak člověk zjistí, že věci kterých se bál jsou v pohodě a iritují ho úplně jiné věci. Já to prostě brala jako nutnou věc, se kterou se musíš smířit, něci jako daně 😀 .
Nakonec to pomohlo a upřímně, nemocnice byla nakonec úplně v pohodě, těhotenství je horší 😀
@korticka No, ať to bylo, co to bylo, měla jsem to v tom ohbí lokte a ruka se s tím moc ohýbat nedala, jen trochu, a když už se ohnula, tak to dost bolelo. Docela jsem měla problém se třeba najíst příborem. Po třech dnech to bolelo už i v klidu, přendali to na předloktí druhé ruky (v lokti jsem měla velkou modřinu po odběrech) a to bylo v pohodě.
Drén jsem měla tři dny, hodně jsem krvácela, ten moc nebolel, ale vadilo mi pořád sebou tahat ten pytlík. A jednou se mi v noci ta hadička vytrhla.
Holky už abych to měla za sebou, tento čtvrtek jedu na konzultaci do nemocnice k primáři ohledně zákroku, do toho se dozvím i termín a čeká mě ještě vyšetření v jeden den 🤐 Tak jsem na to zvědavá 😨 🙂
@nikcaneumannova tak jak si dpadla? kdy jdeš? 🙂
Ahoj, ráda bych přidala svojí zkušenost s laparoskopií, dělali mi jak drilling tak chromo i hysteroskopii najednou (snad to píšu dobře) dnes jsem den po zákroku, stále trochu bolavá, byla jsem na gynekologii v nemocnici Rychnov nad Kněžnou. Našli mi plno srůstů, které natvrdo odstranili, vaječníky jsem měla přirostlé až za dělohou a tu jsem měla taky uchycenou. Prý nelze vyloučit, že se jednalo o endometriozu, ale prokázat se to nedalo. Hystero ok, chromo levý vejcovod trochu ucpaný ale nechali ho tam, je možné že začne fungovat. Šance na otěhotnění poloviční ale jsem ráda, že to mám za sebou teď v 25 než třeba za pět let, kdybychom se snažili celou dobu zbytečně. Takže se dám do kupy a zase se budeme snažit, nevzdávám to a jen chci poradit, pokud je problém, řešte ho, nenechávejte to vyhnít.
Ahojky jako zdravotní sestřička a zároveň i jako pacientka co si tím prošla ti poradím 😀 - do nemocnice určitě í vložky - budeš po zákroku krvácet, toaletní papír a doporučuju aji třeba vlhčené ubrousky jak na intimní hygienu po op., tak taky pokud ti už dopředu řekli, že si budeš muset před zákrokem vyprazdňovat střeva, tak vlhčené ubrousky místo toal.papíru určitě ráda uvítáš - omlouvám se, že to takhle tady píšu, ale je to rada nad zlato 🙂
Další průběh pak už záleží co všehno při té laparoskopii budou dalšího dělat krom chromo, většinou to končí s drénem z bříška, který se nejčastěji hned druhý den vytáhne, ale to opravdu záleží na druhu operace 🙂 Většinou už ají druhý den můžeš dojít do koupelny- sice zhrbená jako stařena, ale jde to. 🙂)) Každým dnem je to potom lepší a lepší 🙂)))
Dodržuje se aji dietní režím, neměla by si mít nic nadýmavého a první dny máš takovou šetřící stravu 🙂)) Já byla na druhé operaci ted v září a jsem stále na neschopence , ale to proto, že mám před umělým oplodněním, jinak většinou se bývá cca měsíc doma 🙂))
Jestli tě zajímá něco konkrétnějšího, tak se zeptej 🙂) a kdypak tě to čeká? 😕