Ahoj holky,
chci se optat... má tu nějaká krev negativní a měla problém s otěhotněním a nebo s těhotenstvím. Mamka povídala, že když budu chtít otěhotnět nebo budu těhotná, že díky mé krvi B negativní si budu muset píchat nějaké injekce. Je to pravda? 😒
Pokud za sebou nemas potraty, tak problem s otehotnenim mit nebudes. Na zacatku a v prubehu tehu ti zkontrolujou protilatky a RH faktor, pokud telo nebude vytvaret proti mimcu protilatky, coz pokud si predchozi potraty nemela nebude, tak si v tehu ani nic pichat nemusis, resi se to az na konci a po porodu. Pri porodu a po, aby nebyl problem v dalsim tehotenstvi, ale je to rutinni zalezitost, doktori si tohle hlidaj, nemusis mit obavy.
Přesně tak, není to kvůli skupině, ale kvůli Rh faktoru. Protilátky se sledují průběžně, a nově se doporučuje "přeočkování" ve 28tt. Je to novinka asi 3 roky zpátky (můj mladší má 3,5 a před jeho narozením jsem nic takového nevěděla, a že jsem četla dost. Brali mi jen 2x krev na protilátky a pak jen zjišťovali po porodu Rh miminka). Obě děti mají Rh jako já, takže po porodu se nedělo nic. Pokud by mělo mimčo Rh+ dostala bych injekci s anti D.
Mám A-, manžel A+, což je právě ta problematická kombinace. Injekci jsem dostala vždy až po porodu. Obě těhotenství byla v pořádku, děti zdravé, potrat žádný. V těhotenstvích se hlídají ptotilátky testem krve. Zbytečně se neboj, není k tomu důvod. Svému lékaři oznam, že partner je RH negativní, aby to bral v potaz.
Přesně jak tu několikrát padlo...+ pokud si potratila,nebo podstoupila potrat je tam riziko takže dostaneš ještě jednu injekci mezi 21-28tydnem těhotenství,druhou po porodu...toť celý problém... Mám 0 - a tatínek mimča je AB + a víc mi hlídají laborku, ale krom té injekce nic problém nebyl
mám B-, otěhotněla jsem napoprvé, protilátky mi během těhu hlídali, po porodu když zjistili, že je malá rh pozitivní, tak mi píchli tu injekci, všechno v pohodě 😉 Mně mamka taky říkala, že s tím budou problémy, ale před třiceti lety to bylo jinak. I tchyně s tím měla problémy aa kvůli tomu už prý nemohli mít třetí dítě... dneska už je to maličkost 😉
Pokud by nedošlo ke kontaktu tvé krve a krve nenarozeného miminka, tak opravdu nic nehrozí... někdo tady píše úplné bludy. Já mám A-, injekci jsem dostala až po porodu. Takže opravdu žádná tragédie.
Je to pouze o Rh faktoru. A injekci aplikuje lékař, zpravidla 1-2 jako prevenci proti imunizaci 🙂 nic špatného v tom nehledej
Jak už psaly holky výše, tak jde jen o Rh Faktor. Pokud má i partner negativní, tak je vše ok, ale u nás po tom ani nepátrali a po porodu mi automaticky píchli Anti-D.
Během těhotenství nic - jen jsem měla velkými písmeny zdůrazněné, že jsem A-. Jinak otěhotnění v pohodě a těhotenství bych řekla spíš naprůměrně v pohodě 🙂
Po prvním porodu injekce a to především kvůli dalším porodům, protože mé tělo už by mohlo mít protiláky.
Druhé těhotenství také bez problému.
Já mám B- muž má 0+, mám za sebou jedno zamlké těhotenství v 9tt, pak jsem po půl roce znovu otěhotněla a teď mám krásného zdravého chlapečka. V těhotnství jsem dostala injekci v 28tt a pak po porodu protože malej má 0+ po tatínkovi.
Loni po revizi (po tom zamlklém těhu) jsem tu injekci taky preventivně dostala.
Ahoj, nejde vyloženě o krevní skupinu, ale o RH faktor, který ty máš mínus (tzn. negativní). V případě, že otěhotníš a dítě bude mít plusový RH faktor (tedy pozitivní), může dojít k tomu, že si Tvoje tělo bude proti němu vytvářet protilátky a mohlo by dojít k potratu. V takovém případě se píchají právě tyhle injekce Anti-D globulin, které brání vytváření protilátek proti plodu. Zeptej se na to svého lékaře, který by to měl s tebou řešit, ať nemáš zbytečné trápení 🙂