Krev B negativní, měly jste problém s otěhotněním?

dee922
9. pro 2015

Ahoj holky,
chci se optat... má tu nějaká krev negativní a měla problém s otěhotněním a nebo s těhotenstvím. Mamka povídala, že když budu chtít otěhotnět nebo budu těhotná, že díky mé krvi B negativní si budu muset píchat nějaké injekce. Je to pravda? 😒

clara87
9. pro 2015

Ahoj, nejde vyloženě o krevní skupinu, ale o RH faktor, který ty máš mínus (tzn. negativní). V případě, že otěhotníš a dítě bude mít plusový RH faktor (tedy pozitivní), může dojít k tomu, že si Tvoje tělo bude proti němu vytvářet protilátky a mohlo by dojít k potratu. V takovém případě se píchají právě tyhle injekce Anti-D globulin, které brání vytváření protilátek proti plodu. Zeptej se na to svého lékaře, který by to měl s tebou řešit, ať nemáš zbytečné trápení 🙂

akankeo
9. pro 2015

Pokud za sebou nemas potraty, tak problem s otehotnenim mit nebudes. Na zacatku a v prubehu tehu ti zkontrolujou protilatky a RH faktor, pokud telo nebude vytvaret proti mimcu protilatky, coz pokud si predchozi potraty nemela nebude, tak si v tehu ani nic pichat nemusis, resi se to az na konci a po porodu. Pri porodu a po, aby nebyl problem v dalsim tehotenstvi, ale je to rutinni zalezitost, doktori si tohle hlidaj, nemusis mit obavy.

andelka
10. pro 2015

Přesně tak, není to kvůli skupině, ale kvůli Rh faktoru. Protilátky se sledují průběžně, a nově se doporučuje "přeočkování" ve 28tt. Je to novinka asi 3 roky zpátky (můj mladší má 3,5 a před jeho narozením jsem nic takového nevěděla, a že jsem četla dost. Brali mi jen 2x krev na protilátky a pak jen zjišťovali po porodu Rh miminka). Obě děti mají Rh jako já, takže po porodu se nedělo nic. Pokud by mělo mimčo Rh+ dostala bych injekci s anti D.

lenbela
10. pro 2015

Mám A-, manžel A+, což je právě ta problematická kombinace. Injekci jsem dostala vždy až po porodu. Obě těhotenství byla v pořádku, děti zdravé, potrat žádný. V těhotenstvích se hlídají ptotilátky testem krve. Zbytečně se neboj, není k tomu důvod. Svému lékaři oznam, že partner je RH negativní, aby to bral v potaz.

ppejskova
10. pro 2015

Přesně jak tu několikrát padlo...+ pokud si potratila,nebo podstoupila potrat je tam riziko takže dostaneš ještě jednu injekci mezi 21-28tydnem těhotenství,druhou po porodu...toť celý problém... Mám 0 - a tatínek mimča je AB + a víc mi hlídají laborku, ale krom té injekce nic problém nebyl

hany_bany
10. pro 2015

mám B-, otěhotněla jsem napoprvé, protilátky mi během těhu hlídali, po porodu když zjistili, že je malá rh pozitivní, tak mi píchli tu injekci, všechno v pohodě 😉 Mně mamka taky říkala, že s tím budou problémy, ale před třiceti lety to bylo jinak. I tchyně s tím měla problémy aa kvůli tomu už prý nemohli mít třetí dítě... dneska už je to maličkost 😉

janie1988
10. pro 2015

Pokud by nedošlo ke kontaktu tvé krve a krve nenarozeného miminka, tak opravdu nic nehrozí... někdo tady píše úplné bludy. Já mám A-, injekci jsem dostala až po porodu. Takže opravdu žádná tragédie.

strawberr
10. pro 2015

Je to pouze o Rh faktoru. A injekci aplikuje lékař, zpravidla 1-2 jako prevenci proti imunizaci 🙂 nic špatného v tom nehledej

tifanyt
11. pro 2015

Jak už psaly holky výše, tak jde jen o Rh Faktor. Pokud má i partner negativní, tak je vše ok, ale u nás po tom ani nepátrali a po porodu mi automaticky píchli Anti-D.
Během těhotenství nic - jen jsem měla velkými písmeny zdůrazněné, že jsem A-. Jinak otěhotnění v pohodě a těhotenství bych řekla spíš naprůměrně v pohodě 🙂
Po prvním porodu injekce a to především kvůli dalším porodům, protože mé tělo už by mohlo mít protiláky.
Druhé těhotenství také bez problému.

anyza
11. pro 2015

Já mám B- muž má 0+, mám za sebou jedno zamlké těhotenství v 9tt, pak jsem po půl roce znovu otěhotněla a teď mám krásného zdravého chlapečka. V těhotnství jsem dostala injekci v 28tt a pak po porodu protože malej má 0+ po tatínkovi.
Loni po revizi (po tom zamlklém těhu) jsem tu injekci taky preventivně dostala.